Quentin Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 http://www.unidez.pl...4/wezownice taką kupiłem i jest ok. Byłem na ich stronie . No po prostu darmo ! Daje rady ? Wejdzie do gara 30 l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Wejdzie do gara 30 l ? Wymiary chłodnicy masz podane na stronie. Chyba nie jest wielką sztuką sprawdzić czy prostokąt o wymiarach 25x19 cm zmieści Ci się do garnka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Ja właśnie z tego względu odpuściłem - bo niestety (mimo kuszącej ceny) jest dla mnie zdecydowanie za mała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Z miedzi praktycznie spłukujesz i jest czysta, z kwasówki trzeba przetrzeć. Tzn?? Jak radzicie sobie z czyszczeniem tych chłodnic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 W karbowanych osad i chmieliny włażą w zagłębienia rur - szczotka, pod kran, 5 min i jest czysta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Waham się pomiędzy 15m Cu fi8mm i 8m karbowanej 12mm z 316L - miedź mam w tej samej cenie i chyba na nią padnie wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 15m ? Będzie dość wysoka, najlepiej jakby nie wystawała ponad lustro brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zakładam ją do gara o wysokości 36cm. Przy średnicy ok. 25cm i 17-18 zwojach mam ok. 26cm wysokości (zakładając 1cm odstępy pomiędzy poszczególnymi zwojami) - w takim przypadku przy warce 20litrowej będzie wystawała o około 10cm, a przy 30litrowej będzie całkowicie zanurzona. Zakładam także, przy mniejszej średnicy, efektywniejsze wykorzystanie czynnika chłodzącego=mniejsze zużycie wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zakładam także, przy mniejszej średnicy, efektywniejsze wykorzystanie czynnika chłodzącego=mniejsze zużycie wody Mniejsza średnica to mniejsza powierzchnia chłodząca a im dłużej chłodzisz tym więcej wody zużywasz. Na szczeście browar to nie apteka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Wejdzie do gara 30 l ? Wymiary chłodnicy masz podane na stronie. Chyba nie jest wielką sztuką sprawdzić czy prostokąt o wymiarach 25x19 cm zmieści Ci się do garnka? O jak fajnie sobie po kimś pojechać . Siedząc w pracy ciężko zmierzyć garnek oddalony o 5 km ... A chciałem ją zamawiać teraz . Pewnie , że sprawdzę w domu ale odpowiedź typu : garnek 30 l ma ok. .... cm średnicy nie zabolała by chyba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Emalia 30l ma 36 cm średnicy. Maćko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Przewaga na karbowanej jest nieduskotowalna; wprawdzie będę miał dwa razy dłuższą spiralę i powierzchnie taką samą, ale jak dla gładkiej rury o fi12, ale karbowana bije mnie na głowę - myślę, że jeszcze raz taką powierzchnią; tylko trochę nie podoba mi się to mycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) No to jeszcze inaczej. Dłuższa spirala, dużo mycia - na miedzianej też farfocle się owijają, może łatwiej to zmyć bo wystarczy przejechać szmatką tam i z powrotem ale na 15m będzie trochę roboty Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Emalia 30l ma 36 cm średnicy. Dzięki ! Czyli to maleństwo wejdzie . Ale tak na 100% jeszcze pomyślę , czy samemu nie zrobić wydajniejszej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Ja mam 9 metrów fi 8 mm. Jak mieszam delikatnie brzeczką podczas chłodzenia to do 20°C zajmuje 25-30 minut. Zużycie wody 100-100 L z czego pierwsze 50 L jest bardzo ciepłe, co odbieram do wiader i wykorzystuję do kąpieli po robocie. Sprzęt myję w pozostałej chłodniejszej wodzie. Na chłodnicy nic nie zostaje co by nie dało się zmyć delikatnym strumieniem wody inna sprawa, że dość mocno śniedzieje i przed użyciem pasuje ją w gorącej wodzie z kwaskiem cytrynowym pomoczyć, wszystko ładnie odchodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Rozwaliłeś mnie tą kąpielą Nie wpadłbym na to ! Przynajmniej możesz się poczuć prawie jak w piwnym spa . Przynajmniej duch piwa jest w tej wodzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 O jak fajnie sobie po kimś pojechać . Siedząc w pracy ciężko zmierzyć garnek oddalony o 5 km ... A chciałem ją zamawiać teraz . Pewnie , że sprawdzę w domu ale odpowiedź typu : garnek 30 l ma ok. .... cm średnicy nie zabolała by chyba . Pisanie "wejdzie do gara 30l" samo prosi się o taką odpowiedź. Skąd osoba siedząca przed komputerem ma wiedzieć, jaki konkretnie masz garnek? Równie dobrze może mieć on 30 jak i 40cm średnicy. Garnek garnkowi nie równy. Poza tym sam sobie mogłeś odpowiedzieć na to pytanie korzystając z twierdzenia Pitagorasa i otrzymany wynik porównać np. z wymiarami takiego samego garna w necie. Trochę samodzielności. A swoją drogą to chłodnica o wymiarach 25x19 cm wchodzi do garnków o średnicy wewnętrznej od 32cm wzwyż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Czuję się jak morderca dzieci . To chyba najcięższa zbrodnia jakiej dokonano na tym forum . A wystarczyło napisać ostatnie zdanie - Ty byś się mniej napisał , ja bym dostał szybką odpowiedź , ślicznie podzękował ( co czynię teraz ) byłaby fajna atmosfera a tak czuję się jakbym był na innym forum piwnym ... Make peace , not war . Zakończmy więc . Przepraszam za głupie pytanie i dziękuję za mądrą odpowiedź . Trochę się martwię o wydajność tej chłodnicy , chociaż GB móił , że jest OK , ale widzę , że większość użytkowników preferuje większe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Zakończmy więc . Przepraszam za głupie pytanie i dziękuję za mądrą odpowiedź . Trochę się martwię o wydajność tej chłodnicy , chociaż GB móił , że jest OK , ale widzę , że większość użytkowników preferuje większe . Spoko. Mnie też zastanawia zarówno wydajność jak i wysokość wyprowadzenia. Czy 26 cm to nie jest trochę zbyt mało? GB... mógłyś przybliżyć zarówno wydajność jak i zużycie wody do chłodzenia brzeczki 20-24 litrów? Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 O to to ... Przed decyzją przydałoby się więcej konkretów niż samo "OK" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 No to jeszcze inaczej. Dłuższa spirala, dużo mycia - na miedzianej też farfocle się owijają, może łatwiej to zmyć bo wystarczy przejechać szmatką tam i z powrotem ale na 15m będzie trochę roboty No i znowu się waham.... Ot Panie namąciłeś mi we łbie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Miałem miedź, mam teraz karbowaną. Nie odczuwam w związku z tym dyskomfortu a wręcz przeciwnie. Wydajność rury karbowanej rekompensuje mi z nawiązką tą lekka niedogodność przy myciu. korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Przekonałeś mnie wezmę karbowaną, pewnie 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 No i znowu się waham.... Ot Panie namąciłeś mi we łbie Tu nie ma co mącić. Też Ci mówię - bierz karbowaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Takoż uczynię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi