Areh Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Coś mi się wydaje że kolega nawet o podstawach nie poczytał. Jest forum, jest wiki, to wszystko jest już tutaj opisane. Trochę samodzielności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Cześć Czy taka chłodniczka: A.19x13cm, wys. 15 cm, lb. zwojów 14, cena 50 zł z postu http://www.piwo.org/topic/13998-chlodnice-zanurzeniowe-s/ wystarczy na 40 litrowy gar? Bo jak tak sobie przeniosłem te długości to ona w tym garze zginie, ale czy spełni swoją fuknkcję i mi wychłodzi brzeczke (20-25 litrów) w te 20-30 min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Cześć Czy taka chłodniczka: A.19x13cm, wys. 15 cm, lb. zwojów 14, cena 50 zł z postu http://www.piwo.org/topic/13998-chlodnice-zanurzeniowe-s/ wystarczy na 40 litrowy gar? Bo jak tak sobie przeniosłem te długości to ona w tym garze zginie, ale czy spełni swoją fuknkcję i mi wychłodzi brzeczke (20-25 litrów) w te 20-30 min? Niestety wątpię. Dwa razy wieksza bo 30 zwojów chlodzi mi w 30 min 25l brzeczki. Woda z wodociagu w bloku wiec w sumie ciepła ale raczej mocno z taką chłodnica nie powojujesz.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 ok, tak myślałem dzięki za info. Chyba zrobię swoją według Usia http://www.piwo.org/topic/7169-chlodnica-zanurzeniowa-zrob-to-sam/ choć chciałem iść na łatwiznę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro787 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Obejrzałem i wyciągnąłem trochę z tego Na chicha zlewamy po to żeby nie dostać niepożądanych aromatów od drożdży a po za tym ruszyć fermentacje ? Dobre wnioski wyciągnąłem ? Tworzę piwo z brew-kita Portera Gozdawy z 14 blg spadło mi do 3. Dokładnie minęło 14 dni. Mam zlewać teraz na cichą tak ? W ogóle jeśli tak to dopiero w poniedziałek będę mógł zlać, bo w chwili obecnej drugiego pojemnika nie mam :C Bardzo źle to wpłynie na smak ? A i taki troszkę kwaskowy smaczek po małym łyczku mam i nie wiem od czego to tak :C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 W porterach kwaskowy smak może wynikać z zastosowania słodu palonego. Zgodnie z powszechną wiedzą z forum, którą pozwolę sobie przytoczyć, długie trzymanie na burzliwej nie daje negatywnych efektów. Jest sporo na forum o tym np. tu -> http://www.piwo.org/topic/6835-pominiecie-fermentacji-cichej/ jaro787 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Przeczytaj ten temat jaro787 http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo Od tego powinieneś zacząć bo to są podstawy. Dopiero chciałeś dodawać glutaminan sodu a teraz nie wiesz czy zlewać na cichą . Kopyrem się nie sugeruj , też z nim zaczynałem lecz to nie jest Guru . Wiki , wiki , wiki . Tam jest wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro787 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Dzięki BrPr, wiki wiki wiki... muszę Cię rozczarować. Nie ma tam wszystkiego a każdy zaczęty temat o czymś jest niewyczerpalny i od tego jest forum panie Przemas.IE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 a każdy zaczęty temat o czymś jest niewyczerpalny i od tego jest forum panie pięć razy to czytam i nic nie rozumiem znaczy tępak jestem? BTW, jakbyś uważnie słuchał co "Guru" mówi to byś znał jego opinię nt. przelewania piw z Brew-kitu na cichą oraz oceniania smaku piwa gdy to jeszcze fermentuje Tak więc wiele lektury/słuchania przed Tobą, więc nie oceniaj wiki tak artorytatywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donicjusz Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Cześć. Mam jedno pytanie, wkrótce zamierzam zrobić porter angielski ze zestawu ze sklepu homebeer.pl. Już raz robiłem stouta i w smaku niezbyt mi podszedł nie lubię smaków jaki wnosi prażony jęczmień dodany do zacierania, ale kolor nadany piwu jest naprawdę super. Wiem z blogu Dori, że prażony jęczmień można dodać do samego wysładzania lub do paru minutek przy końcu zacierania. Natomiast mam jeszcze takie składniki jak słód czekoladowy ciemny i słód karmelowy, napiszcie mi proszę czy słód czekoladowy ciemny też wnosi takie posmaki do piwa jak jęczmień prażony czy również dodać go do samego wysładzania. A co ze słodem karmelowym jego chyba można normalnie zacierać i nie wniesie do piwa silnych nut takich jak jęczmień prażony?? Nie chcę zlikwidować w całości posmaków paloności w piwie jakie dają ciemne słody, ale znacznie je ograniczyć tak by nie przeszkadzały mi w piciu piwa, gdyż nie jestem ich wielkim zwolennikiem. Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro787 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 skoro nie lubisz ciemnych piw To po co na siłe je robic? o,O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Cześć. Mam jedno pytanie, wkrótce zamierzam zrobić porter angielski ze zestawu ze sklepu homebeer.pl. Już raz robiłem stouta i w smaku niezbyt mi podszedł nie lubię smaków jaki wnosi prażony jęczmień dodany do zacierania, ale kolor nadany piwu jest naprawdę super. Wiem z blogu Dori, że prażony jęczmień można dodać do samego wysładzania lub do paru minutek przy końcu zacierania. Natomiast mam jeszcze takie składniki jak słód czekoladowy ciemny i słód karmelowy, napiszcie mi proszę czy słód czekoladowy ciemny też wnosi takie posmaki do piwa jak jęczmień prażony czy również dodać go do samego wysładzania. A co ze słodem karmelowym jego chyba można normalnie zacierać i nie wniesie do piwa silnych nut takich jak jęczmień prażony?? Nie chcę zlikwidować w całości posmaków paloności w piwie jakie dają ciemne słody, ale znacznie je ograniczyć tak by nie przeszkadzały mi w piciu piwa, gdyż nie jestem ich wielkim zwolennikiem. Z góry dzięki za odpowiedź. A co chcesz osiągnąć w piwie? Karmele w zależności od konkretnego słodu dadzą różne słodkie smaki aromaty, powiedzmy w dużym uproszczeniu, że im ciemniejszy kolor słodu, tym "ciemniejsze aromaty". Możesz poszukać opisu producenta słodu i będziesz miał jako taki pogląd, co dany karmel wnosi... chociaż ja robiłem kilka piw na zasadzie "słód podstawowy+ 1 inny" i nie do końca się moje odczucia pokrywają z opisami. Najciemniejszy karmel z Optimy dał mi goryczkę kojarzącą się jeszcze nie z palonym słodem, ale coś na kształt goryczki z orzecha włoskiego. Osobiście nie używałem do ciemnego piwa tylko słodu czekladowego, ale też w dużym uproszczeniu im słód palony jest jaśniejszy, tym jest mniej agresywny, a domyślam się że chodzi tu głównie o tą ostrą, paloną goryczkę. Jeśli chcesz by piwo było łagodniejsze, to im później dodasz słód, tym niej z niego wyekstrahujesz. Czasami dodawałem słodu palonego dopiero po spuszczeniu pierwszej porcji filtratu. Możesz spróbować zmielony słód palony, zalać kilkanaście godzin wcześniej zimną wodą i to co uda się z tego przefiltrować wlać np. w trakcie wysładzania lub w trakcie zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Polecam zrobić wg tej receptury piłem i palonka praktycznie zerowa. Bardzo smaczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 wiki wiki wiki... muszę Cię rozczarować. Nie ma tam wszystkiego a każdy zaczęty temat o czymś jest niewyczerpalny i od tego jest forum panie Przemas.IE. Uraziłem cię czymś ,że się tak unosisz . Akurat na twoje pytania odpowiedź znajdziesz w wiki. Ja rozumiem,że forum jest od tego żeby pytać ,zgłębiać wiedzę ale ty nawet nie starasz się wysilić . Najpierw gadasz jakieś głupoty o glutaminianie sodu a teraz obruszasz się gdy odsyłam Cię do Wiki. Aha , raczej sobie tu nie "panujemy", Przemas wystarczy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Polecam zrobić wg tej receptury piłem i palonka praktycznie zerowa. Bardzo smaczny Ale to jest porter bałtycki, a kolega chce zrobić normalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 No fakt roznica. Ale smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro787 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) wiki wiki wiki... muszę Cię rozczarować. Nie ma tam wszystkiego a każdy zaczęty temat o czymś jest niewyczerpalny i od tego jest forum panie Przemas.IE. Uraziłem cię czymś ,że się tak unosisz . Akurat na twoje pytania odpowiedź znajdziesz w wiki. Ja rozumiem,że forum jest od tego żeby pytać ,zgłębiać wiedzę ale ty nawet nie starasz się wysilić . Najpierw gadasz jakieś głupoty o glutaminianie sodu a teraz obruszasz się gdy odsyłam Cię do Wiki. Aha , raczej sobie tu nie "panujemy", Przemas wystarczy . Tak bardzo Cię to irytuję, że jestem kombinatorem i lubię wpadać na głupie/ewentualnie czasem się zdarzą genialne pomysły na polepszenie czegoś? Wpisywałem w google czy można dodać do brzeczki glutaminian sodu, ale nie otrzymałem odpowiedzi, wiec spytałem na forum czy ktoś próbował tak robić Po za tym znalazłem odpowiedź na jedno z pytań dzięki wiki a dokładniej przy jakich pomiarach się przelewa na cicha, a moja wypowiedź była obszerniejsza i Przemku nie to, że się nie staram, tylko przy 12h pracy dziennie od pon do sob trochę mi ciężko jest poświecić dużo czasu na naukę o moim nowo zaczętym hobby Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez jaro787 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 i lubię wpadać na głupie/ewentualnie czasem się zdarzą genialne pomysły racz zwrócić uwagę, że to Twoja indywidualna interpretacja (ja uważam to za idiotyzm) Wpisywałem w google czy można dodać do brzeczki glutaminian sodu, ale nie otrzymałem odpowiedzi bo pytania to trzeba umieć zadawać, nawet do googla tylko przy 12h pracy dziennie od pon do sob trochę mi ciężko jest poświecić dużo czasu na naukę o moim nowo zaczętym hobby to może czas pomyśleć o odppczynku, a nie o nowym hobby (zawracaniu du..py innym/pasożytowaniu) BTW, hobby to IMHO pasja, a nie ciągoty do zawrcania dupy innym bo ja to lubię , na hobby każdy kto je ma, ma czas, więc nie peir... tu nam takich farmazonów (na takie wywody polecam twarzoksiążke). BTW, też bym chciał zrobić sobie wyciczkę na Spitzbergen, ale nie mam czasy ani kasiurki może ktoś mi to zasponsoruje łącznie z wynagrodzeniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 wiki wiki wiki... muszę Cię rozczarować. Nie ma tam wszystkiego a każdy zaczęty temat o czymś jest niewyczerpalny i od tego jest forum panie Przemas.IE. Uraziłem cię czymś ,że się tak unosisz . Akurat na twoje pytania odpowiedź znajdziesz w wiki. Ja rozumiem,że forum jest od tego żeby pytać ,zgłębiać wiedzę ale ty nawet nie starasz się wysilić . Najpierw gadasz jakieś głupoty o glutaminianie sodu a teraz obruszasz się gdy odsyłam Cię do Wiki. Aha , raczej sobie tu nie "panujemy", Przemas wystarczy . Tak bardzo Cię to irytuję, że jestem kombinatorem i lubię wpadać na głupie/ewentualnie czasem się zdarzą genialne pomysły na polepszenie czegoś? Wpisywałem w google czy można dodać do brzeczki glutaminian sodu, ale nie otrzymałem odpowiedzi, wiec spytałem na forum czy ktoś próbował tak robić Po za tym znalazłem odpowiedź na jedno z pytań dzięki wiki a dokładniej przy jakich pomiarach się przelewa na cicha, a moja wypowiedź była obszerniejsza i Przemku nie to, że się nie staram, tylko przy 12h pracy dziennie od pon do sob trochę mi ciężko jest poświecić dużo czasu na naukę o moim nowo zaczętym hobby Oj stąpasz po cienkim lodzie sądzac, że polepszysz coś glutaminianem sodu... Polecam zgłębić hobby bez udziwnień na dzień dobry. Choćby po to żebyś wiedział jaki efekt te Twoje udziwnienia wniosą/sprawią. Forum juz działa od dobrych kilku lat i nie dziw się, że ludzie są podenerwowani tymi samymi pytaniami i proponują Ci wiki na dzień dobry. Szczególnie , że instrukcje tam opisane są naprawdę dobre. Nie wiem po co używasz od razu tak butnego tonu, jedyne na co wtedy mozesz liczyc to hate/pojazd po Twoich pytaniach.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Panowie - dalsza dyskusja w tym wątku na temat butnego czy też innego tonu kolegi jaro787 nie ma sensu, a znając życie słowo do słowa doprowadzi do niepotrzebnej wymiany zdań. Wróćmy do tematu tego wątku Nomad 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 E.O.T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro787 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Na chicha zlewamy po to żeby nie dostać niepożądanych aromatów a po za tym ruszyć fermentacje ? Bardzo źle wpłynie na smak za późne przelanie na cicha od drożdży ? Gdzie dostałem odpowiedź na te pytania ? Dostaje ciagle od was tylko informacje przeczytaj wiki, a czy na wiki http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwojest na to odpowiedz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Na chicha zlewamy po to żeby nie dostać niepożądanych aromatów a po za tym ruszyć fermentacje ? Bardzo źle wpłynie na smak za późne przelanie na cicha od drożdży ? Gdzie dostałem odpowiedź na te pytania ? Dostaje ciagle od was tylko informacje przeczytaj wiki, a czy na wiki http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwojest na to odpowiedz? Pierwsze zdanie. O so chozi?! Zacznij czytać to co piszesz, bo Twoje zdania są ciężkie do zrozumienia! Odpowiem Ci jako osoba dopiero raczkująca w warzeniu piwa. Za mną 3 warki. Pierwsza, szkoda gadać i pisać. Robiona z brewkita, wylana w kanał. Kwach! Kolejne dwie to warki z zacieraniem. I wiesz co? Wszystkiego dowiedziałem się praktycznie z tego forum plus youtube. Przeczytałem wiki. Potem przyszła kolej na różne tematy oraz pytania na tym forum. Części z nich była głupia. Wiem to przeczytawszy kilkadziesiąt tematów. Ale jedno, trzeba znać swoje miejsce w szeregu. Chcesz pomocy? To bądź grzeczny, krytykę przyjmuj bo Ci nikt nie będzie chciał pomóc. Przed zadaniem pytania wpisz w google frazę, która Cię interesuje a na końcu piwo.org. Dzięki temu uniknąłem zakładania nowych tematów i nie naraziłem się na śmieszność Cierpliwości życzę oraz smacznego piwka;) jaro787 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro787 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 wyrwałem wątek z poprzedniej wypowiedzi Chodzi o to czy cichą się robi po to by piwo dofermentowało oraz czy jest to zabieg by nie dostały sie aromaty z martwych drożdży:) Co do wpisywanie tego co mnie interesuje w google, dobra rada pozbyłem sie pytania z dostaniem sie aromatów z drożdży Chociaż jest napisane, ze to mit i został już dawno obalony, ale w jaki sposób ? Narodziło mi się nowe pytanie Ty chcesz pomóc i to się chwali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Czym różnią się aromaty z 'martwych drożdży' od aromatów z 'żywych drożdży'?. Jaro, zerknij na jakieś madalowe/pudłowe piwa i takie wykonaj bez kombinacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się