ras13 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Mają bardzo fajne oferty zestawów surowców do zacierania, niestety większość niedostępna ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Muszę odświeżyć wątek. Czy tylko ja mam problem z Centurm Piwowarstwa? Chodzi mi mianowicie o śrutowanie. Czas dostawy, gamę surowców, ceny itp. wszystko jest perfekcyjnie - prócz tej jednej nieszczęsnej rzeczy. Zamówiłem surowce od nich już 3 razy i za każdym razem ześrutowane zbyt mocno - dostaje mąkę i potem mam autentycznie mękę z filtracją. I to nawet bez surowców niesłodowanych. Kilka-kilkanaście razy muszę przerywać proces poprawiac złoże filtracyjne etc. Zamawiając z BA nigdy nie miałem z tym problemów i zawsze filtlracja szła błyskawicznie, maks 30 min. Teraz męczę się dużo dłużej i prawdopodobnie zrezygnuje z usług CP. Ktoś jeszcze mam podobny problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Większość narzeka że sklepy śrutują zbyt grubo i słaba wydajność. Jeszcze sie taki nie urodził co by wszystkim dogodził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Najlepszym rozwiązaniem jest .... swój śrutownik dowolnej konstrukcji . I wtedy można narzekać na słabą filtracje , ale ze swojej winy . jako wariant dla odmiany na słabą wydajność . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Spróbuj może poprosić o grubsze śrutowanie. Nie wiem jaka będzie odpowiedź od sklepu, ale nie zaszkodzi zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 A ja zawsze chwaliłem sobie śrutowanie przez CP. Wydajność była bardzo fajna - zwykle z ich zestawów wychodziło mi 24-25l piwa, a filtracja wcale nie była szczególnie uciążliwa. Może coś nie tak robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Może coś nie tak robisz? maks 30 min Za szybka filtracja. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Może coś nie tak robisz? maks 30 min Za szybka filtracja. Od kiedy litr na minutę to za szybka filtracja. Przy śrutowaniu z CP filtracja mi utyka w miejscu. 3 warki z kolei i ten sam problem kilkanaście razy. Mój kolega też stwierdził ten problem, wrócił do BA i wszystko spoko. Dlatego pytam czy to jedynie nasze odczucia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Od kiedy litr na minutę to za szybka filtracja. Od zawsze! Albo porządny sprzęt do filtracji i zero problemów z drobną śrutą, albo jęczenie że się nie da i i niska wydajność. Co nagle to po diable. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Jeśli są problemy a filtrujesz wężykiem z oplotu to faktycznie możesz trochę zmniejszyć prędkość. Na rurkowym filtruje 1l/1min i nie mam żadnych problemów (kilkadziesiąt warek w tym Wity, 100% pszenica, ostatnio żytnie) a wydajność również zadowalająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Od kiedy litr na minutę to za szybka filtracja. Od zawsze! Albo porządny sprzęt do filtracji i zero problemów z drobną śrutą, albo jęczenie że się nie da i i niska wydajność. Co nagle to po diable. Od zawsze to ja czytam o filtracjach w 10-15 minut, przy użyciu oplotu. Jeszcze raz powtarzam - z BA nie mam tego problemu, a i na wydajność nie narzekam, bo wychodzi mi zazwyczaj taka jak zakładam. Co to znaczy dobry sprzęt do filtracji? Przecież większość tutaj jedzie na oplocie, dlatego pytam czy ma podobne doświadczenia. I nie jęczę że się nie da, tylko filtracja utyka aka z wężyka kapie tak, że całość zajęła b ze 3 godziny albo i lepiej i trzeba złoże maglować. I żeby nie było - kranika nie odkręcam na maks, raczej dopasowuje tempo, ale tutaj to po prostu wysiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Od zawsze to ja czytam o filtracjach w 10-15 minut, przy użyciu oplotu. Eeee? Ale gdzie niby tak przeczytałeś? 10-15 minut to czekania aż złoże się ułoży przed rozpoczęciem filtracji. A sama filtracja i wysładzanie to 45-80 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Dawno nie filtrowałem przez oplot ale na rurce to ponad godzina ps oczywiście cały czas mowa o warce około 20l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Oczywiście można przelać tą wodę przez złoże w 10 minut, ale chyba nie do końca o to chodzi w tym sporcie. Ja sam nie miałem problemów z filtrowaniem po śrutowaniu z CP, ale nie filtruję na wyścigi tylko raczej wydłużam cały proces zamiast go skracać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Od zawsze to ja czytam o filtracjach w 10-15 minut, przy użyciu oplotu. Eeee? Ale gdzie niby tak przeczytałeś? 10-15 minut to czekania aż złoże się ułoży przed rozpoczęciem filtracji. A sama filtracja i wysładzanie to 45-80 minut. Choćby tu jest mowa o litrze na minute, już naprawdę wiele razy trafiłem na info że takie tempo jest dobre. http://www.piwo.org/topic/13088-problem-z-filtracja/page__hl__%20filtracja%20%20oplot Cóż może faktycznie robię z igły widły, widocznie trzeba jeszcze popróbować. Ew. zobaczę ten filtrator rurkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Od zawsze to ja czytam o filtracjach w 10-15 minut, przy użyciu oplotu. Eeee? Ale gdzie niby tak przeczytałeś? 10-15 minut to czekania aż złoże się ułoży przed rozpoczęciem filtracji. A sama filtracja i wysładzanie to 45-80 minut. Choćby tu jest mowa o litrze na minute, już naprawdę wiele razy trafiłem na info że takie tempo jest dobre. http://www.piwo.org/topic/13088-problem-z-filtracja/page__hl__%20filtracja%20%20oplot Cóż może faktycznie robię z igły widły, widocznie trzeba jeszcze popróbować. Ew. zobaczę ten filtrator rurkowy. To ze 1L min działa dla jednej osoby nie oznacza ze bedzie najlepszym rozwiazaniem w twoim browarze. Nawet w komercyjnych browarach proces produkcji dostosowuje sie do lokalnych warunkow. Nie ma jednej prawidlowej i jedynej uniwersalnej metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Od zawsze to ja czytam o filtracjach w 10-15 minut, przy użyciu oplotu. Eeee? Ale gdzie niby tak przeczytałeś? 10-15 minut to czekania aż złoże się ułoży przed rozpoczęciem filtracji. A sama filtracja i wysładzanie to 45-80 minut. Ja w ogóle nie czekam, a sama filtracja mogłaby trwać i 10 minut, gdyby nie przepustowość źródła wody do wysładzania. Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Ja w ogóle nie czekam, a sama filtracja mogłaby trwać i 10 minut, gdyby nie przepustowość źródła wody do wysładzania. W czym problem? Grzejesz w wannie i lejesz wiadrem! FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 A w ogóle chodzi o słody tego samego producenta? Bo porównanie "w CP źle, a w BA cacy" nic mi nie mówi. Ostatnio wiele osób narzekało na Strzegom i być może w tym problem, a nie śrutowniku CP? Zamawiam u nich regularnie i nie zdarzyło mi się, abym dostał mąkę po śrutowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Strzegom, Steinbach, CM, ale faktycznie strzegomia było najwincyj. Zatem jeszcze popróbuję CP i zobacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Ja w ogóle nie czekam, a sama filtracja mogłaby trwać i 10 minut, gdyby nie przepustowość źródła wody do wysładzania. W czym problem? Grzejesz w wannie i lejesz wiadrem! U mnie jest pełna automatyzacja. Wiadro to dla plebsu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Wiadro to dla plebsu. Chyba się urażony poczułem - mam ich koło 15szt i chętnie ze wszystkich korzystam na różnych etapach warzenie, do przelewania wody także Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja w ogóle nie czekam, a sama filtracja mogłaby trwać i 10 minut, gdyby nie przepustowość źródła wody do wysładzania. W czym problem? Grzejesz w wannie i lejesz wiadrem! U mnie jest pełna automatyzacja. Wiadro to dla plebsu. Dupa nie automatyzacja jak nie zdanża bo za mała przepustowość Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez anteks Mrzon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zamówienie złożone 9.12.2014 na 650 zł (sprzet i surowce łącznie kilkanaście pozycji) w dniu 11.12.2014 przesyłka rankiem odebrana od kuriera. Jak dla mnie mistrzostwo świata, nie składam już zamówień w innych sklepach. Dodam jeszcze, że przesyłka szła z Opola do Białegostoku - dalej mogła iść tylko do Suwałk. Jak ktoś nie chce ryzykować, że czegoś raptem "nieoczekiwanie" w sklepie zabraknie albo ma zaplanowany dokładnie dzień na warzenie w niedługiej przyszłości - polecam gorąco, to moje 4 - te zamówienie w CP i od teraz po przykrych doświadczeniach z TB i BA zostaję na stałe u nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Używał ktoś tego sprzęciora? http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/akcesoria/fastferment_plastikowy_fermentor_stozkowy_30_l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się