-julian- Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 marek80 pewnie coś podobnego zrobię. Piję moje żytnie tak+-40% żyta i jest choć młode smaczne, chociaż popłynąłem z filtracją, skończyło się jak się później dowiedziałem BIAB. Teraz myślę zrobić 100% żyta i przefiltrować w woru od prasy, czyli w sumie BIAB, Tylko ta mętna/błotnista brzeczka nie martwi czy podczas warzenia nie wpłynie negatywnie na finalny produkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Podrzuci ktoś przepis na proste piwo dla osób co na codzień pija koncerniaki, moje piwko jest dla nich za gorzkie, za treściwe. A po co warzyć dla takich osób piwo, skoro mogą sobie kupić tatrę w biedrze i im będzie bardziej smakować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Bo mi marudzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Zatrzyj 2 kg pilzneńskiego w temperaturze 62-65°C, uzupełnij wodą do 23-24l, cukru dodaj tyle, żeby uzyskać 10,5-11°BLG. Do warzenia daj 20g Marynki na 60 min. może jeszcze z 15g lubelskiego na 10 min. Po warzeniu piwo powinno mieć około 12°Blg Do fermentacji daj jakieś neutralne drożdże i fermentuj w dolnych zakresach temperatur, bo nadmiar estrów może kolegów zabić, do refermentacji daj cukru tak, żeby mocno nagazować, jak weizena. Koledzy będą zadowoleni ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Bo mi marudzą. Zdejmij etykietkę z tatry, zamień kapsel na własny i powiedz że uwarzyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Zatrzyj 2 kg pilzneńskiego w temperaturze 62-65°C, uzupełnij wodą do 23-24l, cukru dodaj tyle, żeby uzyskać 10,5-11°BLG. Do warzenia daj 20g Marynki na 60 min. może jeszcze z 15g lubelskiego na 10 min. Po warzeniu piwo powinno mieć około 12°Blg Do fermentacji daj jakieś neutralne drożdże i fermentuj w dolnych zakresach temperatur, bo nadmiar estrów może kolegów zabić, do refermentacji daj cukru tak, żeby mocno nagazować, jak weizena. Koledzy będą zadowoleni ;-) Zrobię tak, tylko że z 4kg pilzeńskiego + ewentualny cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 No ale jak będziesz robił 20l piwa to wyjdzie za dużo piwa w piwie ;-) chyba, że robisz większą warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Przeważnie robię 25l, teraz nie mam czasu, to przemyśle i sie zobaczy, do tego upały nawet w piwnicy temperatura podskoczyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Zrób im takie piwo: http://www.piwo.org/topic/4035-zbig-zapiski-z-browaru-domowego/page-3?do=findComment&comment=199642 Warka #61 Lager budowlany- Pilzneński – 4 kg- Monachijski – 7 kg- Karmel 100 EBC – 3 kg- Carramunich II - 1 kg- Special B - 0,5 kg- Marynka 80 g - 60 min- Lubelski 100 g - 60 min- Lubelski 100 g - 15 min- Cukier 12 kg- Ryż 2 kg surowy do beczki- Woda mineralna 26 x 5 L do beczkiWyszło około 200l, 11 BLG, Saflager w 34/70No ciekawe co z tego wyjdzie... Gorsze od sklepowego być nie powinno Warka nastawiona we współpracy z Browarem Krzeczyńskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Panowie czytam, i nie mogę znaleźć zadowalającej odpowiedzi. Czy zacierając jednotemparaturowo można zacząć od temperatury 72C (czyli wsypanie słodów do jakichś 76C)? Jeden z przepisów Anteksa (http://www.wiki.piwo.org/Stout_Opalenicki,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29) tak sugeruje i w artykule na wiki o takim zacieraniu też czytałem. Tyle, że niby powyżej 70C beta amylaza ulega rozpadowi. Trochę jestem skołowany i chętnie uzyskałbym jakąś konkretną odpowiedź. Rozumiem, że tym sposobem uzyska się bardziej pełne piwo, a alfa amylaza też jest w stanie wytworzyć cukry fermentowalne. Niby beta amylaza działa w 72C jak sprinter jak to ujęto na wiki, ale w jakimś innym wątku czytałem, że beta amylaza rozpada się takiej temperaturze po około pięciu minutach. Ponadto w artykule na wiki, spadek temperatury zacierania był dość szybki, a ja chciałbym ją utrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 https://missionarybrewer.files.wordpress.com/2012/02/enzyme_activity_one_hour_mash.jpg http://www.homebrewtalk.com/wiki/images/2/20/Beta_amylase_activity.gif http://www.homebrewtalk.com/wiki/images/b/be/Alpha_amylase_activity.gif http://www.homebrewtalk.com/wiki/index.php/The_Theory_of_Mashing http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wp%C5%82yw_poszczeg%C3%B3lnych_czynnik%C3%B3w_na_fermentowalno%C5%9B%C4%87_brzeczki_i_wydajno%C5%9B%C4%87#Eksperymenty_z_temperatur.C4.85_zacierania_2 Mr_Kasztan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 bart3q wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 (edytowane) Nie czuje się całkowicie zagubiony ale nie chcę śmiecić forum. Pytanie do kolegów którzy chmielą elektrycznie w kegu 50L. Jakiej mocy grzałki używacie? 2kW wystarczy? Macie jakiś patent na zamontowanie sondy w mufie? Edytowane 7 Lipca 2015 przez zielczi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Jakiej mocy grzałki używacie? 2kW wystarczy? Nie mam doświadczeń z kegiem 50L, natomiast warzę w garze elektrycznym 27 litrów, który ma 1,8 kW mocy - jest to na granicy możliwości. Jakbym miał 2 kW, byłoby idealnie. Pomyśl więc co to będzie za masakra, jak dasz 2 kW na 50L... wieki to będziesz gotował. Poprzeglądaj wątek o zamówieniach zbiorczych na grzałki - tam większość kolegów do keg'a bierze grzałki 2x 2kW... a przy tym już trzeba wziąć pod uwagę jaką masz instalację elektryczną (często stosuje się bezpieczniki 10/15A - nawet te większe przy maksymalnej mocy 4 kW może wybijać - z szybkiego przeliczenia 4 kW na 230V daje natężenie ~17A). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Mam grzałki o których piszesz 2x1,75kW ale one będą do kadzi zaciernej. Znalazłem fajny i tani zestaw grzalek 2kW i 1,4kW. Do wrzenia 2 będą pracować a potem tylko 2kW. Powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daft Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Nie mam takiego sprzętu, ale myślę, że wiele informacji teoretycznych i praktycznych znajdziesz tutaj: http://www.theelectricbrewery.com/heating-elements Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebastianK Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Witam serdecznie. Własnie szykuję się do uwarzenia mojej pierwszej warki. Mam jednak mały dylemat. Dostałem w zestawie surowce na "Polskie Jasne 12 BLG": 2x Ekstrakt słodowy jasny Chmiel Lubelski 40 g Chmiel Marynka 25 g drożdże Workhorse Craft Series Yeast M10 Moje pytania są następujące: W instrukcji jest napisane, że fermentacja burzliwa 18-21 stopni 7-10 dni oraz cicha tyle samo. Czy lagery nie powinny być fermentowane w niższej temperaturze? 12 BLG rozumiem że to jest ekstrakt początkowy, a końcowy w takim razie ile by musiał wynosić? około ~3 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Dlaczego sądzisz, że to są drożdże do lagerów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebastianK Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 (edytowane) Dlaczego sądzisz, że to są drożdże do lagerów? Na odwrocie opakowania jest napisane "Suitable to ferment lager styles at 15-20 C and all other styles at 20 32 C" . Chyba, że źle coś zrozumiałem ? Aha posiadam jeszcze drożdże w-34/70 . Tomek Kopyra polecał je do lagerów ale tam temp. jest 12- 15 stopni. Dlatego wolałem się spytać kogoś doświadczonego. Edytowane 11 Lipca 2015 przez SebastianK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 No, to są takie drożdże uniwersalne. Jak chcesz zrobić prawdziwego lagera i masz możliwość fermentowania i leżakowania w temp. 8stC to użyj 34/70 SebastianK 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebastianK Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 No, to są takie drożdże uniwersalne. Jak chcesz zrobić prawdziwego lagera i masz możliwość fermentowania i leżakowania w temp. 8stC to użyj 34/70 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Podaruje sobie te uniwersalne. Miejsce również jest na fermentację i leżakowanie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 No, to są takie drożdże uniwersalne. Jak chcesz zrobić prawdziwego lagera i masz możliwość fermentowania i leżakowania w temp. 8stC to użyj 34/70 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Podaruje sobie te uniwersalne. Miejsce również jest na fermentację i leżakowanie. Pozdrawiam To generalnie są bardzo fajne drożdże - miałem z nimi do czynienia i efekty były naprawdę fajne. A piwa dolnej fermentacji.. cóż, są dosyć wymagające. Jedna paczka sucharków to zwykle zbyt mało do fermentacji w niskich temperaturach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Gdzie mogę kupić rdzeń do mieszadła magnetycznego? Lukałem po stronach internetowych jak cena za rdzeń jest okej, czyli max.10zł, to przesyłka mnie powala - kurier 35zł. BRRR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Jeśli bywasz czasami w Rzeszowie to ja tutaj kupowałem ul. Chmaja 4, ceny nie pamiętam. Można sobie zadzwonić do nich, spytać o ceny i dostępność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebastianK Opublikowano 12 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 No, to są takie drożdże uniwersalne. Jak chcesz zrobić prawdziwego lagera i masz możliwość fermentowania i leżakowania w temp. 8stC to użyj 34/70 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Podaruje sobie te uniwersalne. Miejsce również jest na fermentację i leżakowanie. Pozdrawiam To generalnie są bardzo fajne drożdże - miałem z nimi do czynienia i efekty były naprawdę fajne. A piwa dolnej fermentacji.. cóż, są dosyć wymagające. Jedna paczka sucharków to zwykle zbyt mało do fermentacji w niskich temperaturach... hmmm kupowałem na m No, to są takie drożdże uniwersalne. Jak chcesz zrobić prawdziwego lagera i masz możliwość fermentowania i leżakowania w temp. 8stC to użyj 34/70 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Podaruje sobie te uniwersalne. Miejsce również jest na fermentację i leżakowanie. Pozdrawiam To generalnie są bardzo fajne drożdże - miałem z nimi do czynienia i efekty były naprawdę fajne. A piwa dolnej fermentacji.. cóż, są dosyć wymagające. Jedna paczka sucharków to zwykle zbyt mało do fermentacji w niskich temperaturach... hmmm na stronie browamatoru podali informacje, że "Dozowanie: przeciętnie 11.5 g na 20 litrów piwa " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się