Skocz do zawartości

Klonowanie piw - wykaz receptur z magazynu BYO


moria

Rekomendowane odpowiedzi

chyba od 2008 można zamawiać w pdfach (ale nie jestem tego na 100% pewna...), ogólnie: w necie da się znaleźć. Jak nie, to proszę pisać, która receptura Was interesuje, to ją wstawię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na prośbę jarasa: Fuller's ESB clone BYO 2011 Vol 17-02 Mar-Apr

 

Fuller's ESB clone

(19 l, all-grain}

 

OG = 14,66 BLG FG = 3,58 BLG

IBU = 35 SRM = 15

ABV= 5.9%

 

Ta receptura jest wersją butelkową piwa. W UK wersja beczkowa ma 5,5% alk.

 

Składniki

5.10 kg Muntons pale ale

0.51 kg crystal malt 75 °L (lub karmelowy 150)

Chmiel:

5.25 AAU Target (60 min) (15 g, 10% alpha acids)

2.6 AAU Challenger (60 min) (10 g, 7.5% alpha acids)

0.83 AAU Northdown (15 min) (2.7 g, 8.5% alpha acids)

1.66 AAU Goldings (15 min) (9.4 g, 5% alpha acids)

9.4 g Goldings (chmielenie na zimno)

Drożdże:

Wyeast 1968 (London ESB) lub White Labs WLP002 (English Ale)

 

Zacieranie:

w 15,5 l wody: 67°C - 60 min.

Wysładzanie do objętości 25 l.

Gotowanie 60 min. Chmielenie zgodnie z tabelką.

Fermentacja w 21°C. Chmiel Golding dodany na zimno do fermentacji cichej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na kolejną prośbę Oskar Blues Old Chub Scotch Ale clone BYO 2012 Vol 18-02 Mar-Apr

 

Oskar Blues Old Chub Scotch Ale clone

(19 L, all-grain)

 

OG = 18,74 BLG FG = 5,08 BLG

IBU = 35 SRM = 32 ABV = 7.4%

 

Składniki

6.2 kg North American 2-row malt (zamiennie pilzneński lub pale ale)

0.52 kg English dark crystal malt (zamiennie karmelowy 150, caramunich II)

0.34 kg słodu monachijskiego

99 g słodu czekoladowego (UK)

0.17 kg Special B

0.13 kg Weyermann słód wędzony

Chmiel:

9.6 AAU Nugget hops (60 mins) (23 g, 12% alpha acids)

Drożdże:

Wyeast 1056 (American Ale), White Labs WLP001 (California Ale) lub Fermentis Safale US05 yeast (3.5 l starter)

 

Zacieranie:

68°C do negatywnej próby skrobiowej.

Gotowanie 90 min. Chmielenie zgodnie z tabelką.

Zalecana fermentacja: 3 tygodnie w 21°C. Ważne jest aby utrzymać temperaturę fermentacji na 21°C lub mniej, aby uniknąć powstania nadmiaru estrów.

Należy upewnić się, że w piwie nie pozostał diacetyl przed schłodzeniem i fermentowaniem piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z prośbą: St. Bernardus Abt 12 clone BYO 2008 Vol 14-05 September - Jest to jednak klon rocznicowego wydania piwa...

 

St. Bernardus Abt 12 60th Anniversary Edition clone

(19 L, all-grain)

 

OG = 24,19 BLG FG = 4,33 BLG

IBU = 15 SRM = 37 ABV = 11%

 

Ta receptura jest na piwo wypuszczone na 60 rocznicę, które jest bliższe ich oryginalnej recepturze. Użycie debittered black malt (zamiast Carafa III) da wam znacznie gładszy w odbiorze produkt. St.Bernardus używa innego szczepu do fermentacji a innego do butelkowania, jednak użycie drożdży Westmalle [chodzi o drożdże z browaru Westmalle Brewery, niektóre źródła zalecają też pozyskanie drożdży z butelek Westvleteren] daje bardzo podobne efekty. Magazyn proponuje drożdże Wyeast 3787.

 

Składniki:

4.5 kg słodu pilzneńskiego

1.4 kg słodu monachijskiego

0.45 kg słodu aromatic (ew. biscuit)

0.23 kg Carafa III (najlepiej zastąpić debittered black malt)

1.4 kg Belgian candi syrup (Dark 2) (15 min.)

0.45 kg cukru z buraków (15 min.)

3.5 AAU Wye Challenger hops (60 min.) (14 g, 7% alpha acids)

1.3 AAU Styrian Goldings (20 min.) (7 g, 5% alpha acids)

Wyeast 3787 (Trappist High Gravity)

 

Zacieranie

56°C - 10 min.

63°C - 35 min.

74°C - 25 min.

78°C - 5 min.

Gotować przez 60 min, dodając chmiel, cukier oraz syrop zgodnie ze specyfikacją powyżej. Wystudzić i napowietrzyć dobrze brzeczkę.

Drożdże zadać w 21°C. Pozwolić temperaturze podnieść się do 28°C. Zlać na cichą na 6-8 tygodni w 10°C. Przy butelkowaniu nagazować do poziomu 3.0-3.5v.

 

„Zwykły” St. Bernardus jest nieco słabszy (10%), ma wyższe IBU (22) i różni się użytymi chmielami (Target, Saaz).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bell's Best Brown Ale clone (Bell's Brewery Inc., Michigan)

(19 L, all-grain)

 

OG = 15,58 BLG FG = 3,32 BLG

IBU = 30 SRM = 37 ABV = 6.6%

 

Składniki:

4.90 kg słodu pilzneńskiego

0.39 kg Briess Victory (zamiennie Biscuit)

0.39 kg Briess Special Roast (zamiennie słód Brown)

0.39 kg Briess crystal 60° L (caramunich III lub karmelowy 150)

57 g Briess słód czekoladowy

Chmiele:

5.0 AAU Cascade (45 mins) (28 g, 5% alpha acid) 45 min.

2.5 AAU Nugget (45 mins) (5 g, 13% alpha acid) 45 min.

1.2 AAU Fuggle (flavor hop) (7 g, 4.7% alpha acid) 15 min.

2.4 AAU Fuggle (aroma hop) (14 g, 4.7% alpha acid) 2 min.

1 łyżeczka mchu irlandzkiego (15 min)

Drożdże:

White Labs WLP001 (California Ale) lub Wyeast 1056 (American Ale) yeast (1 l starter)

 

Zacieranie:

68°C - 45 min.

77°C - 10 min.

 

Gotować 75 min. dodając chmiele i mech zgodnie ze specyfikacją, Wystudzić brzeczkę do 26°C, napowietrzyć i zadać drożdże. Pozwolić przez najbliższe kilka godzin opaść temperaturze do 20-21°C i fermentować przez 10-14 dni. Zabutelkować i pozwolić dojrzeć przez co najmniej 3 tygodnie.

Edytowane przez moria
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego, co kojarzę, to piwo klonował Scooby z bardzo dobrym rezultatem, przepis jest gdzieś na forum. Ja wrzucam z BYO:

 

Two Hearted Ale clone (Be ll 's Brewery, Inc., Michigan)

(19 l, all-grain)

 

OG = 14,20 BLG FG = 3,07 BLG

lBU = 56 SRM = 8 ABV = 5.9%

 

Składniki:

4.20 kg słodu pilzneńskiego

0.91 kg słodu wiedeńskiego

0.23 kg crystal 10 °L (carahell lub karmelowy 30)

0.15 kg Carapils

Chmiele:

5.5 AAU Centennial (60 min) (14 g, 11% alpha acids)

5.5 AAU Centennial (45 min) (14 g, 11% alpha acids)

5.5 AAU Centennial (30 min)(14 g, 11% alpha acids)

5.5 AAU Centennial (15 min) (14 g, 11% alpha acids)

9.4 g Centennial (0 min)

9.4 g Centennial (chmielenie na zimno, 3 dni)

½ łyżeczki mchu irlandzkiego (15 min)

Drożdże:

Wyeast 1272 (American Ale II) , White Labs WLP051 (California V) lub drożdże pozyskane z butelki tego piwa

 

Zacieranie:

67°C - 60 min.

Gotować przez 75 min., dodając chmiel zgodnie ze specyfikacją.

Fermentować w 21°C, chmielić na zimno przez 3 dni podczas cichej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA clone BYO 2009 Vol 15-05 September

 

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA clone

(19 l, all-grain)

 

OG = 16,94 BLG FG = 4,58 BLG

IBU = 70 SRM = 11 ABV = 7.2%

 

Składniki:

6.4 kg pale malt

0.31 kg caramel 60 °L (caramunich III lub karmelowy 150)

chmiele:

17 AAU Magnum (60 min) (34 g, 14% alpha acids)

28 g Magnum (5 min)

28 g Crystal (5 mins)

19 g Magnum (chmielenie na zimno, 10 dni)

19 g Crystal (chmielenie na zimno, 10 dni)

19 g Citra (chmielenie na zimno, 10 dni)

Drożdże:

Wyeast 1056 (American Ale), White Labs WLP001 (California Ale) lub Fermentis US-05

 

Zacieranie:

67°C do negatywnej próby jodowej.

Gotowanie 90 min, chmielenie zgodnie ze specyfikacją.

Fermentować w 20°C. Chmielić na zimno przez 10-14 dni, najlepiej używając urządzenia torpeda ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brewdog Hardcore IPA clone BYO 2010 Vol 16-01 Jan-Feb - jest to "stara" wersja Hardcore IPA.

 

Hardcore IPA clone

(19 l, all-grain)

 

OG = 20,07 BLG FG = 5,08 BLG

IBU = 150 SRM = 11 ABV = 8.5%

 

Składniki:

8.0 kg Maris Otter pale ale

Chmiele:

20 AAU Simcoe (90 min) (48 g, 12% alpha acids)

20 AAU Warrior (90 min) (37 g, 15% alpha acids)

13 AAU Chinook (0 mins) (28 g, 13% alpha acids)

56 g Amarillo (chmielenie na zimno, 14 dni)

Drożdże:

Wyeast 1056 (American Ale), White Labs WLP001 (California Ale) lub Safale US-05 (1.5 l starter)

 

Zacieranie:

65°C - 60 min.

Wysładzać do uzyskania ok. 23 l brzeczki.

Gotować 90 min., chmieląc zgodnie z informacją powyżej.

Wystudzić, napowietrzyć i zdać starter drożdżowy przygotowany 2-3 dni wcześniej. Dobrze napowietrzyć i fermentwować 3-5 dni. Zlać na cichą i dodać chmiel Amerillo w muślinowym woreczku. Butelkować lub kegować po kolejnych 14 dniach.

 

 

Tutaj "nowa" wersja (na postawie receptur w necie, moja wersja):

 

BrewDog NEW Hardcore IPA Clone 20ºBLG

Fermentacja górna, zacieranie infuzyjne

 

Składniki na ok. 25 l piwa:

  • 10,0 kg pale ale Maris Otter
  • 0,53 kg UK Caramalt (zamiennie Carapils)
  • 0,40 kg US Caramel 40L (zamiennie Caraamber lub bursztynowy)

Chmiele:

  • 210 g US Columbus (14.0%) + 25 g na zimno
  • 150 g US Centennial (9.7%) + 25 g na zimno
  • 100 g US Simcoe (11.9%) + 25 g na zimno

Drożdże:

  • Wyeast 1056, WLP001 lub US-05

 

Zacieranie

65ºC – 60 min.

Chmielenie (czas gotowania 90 min.):

60 g US Columbus (14.0%) - 60 Min.

50 g US Centennial (9.7%) - 15 Min.

50 g US Simcoe (11.9%) - 15 Min.

50 g US Centennial (9.7%) - 10 Min.

50 g US Columbus (14.0%) - 10 Min.

50 g US Simcoe (11.9%) - 5 Min.

50 g US Columbus (14.0%) - 5 Min.

50 g US Centennial (9.7%) – 0 min,

50 g US Columbus (14.0%) – 0 min.

25 g US Centennial (9.7%) – na zimno

25 g US Columbus (14.0%) – na zimno

25 g US Simcoe (11,9%) – na zimno

Fermentacja:

Burzliwa: 14 dni

Cicha: 14 dni z dodatkiem po 25 g Simcoe, Centennial, Columbus.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na prośbę Brewdog Punk IPA clone BYO 2010 Vol 16-01 Jan-Feb

 

Brewdog Punk IPA clone

(19 l, all-grain)

 

OG = 14,66 BLG FG = 3,58 BLG

IBU = 62 SRM = 8 ABV = 6.0%

 

Składniki:

5.7 kg Maris Otter pale ale

Chmiele:

16 AAU Columbus (90 min) (43 g, 11% alpha acids)

8.0 AAU Ahtanum (0 min) (28 g, 8.0% alpha acids)

28 g Amarillo (chmielenie na zimno, 7-14 dni)

Drożdże:

White Labs WLP007 (Dry English Ale) (1l starter)

 

Zacieranie:

65°C - 60 min.

Wysładzanie do objętości ok. 23 l.

Gotowanie 90 min. z Cloumbusem. Chmiel Ahtanum po wyłączeniu.

Wystudzić i napowietrzyć, zadać starter drożdżowy przygotowany 2-3 dni wcześniej.

Chmielić na zimno Amarillo 7-14 dni.

 

 

 

 

Tutaj mogę także polecić moją wersję klona, zrobioną na podstawie informacji znaleznionych w necie oraz informacji uzyskanych od Brewdoga.

 

Brewdoga Punk IPA clone (moria)

 

Objętość końcowa butelkowania: 25 l

Wielkość zacieru przed gotowaniem: 32 l

Czas gotowania: 60 min

Objętość końcowa: 27 l

 

Składniki

Ilość Nazwa Typ # %/IBU

6,00 kg Pale Ale (najlepiej Maris Otter) (5,5 EBC) 92,2 %

0,35 kg Karmelowy 150 (100,1 EBC) 5,4 %

0,16 kg Bursztynowy (29,9 EBC) 2,5 %

Chmiele

15,00 g Chinook [11,60 %] - Gotowanie 60,0 min 17,3 IBUs

15,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Gotowanie 30,0 min 10,2 IBUs

20,00 g Nelson Sauvin [12,50 %] - Gotowanie 20,0 min 13,7 IBUs

15,00 g Ahtanum [3,90 %] - Gotowanie 5,0 min 1,2 IBUs

25,00 g Centennial [10,00 %] - Chmielenie na Zimno 7 Dni 0,0 IBUs

15,00 g Nelson Sauvin [12,50 %] - Chmielenie na Zimno 7 Dni 0,0 IBUs

10,00 g Ahtanum [3,90 %] - Chmielenie na Zimno 7 Dni 0,0 IBUs

10,00 g Simcoe [11,90 %] - Chmielenie na Zimno 7 Dni 0,0 IBUs

Drożdże

WLP007

 

Profil piwa

gęstość początkowa:14 BLG

gęstość końcowa: 2 BLG

zawartość alkoholu: 6,2%

Goryczka: 42,4 IBUs Kalorie: 427,1 kcal/l

Szacunkowy kolor: 15,7 EBC

 

Kroki zacierania

Mash In Dodaj 20 l wody w 71,2ºC - 66ºC przez 60 min

Mash out 76ºC - 10 min

Wysładzanie 3 stopniowe: 3x6l wody o temp. 76ºC

.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.