Kaniutek Opublikowano 29 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 5 godzin temu, DonBeer napisał: ta mieszanka była w zestawie? partial mash ? Tak. Paczuszka z zesrutowanymi, zmieszanymi slodami, które wg instrukcji nalezy zatrzeć w worku, przez 20 minut w temp. 68-72 stopni. Dziękuję chlopaki, czulem ze lepszym pomyslem bedzie zachowac te ekstrakty. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Hejka zostało mi trochę składników z ostatnich warek i muszę teraz większość wykorzystać. Mam 3kg Pale Ale, 700 gram Wiedeńskiego i Pszenicznego oraz trochę karmelowego. Do tego 50 gram Galaxy i Topazu Pomyślałem o Ipie, więc pomysł jest następujacy. Uwagi i rady są mile widziane;) na pewno na temat chmielenia. Recipe Specifications -------------------------- Batch Size (fermenter): 12,00 l Estimated OG: 14,977 Plato Estimated IBU: 70,5 IBUs Brewhouse Efficiency: 68,00 % Est Mash Efficiency: 69,1 % Boil Time: 70 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU 2,50 kg Pale Ale (5,0 EBC) Grain 1 69,4 % 0,50 kg Wiedeñski (7,5 EBC) Grain 2 13,9 % 0,35 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 3 9,7 % 0,25 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) Grain 4 6,9 % 10,00 g Topaz [15,50 %] - Boil 60,0 min Hop 5 41,8 IBUs 10,00 g Galaxy [14,00 %] - Boil 40,0 min Hop 6 28,7 IBUs 20,00 g Galaxy [14,50 %] - Boil 0,0 min Hop 7 0,0 IBUs 20,00 g Topaz [15,50 %] - Boil 0,0 min Hop 8 0,0 IBUs 1,0 pkg Nottingham (Danstar #-) [23,66 ml] Yeast 9 - Reszta chmielu na cichą. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez tymbarck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Siedlarski Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Witam serdecznie piwowarów. jestem początkujący w temacie i nie chce niczego szyć z głowy, dlatego proszę o pomoc. Pozostało mi trochę surowców, w razie potrzeby dokupie co bedzie trzeba. Jeżeli ktoś ma pomysł na recepturę to bardzo proszę o pomoc: 2kg pale ale 800g monachijski 700 biscuit 500g carafa II 900g carahell + gęstwa us-04 i suchary us-05 (najlepiej zużyć gęstwe) I chmiele po 30g: chinook mosaic, centennial i hersbrucker Jak narazie zrobiłem, ipe, black ipe, FAH i stouta. Oddaje się w wasze ręce. Może jakieś ciemniejsze piwo, ale niekoniecznie stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Hmm. Może coś na styl Scottish Ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Siedlarski Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Nigdy nie piłem. Interesujące. Potrafiłbyś coś stworzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Tak ma szybko i na pewno do skorygowania, ale dziecko mi po głowie skacze 2kg pale ale 800kg monachijskiego 500g biscuit Ok. 150-200g carafa II 100g Carahell Gęstwa po US-04 Chmielenie biedne i przydałyby się brytyjskie odmiany, typu EKG, Fuggles Myślę, że od biedy Heersbrucker by się nadał Gdybyś planował jakieś zakupy, to na pewno przydałby się dodatek słodu karmelowego. Przy słodzie palonym, jak lubisz, to można dodać trochę wędzonego słodu Edytowane 12 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Siedlarski Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Super, dzieki dodam wędzony też. I brytyjskie chmiele dokupie. Bardzo dziekuje! To jest wlasnie to czego szukałem! Gdyby wpadła Ci do głowy jakaś modyfikacja to daj znać, chyba, że ktoś sie jeszcze wypowie. Ja nie mam pojęcia jak się układa receptury. Pozdrawiam serdecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Ja najpierw posiłkuje się składem gotowych zestawów ze sklepów lub gotowych receptur. Później na ich podstawie można to trochę zmodyfikować pod kątem swojego magazynu. Do tego przydaje się jakiś program. Ja używam Wort. Jest bezpłatny na androida Edit: Odnośnie Scottish Ale, to z masz wersję z wędzonką: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/scottish_ale_10_blg Mieszankę pilzneński/monachijski możesz zamienić na pale ale+ dodatek monachijskiego. Będzie odrobinę bardziej słodowe. Wersja z biscuit (bursztynowy): https://www.homebrewing.pl/scottish-export-80-12blg-zestaw-surowcow-viking-malt-20l-p-719.html Analizując te dwie receptury, na pewno podałem tobie za dużo słodu palonego w przepisie Edytowane 12 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Adrian Siedlarski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 Panowie potrzebuje porady w sprawie chmielenia na zimno a mianowicie posiadam : CTZ, Comet, Amarillo, El Dorado, Cascade, Citra, Nugget, Simcoe, Belma, Caxcade, Wilamette, Centennial, Chinook, Cashmere, Crystal i Tahoma. Chce pochmielic piwo typu Kellerbier - chcialbym wyrazne nuty cytrusowe ktore beda sie dobrze komponowac z slodowoscia tego piwa. Opcje Citra + Cascade mam juz przetestowana - chcialbym uzyskac jeszcze bardziej cytrusowe noty ale nie poprzez zwiekszanie ilosci chmielu. Czy ktos ma jakies doswiadczenia z wyzej wymienionymi chmielami na zimno w tego typu piwach? Chodzi mi po glowie polaczenie Simcoe z Amarillo, co o tym sadzicie? Ewentualnie samo Amarillo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miczab Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Dziś warzę 16 litrów APA 12blg 100% Pale Ale. Proszę o pomoc przy zaprojektowaniu chmielenia, chciałbym zużyć chmiele, które mam: Iunga 11%AK 35g Zeus 14,4%AK 20g CascadePL 5,5%AK 10g Citra 10,3%AK 70g ChinookPL 8,5%AK 15g Mosaic 10,4%AK 5g Hallertau Blanc 9,8%AK 35g Mój wstępny plan: 60' 15g Iunga 30' 10g CascadePL 15' 10g Citra 5g Mosaic na cichą 3 dni Citra 25g Celuję w piwo, które zostanie dobrze odebrane zarówno wśród pijących na co dzień krafty jak i normalne piwa. Ma być na imprezę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Gdyby był US, to szkoda byłoby tego chinooka nie dorzucić Nie wiem, jak spisuje się polski Chinook Edytowane 15 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miczab Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Poszło chmielenie prawie tak jak planowałem. Zmieniłem na 30' dałem 5g CascadePL i przerzuciłem go na 15' gdzie dałem po 5 Citra, Mosaic, Cascade. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Moi drodzy, niedługo zakończę fermentacje i będe mógł odzyskać 2 gęstwy po sucharach w pszeniczniakach. Jedną po Mauribrew Weiss a drugą po s-33. Następnego pszenicznego na razie nie ma sensu, żebym robił więc zastanawiam się, czy któraś z tych gęstw może mi sie przydać do jakiegoś harcerskiego, marcowego, innego niezbyt mocnego piwa na lato. Lubię piwa pszeniczne, ale nie chcę ich nawarzyć jak głupi, bo kto to wypije na raz? Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie. Edytowane 17 Stycznia 2019 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 16 minutes ago, Kaniutek said: Moi drodzy, niedługo zakończę fermentacje i będe mógł odzyskać 2 gęstwy po sucharach w pszeniczniakach. Jedną po Mauribrew Weiss a drugą po s-33. Następnego pszenicznego na razie nie ma sensu, żebym robił więc zastanawiam się, czy któraś z tych gęstw może mi sie przydać do jakiegoś harcerskiego, marcowego, innego niezbyt mocnego piwa na lato. Lubię piwa pszeniczne, ale nie chcę ich nawarzyć jak głupi, bo kto to wypije na raz? Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie. To zrób lekkie żytnie. Mauribrew. S33 w temp. 14-16 dają w miarę czysty profil. Kłamany pils spokojnie na tym wyjdzie. Tylko lepiej po pszenicy przemyć gęstwę. Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Na lato dobrze się sprawdziłby też Kölsch na S-33 Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 O! To mi się podoba! Żytnie na weissach i Kolsch na s-33. Śliczne dzięki! Jest plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Od razu zaznaczam że jestem początkujący. Może nie zostało mi to w szafie ale.. mam do dyspozycji: - Pale ale 4,5 EBC - Monachijski 16 EBC - Karmelowy 150 EBC - drożdże Safale S-04, Safale US-05 Chcę zrobić z tego podstawę do IPY. Proszę o poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Spokojnie możesz zrobić 100% zasyp pale ale. Monachijski i karmelowy mogą podbić słodycz w piwie - osobiście nie dawałbym więcej niż 15-20% monachijskiego lub kilka% karmelu. Ale proponuję ci pozostać przy samym pale. Drożdże i jedne i drugie nadadzą się do ipy, częściej stosowane są 05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 (edytowane) Podepnę się. Również posiadam pale ale i karmelowy 150 ebc,do tego mam marynkę i lubelski. Planowałem 3.7 kg pale ale i 0,2kg karmelowego. Jak zacierać? Czy jednotemperaturowo będzie ok? Edytowane 18 Stycznia 2019 przez Major_07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 3 minuty temu, Major_07 napisał: jednotemperaturowo będzie ok? Według mnie to idealne składniki na polskiego bittera - jednotemperaturowe zacieranie jak najbardziej się wpisuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Czyli powiedzmy zasyp jak wyżej,a jak z chmieleniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 (edytowane) Zrobiłbym Marynkę na 30 ibu, Lubelski na 15 albo 10 minut - ne wiem jakie masz ilości chmielu/ wartośVci AA, ale na szybko można tak założyć: Cytat Best Bitter 20 l | 10 BLG | 36 IBU | ABV 3.9% zasyp 3,70 kg pale 0,20 kg Crystal 60L chmielenie 30 g Marynka (8%AA) @ 60minut 30 g Lubelski (3%AA)@ 10minut Plik do qbrew w załączniku polish-bitter.qbrew Edytowane 18 Stycznia 2019 przez zasada nify 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Witam i proszę o podpowiedź w jaki styl uderzyć, w myśl zasady zużywania na bieżąco ześrutowanych słodów oraz trzymania się stylu jak to radzą doświadczeni piwowarzy mam w planie warzyć piwo z : 3kg pilzeński 2kg monachijski jasny EBC 12 drożdże US-05 gęstwa bezpośrednio z przelewu na cichą celuje w 12-13BLG warka docelowo na 20+ Litrów gotowego piwa 30-35IBU nie znalazłem innego stylu niż Alt może coś podpowiecie no problemem też są chmiele bo zostało mi 15g magnum ; 53g chinook ; 25g cascade ;49g lubuski , oraz 100g sazz który trzymam na pilznera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) W zasadzie z tego możesz zrobić Ale na lubelskim albo Amerykanach. Wrzucić słody, co masz, magnum na gorycz, lubelski albo amerykańskie chmiele na smak i aromat Jak wrzucisz wszystkie słody, to przy 22l Warce byś miał około 11,9 Blg. 15g magnum przy założeniu 14%aa dałoby 30IBU. Możesz jego 11-12 g sypnąć w zależności od doboru i ilości chmieli na smak i aromat Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się