Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 20-22 litry 0,5 kg tyle mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 (edytowane) Jakieś 2° +- 0,4 Edytowane 5 Listopada 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Zanim dodasz laktoze sobie odlej próbke. A potem druga próbka z laktozą. I już wszystko wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 no tak w 15 minut pod konciem dużo nie odparuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Panowie IPA my wyszła mocarna zjechało z 17 do 3 blg, jest też dość gorzko. Brewness pokazywał mi 50 ibu ale odczucie jest chyba większe. To spostrzeżenia tylko z przelewania na cichą.Teraz tak, mam chmiele na zimno które dodam na pewno:Wai-iti 50gMouteka 50g Rakau 50gZ poprzedniego warzenia zostało mi po 20-30g citry, amarilo i mosaic.Dodać czy zostawić na następny raz?Piwa jest 20L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Dokup citry mosaic j zrób na nich IPE z tymi co zostało będziesz pan zadowolony Typhon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 15 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: Przejrzałem parę receptur na Milk Stout'a i zafrasowała mnie jedna sprawa. Patrząc po zestawach ekstraktów to widzę że jest ze wychodzą one jakoś 12-14 blg. czyli jakieś 3,4 ciemnego ekstraktu oraz 0,5 jasnego. do tego jakaś Marynka i aheja Ciemne ekstrakty dlatego są ciemne bo mają ekstrakty słodów barwiących i karmelowych. Do stouta potrzebujesz przede wszystkim palonych a najlepiej jęczmienia palonego. Tak więc dodajesz ekstrakty jasne + palony jęczmień, jakieś 0,3kg (możesz namaczać gorącej wodzie - tzw. steeping). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) 4 godziny temu, Jancewicz napisał: Ciemne ekstrakty dlatego są ciemne bo mają ekstrakty słodów barwiących i karmelowych. Do stouta potrzebujesz przede wszystkim palonych a najlepiej jęczmienia palonego. Tak więc dodajesz ekstrakty jasne + palony jęczmień, jakieś 0,3kg (możesz namaczać gorącej wodzie - tzw. steeping). To trochę komplikuje mi zabawę ale fakt i poważne niedopatrzenie z mojej strony. Bo tak mam 2x 1.7 ciemny ekstrakt. 1x1.7 pale ale ekstrakt, 1x 0.5 jasny ekstrakt, 1x 1.7 jasny ekstrakt. 3x140g bursztynowy wes, 1x140g ciemny. To czy z tych jasnych i pale ale mogę zrobić tego Milk stouta plus palony jęczmień? To co ciekawego z tych ciemnych mogę zrobić? Jakieś tam chmiel są to coś ewentualnie dokupić mogę. Co do tego steppingu. To zalać to jak herbete? Czy podgrzewać? Jakiś stosunek wody do tych 300g? W którym momencie dodać to wtedy do gotujacych się ekstraktów? Edytowane 6 Listopada 2019 przez Ravage miodosytnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 1 minutę temu, Ravage miodosytnik napisał: To czy z tych jasnych i pale ale mogę zrobić tego Milk stouta plus palony jęczmień? Tak, plus oczywiście laktoza jeśli to ma być "milk". 2 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: To co ciekawego z tych ciemnych mogę zrobić? Koźlak, RIS, Porter... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 1 minutę temu, Jancewicz napisał: Tak, plus oczywiście laktoza jeśli to ma być "milk". Koźlak, RIS, Porter... No tak laktoze mam. Kozlaki RIS Porter dolna - nie dobrze ? Co do tego steppingu. To zalać to jak herbete? Czy podgrzewać? Jakiś stosunek wody do tych 300g? W którym momencie dodać to wtedy do gotujacych się ekstraktów? To skoro już tak się bawię to dodam jeszcze płatki owsiane błyskawiczne. Tylko jak je dodać w trakcie gotowania? Czy jednak trzeba to zacierać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Teraz, Ravage miodosytnik napisał: RIS Porter dolna - nie dobrze Jak najbardziej górna. Teraz, Ravage miodosytnik napisał: Co do tego steppingu. To zalać to jak herbete? Czy podgrzewać? Jakiś stosunek wody do tych 300g? W którym momencie dodać to wtedy do gotujacych się ekstraktów? Jak herbatę, najlepiej w woreczku i nie we wrzątku tylko 70-80°C, czas to na czuja z 15-30 minut powinno wystarczyć. 4 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: To skoro już tak się bawię to dodam jeszcze płatki owsiane błyskawiczne. Tylko jak je dodać w trakcie gotowania? Czy jednak trzeba to zacierać? Samych płatków nie zatrzesz, bo nie zawierają enzymów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 16 minut temu, ogoun napisał: 23 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: RIS Porter dolna - nie dobrze Jak najbardziej górna Właśnie się zorientowałem, zaczynam myśleć. Tam widzę też palone slody są ale to już nie taki problem 17 minut temu, ogoun napisał: Jak herbatę, najlepiej w woreczku i nie we wrzątku tylko 70-80°C, czas to na czuja z 15-30 minut powinno wystarczyć. OK ale to robię np na początku zanim ekstrakty do chmieleniu mi się zagotuja czy porostu w twakcie gotowania ekstraktu. Czy pod koniec. Ilość wody rozumiem nie istotna tak aby zalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 4 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: OK ale to robię np na początku zanim ekstrakty do chmieleniu mi się zagotuja czy porostu w twakcie gotowania ekstraktu. Czy pod koniec. Ilość wody rozumiem nie istotna tak aby zalać. W przepisie, który kiedyś robiłem instrukcja zalecała parzenie prażonego jęczmienia na samym początku w tej samej wodzie, w której później będą gotowane ekstrakty. Po zaparzeniu worek z ziarnem się wyciąga. Tym sposobem otrzymany roztwór ma niższe pH, co podobno polepsza późniejszą utylizację chmielu. Nie wiem ile w tym prawdy, ale paloność była na odpowiednim poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 10 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: OK ale to robię np na początku zanim ekstrakty do chmieleniu mi się zagotuja czy porostu w twakcie gotowania ekstraktu. Czy pod koniec. Ilość wody rozumiem nie istotna tak aby zalać. Ja dodaje w trakcie gotowania ekstraktów. Tak, ilość wody nie tak istotna w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsallah Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Słuchajcie, robiłem ostatnio NEIPĘ i po 3 dniach wykonałem FFT i wyszło mi aż 8 Blg (przy początkowym 17 Blg) - jeżeli faktycznie nie zejdzie niżej, to butelkować przy 8 Blg? Od razu dodam, że i tak zamierzam prowadzić fermentację przez równe 3 tygodnie. Poniżej szczegóły dot. zacierania. Co mogło pójść nie tak / dlaczego takie wysokie Blg końcowe? zacieranie 67 min. (67 C) + 10 min. (72 C), mash out 75 C pale ale - 5 kg pilzneński - 1 kg płatki pszenne - 0,6 kg płatki owsiane - 0,6 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Zacieranie zacieraniem... Ile dałeś drożdży i ile było litrów brzeczki? I temperatura fermentacji Edytowane 6 Listopada 2019 przez anatom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) A tak przy okazji gadki o RIS'ie i Porterze. To jakie najlepsze drożdże do do nich? najlepiej z sucharów? Czy S-04 Też sie nadadzą? Jakie słody można tak namaczać i nie trzeba zacierać? na taką herbatkę? Edytowane 6 Listopada 2019 przez Ravage miodosytnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 S-04 do portera to się chyba słabo nadadzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marsallah Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 34 minuty temu, anatom napisał: Zacieranie zacieraniem... Ile dałeś drożdży i ile było litrów brzeczki? I temperatura fermentacji Ok. 300 ml gęstwy z poprzedniego piwa. Fermentację prowadzę w temp. ok. 17 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 2 minuty temu, Marsallah napisał: Ok. 300 ml gęstwy z poprzedniego piwa. Fermentację prowadzę w temp. ok. 17 C. Teraz doczytałem że martwisz się o wynik testu fft. Zapomnij o tym na razie. Po ustaniu fermentacji, pewnie ok 3 tygodnie, sprawdź odfermentowanie. Sądzę że będzie dobrze i martwisz się na zapas. 19 minut temu, skazi napisał: S-04 do portera to się chyba słabo nadadzą Keldze chyba chodziło o portera angielskiego tu S04 są ok. Jeśli to ma byc Porter bałtyckie to nie. Marsallah 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 2 minuty temu, anatom napisał: Keldze chyba chodziło o portera angielskiego tu S04 są ok. Jeśli to ma byc Porter bałtyckie to nie. I dlatego napisałem samego portera Ogolnie przeglądam drożdze to odbiedy te s-04 ktorych mam zapas by sie nadały do tego portera. Ale na RIS'a to juz chyba bedą za słabe, ale tak czytam opisy w sklepach tych drozdzy Danstar Nottingham Ale, porter: Danstar Windsor British Style, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 28 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Ale na RIS'a to juz chyba bedą za słabe, ale tak czytam opisy w sklepach tych drozdzy Danstar Nottingham Ale Drożdże nie da za słabe, może być ich ewentualnie za mało. Risa zrób najlepiej na gęstwę po słabszym piwie lub daj odpowiednią ilość drożdży suchych. Obydwa wymienione przez Ciebie szczepy są dobre do risow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Do brytyjskiego portera się nadadzą. Nie każdemu jednak pasują estry, jakie te drożdże generują. Wiele osób preferuje do portera neutralne drożdże. Z moich obserwacji, to piwo na S-04 dłużej się układa, jednak smak do brytyjskich styli odpowiada i dobrze się komponuje. Ogólnie nawet w recepturach na BYO podają do wyboru drożdże neutralne (US05, Nottingham), typu ESB (S04), Irish Ale oraz Scottish Ale. Każdemu inne drożdże będą odpowiadały. Odnośnie Windsor nie testowałem i trudno mi je do jakiegoś płynnego szczepu porównywać. Nottinghamy według mnie są świetne, jednak za głęboko fermentują. Trzeba zacierać na słodko. Według mnie S-04 bardzo dobrze wpasują się do RISa Edytowane 6 Listopada 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 No akurat ja tutaj celuje w ekstrakt, wiec mocno bedą jechać w dół. Odnośnie RIS'a czy taki układ fermentacji mogłby być 21 dni w temp +/- 15 stopni, a potem w 14 dni cicha w tej temperaturze +/-15 stopni, gdzie na 14 dziń bym go mocno schłodził petami z lodem do 8-5 stopni. I już nie dodawał więcej lodu przez 7 dni az temperatura podniesie się do temp otocznia. a do refermentacji w butelce uzyłbym Safbrew F-2.? lodówki styropianowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Refermentacje jak tak bardzo chcesz wykonywać z dodatkowymi drożdżami to mała łyżkę gęstwy dodaj, co do fermentacji to musi zająć tyle czasu ile potrzebuje ;)! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się