Krab Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Przeniosłem fermentator do piwnicy bo jest chłodniej. Jakie środki ostrożności musze spełnić aby piwo się nie zepsuło. 1. Zamknięta pokrywa. 2. Czy rózne zapachy mogą wpłynąć na piwo w fermentatorze. W końcu jest to piwnica. 3. Fermetnator postoi parę dni w miejscu gdzie może się pokrywa zakurzyć Jak ją wyczyścić? Normalną szmatką ? 1. o ile pokrywa jest szczelna to nic się nie stanie, 2. eksperyment - załóż fermentor na głowę, a na jego dnie postaw kiszoną kapustę, ogórki kiszone i pęczek świeżej bazylii - jeśli Ty nic nie poczujesz, to do piwa nie przejdzie żaden zapach - w końcu fermentor jest szczelny, 3. nie martw się o kurz, przecież nie przedostanie się przez plastik do środka. Przed rozlewem przenieś fermentor do domu, ściągnij kurz zwykłą szmatką albo odkurzaczem i zdekantuj do innego fermentora. nie martw się na zapas - piwnica to nie składowisko odpadów radioaktywnych, w zamkniętym szczelnie fermentorze nic się piwu nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Koledzy proszę o pomoc w temacie "jak się robi piwo dolnej fermentacji?". Nareszcie mam możliwość skorzystania z lodówki więc mogę się zabrać za lagery. Niestety nigdy takowego piwa nie robiłem mam więc kilka pytań: 1. Jakie temperatury fermentacji (Rozumiem że fermentacja wg wskazówek na opakowaniu drożdży dolnych fermentacji) ? 2. Ile czasu burzliwej ile cichej i czy cicha jest potrzebna 3. co to znaczy lagerowanie piwa? 4. przechowywanie Będę bardzo wdzięczny za pomoc - chciałbym w sobotę takie piwko zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 1. zależy od drożdży - najpopularniejsze w34/70 9-15, chociaż niżej też dadzą radę. Masz temat o tych drożdżach (jak i o innych) na forum, 2. 2-3 tygodnie burzliwej. Trzeba mierzyć blg, tutaj nic się nie zmienia w stosunku do ale, 3. Wstawiasz piwo do niższej temperatury (ok 0st C). 4. tak jak i ejle, do niskiej temperatury po nagazowaniu. do poczytania: http://www.piwo.org/topic/3146-strategie-fermentacji-lagerow/ http://www.piwo.org/topic/6456-lagerowanie/ Kospi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 wielkie dzięki - poczytam oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 3. Wstawiasz piwo do niższej temperatury (ok 0st C). to znaczy jeszcze przed butelkowaniem? czy po? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 (edytowane) 3. Wstawiasz piwo do niższej temperatury (ok 0st C). to znaczy jeszcze przed butelkowaniem? czy po? przed, najczęściej na 2-4 tygodniepo butelkowaniu to już jest leżakowanie/dojrzewanie Edytowane 23 Maja 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Lagerowanie = cicha fermentacja w temp. nabliższej 0st C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Lagerowanie = cicha fermentacja w temp. nabliższej 0st C. proszę nie pisać głupot, lagerowanie nie jest już fermentacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 analogicznie na cichą powinno się przelać piwo dopiero po całkowitym odfermentowaniu piwa, więc technicznie również fermentacją nie jest. Użyłem skrótu myślowego. Oczywiście, drożdże nie powinny pracować przy lagerowaniu. ma to na celu głównie sklarowanie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 analogicznie na cichą powinno się przelać piwo dopiero po całkowitym odfermentowaniu piwa, więc technicznie również fermentacją nie jest. Użyłem skrótu myślowego. Nie ma obowiązku całkowitego odfermentowania piwa na burzliwej, właśnie po to jest cicha żeby piwo "doszło" bez martwych drożdży na dnie ulegających autolizie. A taki skrót myślowy u początkującego piwowara może skutkować granatami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 pewnie masz rację, następnym razem będę pisał jaśniej Teraz moje pytanie: w jakich warunkach najlepiej przechowywać otwartą paczkę płatków dębowych, żeby aromat nie uciekł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 w jakich warunkach najlepiej przechowywać otwartą paczkę płatków dębowych, żeby aromat nie uciekł? Nie przechowywałem, ale zakładam, że tak jak ze wszystkimi aromatami - im szczelniejsze opakowanie i niższa temperatura, tym lepiej. Zostaje więc lodówka/zamrażarka/zakopanie pod ziemią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 analogicznie na cichą powinno się przelać piwo dopiero po całkowitym odfermentowaniu piwa, więc technicznie również fermentacją nie jest. Ze względu na dość częste infekcje tlenowcami nie jest to wskazane, bezpieczniej jest przelewać piwo na cichą, w którym jeszcze pracują drożdże, więc jest ochronna warstwa CO2. Na cichej piwo spokojnie sobie jeszcze dofermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 @Krab dzięki za odp. w moim temacie Ale mam następne ale Jak tu butelkować piwo, kiedy mamy takie upały Kuchnia pewnie odpada bo jest w niej 23 stopnie. Pokój również odpada bo jest 24 stopnie. Pozostaje piwnica 18 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Wolf, co ma temperatura do butelkowania? Obecnie trzeba uważać na muchy, komary oraz po prostu ewentualny kurz (okna otwarte itp). Większa dbałość o czystość jak gorąco i nie ma problemu. Znajdź temat 'larwy muszek' tu na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Jak tu butelkować piwo, kiedy mamy takie upały normalnie tak jak zawsze np. z fermentora do pojemnika z kranem co by wymieszać piwo z cukrem (syropem), apotem rurką z zaworem do butelek. BTW, temperatura przy rozlewie nie jest parametrem aż tak krytycznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Wielki dzięki DR2. Myslałem iż temperatura w pomieszczeniu ma wpływ na rozlew piwa. Jednak temp. jest ważna podczas fermentacji. Nigdy nie miałem do czynienia z rozlewaniem piwa w takie upały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 temperatura w pomieszczeniu ma wpływ na rozlew piwa tylko w takim stopniu w jakim ma wpływ na temp. piwa rozlewanego, bo ta znowu przekłada się na ilość potrzebnego cukru do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
me-to Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Witam wszystkich - to mój pierwszy post po wcześniejszym czytaniu i przeglądaniu forum. Mam nastawioną drugą warkę (z ekstraktów. pierwsza była z brew-kita) i nie wiem czy przelewać już na cichą czy zostawić jeszcze na jakiś czas w spokoju. Blg początkowe wynosiło ~11,5 stopnia, po 6 dniach fermentacji w temperaturze około 16-18 stopni spadło do 5. Przeniosłem fermentor w miejsce o temperaturze 18-20 stopni C. Wczoraj i dzisiaj mierzyłem blg - wyszło 4,5. I to mnie właśnie zastanawia - czy nie za wysokie? Możliwe jest że drożdże przestały współpracować? Piana zachowywała się normalnie. Po dociśnięciu wieka fermentora po jakimś czasie pokrywka wybrzusza się więc zakładam że coś uwalnia dwutlenek węgla. Próbując próbkę pomiarową początkowo są wyczuwalne delikatne nuty podobne do wytrawnego wina lub szampana, jednak po kilkunastu minutach ulatniają się. Drożdże to Safale S-04. Przelać to piwo na cichą czy odczekać jeszcze kilka dni? Z góry dziękuję za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Nie wtykaj łap do fermentującego piwa. Zrób sobie przysługę i już nie przelewaj. Odczekaj jeszcze z 10 ponad dni i po mierzeniach butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Witam. Nie chciałem nowego wątku więc dorzucę się tu. Na poczatku zaznaczę że popełniłem już kilka piw z brewkita. Chcę jednak zacząć zacierać i przygotowuję się do tego merytorycznie od 1,5 miesiąca. Jednak im więcej czytam, tym mniej wiem. Zebrałem klika pytań na które nie mogę znaleźć odpowiezi lub odpowiedzi które znajdują są nadal niejasne dla mnie. Byłbym wdzięczny za odpowiedzi i przydatne rady. Pierwszy przepis który chce wyonać to Full Aroma Hops na 20litrów 1.Jeśli w przepisie mam zacieranie infuzyjne i dalej: "Całość zasypu wsypana do 13.5 l wody o temp. 40C, podgrzewanie do 61C "; to mam dolać do 13.5 litra (+4kg słodu), jescze ok 10L wrzątku? [tyle pokazuje mi PPPP] Nie wyjdzie zbyt rozwodnione? Zmiesci to się w ogóle w garze 30l? Czy poprostu podgrzać na kuchence bez dolewania? 2.W jakich momentach sprawdzadź blg? Wyczytałem i sprawdziłem w PPPP ze po wysładzaniu mam mieć ok 25L brzeczki przedniej na 20 Litrów nastawnej. [brzeczka przednia] + [woda do wysładzania] - [straty w filtracji]. do tego odparowanie, chmieliny... Trochę tych zmian w ilosci wody jest. W których momentach pilnować Blg żeby potem nie zostać z ręką w nocniku? 3. Czy jeśli użyję woreczków do chmielenia to weliminuję stratę brzeczki z chmielinami? 4. Jak brać poprawkę na temperaturę w pomiarze Blg? 5. w przepisie: "Czas gotowani:90 minut; Chmielenie - po zagotowaniu 27 gram szyszek chmielu" Czy to znaczy że warzenie od momentu oznak wrzenia ma trwać 90 minut i jak się pojawią to od razu wrzucać chmiel? Czytałem żeby nie chmielić pow. 60min bo za dużo tanin się uwalnia. To tak jakby sobie przeczy. 6. Jak przeprowadza się chielenie na zimno? Odniosłem wrażenie że tylko ja jeden tego nie wiem bo wszędzie czytam poprostu że jest taka metoda, ale jak, kiedy, czego unikać, a co jest dobrym pomysłem, nigdzie nie widzę. 7. Czy prawdą jest że im wiecej wody do zacierania tym wiekrza wydajność? 8. Mój sprzęt to: gar 30l, fermentor z kranem, fermentor bez kranu, wężyk ok 1m silikon, chłodnica zanurzniowa, łyzka piwowarska plastik, czego jescze potrzebuje / co sobie odpuścić, zaznaczam że butelkowanie mam obcykane i chodzi bardziej o zacieranie/warzenie. Z góry dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 1. Podgrzać bez dolewania. Pamiętaj o mieszaniu gdy palnik jest odpalony. 2. Zmierz blg po wysłodzeniu do założonej objętości. Jeśli nic nie skaszanisz po drodze powinieneś mieć o 2,3 niższe blg niż planowane po gotowaniu (odparowanie) 3. Wsyp granulat luzem , z tymi stratami musisz się liczyć ze stratami. Są na to sposoby ale moim zdaniem to skórka za wyprawke. Po gotowaniu zdekantujesz znad osadu klarowną brzeczkę. 4. Nie bierz poprawki tylko próbkę schłodź do odpowiedniej temp. Na przykład w wodzie z lodem. 5. Gotować możesz spokojnie 60 minut. Czas licz od momemtu wrzenia i dodania chmielu. 6. Chmieli sie na zimno po ustaniu fermentacji lub przelaniu do innego pojemnika na klarowanie. Wsypujesz luzem porcje granulatu . Po 5 - 7 dniach dekantujesz wężykiem do pojemnika z ktorego będziesz butelkował. Na koniec weżyka zakładasz filtr na przykład z rajstopy żeby zatrzymać chmieliny. I tyle 7. Raczej powiedział bym ze im gestszy zacier tym nizsza wydajnosc. Najlepiej okolo 3 litry na 1 kg slodu. 8. Termometr bo cukromierz chyba masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 1 infuzyjne to jednotemperaturowe. to co podałeś to nie jest infuzyjne. 2 poczytaj jeszcze ze zrozumieniem o zacieraniu i filtracji. Sprawdzać można w każdym momencie. Ale "ten ekstrakt" podany na butelkach piwa to jest przed zadaniem drożdży. Orginal gravity. 3 nie wyciska się woreczków. Także nie ma sensu ich używać. normalne sposoby oddzielenia (whirpool) działają, ale każdy robi jak mu się podoba i/wygodnie. 4 kalkulatory są od tego w miarę dokładnie to robią. browar to nei apteka. 5 90min stosuje się celem pozbycia się prekursorów dmd oraz gdy chcemy podbić skorygować ekstrakt poprzez odparowanie. w takim prypadku chmiel wrzucamy po 30min gotowania wg kalkulatrów ibu, tyle ile chcesz mieć. 6 chmielenie na zimno przeprowadza się poprzez użycie dłoni, celem wsypania aromatycznego chmielu w trakcie fermentacji cichej. jest wiele tematów na forum. I nie wiem jak można się nei orientować w chyba najprostszej czynności (poza piciem gotowego piwa ) w borwarze. 7 przy robieniu porteru 20blg bierzesz tylko brzeczkę przednią> czyli masz wydajność ciulową. Przy robieniu cienkiego piwa wysładzasz praktycznie do 2-5blg w młócie więc wydajność jest wysoka. 8 oplot, terometr, cukromierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 infuzyjne to jednotemperaturowe Czyli infuzyjnie nie może być z dwiema przerwami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 wtedy jest podwójna infuzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się