udarr Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) Skoro celujesz w apa/aipa to moim zdaniem i tak nie wykorzystasz wszystkich tych resztek, zależnie jaki poziom karmelu w takich piwach lubisz. Ja raczej niski lub nawet jego brak więc osobiście bym dokupił 3-4kg pale ale lub pilsa, do tego te 2kg, które już masz oraz zalegające 250g carahell i jak dla mnie to bardzo dobra baza pod te style. Z chmieli możesz rzucić na goryczkę np. magnum a amerykańskie zostawić na aromat, whirpool, na zimno. No i w zależności w jaki będziesz celował balling to wyjdzie Ci apa/aipa, dostosujesz wtedy chmielenie i będzie git. Problem będzie taki, że nadal zostanie trochę resztek i znowu trzeba będzie warzyć Z tego co zostanie oraz dokupując słody bazowe oraz palone może jakiś stout? Edytowane 3 Lutego 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Może bardziej jakiś Brown Ale po angielsku lub amerykańsku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_ Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Myslalem ostatnio również o Stoucie, jaka recepture proponujecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Witam. Co możecie polecić na dozdzach german altbier? Może jakiś przepis zapodacie, słodów róznych troszke jest, chmiele marynka i lubelski. Miało być pszeniczne ale przez nieuwagę na mieszadle kręcą sie w/w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Na drożdżach w/w możesz machnac spokojnie pszenicę tyle że amerykańska. Zasypu nie zmieniając, chmielu jeśli chcesz być trendy jak do apa a jak nie to nie zmieniaj. Tylko zacieraj na lenia lub w stylu 64-66 45' i 74 15' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 A do kolscha czy do alta sie nadadza? Mam pare przepisów tyle ze były one na s33 robione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) A do kolscha czy do alta sie nadadza? jak najbardziej do tego one są Edytowane 3 Lutego 2016 przez Dr2 FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Tak własnie myslałem, dzieki wilekie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Co moge z tego ułożyć?: - 5 kg pale ale Strzegom, - 2 kg pszenica Weyermann, - 1 kg Chateau Cara Ruby, - 0,5 kg wiedeński W4yermann, - 0,5 kg Chateau Chocolate, - 0,5 kg Crystal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Co moge z tego ułożyć?: - 5 kg pale ale Strzegom, - 2 kg pszenica Weyermann, - 1 kg Chateau Cara Ruby, - 0,5 kg wiedeński W4yermann, - 0,5 kg Chateau Chocolate, - 0,5 kg Crystal Brown Ale? Może tylko nie z całością czekolady i karmelu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek74 Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Witajcie! Pytanie odnośnie dodatkowej porcji chmielu. Zabieram się do warzenia AIPA (20L). Chmiele (po 60g): Chinook, Cascade, Citra i tu pytanie... Zostało mi w posiadaniu 30g chmielu Nowozelandzkiego Southern Cross i zastanawiam się czy go nie dosypać do chmielenia? ...albo na zimno. Szkoda mi go, a się lekko przeterminował (pakowany próżniowo). Mam jeszcze 30g Flyer z datą do 09.2016 może ktoś chce jak z okolic. Edytowane 11 Lutego 2016 przez Tomek74 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Flyer to niby anyżowy chmiel, nie wiem czy będzie pasował. Może jakiegoś American Brown uwarzysz? Ten anyż powinien pasować, a i lekki cytrus od Southern Cross się wkomponuje.Z kolegą wyżej się dogadajcie na kooperację . Edytowane 12 Lutego 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Witam, chcę trochę uprzątnąć mój magazyn z składników które zalegają coraz dłużej. Wiem, że nie obejdzie się bez dokupienia jakiegoś słodu. Mam do dyspozycji: Strzegom Pilzneński - 0,38 kg Strzegom Pszeniczny - 0,33 kg Strzegom Wiedeński - 0,9 kg Caramunich - 0,25kg Citra - 10g Amarillo - 13g Magnum - 27g Galaxy - 9g Lubelski - 10g Jak bym poszedł po bandzie i wrzucił wszystkie słody dokupując Pilzneńskiego z 4 kg albo Pale Ale? A co z chmielami? Dać z 10g Magnum na 60 min a resztę chmieli (oprócz Lubelskiego) na aromat i smak a Amarillo na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Jak bym poszedł po bandzie i wrzucił wszystkie słody dokupując Pilzneńskiego z 4 kg albo Pale Ale? A co z chmielami? Dać z 10g Magnum na 60 min a resztę chmieli (oprócz Lubelskiego) na aromat i smak a Amarillo na zimno? Myślę, że dobrze kombinujesz, może z tego wyjść coś w stylu APA. Nawet Lublin bym wrzucił, co ma się marnować . Natomiast ilości masz tak nieduże, że chyba nie ma co dzielić tego na kilka dawek, tylko wszystko dać na Hop Stand. Gdzieś czytałem na HBT, że i Magnum wrzucali na aromat, więc może resztkę, która Ci zostanie, ewentualnie też się da. Oczywiście o ile coś Ci zostanie, 27 gr. na goryczkę to wcale nie tak dużo. Jeśli nadwyżka byłaby niewielka (np. zostanie Ci 6 gr. Magnum), to ja bym próbował przesunąć całość chmielenia na goryczkę w dół, przykładowo nie 60 a 40 minut. Edytowane 12 Lutego 2016 przez santa Drapichrust 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Myślę, że dobrze kombinujesz, może z tego wyjść coś w stylu APA. Nawet Lublin bym wrzucił, co ma się marnować . Natomiast ilości masz tak nieduże, że chyba nie ma co dzielić tego na kilka dawek, tylko wszystko dać na Hop Stand. Gdzieś czytałem na HBT, że i Magnum wrzucali na aromat, więc może resztkę, która Ci zostanie, ewentualnie też się da. Oczywiście o ile coś Ci zostanie, 27 gr. na goryczkę to wcale nie tak dużo. Jeśli nadwyżka byłaby niewielka (np. zostanie Ci 6 gr. Magnum), to ja bym próbował przesunąć całość chmielenia na goryczkę w dół, przykładowo nie 60 a 40 minut. Dzięki za odpowiedź. Chcę zrobić trochę mniej goryczkowe piwo. Mi goryczka nie przeszkadza wręcz przeciwnie, ale mojemu bratu nie smakuję. A chcę zrobić takie żeby mógł się napić. Stąd celuję w niższe IBU. Jeszcze nie dawałem chmielu na Hoop Stand. Spróbuję coś pokombinować i sprawdzę ile IBU i jaki balans wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chey Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Witam, jako, że ostatnio przejechałem się na gotowym zestawie z pewnego sklepu, chciałbym przedstawić nowy zestaw i zapytać się czy będzie ok: Słody: Pale Ale - 3,2kg Monachijski - 0,6kg Caramel Light - 0,2kg Chmiele: Phoenix - 30g Progress - 40g Zacieranie: 68C przez 70' 78C przez 10' Wysładzanie. Chmielenie: Phoenix - 60' Progress - 10' Jest to moja 3 warka, pierwsza z zacieraniem, jakieś rady/modyfikacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Co chcesz uwarzyć? Mniemam, że nie stouta . Jak APA, to proponuję 80% PA + 10% Monach/Wiedeń + 5% Pszeniczny + 5% Karmelowy 30, zacieranie 67C przez godzinę. Pszeniczny ewentualnie do pominięcia. Chmielenie do zakładanego IBU, trzeba policzyć na podstawie AK, ale celowałbym w okolice 12 BLG oraz 35 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chey Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 OK, dzięki, czyli surowce tym razem w porządku Ma być coś w stylu APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Koło APY to nie stało. Nie da się zrobić American Pale Ale bez użycia amerykańskiego, ewentualnie pacyficznego chmielu. To zestaw pewnie na jakieś pale ale w stylu brytyjskim, jak Tobie odpowiada to ok, ale cytrusów i innych aromatów pochodzących od amerykańskiego chmielu się nie spodziewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 OK, dzięki, czyli surowce tym razem w porządku Za wyjątkiem chmielenia na aromat. O tym nie pisałem, ale w przypadku APA należy zastosować inny chmiel, jak kolega wyżej wspomniał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Witam, jako, że ostatnio przejechałem się na gotowym zestawie z pewnego sklepu, chciałbym przedstawić nowy zestaw i zapytać się czy będzie ok: Słody: Pale Ale - 3,2kg Monachijski - 0,6kg Caramel Light - 0,2kg Chmiele: Phoenix - 30g Progress - 40g Zacieranie: 68C przez 70' 78C przez 10' Wysładzanie. Chmielenie: Phoenix - 60' Progress - 10' Jest to moja 3 warka, pierwsza z zacieraniem, jakieś rady/modyfikacje? Nic bym nie zmieniał. Ciężko to sklasyfikować co prawda, ale czy to takie ważne. Połączenie Marcowego i Pale Ale, takie UK Marcowe Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Nic bym nie zmieniał. Ciężko to sklasyfikować co prawda, ale czy to takie ważne. Połączenie Marcowego i Pale Ale, takie UK Marcowe Ale I to jest poranny głos rozsądku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chey Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Nic bym nie zmieniał. Ciężko to sklasyfikować co prawda, ale czy to takie ważne. Połączenie Marcowego i Pale Ale, takie UK Marcowe Ale I to jest poranny głos rozsądku . Dokładnie, może źle się określiłem, nie celuję w konkretny styl piwa, na razie się uczę i chciałem uwarzyć coś w miarę prostego. Mam już zakupiony zestaw, ale ostatnio przejechałem się na gotowcu (chociaż piwko jeszcze nie degustowane) Dziękuję wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Dokładnie, może źle się określiłem, nie celuję w konkretny styl piwa, na razie się uczę i chciałem uwarzyć coś w miarę prostego. Mam już zakupiony zestaw, ale ostatnio przejechałem się na gotowcu (chociaż piwko jeszcze nie degustowane) Może nie ma sensu robić antyreklamy i wskazywać sklepu, ale rozwiń o co chodzi z tym zawodem. Chociaż najczęściej to nie sklep, listonosz, drożdże, czy wszyscy święci są winni, a sam piwowar . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 a sam piwowar prawda, ale z dopiskiem (poza zestawami z piwoszarni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się