buber Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Mam jeszcze trzeci zestaw, który był w międzyczasie, wzbogacony o wiedeński. Tak zakładam, bo słody są zmieszane. Okaże się, jak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
felippe Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Drodzy koledzy Mam pytanie odośnie ułożenia receptury z następujących surowców: Posiadam: -50g marynki -50g Smaragd -6kg pilzneńskiego -1kg monachijskiego -1kg pszenicznego -gęstwe us-05 i 1kg słodu wędzonego wiśnią Chciałbym coś ułożyć takiego lekkiego jasnego żeby było czuć tą wędzoną wiśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) Cały wędzony, cały monach, 5% pszenicy, reszta pilsa, do zakładanego BLG. Chmielenie Marynką do zakładanego IBU, 60 minut, ewentualnie w okolicy 30 minuty dołożyć jakiś dodatek. Smaragd poniżej 15 minuty, mogą być 2 dawki po 15 gr., chociaż ja lubię chmiel i dałbym całość w dawkach 15+15+20 na sam koniec (whirlpool/hopstand). Nie napisałeś nic o parametrach, ale jak ma być lekkie to bym celował okolice 12 BLG, do tego nieprzesadnie gorzkie, max 30-35 IBU. Edytowane 26 Października 2016 przez santa felippe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 (edytowane) Witam, przeglądałem przepisy, zmodyfikowałem lekko zasyp i tu pytanie: wyjdzie z tego Weizenbock? Na próbę chce zrobić 10L: Pszeniczny ciemny 1.8kg Monachijski 1kg Carahell 0.2kg Czekoladowy 0.1kg 40° - 10' 55° - 20' 65° - 60' 72° - 60' Lubelski 60' - 20g granulat Lubelski 20' - 20g granulat Drożdże WB-06 Edytowane 17 Listopada 2016 przez dutrasilva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Witam, przeglądałem przepisy, zmodyfikowałem lekko zasyp i tu pytanie: wyjdzie z tego Weizenbock? Na próbę chce zrobić 10L: Pszeniczny ciemny 1.8kg Monachijski 1kg Carahell 0.2kg Czekoladowy 0.1kg 40° - 10' 55° - 20' 65° - 60' 72° - 60' Lubelski 60' - 20g granulat Lubelski 20' - 20g granulat Drożdże WB-06 Na moje oko to wyjdzie. Przerwy scukrzające zdecydowanie za długie, skróć je do pół godziny (lub ewentualnie scal w jedną), możesz też dodać mash-out w 78C. Po 60 minutach w 65C będzie praktycznie po robocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Witam, przeglądałem przepisy, zmodyfikowałem lekko zasyp i tu pytanie: wyjdzie z tego Weizenbock? Na próbę chce zrobić 10L: Pszeniczny ciemny 1.8kg Monachijski 1kg Carahell 0.2kg Czekoladowy 0.1kg 40° - 10' 55° - 20' 65° - 60' 72° - 60' Lubelski 60' - 20g granulat Lubelski 20' - 20g granulat Drożdże WB-06 Na moje oko to wyjdzie. Przerwy scukrzające zdecydowanie za długie, skróć je do pół godziny (lub ewentualnie scal w jedną), możesz też dodać mash-out w 78C. Po 60 minutach w 65C będzie praktycznie po robocie. Pochrzaniło mi się i mam zapisane: 65° - 20' 72° - 60' Skrócę więc ostatnią do 30-40 min i mash out. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Ja bym zrobił 65°C/45-50min 72°C/20-30 min wygrzew 10min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Ja bym zrobił 65°C/45-50min 72°C/20-30 min wygrzew 10min Uwzględniając poprawki wygląda to tak: http://brewness.com/pl/recipe/weizenbock-judasz/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 wydaje mi się że jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek83 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Witam. Mam do wykorzystania następujące słody i chmiele z Biowinu których data ważności kończy się w grudniu 2016. Pilzneński 3.5-4.5 EBC 2kg. Wiedeński 6-9 EBC 2kg. Monachijski 12-18 EBC 1kg. Lubelski 60g. Marynka 60g. Sybilla 30g. Junga 30g. Perle 30g. Co można by z tego zrobić? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 (edytowane) Na pierwszy rzut oka to widzę marcowe. Ale wstałem 7 minut temu, wiec wiesz.edit:O tutaj zobacz przykładową recepturęhttps://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/beer-recipe-of-the-week-munich-madness/Pytanie jaka masz temperaturę? edit: A z tego co napisałeś to wszystkie słody od razu, ew. część pilzneńskiego można przyprażyć w piekarniku żeby podbić kolor ale myślę, że nie ma sensu się bawić. Nie napisałeś ile %AA ma Sybilla (obstawiam 6%AA) i Perle (obstawiam 5%AA) ale myślę, że one w całości mogą iść - jedna na 60 minut, druga na 20 minut. Qbrew dla 22 litrowej warki i 75% wydajności wylicza 14BLG (w środku widełek) , 29IBU (o 1 ponad widełki), 5,1 alkoholu objętościowo i barwę w dolnej granicy widełek. okto.pdf Edytowane 22 Listopada 2016 przez zasada dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Co można by z tego zrobić? Hoppy Munich . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Idealny zasyp na lagera wiedeńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 (edytowane) Mam do wykorzystania następujące słody i chmiele z Biowinu których data ważności kończy się w grudniu 2016. Data ważności chmieli też się kończy? Z którego roku to jest zbiór? Edytowane 22 Listopada 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek83 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Odnośnie temperatury to mam skrzynie chłodniczą na butelki PET. Dochodzi też pomieszczenie w którym obecnie temperatura waha się w granicach 7-9 stopni, przy temperaturze na zewnątrz 10-12 stopni. Gdy na zewnątrz temp. spada poniżej 0 stopni w pomieszczeniu tym jest kilka stopni powyżej 0 stopni. Data ważności chmieli to 30 grudnia 2016. Co do %AA to na opakowaniach jest podany przedział, a o dacie zbioru ani słowa. Lubelski 3,0-4,5% AA Marynka 7,0-11% AA Sybilla 6,0-8,0% AA Junga 10-13% AA Perle 5,0-7,0% AA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 kupowales to w biowinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 (edytowane) Z taką temperaturą dokupiłbym 2- 3 saszetki suchych drożdży i poszedł w to marcowe. Edytowane 22 Listopada 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek83 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Słody i chmiel kupowane latem tego roku w Biowinie w sklepie stacjonarnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek83 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Dziękuje Wszystkim za pomoc. Zrobię marcowe jak podpowiedział kolega zasada. Z tych wszystkich chmieli które posiadam to Perle ma dla mnie najprzyjemniejszy aromat. Drożdże S23 bądź W34/70 (2 opakowania na warkę 22L). Poszukam tylko jeszcze wskazówek do zacierania i chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Czy drożdże WLP550 nadadzą się do Dubbla albo Tripla? Ewentualnie Witek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Witam serdecznie, planuję w ten weekend uwarzyć doppelbocka. Chcę zrobić klasyczne piwo zgodne z normami bjcp na słodach monachijskim i wiedeńskim. Chmielenie na smak i goryczkę hellertau hersbrucker. Tylko za cholerę nie wiem w jakiej proporcji dobrać słody. Zastanawiałem się nad 1/3 monacha i 2/3 wiedeńskiego. Ktoś, coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Ja robiłem 55% pilzneński, 25% wiedeński, 10% monachijski II i carapils 10% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Ja robiłem 55% pilzneński, 25% wiedeński, 10% monachijski II i carapils 10% Czytałem zapiski piwowarów oraz receptury z wiki. W większości występują podobne do Twojego słody. Pils + wiedeński/monach + karmele. Mi zależy na prostym zasypie, żebym mógł w przyszłości coś dodać, odjąć i widzieć wprost różnicę, a nie domyślać się który słód to spowodował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 To zrób jak napisałeś: Zastanawiałem się nad 1/3 monacha i 2/3 jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 To zrób jak napisałeś No to tak zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się