Buki Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Dziś otworzyłem na próbę jedną butelkę piwa, które "uwarzyłem" z brewkita, coś mi od razu nie pasowało w jego smaku, ale nie potrafiłem określić co. Dałem do spróbowania osobie, która w ogóle nie ma pojęcia o piwie (tak jak ja by miał ) i ta zdiagnozowała od razu, że piwo ma posmak metalu. Okazało się, że ma rację, piwo faktycznie ma posmak czy też zapach metaliczny, a po rozsmarowaniu piwa na skórze ten zapach dominuje nad wszystkimi innymi, tzn. czuć tylko i wyłącznie metal. Czemu tak jest? Od początku warzenia ani brzeczka ani piwo nie miały najmniejszego kontaktu z metalem. No chyba, że kapsle, ale te przecież są odizolowane gumą. Dodam jeszcze, że piwo leżakuje w butelkach zaledwie dwa tygodnie. Jest nadzieja, że ten posmak zginie? Carno 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Winna może być puszka, w której przechowywany był ekstarakt/brewkit. O różnych zapach i aromatach w piwie można poczytać tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buki Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 korzen16 dzięki za link, jakoś wcześniej nie trafiłem na ten temat, chociaż zdawało mi się, że dobrze przewertowałem forum. Co do piwa, to szkoda mi go bardzo. Moje pierwsze piwo, które wbrew obawom nawet mi smakuje, na pewno jest lepsze od koncerniaków. Tylko ten metal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 nie przejmuj się - też miałem kwacha jako pierwsze piwo (też z brewkit-a) - poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Mala uwaga. Jeśli ci nie smakuje, to nie wylewaj użyj do kąpieli w wannie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mico Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Wszystkie piwa z browaru w Cieszynie mają metaliczny posmak, a mimo tego co roku piwowarzy domowi warzą tam kolejnego grand championa - może to Ci dobrze wróży na początek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 U mnie lekko metaliczny posmak najprawdopodobniej był wynikiem używania pirosiarczanu do dezynfekcji butelek. Teraz po dyzenfekcji piro na koniec przepłukuje niewielką iloscią wrzątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Mylisz się, piro nie daje takich efektów. Problem był gdzie indziej. Carno 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Mylisz się, piro nie daje takich efektów. Problem był gdzie indziej. Chlor też nie - tysiące butelek nie mogą się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Woda jaką użyłeś może ma dużo żelaza? Następnym razem spróbuj wodę z marketów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buki Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Przy pierwszym piwie (tym metalicznym) użyłem wody z marketu właśnie, a do dezynfekcji użyłem Oxy. Przy drugiej warce użyłem wody z kranu, a do dezynfekcji pirosiarczanu - posmaku metalicznego nie stwierdziłem. Myślę jednak, że ten posmak mógł przejść z puszki z ekstraktem. Ps. Teraz jestem wyczulony na ten posmak i rzeczywiście często można odnaleźć go w piwach koncernowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżedży Dudek Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) - Edytowane 13 Listopada 2013 przez Dżedży Dudek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) co bankowo jest winą użycia zwyklej miejskiej wody. Na ten temat wiele było wypowiedzi. Nie będę powtarzał, radzę zainteresować się jakością wody w kranach, zanim z takim krytycyzmem się wypowiesz. Edytowane 13 Listopada 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżedży Dudek Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Ehhh Edytowane 13 Listopada 2013 przez Dżedży Dudek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Dżedży, zaraz pożegnasz się z forum jak nie zejdziesz z tonu. Przemyśl co piszesz i jakie bankowe tezy snujesz, a później zarzucaj komuś cwaniactwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Jeszcze nie tak dawno Fortuna miał posmaki metaliczne w swoich piwach. Właśnie woda miała być tego przyczyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Nie wylewaj piwa. Odstaw na 6 - 8 tygodni. Nie dość , że ułoży się smak to jest szansa , że posmak zniknie , naczytałem się tu już wielokrotnie , że różne dziwactwa smakowe z czasem malały Wysłane z mojego Pro dual 10 core przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi