Cyran Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Witam was drodzy piwowarzy Jestem na etapie planowania wszystkiego związanego z warzeniem piwa, a zostałem zachęcony przez Tomka Kopyre, który bardzo fajnie opisał ten proces na swoim blogu. Sporo czytałem (starałem się jak najwięcej pojąć i czytać jak najdokładniej), jednak wiele rzeczy jest dla mnie niezrozumiałych i bardzo bym prosił abyście mi trochę w tym pomogli. Więc tak, postanowiłem, że zakupiłbym zestaw początkowy z browamatora : http://browamator.pl...1166&sortuj=kod I nie jestem pewien czy w brew-kicie z tego zestawu zawarte jest absolutnie wszystko czego potrzebowałbym do uwarzenia pierwszej warki. Czy do warzenia potrzebowałbym jeszcze czegoś? Dowiedziałem się, że zalecany jest jeszcze trzeci fermentator ale czy jest on konieczny?. Jak czytałem to ten zestaw jest b. dobry jak na początek warzenia i fajnie by było jakbyście mnie utwierdzili w tym przekonaniu lub odradzili i pomogli znaleźć coś innego. A teraz mam serię laickich pytań na które jak do tej pory nie znalazłem odpowiedzi : 1) A propos zacierania, nie do końca rozumiem cały ten proces. Wiem, że zaciera się w odpowiedniej temperaturze przed określoną liczbę minut i czy w tym czasie zacierania dodaje się słody, chmiele czy wszystko ładuje się na początku? I czy po zacieraniu należy jeszcze gotować brzeczkę? 2) Czy rurka fermentacyjna podczas burzliwej powinna być zatkana tym czerwonym koreczkiem czy nie? 3) Co to jest fermentacja otwarta? 4) Mam obawy przed filtracją, sporo się naczytałem i trochę się tego obawiam. Czy to jest wg was najtrudniejszy proces warzenia piwa? Jak go sobie ułatwić? Widziałem jak ktoś proponował filtrować przez specjalny wężyk robiony w domu - jak to wszystko działa? 5) Czy bez śrutownika mógłbym warzyć piwo z zacierem? 6) W swoim filmie Tomek Kopyra http://blog.kopyra.c...a-w-jakim-celu/ (minuta 11:20~) Zaczyna zbierać drożdże do wyparzonego słoika, w jakim celu? Jak się je później stosuje? 7) W tym zestawie nie ma chłodnicy, a ja na razie nie będę w stanie jej kupić. Czy jest jakiś domowy sposób na schładzanie brzeczki? (mam domek w którym bd warzył na parterze, a wanna jest piętro wyżej, jak bym chciał chłodzić w wannie to czy noszenie nie zaszkodzi brzeczce? Później będę musiał ją znieść do piwnicy. Czy taki scenariusz jest OK?) 8) Kiedy powinno się wszystko sterylizować? Tuż przed kontaktem z brzeczką/piwem czy jakiś czas wcześniej? Jak sterylizować i myć dobrze butelki, czy po przemyciu wodą dodawać środek sterylizujący i jeszcze raz przemyć czy zostawić do obeschnięcia? I czy je dezynfekować jeszcze przez napełnianiem? Wiem, że wszystko co ma kontakt z brzeczka powinno się jak najlepiej odkazić. 9) Czy do procesu refermentacji konieczne jest dodanie glukozy zgodnie z wyliczeniami kalkulatora czy może cukru? Jak czytałem to pomaga to w nagazowaniu piwa, dobrze zrozumiałem? Tyle moich laickich pytań początkującego Liczę na was drodzy piwowarzy, że wspomożecie młodego niedoświadczonego Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Wita Na początek przeczytaj to http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Znajdziesz tu odpowiedz na większośc pytań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Witam na forum. Przy tej liczbie pytań i ich rodzaju proponuję zacząć od przeczytania tego http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Lektura zebranych tam informacji da Ci odpowiedź na większość pytań i na pewno przybliży Ci całą tematykę warzenia piwa. Jeśli czegoś nadal nie będziesz wiedział, pytaj. Powodzenia i nie zniechęcaj się bo warto robić swoje piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Koledzy podrzucili linki, natomiast może nie być tam odpowiedzi na: 2) Czy rurka fermentacyjna podczas burzliwej powinna być zatkana tym czerwonym koreczkiem czy nie? Ta czerwona zatyczka chroni przed dostawaniem się owadów do wody. W sezonie letnim warto. 5) Czy bez śrutownika mógłbym warzyć piwo z zacierem? Tak, każdy sklep piwowarski posiada opcję śrutowania słodów. Na początek kup gotowy zestaw surowców i nie zapomnij kupić właśnie ze słodami ześrutowanymi. 6) W swoim filmie Tomek Kopyra http://blog.kopyra.c...a-w-jakim-celu/ (minuta 11:20~) Zaczyna zbierać drożdże do wyparzonego słoika, w jakim celu? Jak się je później stosuje? Można używać drożdży z poprzedniej warki. Na początek nie zawracaj sobie tym głowy. 7) W tym zestawie nie ma chłodnicy, a ja na razie nie będę w stanie jej kupić. Czy jest jakiś domowy sposób na schładzanie brzeczki? (mam domek w którym bd warzył na parterze, a wanna jest piętro wyżej, jak bym chciał chłodzić w wannie to czy noszenie nie zaszkodzi brzeczce? Później będę musiał ją znieść do piwnicy. Czy taki scenariusz jest OK?) Tak, można tak robić o ile tylko plecy Ci na to pozwolą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Żaden zestaw nie zawiera wszystkiego. W tym nie ma termometru bagietkowego. Ad1. patrz WIKI Ad2. Nie musi. Nie musi też jej w ogóle być. Ad3. W piwowarstwie domowym raczej nie stosowana. Po prostu bez przykrycia. Ad4. patrz WIKI Ad5. Tak. Kupujesz ześrutowane słody. Ad6. patrz WIKI Ad7. Można sobie poradzić. Patrz WIKI. Ad8. patrz WIKI. Ad9. Glukoza jest zbędna. Wystarczy cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Bardzo dziękuję za szybkie i trafne odpowiedzi ! Linki już czytałem wcześniej (oprócz filtracji, zacieru, wielkie dzięki!) I jeszcze jakby ktoś mógł mi odpowiedzieć na pytanie nr 8, lub podrzucić linka byłbym wdzięczny, przyznam szczerze, że szukałem na ten temat info i niestety nie mogę go znaleźć ;/ @elroy Plecy będą musiały wytrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Mycie i dezynfekcja to najważniejsza czynność. Należy to robić i przed i po warzeniu. Mało tego, jeśli dłużej nie używasz sprzętu, to też warto czasem go przejrzeć i umyć (zdezynfekować). Poszukaj tematów o myciu butelek. Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Odnośnie chłodzenia - niektórzy koledzy robią tak, że nie chłodzą w ogóle, około doby trzeba poczekać aż samo wystygnie w wiadrze i wtedy drożdże zadajemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Dzięki wielkie za odpowiedzi! W przyszłym tygodniu zamówię zestaw i spróbuje uwarzyć pierwszą warkę bez infekcji Mam nadzieję, że się uda. Jeszcze raz dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 "6) W swoim filmie Tomek Kopyra http://blog.kopyra.c...a-w-jakim-celu/ (minuta 11:20~) Zaczyna zbierać drożdże do wyparzonego słoika, w jakim celu? Jak się je później stosuje?"Można używać drożdży z poprzedniej warki. Na początek nie zawracaj sobie tym głowy. A tam nie zawracaj. Ja ze swojej pierwszej zebrałem gęstwę i mam drożdże do warki kolejnej. Nie jest to skomplikowana czynność a daje oszczędność na zakupie drożdzy. O gęstwie czytaj na wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Aby nie otwierać nowego tematu mam parę pytań. Piwo będę warzył już jutro i czy jak po uwarzeniu dam mojego brew kita na 7-10 dni do burzliwej fermentacji to czy po tym okresie przelewać je na cichą? Czytałem, że piwo z brew kitu nie wymaga fermentacji cichej, ale czy to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Prawda, nie musisz stosować cichej. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Plus zastosowania cichej jest taki, że w butelce będziesz miał mniej osadów, piwo będzie bardziej klarowne. Minus jest taki, że piwo podczas przelewania narażone jest na zainfekowanie, więc czasami nie warto ryzykować, szczególnie gdy dopiero rozpoczyna się swoją przygodę z warzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Możesz nie przelewać na cichą. Ale radziłbym w takim wypadku przedłużyć burzliwą tak do co najmniej 10-14 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi ! Zostawię piwko jednak na burzliwej właśnie na około 2 tygodnie. Przymierzam się do zrobienia drugiego piwka z zacieraniem i prawdopodobnie wybiorę Witbiera, czy nie jest to może za trudne piwo jak na początek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Jakie zrobisz i tak je wypijesz Ja teraz po poczytaniu i popróbowaniu pierwszego wynalazku - na pewno nie zrobię następnego na cukrze. Cukier to tylko do butelek w celu nagazowania. Niestety ale po cukrze ma posmaki bimbrowe i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi ! Zostawię piwko jednak na burzliwej właśnie na około 2 tygodnie. Przymierzam się do zrobienia drugiego piwka z zacieraniem i prawdopodobnie wybiorę Witbiera, czy nie jest to może za trudne piwo jak na początek? Chyba lepiej będzie jeśli na pierwszy raz wybierzesz inne piwo, zacieranie i filtracja w Witbierze jest dość problematyczna. Jest to chyba najtrudniejsze piwo do uwarzenia dla początkującego piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 OK. Dzięki za rady To może jakaś IPA jest łatwiejsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 OK. Dzięki za rady To może jakaś IPA jest łatwiejsza? Zdecydowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Dzięki wielkie Więc uwarzę sobie jakąś IPE A to może mogłabyś mi wytłumaczyć albo podrzucić linka do tematu dlaczego filtracja i zacieranie w witbierze jest takie problematyczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Minimum 50% zasypu witbiera stanowią niesłodowane zboża, głównie pszenica, czasami niewielkie ilości owsa. Zboża niesłodowane nie mają własnych enzymów, więc czas zacierania jest zazwyczaj dłuższy od normalnego, mogą zdarzyć się problemy ze scukrzeniem zacieru. Jeśli niesłodowane zboża użyjesz w formie zwykłych płatków bądź surowego ześrutowanego ziarna, dodatkowo trzeba przeprowadzić kleikowanie. Pszenica nie zawiera łuski, dodatkowo zawiera spore ilości białka, więc filtracja zacieru jest bardzo długa i uciążliwa lubi utknąć całkowicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Dzięki Dori za odpowiedź Pierwsza warka uwarzona została mimo wielu przygód Mam nadzieję, że infekcja się nie wdała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Witbier np z browaru Korm, Obolon też... lub domowe (dostałem od Piwowara) jest super. Wykonaj kilka warek różnych, celuj w łatwe, max 12blg i max 4składniki. Potem z niesłodowanymi dodatkami, kleikowanie itp i śmiało na witka. Dziś miałem zamiar go wykonać ale się pomyliłem i do gara poszła słodowana pszenica i jest pszeniczne w fermentatorze. Obok leżały 100% składniki na Witbiera i poczekają parę dni. Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 OK! W planach na drugą warkę jest American Pale Ale, a trzecia to prawdopodobnie AIPA. Ja właśnie uwielbiam Witka i bardzo chciałem go uwarzyć Jednak widzę, że do tego to trzeba wprawy. Dzięki za komentarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Już niedługo będę zacierał po raz pierwszy i czy macie może jakieś sprawdzone sposoby na kontrolę temperatury w garnku? Pytam, ponieważ będę w takim zacierał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Podgrzewając często mieszać, na przerwach dokładnie owinąć kocami (generalnie porządnie zaizolować)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się