Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 18 godzin temu, Bazi_heej napisał: Jeszcze raz napiszę, że zestawy brewkitowe posiadają drożdże tzw hybrodowe a w instrukcji pisze że minimalna temp to 21stopni. Na burzliwej przy 23 stopniach rurka bulgotała jak szalona a piana w fermentorze miała 3cm A nie do końca prawda. Swego czasu dostałem brewkita z buldoga i go zrobiłem, piwo zostawiało dużo do życzenia. Po tym trochę poprzeglądałem stronek co poszło nie tak i wyszło na to, że niektórzy producenci brewkitów po prostu dodają do zestawu drożdże winne - które właśnie pracują w tym podanym zakresie Takie małe świństwo ale cóż nie każdy ma mikroskop w domu żeby to sprawdzić. Ja podejrzewam, że takie Coopersy czy Muntosy lecą na jednym szczepie wszystkie piwa coś w rodzaju S-33. Co do problemu weź jakąś gęstwę albo uwodnione drożdże z paczki - strzykawkę z grubą igłą i podważaj kapsel dodawaj trochę drożdży. Raz jak mi stanęła refermenatcja tak robiłem i wyszło dobrze tylko jedno ale takie piwo musisz kontrolować - różne szczepy mają rózne odfermentowanie - żebyś się granatów nie dorobił przez to. Na początek spróbowałbym jeszcze jak Bartek pisał, przetrzymać w temp. pokojowej piwo z 2-3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Niedawno poprawiałem nieco swoje niedogazowane i niedochmielone piwo. Eksperyment się w sumie udał. Tutaj poczytaj: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Dnia 22.06.2013 o 11:51, piter napisał: Witam Nie wsypuj cukru bezpośrednio do butelki bo Ci piwo "wykipi" Po co mu piszesz bzdury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Dnia 8.12.2017 o 11:52, Bazi_heej napisał: A opowiadasz... Wszystko było przeprowadzone zgodnie ze sztuką. Fermentacja zakończyła się, zeszło do ok 2blg. To jest moja 10 warka z rzędu z brewkita i wszystkie się nagazowały tylko ta jedna nie i na dodatek ten sam brewkit u kolegi też się nienagazował. Przypuszczam, że drożdże przygrały w bambuko. To jest przyczyna. Pytanie moje było co z tym zrobić? Wylać? Czy ratować, a jak tak to jak? Nie dopilnowałeś i ktoś to piwo spasteryzował PiotrekB, Bachi, majlosz i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 56 minut temu, anteks napisał: Nie dopilnowałeś i ktoś to piwo spasteryzował Czego niedopilnowałem bo nie rozumiem? Jedyne co mogę sobie zarzucić to czas jaki trzymałem piwo w temp pokojowej po zakapslowaniu. Było to 10 dni i mogło nie być wystarczająco aby się nagazować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) 8 minut temu, Bazi_heej napisał: Czego niedopilnowałem bo nie rozumiem? Jedyne co mogę sobie zarzucić to czas jaki trzymałem piwo w temp pokojowej po zakapslowaniu. Było to 10 dni i mogło nie być wystarczająco aby się nagazować. Nie dopilnowałeś i ktoś to piwo spasteryzował, bo przy 4g/but i 2 tyg w 21'C nie ma bata by sie nie nagazowało. ps no chyba że filtrowałeś to piwo Edytowane 12 Grudnia 2017 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Nic nie robiłem inaczej w porównaniu do 9 innych warek z brewkitów, które wyszły nagazowane. Może się nie nagazować jak drożdże są felerne... sam cukier przecież nie gazuje... tak czy siak za radą kolegów z forum wstawiłem skrzynki do pokoju i bedę czekał. Za 2/3 tygodnie zobacze czy coś to dało. Nie filtrowałem piwa. trixdave 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 8 minut temu, Bazi_heej napisał: Nic nie robiłem inaczej w porównaniu do 9 innych warek z brewkitów, które wyszły nagazowane. Może się nie nagazować jak drożdże są felerne... sam cukier przecież nie gazuje... tak czy siak za radą kolegów z forum wstawiłem skrzynki do pokoju i bedę czekał. Za 2/3 tygodnie zobacze czy coś to dało. Nie filtrowałem piwa. Felerne drożdże przefermentowały brzeczke , a nagazowac juz nie chcą? Albo ubiłeś drożdża albo nie wsypałeś cukru innego wytłumaczenia nie ma CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Bardziej bym się skłaniał ku teorii, że drożdże zastrajkowały, ale nie wiem dlaczego. Przefermentowały brzeczkę ale refermentacji już nie chciały ? Wiem, że to dziwnie brzmi ale to są fakty. Przypadek powtarzalny, więc coś jest na rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Były już takie historie,a potem się okazywało,że soli nasypaliWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Panowie, nie chcę ujmować Waszej zapewne wielkiej wiedzy odnośnie ważenia piwa, wierzę również, że uwarzyliście niejedną dobrą warkę i jesteście ekspertami w tej dziedzinie, ale ręce mi opadają jak czytam tekst, że zapomniałem o dodaniu cukru lub cukier pomyliłem z solą... Fakty są takie: 1. Drożdże przefermentowały brzeczkę. 2. Drożdze nie nagazowały piwa pomimo dodania cukru. 3. Temperatura była zachowana. Chciałbym też tą wypowiedzią zakończyć MÓJ wątek odnośnie nienagazowanego piwa, otrzymałem kilka pomysłów i podpowiedzi co z tym fantem zrobić - dziękuję. Kolegom od teorii soli i nie dodania cukru też dziękuję za fatygę ? Pamiętacie historię lodów waniliowych i nie odpalania silnika Pontiac? Jak nie to przeczytajcie. Polecam. trixdave 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) 48 minut temu, Bazi_heej napisał: Panowie, nie chcę ujmować Waszej zapewne wielkiej wiedzy odnośnie ważenia piwa, wierzę również, że uwarzyliście niejedną dobrą warkę i jesteście ekspertami w tej dziedzinie, ale ręce mi opadają jak czytam tekst, że zapomniałem o dodaniu cukru lub cukier pomyliłem z solą... Fakty są takie: 1. Drożdże przefermentowały brzeczkę. 2. Drożdze nie nagazowały piwa pomimo dodania cukru. 3. Temperatura była zachowana. Na tym sie akurat nie znam. Byli tacy co zamiast cukru dawali przez pomyłkę piro Edytowane 12 Grudnia 2017 przez anteks majlosz i CraftMat 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Godzinę temu, Bazi_heej napisał: Panowie, nie chcę ujmować Waszej zapewne wielkiej wiedzy odnośnie ważenia piwa Moje na ten przykład z fermentorem waŻy dwadzieścia kilka kilo i nie chce zejść niżej! Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Możne jakoś chemicznie je ubiłeś przy rozlewie, mój znajomy cydr zrobił, tak zasiarkował, że wszystko padło i się nie nagazował . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 1 godzinę temu, Bachi napisał: Moje na ten przykład z fermentorem waŻy dwadzieścia kilka kilo i nie chce zejść niżej! Co zrobić? Autokorekta zadziałała ? Zapewniam Was, że szkołę podstawową ukończyłem a z polskiego byłem całkiem dobry ? Ale dzięki za czujność! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazi_heej Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 2 godziny temu, anteks napisał: Na tym sie akurat nie znam. Byli tacy co zamiast cukru dawali przez pomyłkę piro Hehe dobre ? No tak, skoro merytoryczne argumenty się pokończyły trzeba wnieść odrobinę żartu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 30 minut temu, Bazi_heej napisał: Hehe dobre ? No tak, skoro merytoryczne argumenty się pokończyły trzeba wnieść odrobinę żartu. To nie żart, byli tacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się