K.O. Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Witam. Dopiero zaczynam, na początek wrzucę coś z gotowych receptur, ale przy okazji ze względu na koszty wysyłki zamówię więcej składników. Planuję też taką oto podróbkę Alaskan Smoked Porter na 19 litrów. Wiadomo, ze pewnie będzie daleko od oryginału, ale trzeba próbować. Czy coś z tego wyjdzie? Niekoniecznie Alaskan, aby było zdatne do picia. Zasyp: 1. Pale Ale 7 - 9 EBC Castle Malting - 3,74 kg 2. Monachijski ciemny 20-30 EBC Steinbach - 1,81 kg 3. Crystal 150 EBC Castle - 0,34 kg 4. Czekoladowy 900 EBC Castle - 0,31 5. Carafa Special ® typ II 1100-1200 EBC - 0,2 Chmiel: 1. Chinook 25g 2. Willamette 20g Drożdże. 1. Wyeast 1968 London ESB Ale Zacieranie infuzyjne w 68°C Natomiast co do dokładnych czasów: zacieranie, gotowanie, chmielenia nie bardzo wiem. Składniki pewnie też nie bardzo. Może jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Przydałoby się więcej karmelowych. Porter można zatrzeć jednotemperaturowo w 68-65st C - ja wrzucam do wody 70st, spada do 68 i zostawiam w garze na 100min, dogrzewając co pół godz. Albo zastosować zwykłe zacieranie np.: 30min 62st, 30min 72st Chinook na 60min gotowania, willamette na 5-15 (zależy jak lubisz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Brakuje ci tu jakiegoś wędzonego słodu, żeby to był "smoked porter". Albo jak chcesz możesz samemu wędzić te słody, jak masz takie możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Jak ma być smoked porter to i słód wędzony by się przydał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K.O. Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Dzieki za rady. W takim razie zwiększyłbym Crystal 150 EBC Castle i dorzuciłbym wędzony 5,3 EBC Steinbach. Jaką ilość żeby nie przesadzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Ja bym monachijski zastąpił wędzonym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. moria Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 W magazynie BYO w numerze grudzień 2007 jest receptura na klona tego piwa, pozwoliłam sobie ją przetłumaczyć i wstawić. Jako podstawowy jest słód pale 2-row, standardowo zamieniany słodem pilzneńskim, jednak wydaje mi się, że w tej recepturze lepszym zastępstwem będzie słód pale ale. Alaskan Smoked Porter clone (19 l) OG = 16 BLG FG = 4 BLG IBU = 45 SRM = 46 ABV = 6.4% Dark, robust and smoky when young. Turns into a porter with sherry, Madeira and raisin notes as it ages. Chewy malt,chocolate with a smoky oily finish. This is how a smoked porter should taste. Składniki 4 .0 kg pale ale 1.8 kg monachijski (alternatywnie: zastąpić słodem wędzonym) 0.57 kg czekoladowy 0.23 kg black (barwiący) 31 g 10% Chinook (60 min.) 28 g Willamette (10 min.) Wyeast 1272 (American Ale II) lub White Labs WLP051 (California V) yeast Zacieranie: W magazynie zalecają uwędzić słód pale i monachijski samodzielnie drewnem olchowym. Jeśli nie jest to możliwe, zastąpić słodem wędzonym bukiem. Zacierać w 17 l wody: 67°C - 60 min. Czas gotowania: 60 min. Chmielenie: 31 g 10% Chinook (60 min.) 28 g Willamette (10 min.) Fermentacja: w 19°C kristo, Usiu, Undeath i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoxik Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Witam Jakie suche drożdże są najbliższe profilom drożdży z tego przepisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Witam Jakie suche drożdże są najbliższe profilom drożdży z tego przepisu? Stawiał bym na S-04 lub Danstar Windsor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam Jakie suche drożdże są najbliższe profilom drożdży z tego przepisu? US-05. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Niektórzy mówią, że Danstar BRY-97 to są te drożdże. Oraz Mangrove Jack's West Coast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoxik Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 zdecydowałem się na bry-97 zobaczymy, dam znać po degustacji. Troche zmieniłem zasyp jak będzie o czym pisać to opisze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Niektórzy mówią, że Danstar BRY-97 to są te drożdże. Oraz Mangrove Jack's West Coast. BRY-97 są opozytem WY1272, chociasz obydwa są w "rodzinie" Chico. 1272 daje piwa nieco bardziej owocowe i słodkie niż oryginalne Chico a BRY-97 nieco bardziej neutralne, mniej owocowe niż oryginalne Chico. WLP001, WY 1056 i US-05 to są te "oryginalne" Chico z browaru Sierra Nevada. WY1272 i WLP051 to "zmutowane" drożdże Chico które podobno pochodzą z browaru Anchor. BRY-97 to wersja Danstar która miała przypominać Chico w wersji suchej (tzn. US-05 w wersji Danstar), ale ma pewne różnice. Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez scooby_brew cml i marek80 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Nie będę się spierał, bo BRY-97 nie próbowałem. Jednakowoż Siebel Institute sprzedaje kultury BRY-96 (to jest właśnie Chico/US-05) oraz BRY-97 jako drożdże z Anchor. Przypadkowa zbieżność nazw? Możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Ja zrobiłem eksperyment z BRY_97 i US-05 gdzie jedną warkę 40L podzieliłem na 2 fermentory w jednym BRY-97 w drugim US-05 I takie mi wyszły tego efekty. Później okazało się, że podobne efekty mieli też inni którzy zrobili podobny eksperyment. A WY1272 / WLP051 I US-05 używam często obydwa jako drożdże domowe I (także często w jednej warce ale w 2 fermentorach) i tego efekty widzę praktycznie codziennie. Najważniejsze I talk jest to, że dla Yoxika BRY-97 to będzie dobry wybór do tej receptury, napewno nie to samo co WY1272, ale I tak wystarczająco zbliżone. Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Widziałem. Po tym mi trochę wychłódło na Danstar BRY-97. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krtex Opublikowano 25 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Odkopuję temat Alaskana: 4 .0 kg pale ale 1.8 kg monachijski (alternatywnie: zastąpić słodem wędzonym) W magazynie zalecają uwędzić słód pale i monachijski samodzielnie drewnem olchowym. Jeśli nie jest to możliwe, zastąpić słodem wędzonym bukiem. Czy ktoś robił tego portera na kupnych słodach wędzonych? Na jakich, czy zastępował pale ale i monacha w stosunku 1:1? Jakieś doświadczenia? 570 g słodu czekoladowego to całkiem sporo, stąd miarkuję, że chodzi raczej o jaśniejszy. Czy strzegomski czekoladowy jasny (350-350 EBC) będzie dobrym zamiennikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Odkopuję temat. Mam warunki tylko do górniaka, a chrapkę na coś fajnie wędzonego. z wędzonych mam 1 kg steinbacha i 1,5 kg grodziskiego. I wolne drożdże bry-97 i SO4. Proszę Koleżeństwo o rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Składniki 4 .0 kg pale ale 1.8 kg monachijski (alternatywnie: zastąpić słodem wędzonym) W internetach wyczytałem że stosowany jest słód wędzony olchą. Spotykałem też zasypy na Monachu wędzonym dębem. Jedyny wspólny mianownik dla zasypów to ok 0,40 - 0,48 kg wędzonego, czyli Monacha trzeba pomniejszyć o tą ilość wędzonego. Alaskan ma bardzo delikatną wędzoność. Duży zasyp to już będzie coś innego. Zależy co kto chce uzyskać... Ja właśnie szykuję się do klonu Alaskana a że robi się coraz cieplej to podjadę do kogoś kto ma wędzarnię i uwędzę na olsze albo grilla użyję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 @zbynieks - http://www.piwo.org/topic/4073-agro-browar-zebrzydowskie/page__st__660#entry245685 chyba jeszcze żadne moje piwo nie było tak oryginalnie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 20 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Cześć, ostatnio przymierzam się do uwarzenia whisky stoutu/porteru. Pomyślałem, że Alaskan będzie ciekawą bazą (zamiast słodu wędzonego drewnem dodać 1,8kg Whisky CM 30-45ppm). Wyglądało toby tak: Słody: Strzegom Pale Ale 4 kg (60.6%) 80 % Casle Malting Whisky 30-45ppm1.8 kg (27.3%) Strzegom Czekoladowy jasny 0.6 kg (9.1%) Strzegom Barwiący 0.2 kg (3%) Chmiel: 31 g 12,8% Chinook (60 min.)19 g Chinook (10 min) Drożdze: US-05, myślę nad dwoma saszetkami. Jak myślicie, czy to piwo będzie miało rację bytu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Dużo tej czekolady, ale niby tak jest w oryginalnym przepisie na Alaskana. Myślę, że receptura będzie okej, tylko tak jak piszesz, jeżeli nie robisz piwa z gęstwy daj te dwie saszetki drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Dużo tej czekolady, ale niby tak jest w oryginalnym przepisie na Alaskana. Myślę, że receptura będzie okej, tylko tak jak piszesz, jeżeli nie robisz piwa z gęstwy daj te dwie saszetki drożdży.OK, dzięki. Jeszcze jedno małe pytanie - dodanie płatków dębowych po whisky będzie przerostem formy nad treścią czy może warto spróbować? 1(?)g/l przez 2(?) tygodnie. https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Platki-Debowe-Whisky-50g/626 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Dla mnie to już przerost Taniny garbniki i jeszcze spalone kable Za dużo tego choć zawsze możesz np. 5 litrów w baniaku z biedry tak zrobić i zobaczyć czy Ci smakuje Każdy ma inny smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się