ThoriN Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Ja tam samej Citry nie lubię - za bardzo mi idzie w niekoniecznie przyjemne smaczki (takie trochę kocie). Fajne by było podeprzeć czymś słodszym, tropikalnym - jak dla mnie idealnie Amarillo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Jak chcesz ładnie nachmielone piwo to celuj w nachmielenie ok 0.8, czyli przy 12Blg to będzie jakieś 40IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Witam, chciałbym zabrać się za warkę z ekstraktów, kierunek APA. Przeglądając przepisy na brewness skompletowałem taki plan składnikowy. Warka 20L 1.7 kg Ekstrakt Bruntal Jasny 1.7 kg Ekstrakt Bruntal PALE ALE Gotowanie: Mosaic 20g 60min Cascade 10g 20min Cascade 20g 2min Drożdże S-05 Zauważyłem że stosowany jest zazwyczaj sam ekstrakt jasny a ja tutaj chciałbym użyć jednego PALE ALE który wydaje się być odpowiedni. Czy takowe działanie ma sens, wyjdzie coś z tego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Ja bym dał oba Pale, ten "jasny" jest robiony ze słodu pilzneńskiego. Możesz do tego dodać wywaru z garści (ze 200g) słodu karmelowego zaparzonego w 65 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Ja bym dał oba Pale, ten "jasny" jest robiony ze słodu pilzneńskiego. No i co z tego? Najlepsze, wytrawne APA wychodzą właśnie na pilzneńskim, bo pale ale jest za ciemny. Co do samej receptury to z takiej ilości chmielu APA niestety nie zrobisz. dutrasilva 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Co kto lubi. Napisałem "ja bym dał" bo nie podzielam opinii jakoby wytrawne APA były najlepsze. Przy takim esktrakcie to krótka droga do pustego piwa. No ale polskie craftowe APA też często są kompletnie puste, więc może teraz taka moda. Co do koloru to z dwóch puszek ekstraktu jasnego wyjdzie piwo słomkowe, co nie jest typową barwą dla APA. Pozostanę przy opinii że Pale Ale lepsze wychodzi na słodzie Pale Ale, a pilzneński lepiej zostawić na pilsa. Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Ja bym dał oba Pale, ten "jasny" jest robiony ze słodu pilzneńskiego. No i co z tego? Najlepsze, wytrawne APA wychodzą właśnie na pilzneńskim, bo pale ale jest za ciemny. Co do samej receptury to z takiej ilości chmielu APA niestety nie zrobisz. Co kto lubi. Napisałem "ja bym dał" bo nie podzielam opinii jakoby wytrawne APA były najlepsze. Przy takim esktrakcie to krótka droga do pustego piwa. No ale polskie craftowe APA też często są kompletnie puste, więc może teraz taka moda. Co do koloru to z dwóch puszek ekstraktu jasnego wyjdzie piwo słomkowe, co nie jest typową barwą dla APA. Pozostanę przy opinii że Pale Ale lepsze wychodzi na słodzie Pale Ale, a pilzneński lepiej zostawić na pilsa. Dzięki za rady co do słodów - a z tym chmielem, jaka gramatura nachmieli to piwo ? Ilości niewielkie ze względu na strach pierwszego wyrobu i spieprzenia więc przyjąłem drobne wartości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Z tego wyjdzie jakieś 40IBU, czyli wcale niemało (założyłem Mosaic 12%AA, Cascade 7.7%AA), ewentualnie ostatnią porcję przenieś na zimno. Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez dirk gently dutrasilva 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Co kto lubi. Napisałem "ja bym dał" bo nie podzielam opinii jakoby wytrawne APA były najlepsze. Przy takim esktrakcie to krótka droga do pustego piwa. No ale polskie craftowe APA też często są kompletnie puste, więc może teraz taka moda. Co do koloru to z dwóch puszek ekstraktu jasnego wyjdzie piwo słomkowe, co nie jest typową barwą dla APA. Pozostanę przy opinii że Pale Ale lepsze wychodzi na słodzie Pale Ale, a pilzneński lepiej zostawić na pilsa. Polskie craftowe APA/AIPA są właśnie przeważnie zbyt słodowe albo wręcz karmelowe. Pale Ale faktycznie najlepsze wychodzi na słodzie pale ale, tylko że amerykańskim 2-row, którego u nas nie ma, a jego najbliższym odpowiednikiem jest pilzneński. Amerykanie nie robią APA na tak ciemnym słodzie jak nasz pale ale, a w końcu to kolebka stylu. Co do receptury - IBU wydaje się ok, chodziło mi o chmielenie na aromat. Tam tego chmielu jest przynajmniej kilkukrotnie za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Ja także bym obstawał za jaśniejszym i wytrawniejszym APA. Nasze krafty często są jak dla mnie zbyt pełne i karmelowe, to dotyczy również AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Czy strzegom karmelowy 150 i 300 nadają się do bittera? Chciałem zrobić takie piwo bazując na recepturze Makarona ale tam są słody crystal i brown, zastanawiam się jak wypadnie przy nich strzegom. Coś takiego na 10blg i tyle litrów ile wyjdzie: 4,5kg pale ale 0,3kg strzegom 150 0,15kg strzegom 300 Będzie coś z tego? Nigdy nie używałem jeszcze karmeli ze strzegomia, zresztą chyba w ogóle karmelowych jeszcze nie używałem poza tymi z ebc 30-50 także nie wiem jak wpływają na piwo - nie chciałbym dostać ulepka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 (edytowane) Nadadzą się, śmiało możesz coś takiego uwarzyć . Są pewne kontrowersje na temat ich słodów bazowych, natomiast specjalne są wg. mnie bez zarzutu. Edytowane 25 Sierpnia 2016 przez santa udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Nadadzą się, śmiało możesz coś takiego uwarzyć . Są pewne kontrowersje na temat ich słodów bazowych, natomiast specjalne są wg. mnie bez zarzutu. znam conajmniej dwie osoby co mają zupełnie inne zdanie. Ja i Pan z filmu https://youtu.be/f_9ZA17P4tU?t=1345 nawiasem mówiąc polecam cały film. Pośrednio i bezpośrednio odpowiada na większość pytań zadawanych w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 To trzy Karmelowy 30 z czarnymi ziarnami, hit! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Właśnie miałem wrażenie, że gdzieś na forum kilka osób miało negatywne uwagi co do specjalnych ze Strzegomia i jednocześnie polecali podstawowe chociaż kiedyś chyba komuś trafiła się jakaś felerna partia. No mam już te karmele to zrobię to piwo, trudno. Chyba, że naprawdę macie jakieś poważne obiekcje do tych 150 i 300 to zostawię je na kiedyś do risa czy innego mixu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Polskie craftowe APA/AIPA są właśnie przeważnie zbyt słodowe albo wręcz karmelowe.Zależy które, King of Hops jest zupełnie wodnisty, podobnie Modern Drinking. Pewnie kwestia gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Będzie coś z tego? Nigdy nie używałem jeszcze karmeli ze strzegomia, zresztą chyba w ogóle karmelowych jeszcze nie używałem poza tymi z ebc 30-50 także nie wiem jak wpływają na piwo - nie chciałbym dostać ulepka. Nic z tych rzeczy, ja nawet do IPA daję 10% karmelowych, trzeba dobrze skontrować goryczką i piwo jest fajne - dużo się w nim dzieje. Ulepka nie zanotowałem piwo z gatunku takich gdzie dwie pinty schodzą od razu i się człowiek rozgląda za trzecią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceq Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Witam wszystkich.Nie mam doświadczenia (3 warki za słodów) dlatego proszę o ocenę mojej warki:Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann 3kg,słód monachijski typ 2 Strzegom 1kg,Słód pszeniczny jasny Weyermann 0,5 kg,słód Carapils carapils 0,25kg,drożdże Safbrew S-33,chmiele marynka 30g,lubelski 30g, Chmiel East Kent Goldings 30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Trochę mało napisałeś, jaki to ma być styl ? Ile ibu i jaki ekstrakt zakładasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceq Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Chiałbym warkę 20-22 l,Ibu 40-50 a styl no bowiem co to będzie z tych składników chyba że wyrzucę pszenicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Możesz zrobić zwykłe Ale. Ja robiłem jakiś czas temu z bardzo podobnych składników i wyszło super piwko. Mianowicie daj 3 kg pilzneński, 0,5 kg pszeniczny (dobrze zrobi na pianę) i 0,5-0,7 kg monachijski. Wyjdzie jakieś 20 litrów 12 blg. Chmielenie 20 g Marynka - 60 minut, 5 minut - 30 g Lubelski, 10 g Marynka i na whirpool 30 g EKG. Ewentualnie jak lubisz bardziej gorzkie to całą marynke daj na 60 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceq Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Czy drożdże Safbrew S-33 są dobre czy zamienić na Safale US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 nie używałem S-33, ale na forum przewijają się opinie, że słabo odfermetowują. Osobiście używam US-05 (w tamtej warce również), S-04 lub danstar. US-05 chyba będą najlepsze do lekkiego ejla. Mimo wszystko zawsze możesz spróbować na S-33 i ocenić czy Ci odpowiada ich profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Ja jednak radzę US-05 do ale, dadzą czystszy profil piwa w odpowiednich temperaturach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceq Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Dzięki wszystkim:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się