buzu78 Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-6E256D62-E39E39DE/lidl_pl/hs.xsl/index_45303.htm witam. chodzi mi głowie pomyłs by dodac tego do piwa. ale nie wiem czego moznaby sie spodziewac oprócz wiekszej mocy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Niczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wienio45 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Witam wszystkich .Jestem tu pierwszy raz i z przerażeniem czytam jak panowie sobie doradzacie czego ile dodać i co z tego wyjdzie.Moja wiedza na temat doboru składników jest na razie na prawdę na poziomie piaskownicy w przedszkolu.Dzisiaj zakupiłem garnek 40l ,taboret gazowy i przymierzam się do pierwszej warki .może jakaś sugestia na pierwsze łatwe piwo o słodowym smaku.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Proste łatwe do zrobienia bardzo dobre w smaku http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wienio45 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Proste łatwe do zrobienia bardzo dobre w smaku http://www.wiki.piwo...Hops_,_Carlberg dzięki piter, super przepis i tak jak dla mnie wytłumaczone krok po kroczku .W poniedziałek zamawiam składniki .może jeszcze mała podpowiedź czy chmielenie na zimno to znaczy że mam wsypać ten chmiel na tydzień do fermentatora .Nie śmiej się ale po prostu nie wiem.dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Tak chmielenie na zimno polega na wsypaniu chmielu do fermentora podczas cichej fermentacji. Nie śmieje się ja też kiedyś zaczynałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wienio45 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Tak chmielenie na zimno polega na wsypaniu chmielu do fermentora podczas cichej fermentacji. Nie śmieje się ja też kiedyś zaczynałem dzięki piter jaceq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Nie ma za co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzios Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Witam Będę warzył warke z resztek słodów jakie posiadam. będzie to stout z laktozą. chce zużyć wszystko co mam a jest to Pale ALE strzegom 5kg biscuit 50ebc 0.3kg pładki owsiane 0.5kg palony jęcznien 0.3kg Black Palony 1500ebc 0.25kg Laktoza -mam 1 kg ale planuje 300g Pytamie czy jak to wzystko uzyje to bedzie dobre piwo. I jeszcze jak dochmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) Wyjdzie cos jakby Milk Stout, czy ala sklepowe Karmi. Ja tydzien temu podobnie zacieralem, palonego nie przekraczaj 200g bo bedzie na max gorzkie, no i laktozy sie nie bòj, u mnie poszlo 500g na 23 ltr i wcale slodkie mocno nie jest. Zalezy jakie klimaty kto lubi, o gustach sie nie dyskutuje ponoc. Sam nie dawno zaczynalem, u mnie poszlo do tego jeszcze kg pszenicy i ciut wiecej karmelowego, wyszlo 17blg. Jak bedzie dobre to podziele sie przepisem. A chmielu bym za dużo nie dawal to kobietki cię polubią jak zrobisz ciut slabsze i slodsze.ps. Ludzie odwagi troche do eksperymentow ! Edytowane 5 Października 2013 przez Marcin K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Mam składniki na Weizena z HB (pilzneński 1,5kg. oraz pszeniczny 2,5kg.). Z innego warzenia zostało mi 400 gr. słodu karmelowego 150. Czy dodatek powiedzmy 200 gr. nie wpłynie negatywnie na końcowy efekt czy może lepiej go nie dodawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Odkąd usłyszałem o stylu amber weizen, nastawiam się na podobny zasyp - zatem nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się jak najbardziej poprawne - interesujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 szykuje się do uwarzenia Christmas Ale, zasyp podobny jak w Saint no more z AleBrowaru dużo przypraw: imbir, wanilia, cynamon, miód, skórki pomarańczy, goździki, płatki dębowe, jagody jałowca. jedyne czego nie wiem jak to nachmielić posiadam: - goryczkowy Brewers Gold - DE granulat, 7% alfa kwasów, 50 g - aromatyczny East Kent Golding - UK granulat, 6,4% alfa kwasów 50 g Będę wdzięczny za podpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) Na pewno skupiłbym się na East Kent Goldings. Goryczka w piwie świątecznym nie jest wskazana, spodziewamy się raczej bogactwa smaków i aromatów. Nadmiar chmielu mógłby przykryć wszystko czego oczekujemy. EDIT: Moim zdaniem przesadzasz z przyprawami, niektóre mogą się gryźć, ale to rzecz gustu. Edytowane 8 Października 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Czy taki zasyp da w ogóle pijalne piwo? Może dodać jakieś dodatki czy coś? Do jakiego stylu to pasuje? 2 kg Pilzneński 3,2 EBC 1 kg Pszeniczny 3,0 EBC 0,7 kg Karmelowy 30 EBC 0,3 kg Karmelowy 200 EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Z tych 700g karmelowego odłóż na później 400g. I będzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 mam zamiar po raz pierwszy zebrać gęstwę i zadać ją do nowego piwa. gęstwa będzie z suchych drożdży safale s 04, którymi fermentuję burzliwie obecnie full aroma hops. w związku z tym, że nie chcę isć w większe koszty bo nie wiem czym się to skończy, w oko wpadła mi receptura testowa z wiki pale ale oparta na 4 kg słodu pale ale. czy do tych 4 kg warto dorzucić jakiś słód karmelowy, czy może raczej nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 No to jeśli nie jesteś pewien czy wszystko robisz dobrze to zamiast zadawać nią brzeczkę po prostu zbierz gęstwę, wrzuć do lodówki i obserwuj co się z nią dzieje. Jeśli nic podejrzanego dziać się nie będzie to znaczy, że procedury masz dobre i przy następnym piwie spokojnie możesz już używać gęstwy. Bez nerwów i pytań "a co jeśli jednak coś popsułem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) czy do tych 4 kg warto dorzucić jakiś słód karmelowy, czy może raczej nie? Warto, uzyskasz lepszą pianę i pełnię smakową. Gdy dodasz ciemniejszy, to i kolor wzmocnisz, w piwie Pale Ale kolor nie jest ściśle określony, waha się od jasno do ciemno miedzianego. Od Ciebie zależy jakiego koloru Pale Ale chcesz stworzyć. Edytowane 13 Października 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klingenberg Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Coś sprawdzonego z monachijskiego I i pszenicy polecicie ? mam też karmelowe 30,60 i czekoladę jasną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Coś sprawdzonego z monachijskiego I i pszenicy polecicie ? mam też karmelowe 30,60 i czekoladę jasną dunkelweizen http://www.piwo.org/topic/9262-pszeniczne-ciemne-dunkelweizen/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klingenberg Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Coś sprawdzonego z monachijskiego I i pszenicy polecicie ? mam też karmelowe 30,60 i czekoladę jasną dunkelweizen http://www.piwo.org/topic/9262-pszeniczne-ciemne-dunkelweizen/ myślałem moze o czymś innym, bo D-W jeszcze w piwnicy stoi, ale w sumie to się po mału kończy wiec to może i nie najgorszy pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) Ja mam: 6# smoked (Weyermann) 1# biscuit 1# chocolate rye 1# black patent 1# Munich 1# roasted 1# carapils 2# crystal 0.5# chocolate 1# flaked rye 400g płaki gryczane (z polskiego sklepu ) ~20# 2-row chmiele: Belma, Cascade, Amarillo, Centennial, Willamette, Hallertau, Styrian Goldings. drożdże: US-05 i S-33 PS. 1# = 0.45kg PS.2. Myślałem o wędzonym porterze, albo może żytnim porterze, tylko potrzebuję więcej monachijskiego. Jest tu wszystko na "klasyczne" IPA... A może ciemne żytnie IPA? Edytowane 14 Października 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruuski Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 co zrobilibyscie z nastepujacych skladnikow: slod pilznenski 8kg słód pszeniczny 3,5kg marynka 200g lubelski 200g szyszka w obu fermentis saflager 34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 2 lekkie pilsy 100% pilzneński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się