Dagome Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Kwestie narodowe są jednym z wyznaczników tradycyjnie kojarzonych z prawicą. A ta "trzecia droga" brzmi jak marketing polityczny. Powtarzam: Nazizm był zlepkiem najprzeróżniejszych idei. Nie da się go tak po prostu przyporządkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 że niby nie było rasizmu i szowinizmu w ZSRR?? To czemu całę narody pakowano w pociągi i przemieszczano tysiące kilometrów... Tatarzy Krymscy kochają Rosjan tak bardzo że wyściskali by każdego jeden po drugim na śmierć za deportację, Polaków traktowano podobnie jeszcze przed 1939, i ciężko wymieniać wszystkie z setek narodów ZSRR, prześladowanych tylko dlatego że byli tej a nie innej narodowości. Zaś narodowy socjalizm był tak nazwany nie dla żartu tylko dlatego że był socjalizmem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Kwestie narodowe są jednym z wyznaczników tradycyjnie kojarzonych z prawicą. A ta "trzecia droga" brzmi jak marketing polityczny. Powtarzam: Nazizm był zlepkiem najprzeróżniejszych idei. Nie da się go tak po prostu przyporządkować. No to widac kruszymy kopie niepotrzebnie. Po prostu źle zinterpretowałem twoją wypowiedź Miliony Niemców w latach 30-tych myślały podobnie o Hitlerze smile Cóż, bywa i tak, że trudne czasy wymagają nietuzinkowych postaci i drastycznych rozwiązań smile W końcu większość państw europejskich w okresie międzywojennym dorobiła się "silnej prawej ręki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 W jakimś stopniu rasizm i szowinizm jest wszędzie. Żeby pakować narody w pociągi i przesiedlać nie trzeba być rasistą. Np. Akcja Wisła podyktowana była wg Ciebie rasizmem? Tradycja wywózek na Syberię jest bardzo stara i to nie rasizm był jej motorem. Tatarzy krymscy o ile się nie mylę zaczęli współpracować z Niemcami, więc ich wysiedlono ze strategicznego Krymu. Polaków też nie wywożono z rasizmu. Szowinizm w ZSRR panował a i owszem, ale był to szowinizm klasowy, w przeciwieństwie do niemieckiego narodowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Trzeba przemianować Kącik na polityczno-ideologiczny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Rasizm jest terminem stanowczo nadużywanym, w ZSRR wchodzi w grę raczej tylko szowinizm i nacjonalizm, mimo że ubierany w piórka internacjonalizmu. Akcja Wisła była oczywistym przejawem szowinizmu narodowego, bo o różnicach rasowych między Polakami a Ukraińcami, Bojkami i Łemkami trudno mówić. Szowinizm klasowy czy szowinizm narodowy, czasem jedno i drugie naraz (głód na Ukrainie 1932-33) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Trzeba przemianować Kącik na polityczno-ideologiczny... i tu pojawić powinien się łącznik z tematem forum- za czasów koalicji z LPR głośne były zdjęcia któregoś z dostojników tejże partii w geście "salutu rzymskiego" czyli faszystowskiego pozdrowienia, co tłumaczone było zamawianiem 5 piw w barze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 ... głośne były zdjęcia któregoś z dostojników tejże partii w geście "salutu rzymskiego" czyli faszystowskiego pozdrowienia, co tłumaczone było zamawianiem 5 piw w barze Zapodał bym dowcip ale by mogło pójść "po bandzie".... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havran1 Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 ... głośne były zdjęcia któregoś z dostojników tejże partii w geście "salutu rzymskiego" czyli faszystowskiego pozdrowienia' date=' co tłumaczone było zamawianiem 5 piw w barze [/quote']Zapodał bym dowcip ale by mogło pójść "po bandzie".... Wal śmiało, chętnie przeczytam. Jak coś będzie "nie tak" to się usunie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Od razu widać, że sezon piwowarski sie skończył, niektórych nosi po kątach, to i piszą bzdury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Wal śmiało, chętnie przeczytam. Jak coś będzie "nie tak" to się usunie ... Ostrzegam, że mam wątek na oku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Rasizm jest terminem stanowczo nadużywanym, w ZSRR wchodzi w grę raczej tylko szowinizm i nacjonalizm, mimo że ubierany w piórka internacjonalizmu. Akcja Wisła była oczywistym przejawem szowinizmu narodowego, bo o różnicach rasowych między Polakami a Ukraińcami, Bojkami i Łemkami trudno mówić.Szowinizm klasowy czy szowinizm narodowy, czasem jedno i drugie naraz (głód na Ukrainie 1932-33) Akcja Wisła nie była żadnym przejawem szowinizmu. Była najzwyklejszą w świecie okrutną próbą zniszczenia partyzantki UPA poprzez pozbawienie jej zaplecza w postaci ludności miejscowej. Podobnie masowe wywózki Polaków, czy głód na Ukrainie nie były żadnym przejawem szowinizmu narodowego, tylko pozbyciem się z danego terenu elementu potencjalnie opozycyjnego, wrogiego i niebezpiecznego dla władzy radzieckiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 25 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 (edytowane) Obserwuję temat i z przykrością stwierdzam, że część osób posiada w temacie szczątkową wiedzę książkową/szkolną, a nie posiadając wszystkich danych nie ma możliwości obiektywnie wypowiadać się. Ponadto oceniając zdarzenia historyczne nie można bazować na czasach w których żyjemy, kiedyś ludzie żyli w innych realiach, inaczej niż my widzieli swiat, równiż część wartości obecnie ważnych była im nieznana. W mojej rodzinie przemieszały sie chyba wszystkie opcje, były osoby walczące w wojnie polsko-radzieckiej korzystające w okresie miedzywojennym z profitów, były osoby mające za sobą Bereze Kartuska, były osoby przeprowadzające akcję Wisła i osoby wysiedlone w czasie tej akcji. Piszę że były osoby, gdyż już nie żyją, ale na zawsze pozostaną w mojej pamięci rozmowy z nimi i ich relacje z czasów w których przyszło im żyć. Jako ciekawostke mogę podać, że część mojej rodziny będącej po obydwu stronach akcji Wisła darzyła się dużym szacunkiem, nawzajem rozumieli motywy swojego działania - wypowiedź Dagome jest chyba najbliżej prawdy. Edytowane 25 Maja 2011 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 26 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Aby dopełnić dyskusję o Józefie Piłsudskim to jutro 27 maja 2011 o godz. 20:05 na TVP Historia będzie emitowany film o Marszałku ?Być dla Polski, być dla Polaków?. Polecam. Jest to nowe spojrzenie na postać Józefa Piłsudskiego - człowieka, który całe życie i wszystkie swoje umiejętności poświęcił Polsce. Film przedstawia Marszałka walczącego o Polskę i jej miejsce w Europie i na świecie z przeciwnikami jego koncepcji politycznych w kraju i z sąsiednimi państwami. W programie wykorzystano liczne materiały archiwalne. Mam nadzieję że ten film, choć paru osobom przybliży tą postać. Można też oglądnąć na you tubie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Proponuję zachować odrobinę cierpliwości i przeczytać sobie wszystkie 5 punktów prowadzących do finału. Jak dla mnie to jest właśnie efekt konsekwentnej polityki historycznej prowadzonej swego czasu przez Urząd Prezydenta RP - jeszcze 10 lat temu jedynym powstaniem w Warszawie o jakim amerykanie mieli pojęcie było powstanie w getcie 1943. Po angielsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 To może na koniec pierwszego dnia sierpnia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Czy inne powstania też sa w ten uroczysty sposób obchodzone ? ps z całym szacunkiem dla Powstania Warszawskiego Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Nie Andrzeju. Zwłaszcza te zwycięskie. (wiem do czego pijesz, tez mnie boli przemilczany sukces wielkopolskiego). Swoja droga. Dlaczego powstanie wielkopolskie było zwycięskie? Bo poznaniacy skąpi i szkoda im było amunicji na ewentualna powtórkę. edit: Czasem mam wrażenie ze bardziej świętujemy narodowe tragedie i klęski niż zwycięstwa. Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Nie zaczynajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Tak tylko z ciekawości , bo w Wlkp o 17 syreny zawyły . A czy w grudniu ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Dzisiaj przeczytałem taki tekst i po prostu włosy mi na głowie dęba stawały. Coś potwornego. Jak można było w ten sposób rzucić na szalę życie ludzi, to po prostu niebywałe. Czy o tym się mówi w Muzeum Powstania Warszawskiego? Czy o tym się uczy na historii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Na S24 wojna nadal trwa. Ci co podważają sens wyzywani są od bolszewików i faszystów Brygada Sosabowskiego miała pomóc Warszawie, wiadomo było, że nie dolecą, bo nie było czym. Stalin nie zezwolił na lądowanie. efekt - zrównane miasto, zabytki, majątki ludzi. Tego najbardziej żal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Nie zaczynajcie Tym razem to ja Ale oczywiście jak zwykle proszę o rozwagę i kulturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 efekt - zrównane miasto, zabytki, majątki ludzi. Tego najbardziej żal. Majątki, zabytki??? Ludzi żal. Przyszłej elity kraju. Teraz 100 osób zginęło i mówi się, że elita zginęła, wtedy zginęło bez sensu 200 tysięcy ludzi. Od paru lat zawsze trąbiłem klaksonem o 17-tej. Mnie łatwiej pamiętać bo mam urodziny. A w tym roku, jakoś przegapiłem i chyba dobrze, bo jakoś nieszczere by to było. Z rok, dwa lata temu to mi się wydawało nawet takie fajne, rokendrolowe itd. że sobie chłopaki na wojnę w koszulach z krótkim rękawem poszli. Tylko, że to nie była zabawa. Fetowanie tego jest chore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 No ja bardziej wyznaję zasadę Napoleona, że w jedną noc z francuskimi kobietami można odbudować pół armii. A Mona Lisa jest jedna i już nigdy drugiej nie będzie gdyby ta spaliła się. Łysiak też swego czasu pisał, że wybitne dzieło sztuki jest więcej warte niż życie człowieka. elita zgineła w Katyniu, teraz ich dzieci wysłano na śmierć. elitę mozna kształtować gdy ma się pod ręką całe dziedzictwo historii. Zobacz, że w Krakowie to pozostało, pomimo komuny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi