eXtrim Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Cześć, co myślicie o dodaniu dodatkowego chmielu do brewkita? Jak go dodać i w jakiej ilości? Dodawaliście jeszcze jakieś inne składniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 to może nie brewkita tylko sam ekstrakt i normalnie nachmielić tak jak przy zacieraniu ,a jak? tak jak lubisz ,a tego nie wiemy możesz z wiki podejrzeć jakieś chmielenie ,albo powiedzieć czego oczekujesz to się podpowie masz już kita? napisz jakiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Albo coś na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtrim Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 to może nie brewkita tylko sam ekstrakt i normalnie nachmielić tak jak przy zacieraniu ,a jak? tak jak lubisz ,a tego nie wiemy możesz z wiki podejrzeć jakieś chmielenie ,albo powiedzieć czego oczekujesz to się podpowie masz już kita? napisz jakiego Doczytałem na wiki jak wygląda proces nachmielania i niestety muszę powiedzieć, że nie mam tak dużego gara. Prosiłbym o jakiś inny w miarę łatwy i niewymagający dodatkowego sprzętu sposób modyfikacji brewkita. Można coś dodać bezpośrednio do fermentatora? Przymieżam się do kupna Coopers European Lager, czytałem o nim dobre recenzje. Na pewno zmienię drożdże na jakieś górnej fermentacji, bo nie mam warunków na te dolnej. Możecie mi jakieś polecić? Jak można ulepszyć to piwo? Albo coś na cichą Zaproponuj mi coś proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Spróbuj IPA Coopersa i albo zagooglaj za hasłem "hop tea", i/albo wrzuć coś na cichą. Jakiś chmiel amerykański, albo hop aroma tab. I jeszcze jedno - zrób max 20-21 litrów. [media] [/media] Edytowane 26 Czerwca 2013 przez jackson eXtrim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtrim Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Wielkie dzięki jackson, o coś takiego mi chodziło. Już wiem jaki będzie mój następny kit. Gdybyście mieli jeszcze jakieś fajne pomysły na ulepszenie piwa to proszę napiszcie. Co można wrzucić na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 W zasadzie każdy chmiel aromatyczny powinien korzystnie wpłynąć na smak piwa. Poczytaj na wiki w dziale składniki o chmielach o ich aromatach i wybierz coś eXtrim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 nie mam tak dużego gara A jaki masz? Do dochmielenia brewkita już 10-12 litrowy gar powinien wystarczyć. Przymieżam się do kupna Coopers European Lager [..] zmienię drożdże na jakieś górnej fermentacji, bo nie mam warunków na te dolnej. A to nie lepiej w takim razie kupić coś górnej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Jak robisz brewkity a nie masz warunków na fermentację w niskich temperaturach to zapomnij o lagerach, a rob górniaki np. IPA Coopersa . 7-8 dni burzliwej , następnie dodaj aromatycznego chmielu na następne 7 dni np. Citra. Efekt ocenisz sam. eXtrim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Ja dochmielałem piwa robiąc herbatkę chmielową z 4 litrów wody. Efekty były bardzo dobre. Po zatym ulepszyć brewkit możesz na dwa sposoby: 1. Łatwiejszy - zamiast cukru/glukozy dodaj ekstraktu słodowego aby podnieść blg 2. Trochę trudniejszy - zrób mini zacieranie ze słodami specjalnymi - np Cara-Pils, Caraaroma. Do tego starczy 5 litrowy garnek, a naprawdę wyniki są naprawdę bardzo dobre: http://www.piwo.org/topic/369-warzenie-z-ekstraktem-i-ziarnami-specjalistycznymi/ Edytowane 27 Czerwca 2013 przez feder eXtrim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtrim Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Wielkie dzięki wszystkim, możecie mi doradzić z jakiego chmielu zrobić hop tea do IPA Coopersa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Wielkie dzięki wszystkim Drobnostka 100 zł się należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 30-40g chmielu np. Citra, na http://www.browamator.pl jest poradnik Z.Fałata na temat brewkitów. Przeczytaj, zastosuj, będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 http://www.browamator.pl/ poradnik Z.Fałata nt. brewkitów. Przeczytaj , zastosuj. Pozdrawiam eXtrim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Kurzawa Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Drożdże w zestawie Coopers European Lager maja bardzo duży zakres temperatury pracy . Ja fermentowałem w około 20 stopniach ,technicznie rzecz biorąc to już nie lager ale wyszło pyszne piwo. Drożdże z tego zestawu jak podaje instrukcja pracują od temperatury 13 stopni C. eXtrim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtrim Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Mam jeszcze jedno pytanie: Czy chmiel w granulacie gotować na 'hop tea' w woreczku muślinowym czy luźno w garnku, a potem przepuścić nachmieloną wodę przez jakieś gęste sito? Słyszałem, że granulowany chmiel potrafi się nieźle zbrylić w woreczkach i nie oddać goryczki. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Luzem i przez sitko. eXtrim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Kurzawa Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Zdecydowanie tak jak kolega 'olo' mówi .Chmiel w kontakcie z woda ,a szczególnie pelet (granulat) zwieksza swoja objętość i to wielokrotnie . Przygotuj większy garnek i wsypuj powoli ,stopniowo żeby nie wykipialo . gotuj 10 minut . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasquallo Opublikowano 7 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Temat trochę odkopany, ale nurtuje mnie pytanie... Co wyjdzie jeśli wezmę dwa ekstrakty nachmielone i zrobię te 23l piwa? W sensie zamiast zestawu: ekstrakt chmielony plus niechmielony dam dwa chmielone? Będzie to pijalnie czy gorycz nie do przejścia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Zależy jakie ekstrakty weźmiesz. 2 brewkity IPA mogą przynieść ciekawe doświadczenia dla podniebienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 7 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) Znalazłem na forum zagranicznym taki przepis Coopersa brewkity: Imperialny Rosyjski Stout 1 × Stout (1.7kg) 1 × Dark Ale (1.7kg) 1 × Lager (1.7kg) 1 × Dextrose (1kg) 20 litrów nastaw Tylko nie wiem jakie drożdże do tak mocnego piwa. Podobno wyszło: Alkoholu 9% IBU 100 ? To tylko tak informacyjnie. Dasz inne style piwa brewkitowego czy np 2 puszki a nie 3 i uzyskasz zupełnie inne IBU czy zawartośc alkoholu. Edytowane 7 Lutego 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Reters napisał: Tylko nie wiem jakie drożdże do tak mocnego piwa. Gęstwa np. z S-04 Edytowane 7 Lutego 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasquallo Opublikowano 8 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 19 godzin temu, wizi napisał: Zależy jakie ekstrakty weźmiesz. 2 brewkity IPA mogą przynieść ciekawe doświadczenia dla podniebienia Dwa english bittery myślałem dać.... A można zrobić tak, że wezmę 1.7 kg chmielonego, do tego dam 0,85 również chmielonego i 0.85 niechmielonego? Mam zapas (20 puszek) brewkitów. Cukrem ich nie będę paprał. I tak się zastanawiam... Czy wchodzić w koszty i kupić niechmielonego ekstraktu i robić standardowo, czy jak wyżej się bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 To też będzie gorzkie ? A co do puszek to zależy od konsumpcji i preferencji. Brewkity raczej szybko się nie psują. Ja bym szedł w ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 24 minuty temu, Pasquallo napisał: Mam zapas (20 puszek) brewkitów. Przy takim zapasie wziąłbym dwa brewkity piw lekko chmielowych, albo jeden piwa mocniej i jeden słabo chmielonego, nastawił i po spróbowaniu decydował co dalej. Pytanie jakie masz te puchy (weizen, mild, blond, lager, sparkling ale to będa te nisko-średnio chmielone zakładam). No i kurde, aż chce się zapytać niedyskretnie: skąd? Bo brzmi jak materiał na dobrą historię. Pasquallo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się