beniamin76 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 "Ale" wyjdzie z tego na pewno bo US-05 , popytam się znajomych o inne chmiele czy nie mają czegoś, bo kupić już nie zdążę , na Dortmund altbier nie wiem czy nie powinienem mieć innych drożdży ale na pewno powinienem mieć niemieckie chmiele , z całą pewnością mogę dostać Chmiel East Kent Goldings (UK) więc może w tą stronę ale dalej jakoś us-05 nie wiem czy to się nie będzie kłócić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 nie będę kombinować zużyje do końca magnum oraz lubuski , chyba że zaskoczą mnie znajomi zalegającymi u nich chmielami , bo nie ważą . 12blg i ibu 25-30 zacieranie 50st 62st 70st fermentacja w 16st z gęstwy powinno się dotoczyć do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Na lubelskim i US-05 jakaś polska wersja bittera powinna wyjść. Do bittera przydałby się ten EKG i Danstary. Na US-05 rasowego bittera raczej nie zrobisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 zobaczymy co wyjdzie, celuje w piwo które ma zaspokoić pragnienie przed pilsem na którego będę musiał sporo poczekać (przesunięty w czasie w związku z dużymi mrozami) , czyli tzw szybkie piwko , bo koledzy osuszają mi notorycznie skrzynki z APA i AIPA , no i poznam smak monachijskiego bo jak na razie, byłem monotematyczny Pale Ale oraz Pilzeński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Planuję uwarzyć lagera pacyficznego z zapasów. Planowane ok. 22l, 12 Blg, 35-40 IBU. Zasyp dosyć prosty 4000g Pilzneński 200g Carapils 1000g pale ale Zacieranie na słodowo w temperaturze ok. 68 stopni. Drożdże to gęstwa z FM31. Mam problem z chmielami NZ. Mianowicie chciałbym uzyskać jak najbardziej chmielowe piwo, przy goryczce, która nie zabije przy pierwszym łyku. Większość chmieli NZ jest mocno goryczkowa. Przy sypnięciu chociażby 10g Pacific Jade na 60 minut odda on już 18 IBU. Na 25 minut myślałem nad wrzuceniem mieszanki Waimea + Kohatu, na aromat jeszcze nie wiem. Dysponuję chmielami: Wai-iti Galaxy AUS Kohatu Waimea Sticklebract Dr.Rudi (resztki) Wakatu (resztki) Motueka (resztki) Pacific Jade (resztki) Citra (resztki) Mógłby mi ktoś podpowiedzieć, jak najlepiej nachmielić? Może własne sugestie że swoich doświadczeń, jak te chmiele najlepiej skomponować? Zastanawiałem się nad tym, żeby w ogóle podarować sobie chmielenie na 60min Edytowane 27 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Chmiele poszły "na czuja". Wyszło 25l, 14,5-15 Blg. Zacieranie na słodowo. 5g Pacific Jade na gorycz 11g Waimea + 10g Kohatu +8g motueka na 25 minut 20g Kohatu +20g Waimea +5gMotueka na 3 minuty Później resztki z otwartych opakowań na zimno pójdą Mógłby mi ktoś w BS powyższy zasyp sprawdzić? Abstrakcyjnie wysoka wydajność mi wyszła. Spławik kalibrowałem tylko w wodzie i zero wskazywał Edytowane 5 Lutego 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 5 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał: Mógłby mi ktoś w BS powyższy zasyp sprawdzić? Abstrakcyjnie wysoka wydajność mi wyszła. Spławik kalibrowałem tylko w wodzie i zero wskazywał 74-76% to abstrakcyjnie wysoka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Według kalkulatora na telefonie liczy wydajność jako 90%. Bardzo rzadko wyciągam laptopa i nie mam zainstalowanego BS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Teraz, Grzegorz Żukowski napisał: Według kalkulatora na telefonie liczy wydajność jako 90%. Bardzo rzadko wyciągam laptopa i nie mam zainstalowanego BS Ja sprawdziłem na beer-calc.pl to pokazuje 74-76,5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Pierwszy raz w tym programie takie dziwadło się trafiło Trzeba zmienić program Edytowane 5 Lutego 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Cześć przymierzam się do uwarzenia APA, mam nastepujace chmiele, magnum equinox pacifix gem amarillo citra , podpowiecie, jak najlepiej to ugotowac ? z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Cześć przymierzam się do uwarzenia APA, mam nastepujace chmiele, magnum equinox pacifix gem amarillo citra , podpowiecie, jak najlepiej to ugotowac ? z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 1 hour ago, Phob said: Cześć przymierzam się do uwarzenia APA, mam nastepujace chmiele, magnum equinox pacifix gem amarillo citra , podpowiecie, jak najlepiej to ugotowac ? z góry dzięki A zasyp jaki masz? Ile chcesz blg a ile ibu? Chcesz owocowe czy cytrusowe bardziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) 6 minut temu, Jankasper napisał: A zasyp jaki masz? Ile chcesz blg a ile ibu? Chcesz owocowe czy cytrusowe bardziej? zasyp na okolo 12 blg mi wyliczylo 3,5kg pale ale i po pol kilo biscuit i monachijski chce dać, chyba raczej owoce, ostatnio zrobilem sh z columbusa i wyszlo mega cytrynowe, ewentualnie jakis balans co do ibu, mysle ze 30-40 bedzie ok, zeby nie bylo za mocno ? Edytowane 11 Lutego 2019 przez Phob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 11 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 49 minutes ago, Phob said: zasyp na okolo 12 blg mi wyliczylo 3,5kg pale ale i po pol kilo biscuit i monachijski chce dać, chyba raczej owoce, ostatnio zrobilem sh z columbusa i wyszlo mega cytrynowe, ewentualnie jakis balans co do ibu, mysle ze 30-40 bedzie ok, zeby nie bylo za mocno ? Pół kilo biscuit? Do niczego to nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kassmar Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Panowie podpowiedzcie. Posiadam i chciałbym zużyć najlepiej do końca: Pale ale 1,5kg Viking Golden 1,5kg Viking red ale 1kg Czekoladowy pszeniczny 250g Carafa lll 100g Barwiący 150g Zakwaszający 80g Ewentualnie płatki owsiane i orkiszowe po 110g. Jest szansa, że coś z tego wyjdzie? Drożdże mam us05, s04, wlp004 Chmiele ekg 100g Chalanger 30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Masz mało słodu jasnego. Jak dołożysz pilzneńskiego lub pale ale stouta zrobisz. Masz nawet "rasowe" drożdże w postaci WLP004. Szkoda, że zamiast tego red ale nie masz pilzneńskiego Kassmar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kassmar Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Dzięki za szybką odpowiedź. Przeszperalem wiaderko i ok 900g pilzneński ego siejeszcze znalazło, wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Wychodzi jak mało palony chocolate stout. Możesz dać pale ale, pilzneński, czekoladowy, carafa iii, te płatki skleikowane. Musiałbyś i tak podbić jeszcze ekstrakt albo tym Golden (nie do końca on pasuje) albo dać więcej płatków owsianych. Nie znam golden. Może ktoś inny coś jeszcze by doradził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Zamierzam uwarzyć American Red Ale. Mam po 50g poniższych granulatów i nie dokońca wiem jak ułożyć chmielenie. Citra Amarillo Palisade Zeus Gotowanie 60" i myślałem, żeby dać: Citra 50g 60' Palisade 10g Zeus 10g 45' Amarillo 30g 0' czy lepiej Amarillo wrzucić na 3 dni cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 16 minut temu, tangomagic napisał: Zeus 10g Ja bym Zeusa dał na goryczkę. Niby CTZ mają też potencjał aromatyczny, ale chyba niższy niż Citra i Amarillo. Palisade zostawiłbym na coś lżejszego- w tym towarzystwie imho zniknie zupełnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) Patrzę na receptury i wszędzie widzę jakieś dziwne(czyt. 2.8,3.2,3.5,0.7) ilości słodów + dodatkowe w ilości 0.1kg, czy 0.2kg carpalis czy jakoś tak itd, a na początku wolę prostsze receptury. Więc cz mogę zacierać 5kg pilzneńskiego + 1kg monachijskiego, czy zastosować się do receptur typu 4.5+0.5? Oraz czy zacieranie 5kg samej pszenicy ma sens, czy koniecznie coś dorzucić? Edytowane 23 Lutego 2019 przez Gruby. Literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 53 minutes ago, Gruby. said: Patrzę na receptury i wszędzie widzę jakieś dziwne(czyt. 2.8,3.2,3.5,0.7) ilości słodów + dodatkowe w ilości 0.1kg, czy 0.2kg carpalis czy jakoś tak itd, a na początku wolę prostsze receptury. Więc cz mogę zacierać 5kg pilzneńskiego + 1kg monachijskiego, czy zastosować się do receptur typu 4.5+0.5? Oraz czy zacieranie 5kg samej pszenicy ma sens, czy koniecznie coś dorzucić? Najczęściej są to receptury kopiowane z hameryki. Przeliczenie funtów na kg. Monachijskiego akurat do 100%mozesz dać. Różne słody maja różny % jaki mogą stanowić w zasypie. 5kg pszenicy raz robiłem. Ale metodą biab. W kociołku czy garnku raczej się to nie uda. I trzeba mieć sporo wprawy, zanim coś takiego popełnisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) 21 minut temu, Jankasper napisał: Najczęściej są to receptury kopiowane z hameryki. Przeliczenie funtów na kg. Monachijskiego akurat do 100%mozesz dać. Różne słody maja różny % jaki mogą stanowić w zasypie. Czyli jak kupię 5kg pilzneńskiego oraz 1kg monachijskiego, to na spokojnie mogę zacierać? - cos zawsze wyjdzie? Oraz czy mogę w takim razie do pszenicy tylko pilzneńskiego, bez karmelowych itd itp? - w sumie kupić to nie problem, ale chcę się uczyć od najprostszego, by zaś dodając coś wiedzieć co się zmienia. Edytowane 23 Lutego 2019 przez Gruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) 6kg to sporo. Zatrzyj na początek 3kg pilznenski i 1 kg munich. Lekkie fajne piwo. Zostanie Ci 2kg pilznenskiego. Weź do tego 2kg pszenicznego. Idealnie na weizena. Nic nie trzeba dodawać. Na weizena zarezerwuj sobie ok 2h więcej niż na to pierwsze piwo. Warka 23. Drożdże możesz dać inne, jest spory wybór sucharów dedykowanych. Super są Mauribrew Weiss, ale ciężko je ostatnio dostac Edytowane 23 Lutego 2019 przez Jankasper Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się