dirk gently Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Porter ma to do siebie że wszystko jedno na jakim, ale jak chcesz być autentyczny to daj jakiś angielski goryczkowy: Admiral, Target, Pilgrim, etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Jutro zbieram gęstwę z białych welonków, na stanie zostało mi 2kg pale ale, 2,5kg pilzneńskiego, 0,5kg caramunich typ II, płatki owsiane 1kg. Da radę uwarzyć z tego belgian pale ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Qbrew wylicza, że całość podstawowych, połowa caramunich i płatków mieści się w widełkach dla 25 litrów. Ja zjechałbym z caramunich do 100 - 150 g Jakie masz chmiele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Iunga, marynka, sybilla. W widełkach się mieści pytanie czy będzie to dobre piwo. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 W widełkach się mieści pytanie czy będzie to dobre piwo. A czemu ma nie być? Będzie. To są bardzo fajne drożdże, zasyp też w porządku, chmiele pasujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Proszę o małą poradę. Planuję dwie warki z pszenicznym w posiadaniu mam: -5kg słodu pszenicznego Strzegom, -5kg słodu pilzneńskiego Strzegom, -1kg pszenicy niesłodowanej, Chmiele: 50g marynki, szyszki + 50g granulat 50g lubelskiego szyszki + 50g granulat 40g Perle granulat 50g Citra granulat Drożdże: FM40 Pszeniczny łan Planowałem zrobić Hefe-Weizen'a a po nim eksperymentalnego American Weizena na Citrze, ale nie wiem jak się za to zabrać, czytałem receptury innych, ale nic konkretnego nie wymyśliłem, ktoś coś doradzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) Planowałem zrobić Hefe-Weizen'a a po nim eksperymentalnego American Weizena na Citrze, ale nie wiem jak się za to zabrać, czytałem receptury innych, ale nic konkretnego nie wymyśliłem, ktoś coś doradzi? Zasyp to bym zrobił 50/50, dla obu warek taki sam. Sam tylko oceń, czy chcesz dodać niesłodowanej pszenicy, ewentualnie reguluj nią ekstrakt, jeśli zabraknie Ci słodu. Przy klasycznym weizenie tylko chmielenie na goryczkę, np. Lubelskim. Przy amerykańskim, po prostu dorzuć sobie Citry na końcówkę gotowania. Edytowane 27 Maja 2016 przez santa Versaar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Byle nie za dużo tej Citry, bo przykryjesz estry. Versaar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Przy amerykańcu dać również trochę Citry na goryczkę, lubelskiego, marynki czy nie ma sensu w ogóle dawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Przy amerykańcu dać również trochę Citry na goryczkę, lubelskiego, marynki czy nie ma sensu w ogóle dawać? Sam oceń jaką chcesz mieć goryczkę, ale jak dla mnie duża goryczka w jakiejkolwiek wariacji na temat weizena jest złem . Także ja bym po prostu tą samą recepturę wzbogacił o jakiś dodatek Citry na flameout, hopstand lub na zimno, w zależności od Twoich upodobań. Oczywiście z umiarem, to nie APA/AIPA. Versaar i dirk gently 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 OK, teraz będzie trochę prościej, dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Proszę o małą poradę. Planuję dwie warki z pszenicznym w posiadaniu mam: -5kg słodu pszenicznego Strzegom, -5kg słodu pilzneńskiego Strzegom, -1kg pszenicy niesłodowanej, Chmiele: 50g marynki, szyszki + 50g granulat 50g lubelskiego szyszki + 50g granulat 40g Perle granulat 50g Citra granulat Drożdże: FM40 Pszeniczny łan Planowałem zrobić Hefe-Weizen'a a po nim eksperymentalnego American Weizena na Citrze, ale nie wiem jak się za to zabrać, czytałem receptury innych, ale nic konkretnego nie wymyśliłem, ktoś coś doradzi? Zrobiłem coś takiego i to było bodaj najbardziej udane moje piwo. http://www.piwo.org/topic/19777-okropny-browar/?p=385997 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 (edytowane) OK, teraz będzie trochę prościej, dzięki za pomoc Polecam w przyszłości użycie Cascade, gdyż kwiatowość tego chmielu bardzo ładnie się komponuję z bananami i goździkami. Dodatkowo lektura tego wątku nie zaszkodzi . Edytowane 27 Maja 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Może nie do końca pasuje do tematu ale co mogę zrobić mając w garażu temperaturę 21C? Ciężkie belgijskie piwa wiem że powinny w miarę wyjść ale czy przy takiej temperaturze da się zrobić coś lekkiego? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Members 168 postów, 15 pkt. Może nie do końca pasuje do tematu ale co mogę zrobić mając w garażu temperaturę 21C? Ciężkie belgijskie piwa wiem że powinny w miarę wyjść ale czy przy takiej temperaturze da się zrobić coś lekkiego? Weizena i Wita też zrobisz w takich warunkach. Polecam na FMach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Saisona tez zrobisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Hej, przejmuję po piwowarze sporo surki. Oczywiście z tego co dostanę, nie uwarzę piwa, bo zawsze będzie czegoś mało, ale może podpowiecie mi, co można, żeby maksymalnie wykorzystać a za dużo nie dokupować. Oto one: Fawcett - środnio wędzony torfem - 0,5 kgCarafa II - 0,5 kgCarawheat - 0,5 kgWeyermann - pszeniczny ciemny - 2,5 kgStrzegom - karmelowy 600 - 0,2 kgMelanoidynowy - 0,3 kgStrzegom - pszeniczny - 0,5 kgWeyermann - pilzneński premium - 0,5 kgWeyermann - Abbey klasztorny - 1 kgchmiel Admiral 100 g U siebie mam jeszcze: jęczmień prażony strzegom 600g i słód chocolate fawcett 600g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 25 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 (edytowane) Witam Chcę jutro coś uwarzyć. Zakupiłem zestaw na milk stout Słód pilzneński 1,75 kg Słód monachijski 1,60 kg Słód kawowy 0,20 kg Słód karmelowy ciemny 0,25 kg Słód czekoladowy jasny 0,25 kg Jęczmień palony 0,25 kg Laktoza 500 g Chmiel Marynka, granulat, 30 g Posiadam również jakąś pozostałość po poprzednim warzeniu w postaci 0,25 kg słodu karmelowego czerwonego. Jak myślicie można go dodać? Karmelowy posmak byłby wskazany w tym piwie ale czy czerwony będzie się nadawał? Szkoda odstawiać w nieskończoność ten słód bo w końcu się przeterminuje ale jak ma zepsuć całość wolę go nie dodawać. Proszę o poradę Edytowane 25 Czerwca 2016 przez michal9890 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 25 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 Już masz w składzie słód karmelowy. Przecież słód się nie przeterminuje, jak będziesz go prawidłowo przechowywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Już masz w składzie słód karmelowy. Przecież słód się nie przeterminuje, jak będziesz go prawidłowo przechowywał. Zgadza się, ryzykujesz ulepkiem. Zaplanuj sobie np. IRA i do niego zużyj ten karmel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) Witam. Dostalem paczke gozdawy old german altbier i chcialbym alta uwarzyc, jednak w wiekszosci receptur baza jest slod monachijski, a takiego nie mam. Posiadam za to duzo pale ale, karmel 30 i 150, abbey malt i palone/barwiace. Da sie z tego? Edytowane 6 Lipca 2016 przez Luis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Witam. Dostalem paczke gozdawy old german altbier i chcialbym alta uwarzyc, jednak w wiekszosci receptur baza jest slod monachijski, a takiego nie mam. Posiadam za to duzo pale ale, karmel 30 i 150, abbey malt i palone/barwiace. Da sie z tego? Jak zmieszasz Pale Ale z rozsądną ilością Abbeya, dodasz 5% tej 150-tki, to wg. mnie jak najbardziej się da zrobić z tego Alta. Luis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 No fajnie. A ile % abbeya w zasypie zmiesci sie w ramach rozsadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Myślę, że w 5-10% można pocelować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biz Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 Witam. Zamierzam uwarzyć swoją trzecią warkę. Potrzebowałbym Waszej pomocy przy doborze słodów i chmielenia. Chciałbym uwarzyć APA, 20 L. Zależy mi na niskiej goryczce i dużym odczuciu cytrusów w smaku i aromacie. BLG chciałbym spróbować uzyskać jak najwyższe. Muszę poćwiczyć filtrację (ostatnio popełniłem błędy). Posiadam na "magazynie": Słody: - Pale Ale 5kg - Pilzneński 800g - Pszeniczny 800g Chmiele: - Citra 135g - Simcoe 40g - Amarillo 15g Drożdze: US-05 Czy moglibyście mi doradzić zasyp i chmielenie? Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się