Pabllo_Lodz Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) Mam pytanko, mam 5 kg słodu pszenicznego Grodziski do tego 50g chmielu Mosaic. Jak bym zrobił lekkie piwo na tym słodzie chmielone w/w chmielem to coś z tego wyjdzie? Co o tym sądzicie? Grodziskie.bsmx Grodziskie Pawła Piwo Grodziskie Parametry: Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 4.7% Objętość: 19l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3kg Viking Smoked Wheat Malt - Viking Malt (10 EBC, 85.7%) 0.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 14.3%) 10g Mosaic (HBC 369) 12.3AA (12.7IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Mosaic (HBC 369) 12.3AA (9.5IBU) granulat - Gotowanie 15min 10g Mosaic (HBC 369) 12.3AA (2.5IBU) granulat - Gotowanie 5min Zacieranie: (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C Notatki: Edytowane 28 Listopada 2017 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 będzie amerykańskie grodziskie, Absztyfikant coś takiego zmontował i było fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 W sieci Biedronka pojawiły się produkty bio i w ręce wpadł mi cukier kokosowy. Czy można by go zastosować do piwa?Jeśli tak to czy będą wyczuwalne jakiekolwiek nuty kokosa? Cukier składa się w 3/4 z sacharozy a resztę stanowią glukoza oraz fruktoza. Co o nim myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Cześć, planowałem zrobić Sahti na święta ale jednak jest już trochę za późno. Mam: 2kg Pale Ale, 1kg pszenicznego wędzonego dębem, 0,5kg pszenicznego karmelowego, 0,5kg żytniego oraz 0,25kg jęczmienia palonego jako pozostałość z innej warki. Kompletnie nie mam pomysłu na to, dałoby się coś z tego wyczarować ciekawego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Godzinę temu, majlosz napisał: Cześć, planowałem zrobić Sahti na święta ale jednak jest już trochę za późno. Mam: 2kg Pale Ale, 1kg pszenicznego wędzonego dębem, 0,5kg pszenicznego karmelowego, 0,5kg żytniego oraz 0,25kg jęczmienia palonego jako pozostałość z innej warki. Kompletnie nie mam pomysłu na to, dałoby się coś z tego wyczarować ciekawego? Stoucika wędzonego zrób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) U mnie przy zasypie 2kg wędzony pszeniczny i 1.5 kg zwykły, wędzonki nie czuć. Tzn czuć było przy zacieraniu, ale jak próbowałem przed zadaniem drożdży to nie czuć. Słód wędzony grodziski oryginalny. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Cześć, to mój pierwszy post na tym forum. W fermentatorze pierwsza warka, "dwunastka" na US-05. W planach następny miał być jakiś lager, jednak na powierzchni unosi się taka ładna drożdżowa piana, że żal tego nie wykorzystać. Do dyspozycji mam słody pale ale, pilzneński z Optimy i Caramunich, chmiele Marynke i Lubelski. Żaden ze mnie piwosz, więc chodzi o coś prostego i nie zbyt goryczkowego. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Poszukaj przepisu na Full Aroma Hops Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mistrzkaskader Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Cześć do czego najlepiej nadają się drożdże White Labs WLP060 Yeast Blend? RIS na nich wyjdzie?? Czy szkoda ich i zmajstrować coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Dnia 6.12.2017 o 21:48, mistrzkaskader napisał: Cześć do czego najlepiej nadają się drożdże White Labs WLP060 Yeast Blend? RIS na nich wyjdzie?? Czy szkoda ich i zmajstrować coś innego? Zrób na nich coś lżejszego - AIPA czy coś a na risa przezornie dałbym gęstwę jednak. Jeśli chodzi o profil powinny być ok na RIS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mistrzkaskader Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 10 minut temu, B.K. napisał: Zrób na nich coś lżejszego - AIPA czy coś a na risa przezornie dałbym gęstwę jednak. Jeśli chodzi o profil powinny być ok na RIS Zrobiłem starter ale coś było z nimi nie tak, brak jakiejkolwiek piany, zero reakcji - nul. Bulkają już S-05 a gęstwa idzie na RISa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BC BROWAR DOMOWY Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) Porządnie tą Marynką nachmiel (z Marynką dobrze mi się pracowało) na goryczkę (nie wszystko)- z resztą chmieli pobaw się na aromat 10-15 minut syp drożdże i się baw;) Edytowane 12 Grudnia 2017 przez BC BROWAR DOMOWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Marynka bywa zalegajaca - nie wiem jak tegoroczna ale zeszloroczna zalegala. No i jeszcze kwestia wody - ona ogromnie zmienia odczucie goryczki i trzeba się opierać o własne doświadczenia głównie bo to co sprawdza sie u jednego u innego nie ma racji bytu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Dnia 25.11.2017 o 00:36, Jancewicz napisał: Nie do końca. Dasz jasny + carahell więc będzie słodowość i ciało. Te dawki chmielu co masz nie powinny tego zdominować. Będzie umiarkowane i fajne sesyjne piwko. Tego nie da się zepsuć. Czasem zasada im prościej tym lepiej, działa. Udanej warki! Zgadza się!!! Wczoraj zlewałem na cichą i spijałem próbkę po pomiarze BLG. Jest naprawdę dobrze. Będzie świetne piwko! Dzięki za radę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mihavv Opublikowano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 Dobry wieczór! Pozostały mi takie resztki: Pilzneński - 2kg Pszeniczny -200g Pale Ale - 1kg Karmelowy jasny - 800g Carabelge - 500g Chmiele : Mosaic - 40g Polaris - 40g CascadeUS - 50g Lubelski - 50g Gęstwa US-05 (3 pokolenie) Robiłem wcześniej Polish Ale, później był West Coast Mosaic IPA, teraz bym uwarzył coś nowego. Warka 8-10L, ostatecznie powtórzę IPę, ale może ma ktoś inną propozycję i pomysł? Właściwie nie ograniczam się co do stylu, jedyne ograniczenie to gęstwa po 05 i brak konieczności robienia zakupów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 15 minut temu, Mihavv napisał: ale może ma ktoś inną propozycję i pomysł? To może jak już robiłeś West Coast, to idź teraz w coś bardziej słodowego. East Coast, albo Americam Amber Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 5kg pale ale 2.5kg pszenica 0.5kg pilsnenskiego 0.5kg karmelu 150 0.5kg caramel pils magnum 40g, lubelski 70g, simcoe 30g, hallertau blanc 80g Jest sens cos z tego na s04 kombinować? Tylko takie drożdże mam na stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 2 godziny temu, dutrasilva napisał: Jest sens cos z tego na s04 kombinować? Według mnie jak najbardziej. Zrób wariację na temat best bittera z nowofalowym chmieleniem (simcoe/ blanc). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafio Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Na jutro planowałem ważenie kolońskiego wg przepisu z wiki ( Jan Szała). Jednak w piwnicy mam 16 stopni, jest sens?Jeśli nie to mam do dyspozycji:Pilzneński 15 kgPszeniczny 1 kgOrkiszowy 1 kgZasyp to u mnie 10 kgJakieś pomysły co jeszcze można z tego wykminić?Wysłane z Xperia XA1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agfarius Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 nigdy nie warzyłem Kölscha więc się wypowiem...:P z tego co wyczytałem 16 stopni to akurat na fermentacje. a lagerować możesz na dworze/balkonie........ dachu bloku ja bym z tego zrobił IPA. albo belgian blond ale z cukrem kandyzowanym (który możesz zrobić sam). Witbiera, American Wheat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 witam nie zakładając nowego tematu z takim samym pytaniem napisze tu. Posiadam 25kg słodu, na 4 warki styknie 4x20l 10kg mep pilsner 10kg mep lager 5kg mep caramel prosił bym o jakieś sugestie jak by to podzielić ,1 może wyjść np z resztek co zostanie oczywiście nie będę przesadzać wtedy w niej z caramel bo pewnie tego słodu pójdzie naj mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 5 minut temu, Stan napisał: Posiadam 25kg słodu, na 4 warki styknie 4x20l 10kg mep pilsner - 10kg mep lager - 5kg mep caramel Ja szedłbym zachowawczo: 3 kg pilzner 3 kg pilzner + 0,15 kg karmelu 4 kg pilzner + 0,25 kg karmelu i tak samo z lagerem. Różne chmielenia i różne szczepy drożdży - rozbujane na pierwszej lekkiej warce (pewnie rzędu 9 BLG), w dwóch kolejnych pracujące z pełna mocą. O jakich chmielach/ drożdżach myślisz albo co masz na stanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stan Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 marynka , lubuski, s-04 zastanawiałem się też czy po prostu nie podzielić po równo pils 2.5kg lag 2.5kg takie dwie warki no i np do 2 warek nie dodać caramel coś koło 0.2-0.5kg no aby nie przesadzić jak sądzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 8 minut temu, Stan napisał: jak sądzisz? Też można. Ale wtedy najchętniej dokup innych drożdży (np.K97 iBE-256) i zrób taki sam zasyp, takie samo chmielenie a inne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Witajcie, planuje zrobić jakiegoś lekkiego stouta z kokosem i wanilią. Zasyp wygląda tak: Warka 12L, 13,3BLG Castle Pale Ale 2.5 kg 75.8% Czekoladowy 0.2 kg 6.1% Caramel/Crystal Malt - 40L 0.2 kg 6.1% Płatki owsiane 0.3 kg 9.1% Jęczmień palony 0.1 kg 3% Dorzucam 250g laktozy na 10 minut Chmielenie: Willamette 20 g 60 min 5 % Willamette 30 g 20 min 5 % Kokos i wanilia na cichą 7 dni. Tutaj wchodzi pytanie ile i jakiej postaci kokosa należy użyć? Myślałem o płatkach które prażyłbym 15 minut wraz z odsączeniem tłuszczu (150-200g). Wanilia, jakieś 2 laski wyprute z wnętrzności. Uwagi co do zasypu i kokosa mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się