ThoriN Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) Ostatnio, robiąc zakupy, przez pomyłkę nabyłem 2 opakowania zestawów surowców Belgian Blond Ale 17 BLG z twojbrowar.pl Odsyłać szkoda! Jeden wykorzystałem i obecnie - na drożdzach FM Belgijskie Pagórki - przebiega 7 dzień fermentacja burzliwa. Zastanawiam się co zrobić z drugim zestawem. Słody są już wymieszane, więc pozostaje kwestia zmiany drożdzy (choć chciałbym spróbować zrobićł na zebranej gęstwie z Blonda), zmiany chmieli oraz dodatków. Słody są następujące: Słód Pilzneński 4,3kg Słód Cara Blond 0,4kg Słód Biscuit 0,3kg Słod Aroma 0,1kg Jakieś sugestie? Zależałoby mi na tym aby piwo było nieco inne w smaku, niż to z receptury. A ja jestem innego zdania - Belgi nie potrzebują wodotrysków jak kolendra czy inne skórki (chyba, że chcesz Witbier'a zrobić, ale zasyp trochę nie ten..). Jak chcesz iść w stronę klasycznej Belgii, to myślę, że można z tego zrobić fajny Belgian Pale Ale (masz 5,1kg słodów, więc możesz zrobić większy litrarz - pewnie wyjdzie Ci z tego coś ok. 13-14Blg 23 litry). Jak lubisz Amerykę, to może lekka Belgian IPA - nieco większe IBU, trochę chmielu na aromat (na zimno). Możliwości jest sporo - sam zasyp może przypasować pod wiele stylów, musisz tylko określić w którą stronę chcesz iść. Mając jednak takie fajne, rozkręcone drożdże w ręce, poszedłbym w stronę klasycznej Belgii a nie hybryd PS. Mam nadzieję, że do tego Blonda 17Blg zrobiłeś z tych drożdży starter? Generalnie powinieneś zrobić to w zupełnie odwrotnej kolejności - najpierw słabsze piwko (BPA), potem mocniejsze BBA. Tak w ogóle to ciekawy jestem czy faktycznie wyszło Ci 20l 17Blg z tego zasypu Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Ostatnio, robiąc zakupy, przez pomyłkę nabyłem 2 opakowania zestawów surowców Belgian Blond Ale 17 BLG z twojbrowar.pl Odsyłać szkoda! Jeden wykorzystałem i obecnie - na drożdzach FM Belgijskie Pagórki - przebiega 7 dzień fermentacja burzliwa. Zastanawiam się co zrobić z drugim zestawem. Słody są już wymieszane, więc pozostaje kwestia zmiany drożdzy (choć chciałbym spróbować zrobićł na zebranej gęstwie z Blonda), zmiany chmieli oraz dodatków. Słody są następujące: Słód Pilzneński 4,3kg Słód Cara Blond 0,4kg Słód Biscuit 0,3kg Słod Aroma 0,1kg Jakieś sugestie? Zależałoby mi na tym aby piwo było nieco inne w smaku, niż to z receptury. A ja jestem innego zdania - Belgi nie potrzebują wodotrysków jak kolendra czy inne skórki (chyba, że chcesz Witbier'a zrobić, ale zasyp trochę nie ten..). Jak chcesz iść w stronę klasycznej Belgii, to myślę, że można z tego zrobić fajny Belgian Pale Ale (masz 5,1kg słodów, więc możesz zrobić większy litrarz - pewnie wyjdzie Ci z tego coś ok. 13-14Blg 23 litry). Jak lubisz Amerykę, to może lekka Belgian IPA - nieco większe IBU, trochę chmielu na aromat (na zimno). Możliwości jest sporo - sam zasyp może przypasować pod wiele stylów, musisz tylko określić w którą stronę chcesz iść. Mając jednak takie fajne, rozkręcone drożdże w ręce, poszedłbym w stronę klasycznej Belgii a nie hybryd PS. Mam nadzieję, że do tego Blonda 17Blg zrobiłeś z tych drożdży starter? Generalnie powinieneś zrobić to w zupełnie odwrotnej kolejności - najpierw słabsze piwko (BPA), potem mocniejsze BBA. Tak w ogóle to ciekawy jestem czy faktycznie wyszło Ci 20l 17Blg z tego zasypu Generalnie też bym się chyba skłaniał ku BIPA na Amarillo i Citrze i Cascade (?). Choć tu nie mam jeszcze przemyślanych proporcji chmieli. Natomiast Blonda zrobiłem 17 BLG, przynajmniej tak wskazywał mój bailingomierz Wysładzałem jednak na oko i na koniec dodałem trochę wody do brzeczki. Niestety, starteru nie zrobiłem, ale około 20h trzymałem je w temp pokojowej. Drożdze zadane w temp. brzeczki około 17C i przez pierwsze 48h fermentacja w tej temperaturze; następnie przeniesione do 21-22C. Obecnie są na 11 dniu fermentacji burzliwej i jeszcze coś pracuje... Poziom BLG spadł do 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 A ja jestem innego zdania - Belgi nie potrzebują wodotrysków jak kolendra czy inne skórki Bo kto tak powiedział, BJCP? W BIPA to nie ma chmielowych wodotrysków? Moje 12-tka na belgijskich drożdżach, ze skórkami, kolendrą i słuszną dawką anyżu schodzi na pniu, nawet wśród największych amatorów. Drożdże belgijskie dają właśnie wg. mnie duże pole do popisu, jeśli chodzi o ciekawe eksperymenty i ciekawe dodatki. Można się oczywiście trzymać sztywno stylów, ale co kto lubi. BIPA to w sumie także dobra opcja, ale jak dla mnie w zasypie jest za dużo karmeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 A ja jestem innego zdania - Belgi nie potrzebują wodotrysków jak kolendra czy inne skórki Bo kto tak powiedział, BJCP? W BIPA to nie ma chmielowych wodotrysków? Moje 12-tka na belgijskich drożdżach, ze skórkami, kolendrą i słuszną dawką anyżu schodzi na pniu, nawet wśród największych amatorów. Drożdże belgijskie dają właśnie wg. mnie duże pole do popisu, jeśli chodzi o ciekawe eksperymenty i ciekawe dodatki. Można się oczywiście trzymać sztywno stylów, ale co kto lubi. BIPA to w sumie także dobra opcja, ale jak dla mnie w zasypie jest za dużo karmeli. Kto tak powiedział? Ja Napisałem przecież, że takie jest moje zdanie BIPA to nie klasyczny Belg, tylko hybryda - napisałem dalej, że można iść albo w klasyczną Belgię (i ja taką bardzo lubię), albo kombinować (i to jest podejście, które Ty preferujesz) - ale nie wrzucajmy tego do jednego gara. Pewne style zostawmy takie, jakimi są - klasyka jest klasyka i już Co do karmeli w BIPA to nie ma z tym większego problemu - zauważ, że większość z tych słodów to nie są takie trochę bardziej "lajtowe" karmele, których można dodać nieco więcej niż 10% i wcale nie zrobi się z tego Karmi Poza tym to wszystko jest kwestią odpowiedniego skontrowania IBU, aby słodycz nie była zbyt odczuwalna Dodatkowo belgijskie drożdże lubią sobie sporo zjeść i dają dosyć wytrawne piwa, więc większa ilość karmelu pozwoli na uzyskaniu fajniejszej podbudowy i nie tak wytrawnego finiszu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurtaś Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam wszystkich po raz kolejny Po dwóch pierwszych warkach z kitów przyszła pora na pierwszą warke z zacieraniem tylko, że zakupy zrobiłem trochę na wariata bez pomysłu i teraz nie wiem czy dokupić towaru czy z tego coś da się zrobić. Mam -Pale Ale Castle Malting -5kg -Pale Ale Maris Otter - 1kg -pszeniczny wędzony dębem -0,5kg Chmiel Cascade 100g Citra 50g Chinook 50g Centennial 50g Drożdże West caust z gozdawy ewentualnie gęstwa z S-04 Miałem chęć chmielić tylko Cascade ale to chyba za mało chmielu jak na 20l warki Co byście doradzili? Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez Gurtaś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurtaś Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Witam wszystkich po raz kolejny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) ThoriN, oczywiście, obaj mamy rację, a kolega zrobi po swojemu i też mu wyjdzie dobre piwo . Gurtaś, dobrego wychowania nigdy za wiele! Ja Ciebie także witam na forum . Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez santa Gurtaś 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurtaś Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 ThoriN, oczywiście, obaj mamy rację, a kolega zrobi po swojemu i też mu wyjdzie dobre piwo . Gurtaś, dobrego wychowania nigdy za wiele! Ja Ciebie także witam na forum . Z telefonu piszę i jakieś głupoty mi się porobiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 ThoriN, oczywiście, obaj mamy rację, a kolega zrobi po swojemu i też mu wyjdzie dobre piwo . Oby wyszło dobre Akurat zasyp ma tu najmniej do gadania, w przeciwieństwie do drożdżaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) w przeciwieństwie do drożdżaków Aaa, panie uchowaj przed drożdżakami w piwie . Chociaż niektórzy lubią mocne doznania . Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) w przeciwieństwie do drożdżaków Aaa, panie uchowaj przed drożdżakami w piwie . Chociaż niektóry lubią mocne doznania . Na takie infekcje polecam Lacalut Activ Pani z telewizora wyłazi mi z tyn codziennie w czasie kolacji Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Na takie infekcje polecam Lacalut Activ Pani z telewizora wyłazi mi z tyn codziennie w czasie kolacji Ewentualnie opowiada o konarze, który nie chce zapłonąć . Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez santa ThoriN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Robiąc zakupy na Witka spontanicznie postanowiłem też kupić coś "angielskiego" bo nigdy nie warzyłem nic wyspiarskiego. Coś angielskiego w tym przypadku to: 5kg pale ale strzegom 0.5kg karmelowego 150 strzegom 0.5kg karmelowego 300 strzegom 100g ekg 100g fuggle S-04 mam też ze 100-200g biscuit, 500g czekoladowego 1200. Co polecacie? Z pominięciem ciemnych piw. Wyjdzie z tego IPA? Może ESB? Aczkolwiek zastanawiałem się też nad czymś bardzo lekkim 10-12blg. W sumie powinienem pewnie kupić jakiś słód typu brown ale już jest jak jest, miało być bardziej uniwersalnie bo pewnie coś zostanie. Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Co polecacie? http://www.beertools.com/library/recipe.php?view=4437 Prosto, łatwo i smacznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Co polecacie? Z pominięciem ciemnych piw. Wyjdzie z tego IPA? Może ESB? Aczkolwiek zastanawiałem się też nad czymś bardzo lekkim 10-12blg. Z tego co masz to bym wyczarował IPA, Mild, różnej maści Bittery, Brown Ale. Czekoladowego masz na tyle dużo, że i jakiegoś Portera bym ukręcił. Rezerwy chmielu też spore. Zastanów się w co chcesz celować, to będzie łatwiej coś podpowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Co polecacie? Z pominięciem ciemnych piw. Wyjdzie z tego IPA? Może ESB? Aczkolwiek zastanawiałem się też nad czymś bardzo lekkim 10-12blg. Z tego co masz to bym wyczarował IPA, Mild, różnej maści Bittery, Brown Ale. Czekoladowego masz na tyle dużo, że i jakiegoś Portera bym ukręcił. Rezerwy chmielu też spore. Zastanów się w co chcesz celować, to będzie łatwiej coś podpowiedzieć. Witam wszystkich po raz kolejny Po dwóch pierwszych warkach z kitów przyszła pora na pierwszą warke z zacieraniem tylko, że zakupy zrobiłem trochę na wariata bez pomysłu i teraz nie wiem czy dokupić towaru czy z tego coś da się zrobić. Mam -Pale Ale Castle Malting -5kg -Pale Ale Maris Otter - 1kg -pszeniczny wędzony dębem -0,5kg Chmiel Cascade 100g Citra 50g Chinook 50g Centennial 50g Drożdże West caust z gozdawy ewentualnie gęstwa z S-04 Miałem chęć chmielić tylko Cascade ale to chyba za mało chmielu jak na 20l warki Co byście doradzili? Piłem ostatnio bardzo fajną, lekko wędzoną AIPA, także ja bym wykorzystał wszystko co masz. Drożdże USWC. Na goryczkę Chinook, reszta na smak i aromat. Ilość 250 gr. chmielu w 20 litrach AIPA będzie pico bello . Daj znać, jeśli potrzebujesz jakiś konkretniejszych podpowiedzi. Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie miałem zbyt wiele okazji do popróbowania angielskich styli to ciężko mi powiedzieć. Chciałbym coś co dobrze się pije w ciepłe dni i nie zakleja karmelem bo tego się obawiam, może niepotrzebnie z drugiej strony. Z opisów bjcp najbardziej przypadł mi o gustu Special Bitter, czyli to co zaproponował Zasada będzie ok? W przypadku tej receptury american caramel 60L zastępuję strzegomiem 150? Ilość 1:1? Cukier brązowy to po prostu trzcinowy czy bardziej jakiś muscovado? Edytowane 22 Kwietnia 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Nie miałem zbyt wiele okazji do popróbowania angielskich styli to ciężko mi powiedzieć. Chciałbym coś co dobrze się pije w ciepłe dni i nie zakleja karmelem To uwarz sobie po prostu zwykłe pale ale dobrze nachmielone brytyjskimi chmielami. W UK mnóstwo takich piw jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) To uwarz sobie po prostu zwykłe pale ale dobrze nachmielone brytyjskimi chmielami. W UK mnóstwo takich piw jest. Dokładnie tak, za cel obierz sobie uwarzenie piwa, a nie wbicie się w jakiś styl . Weź np. Pale Ale do zakładanego ballinga (w 11-12 bym celował, jak chcesz mieć wchodzące piwko na ciepłe dni), do tego 5% jaśniejszego karmelu i ewentualnie tego bursztyna możesz dodać, że niby Maris Otter użyłeś . Nachmiel to porządnie i z pewnością będzie dobre piwo. Edytowane 22 Kwietnia 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurtaś Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Piłem ostatnio bardzo fajną, lekko wędzoną AIPA, także ja bym wykorzystał wszystko co masz. Drożdże USWC. Na goryczkę Chinook, reszta na smak i aromat. Ilość 250 gr. chmielu w 20 litrach AIPA będzie pico bello . Daj znać, jeśli potrzebujesz jakiś konkretniejszych podpowiedzi. Do kupiłem jeszcze kilka produktów i podzieliłem na dwie warki Pierwsza Pale Ale Maris Otter 1kg Pale Ale Castle Malting 2.5kg Orkiszowy Weyermann 0.5kg Carapilis ® 0.25kg I chmielenie 150g Cascade chce na tym takiego Singielka zrobić Propozycje chmielenia? A druga Pilzenski 1kg Pale Ale Castle Malting - 2.5kg Pszeniczny wędzony dębem -0.5kg Owsiany Fawcett 0.25kg A do chmielenia mam po 50g Citra, Chinook i Centennial i też proszę o propozycje chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Witam, proszę o radę - co mogę zrobić z tych składników ? słód pilzneński 5kg słód monachijski 1kg chmiel Marynka chmiel Saaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Wygląda jak polskie Pale Ale... lub Lager, Choć dałoby radę zrobić też z tego jakiegoś kwacha. Z 6kg słodu to całkiem mocne piwo można zrobić... albo całkiem sporo czegoś lżejszego. Na szybko szacując to będzie 18-20l 16°Blg lub 30l 12°Blg. Pytanie o warunki jakie masz, co lubisz i ile chmielu. Osobiście zrobiłbym z tego polskie IPA, ale tu samej Marynki trzeba ze 100 - 150g (bardzo lubię jej aromat), a Saaz'a znam za słabo by coś powiedzieć. A jeszcze można z tego jakiegoś belga. Więc 2 podstawowe pytania:- ile masz chmielu - co chcesz? (bo rozumiem, że drożdży musisz dokupić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Chmiel mam : Marynka 50 g Saaz Żatecki 30 g drożdże Saflager 34/70 Oczywiście wszystko mogę jeszcze dokupić. Co więc radzisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Całość odstąpiłem kumplowi, ma teraz czas więc niech coś tam jeszcze dorzuci i warzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micke78 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Witam Mam może nie codzienne pytanie ale szukam odpowiedzi na pytanie co za styl mi wyjdzie: Słód pilzneński i pszeniczny pół na pół, chmiele Citra, Pacyfica po 30g drożdżę S-33. Brzeczka okolo 14 blg. Po burzliwej fajny cytrusowy zapach, smak lekko chmielowy z nutami cytrusów. Czy cichą zostawić na 2tyg czy po tygodniu przelać do butelek do refermentacji na 2tyg i na koniec tydzień leżakowania w niższej temperaturze. Dzięki za pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się