bubuś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Jakies wesele się szykuje? piękne kiełby. Ja już żonę mam a syn ma dopiero 6 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Dzisiaj zrobiliśmy z bratem małe wędzonko. Szynka ' date=' baleron , schab , boczek , kiełbasa cienka , kiełbasa gruba , frankfurterki.[/quote']Ależ smakowicie to wygląda... Mniam! Może będziesz w Żywcu? Edit: o! i jak ciekawie wykorzystane skrzynki po piwie. Stasiek, skrzynki do wędzonek jak najbardziej potrzebne i bardzo praktyczne, też tak ich używam. Dodam tylko że mam przynajmniej pełne wiadomym trunkiem, wtedy jeszcze lepiej to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Tak szperając po necie wpadło mi w oko coś takiego: http://szufladakuchenna.blogspot.com/2010/08/schab-wedzony-w-woku.html muszę przyznać że pomysłowy sposób. Trzeba będzie przetestować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Wygląda bardzo dobrze, ciekawy pomysł. Daj znać o rezultacie testów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Czy komora wędzarnicza mogłaby być zrobiona ze sklejki? Mam jakiś arkusz grubości 2 cm i pewnie dałbym radę z tego coś wyciąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Jak sama nazwa wskazuje sklejka czyli klejona deska,jak ci zapach kleju nie przeszkadza to spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 No tak myślałem. Jadłem kiedyś chleb pieczony na ognisku z podkładów kolejowych. Niezapomniane wrażenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 No tak myślałem.Jadłem kiedyś chleb pieczony na ognisku z podkładów kolejowych. Niezapomniane wrażenia... Ciesz się, że żyjesz. Podkłady nasyca się w celu konserwacji m.in. fenolem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Cześć Czy komora wędzarnicza mogłaby być zrobiona ze sklejki? Mam jakiś arkusz grubości 2 cm i pewnie dałbym radę z tego coś wyciąć. Oczywiście że możesz. Mam wędzarnię z płyty OSB i do wędzonek nie przechodzą żadne zapachy. Pierwsze wędzenie zrób bez mięsa żeby ściany wędzarni się owędziły i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 No tak myślałem.Jadłem kiedyś chleb pieczony na ognisku z podkładów kolejowych. Niezapomniane wrażenia... Aresenem również, to jest niezły środek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Cześć Czy komora wędzarnicza mogłaby być zrobiona ze sklejki? Mam jakiś arkusz grubości 2 cm i pewnie dałbym radę z tego coś wyciąć. Oczywiście że możesz. Mam wędzarnię z płyty OSB i do wędzonek nie przechodzą żadne zapachy. Pierwsze wędzenie zrób bez mięsa żeby ściany wędzarni się owędziły i tyle. Zrób jak radzi BIELOK. Po okopceniu ścian jest bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Mieliśmy mieszankę ławkowo-podkładowo-pomostową. Dobrze, że nie zaplątał się laminat. Uroki przystani żeglarskiej. Poza tym z drugiego, góra trzeciego kawałka zrezygnowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Cześć Czy komora wędzarnicza mogłaby być zrobiona ze sklejki? Mam jakiś arkusz grubości 2 cm i pewnie dałbym radę z tego coś wyciąć. Oczywiście że możesz. Mam wędzarnię z płyty OSB i do wędzonek nie przechodzą żadne zapachy. Pierwsze wędzenie zrób bez mięsa żeby ściany wędzarni się owędziły i tyle. Wędziłem w wędzarni z płyt OSB bez wstępnego obwędzania i nie poczułem żadnych nieprawidłowości. Rób wędzarnię i zadymiaj, bo coraz chłodniej się robi i zamiast piwa będziesz potrzebował destylatów do nadzorowania wędzonek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 To trzeba uciułać na dymogenerator i grilla elektrycznego jako dodatkowe grzanie... Skrzynię dam radę zrobić 40x40x60. Tyle, że będę musiał dokupić płytę na górę i dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Cześć ] To trzeba uciułać na dymogenerator i grilla elektrycznego jako dodatkowe grzanie... Skrzynię dam radę zrobić 40x40x60. Tyle, że będę musiał dokupić płytę na górę i dno. Tomek przeglądnij ten watek na forum u Banitów o budowie dymogenaratora: http://www.banici.eu/forum/viewtopic.php?f=14&t=473&start=20 Jeśli chcesz grzałki z piekarnika do ogrzewania wędzarni to daj namiar wyśle Ci. Znalazłem kiedyś na śmietniku piekarnik do zabudowy z sprawnymi wszystkim grzałki to zdemontowałem i leżą nieużywane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Tomek zobacz pewnie ci się przyda. http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4511&postdays=0&postorder=asc&start=30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Grześku! Dzięki za link. Wieczorem poczytam. Grzałkę przyjąłbym z przyjemnością Odezwę się później na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Bielok, muszę powiedzieć, że konstrukcja z profilu zamkniętego też jest godna uwagi. Hmm nawet znalazłbym profil, ale o przekroju 3x3. Może zacznę od tego z racji redukcji kosztów. Pytanie tylko czy można to bezpiecznie to zostawić w garażu czy raczej wyprowadzać na spacer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Koledzy drodzy, czy taki termostat zda rezultat w wędzarni? http://allegro.pl/termostat-uniwersalny-z-sonda-30-230c-i1856899393.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Koledzy drodzy, czy taki termostat zda rezultat w wędzarni? http://allegro.pl/termostat-uniwersalny-z-sonda-30-230c-i1856899393.html Powinien się sprawdzić dokładność jak na potrzeby wędzarni wystarczająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Czyli dobrze obstawiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 14 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Taki termostat stosuje się do piekarników i... Taki bodajże albo może o mniejszym zakresie ale tego typu jest wykorzystywany w wędzarni Borniaka. Jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 22 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 (edytowane) Wreszcie zacząłem budowę. Na początek komora ze sklejki o wymiarach wewnętrznych 40x40x60 cm. Do zrobienia została mi górna ściana lub jak kto woli pokrywa, w niej zamontuję szyber i za pomocą spiro wyprowadzę z garażu. Drzwi będą zdejmowane w całości, przykręcane na 4 motylki. Cały czas zastanawiam się nad dnem, w którym ma być grzałka. chyba osadzę ją w blaszce do pieczenia i tę przykręcę do krawędzi ścian. Oczywiście pamiętam o zamykanym dolocie powietrza od dołu. Zdjęcia dam jak skręcę całość. Dymogenerator będzie z profilu 5x5 cm. Edytowane 22 Października 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Dziś niespodziewanie dostałem wielkiego wędzonego karpia. Połowy juz nima Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się