santa Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Może jeszcze uda Ci się z końcówki wysładzania zrobić 10l Dry Stuota, ja u siebie nie próbowałem, wywaliłem resztki. Ja to z wysłodzin z RISa zrobiłem drugie 20 litrów cienkusza 9-10 BLG. W mojej ocenie jest o co powalczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Ja to z wysłodzin z RISa zrobiłem drugie 20 litrów cienkusza 9-10 BLG. W mojej ocenie jest o co powalczyć. Jak duży zasyp miałeś? Też się szykowałem na zrobienie cienkusza, ale tak szybko spadło Blg wysłodzin, że zrezygnowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) Zestaw RIS z Homebrewing, możesz sobie oblukać. W tym roku robiłem na Birofilię Imperial Reda 21 BLG. Z cienkusza uzyskałem drugie tyle piwa 8 BLG, więc też coś w okolicy. Ten RIS to były moje początki warzenia z zacieraniem (chyba 3 zacierane piwo) i ogólnie BLG mi wyszło sporo niższe od zakładanego (21 vs 24,5). Podejrzewam, że cienkusz wyszedł tak esktraktywny, bo trafiły do niego cukry, które miały trafić do piwa bazowego (a nie trafiły np. za sprawą nieoptymalnego wysładzania, czy czegoś takiego). Edytowane 5 Września 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Witam! Mam pytanie mam do dyspozycji tak:-słód pszeniczny strzegom 3kg-słod pilzneński strzegom 3kg- chmiel Citra 50g (granulat)-chmiel Amarillo 25g (granulat) -sucharki us-05 zakopane w szufladzie Da radę z tego uwarzyć warkę jakiejś amerykańskiej pszenicy? Garnek mam o pojemności ok 30l. Nie zależy mi na konkretnym stylu, chciałbym zużyć resztki co zostały z ostatnich trzech warek. Niestety brewtarget to dla mnie czarna magia, nie mogę sobie poradzić z prawidłowym ustawieniem zacierania. Czy byłby ktoś tak miły i określił na oko ile litrów poszło by z takiej konfiguracji do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Da radę z tego uwarzyć warkę jakiejś amerykańskiej pszenicy? Uwzględniając posiadane składniki, widzisz jakieś przeciwwskazania? Czy byłby ktoś tak miły i określił na oko ile litrów poszło by z takiej konfiguracji do fermentora? Na szybko patrząc, to stawiam, że coś w okolicy 27 litrów brzeczki 12 BLG powinno z tego wyjść. Zacierać możesz nawet "na lenia", 67C przez godzinę. Edytowane 9 Września 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Po co Ci ustawianie zacierania w brewtargecie. Przyjmij wydajność z 70%, dodaj składniki i Ci wyliczy orientacyjne blg. A składniki to aż się proszą o amerykańską pszenicę, więc nie widzę problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielny Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Witam, Jestem nowym piwowarem ( 3 warki za sobą) no i drugi raz chcę zrobić piwo z zacieraniem (pierwsze piwko to był pszeniczniak) tylko zgubiłem gdzieś recepturkę z tymi składnikami które posiadam. . Dysponuję w tym momencie: drożdże Safale s-04 drożdże WB-06 chmiel aromatyczny lubelski 90g chmiel uniwersalny challenger (UK) 30g Słód Pilzneński około 3kg Słód pszeniczny 3kg Słód Pale Ale Weyermann 5kg Słód Carafa typ I Weyermann 250g Słód pszeniczny karmelowy 200g Jęczmień prażony 1kg Macie jakiś pomysł co z tego można uwarzyć ? Z góry dziękuję za odpowiedzi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) Ja tutaj bym jakiegoś stouta zatarł. Drożdże masz odpowiednie (s-04) Co prawda rasowy stout to to nie będzie ale kombinowałbym z taką recepturką na ok 22l 14/15 blg°Cały pilzneński*Pale Ale 1kg*Pszeniczny 200g °Carafa cały*Karmelowy cały *Prażony 450g Co do chmieli to challengerem bym ładował na goryczkę a lubelskim na jakieś ostatnie 5 min gotowania. Pozdrawiam! Edytowane 3 Października 2015 przez przemek18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielny Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Ja tutaj bym jakiegoś stouta zatarł. Drożdże masz odpowiednie (s-04) Co prawda rasowy stout to to nie będzie ale kombinowałbym z taką recepturką na ok 22l 14/15 blg °Cały pilzneński *Pale Ale 1kg *Pszeniczny 200g °Carafa cały *Karmelowy cały *Prażony 450g Co do chmieli to challengerem bym ładował na goryczkę a lubelskim na jakieś ostatnie 5 min gotowania. Pozdrawiam! Chmielu ile? Bo kolego nie napisałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Ja tu natomiast widzę jednego bittera i kolejnego pszeniczniaka. Bitter: 3-4 kg pale ale w zależności od wydajności, pszeniczny karmelowy. Challenger cały na 60 minut, na ostatnie 15 minut z 30 g lubelskiego. Będzie 20 litrów brzeczki dla S-04 Hefeweizen: po 2 kg pilzneńskiego i pszenicznego, z 20 lubelskiego na początek gotowania i 20 litrów brzeczki dla WB-06. Czy masz możliwość zainstalowania sobie qbrew czy brewtargeta? dzielny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielny Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Ja tu natomiast widzę jednego bittera i kolejnego pszeniczniaka. Bitter: 3-4 kg pale ale w zależności od wydajności, pszeniczny karmelowy. Challenger cały na 60 minut, na ostatnie 15 minut z 30 g lubelskiego. Będzie 20 litrów brzeczki dla S-04 Hefeweizen: po 2 kg pilzneńskiego i pszenicznego, z 20 lubelskiego na początek gotowania i 20 litrów brzeczki dla WB-06. Czy masz możliwość zainstalowania sobie qbrew czy brewtargeta? Już zainstalowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Chmielu ile? Bo kolego nie napisałeś Challenger na 60 min gotowania 30 gram i 20g lubelskiego na jakieś 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeahhhh Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Witam, chciałbym popełnić swoją drugą warkę na ekstraktach słodowych (3,4kg Jasny WES). Miałaby to być APA. Korzystając z kalkulatora wyszło mi takie coś: Czy to ma rację bytu i co ewentualnie wrzucić na cichą? Drożdże Fermentis US-05. Wszystkie surowce jakie posiadam: Proszę o jakieś sugestie i pozdrawiam, Bartek. Edytowane 12 Października 2015 przez yeahhhh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Pasowałoby coś więcej dorzucić na ostatnie minuty gotowania bo moim zdaniem mało chmielu na aromat jak ma to być coś jak APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeahhhh Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) 20gr Cascade na 5 min brzmi dobrze ? edit.. ok, robię takie coś, nie wiem co z tego wyjdzie ale wygląda dobrze Edytowane 12 Października 2015 przez yeahhhh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Rzuciłbym 20g citry i 20 g amarillo na ostatnie 5 minut, ostatnio używałem amarillo i dwie warki wcześniej citra w tej samej konfiguracji tj na ostatnie 5 min i citra w wyczuciu sensorycznym przebiła amarillo. Wyraźna nuta cytrusów była po prostu tak mocna, że domowi degustatorzy pytali mnie jakich owoców dorzuciłem do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vip Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Witam, macie jakieś pomysły jak przerobić te resztki które już jakiś czas mi leżą? Słody: pale ale – 4kg, pilzneński 1,5kg, monachijski 1,3kg, pszeniczny 0,5kg, carafa I - 0,85kg, caraaroma – 0,4kg, jęczmień prażony – 0,7kg, czekoladowy pszeniczny – 0,16kg, karmelowy – 0,3kg. Chmiele: marynka – 50g, lubelski – 50g. Garnek mam 28l. Piwo nie musi się mieścić w stylu. Oczywiście mogę też dokupić co nieco. Za chwilę będę rozlewał hefe-weizena, który fermentował na Pszenicznym Łanie od FM. Chciałbym wykorzystać tą gęstwę. Ale oczywiście mogę też dokupić jakieś drożdże, a z tych zrobić kolejnego hefe-weizena. Masz prawie 10kg słodów. Jakby wrzucić wszystko na raz to chyba wyszedłby jakiś mocno palony Imperial Stout, chyba w miarę stylowy. Ale mieszanie tego w 28l garze będzie poważnym wyzwaniem, więc pomysł raczej średni. Oczywiście drożdże już jakieś inne. Na Weizenbocka to chyba trzeba by prawie wszystko dokupić... W sumie nie znam się na tym stylu, ale wydaje mi się, ze 0,5kg pszenicznego to zdecydowanie za mało, a i reszty jakoś szczególnie się nie wykorzysta. Przygotuj 20l wody do zacierania, wsyp słody (sam oceń czy chcesz palone od początku, czy później) i uzupełnij wodę tak aby jeszcze dało się mieszać. Ja z niecałych 9kg słodów uzyskałem 21l o 22°Blg, więc Ty mając 1kg więcej i pewnie podobną wydajność niż ja spokojnie zrobisz 20l 23-24°Blg. Może jeszcze uda Ci się z końcówki wysładzania zrobić 10l Dry Stuota, ja u siebie nie próbowałem, wywaliłem resztki. Udało mi się załatwić garnek 40l i zatarłem piwko. Wyszło mi 16l 26blg RISa i 18l 13blg stouta do którego dodałem kawy. RISa zadałem 2 dniowym starterem z Irlandzkich Ciemności od FM. Niestety po 3 dniach nadal nie ruszył. Może to kwestia tego że drożdże były miesiąc po terminie a starter za krótko się kręcił. Zagotowałem więc piwko raz jeszcze (smakowało dobrze i pachniało nadal ładnie) i wlałem na gęstwę FM 40 Pszeniczny Łan. Po 2 dniach uciekało z wiadra, ale jakoś sobie z tym poradziłem. W tym tygodniu zlewam go na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Co uwarzę na gęstwie po Wyest Forbidden Fruit ? 25 L witka już mam, marzy mi się jakiś amerykanin- american wheat, aipa albo hefeweizen? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 http://www.piwo.org/topic/18217-niestandardowe-zastosowanie-drożdży-do-wita/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregory Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 witam potrzebuję pomocy... jestem początkującym piwowarem nastawiłem moje pierwsze dzieło ekstrakt 1700g słodowy Malt ciemny i 1700g brew Gozdawa Dark. Producent zaleca żeby po 7-10 dniach zlewać do butelek ale u mnie po 17 dniach piwo ma 6-7 blg i ciężko schodzi. od kilku dni podniosłem temp w pomieszczeniu do 22 ale dalej to mizernie wygląda. Czy może być że balingomierz jest uszkodzony? Piwo w rurce fermentacyjnej rzadko bulga bo co 15 min. Już nie wiem co mam robić , czy jest jakaś granica czasowa fermentacji piwa? Proszę o pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 witam potrzebuję pomocy... jestem początkującym piwowarem nastawiłem moje pierwsze dzieło ekstrakt 1700g słodowy Malt ciemny i 1700g brew Gozdawa Dark. Producent zaleca żeby po 7-10 dniach zlewać do butelek ale u mnie po 17 dniach piwo ma 6-7 blg i ciężko schodzi. od kilku dni podniosłem temp w pomieszczeniu do 22 ale dalej to mizernie wygląda. Czy może być że balingomierz jest uszkodzony? Piwo w rurce fermentacyjnej rzadko bulga bo co 15 min. Już nie wiem co mam robić , czy jest jakaś granica czasowa fermentacji piwa? Proszę o pomoc... Co to za drożdży użyłeś ? Jakie blg przed zadaniem drożdży ? Po 17 dniach to raczej już po fermentacji Co do balingometru sprawdź na wodzie w 20 stopniach jak pokazuje 0 to jest dobrze skalibrowany. Sprawdź za dwa dni czy baling spada jak nie to ja bym to już lał w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregory Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Co to za drożdży użyłeś ? Jakie blg przed zadaniem drożdży ? drożdże dodałem te które były w zestawie , tylko nie zmierzyłem blg na początku....wydaje mi się , że od kilku dni jak sprawdzam blg to stoi na poziomie 6-7 i za cholerę nie chce spadać. nawet po podniesieniu temperatury. to zmierzę w poniedziałek i zlewam... raz kozie śmierć... w końcu trza się uczyć na własnych błędach.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) Co to za drożdży użyłeś ? Jakie blg przed zadaniem drożdży ? drożdże dodałem te które były w zestawie , tylko nie zmierzyłem blg na początku....wydaje mi się , że od kilku dni jak sprawdzam blg to stoi na poziomie 6-7 i za cholerę nie chce spadać. nawet po podniesieniu temperatury. to zmierzę w poniedziałek i zlewam... raz kozie śmierć... w końcu trza się uczyć na własnych błędach.. Orientacyjnie jaki litraż Ci wyszedł ? Tzn ile wlałeś do fermentora ? Na przyszłość: mierz sobie blg zawsze przed zadaniem drożdży ułatwi Ci to określenie tak pi razy drzwi długości fermentacji wiadomo słabsze piwa mogą krócej fermentować mocniejsze muszą trochę postać. Jeżeli faktycznie blg się od kilku dni nie zmieniało to możesz lać to w butelki już dziś ale jeżeli chcesz poczekać do poniedziałku to też nie ma problemu. Piwu to nie zaszkodzi Masz jakiś link do tego zestawu który kupiłeś ? Edit: Tak jeszcze raz na przyszłość, zły wątek trochę wybrałeś Edytowane 7 Listopada 2015 przez przemek18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregory Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Orientacyjnie jaki litraż Ci wyszedł ? Masz jakiś link do tego zestawu który kupiłeś ? podaje link http://allegro.pl/piwo-domowe-gozdawa-dark-ale-brewkit-brew-kit-i5665716564.html http://allegro.pl/ekstrakt-slodowy-malt-ciemny-syrop-brewkit-i5243390513.html Orientacyjnie jaki litraż Ci wyszedł ? do fermentatora wlałem 22 litry. Już teraz będę wiedział żeby na początku mierzyć blg... po prostu podczas pierwszej misji piwowarskiej umcknęlo to mojej uwadze dzięki za rady .. w poniedziałek leje w butelki... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Przy tym zestawie to dość prawdopodobne, że tak się skończyło. Na przyszłość, do brewkitów zawsze dawaj jasny ekstrakt, nawet do ciemnych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się