Singer Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Tyle znalazłem na ten temat na wiki Kleikowanie Pęcznienie i pękanie ziaren skrobi w ciepłym wodnym roztworze. Proces kleikowania ułatwia pracę amylazom, mogą one łatwiej atakować pojedyncze, rozwinięte łańcuchy skrobiowe. Proces ten łatwo zaobserwować przyrządzając kisiel lub budyń To tyle jeśli chodzi o chemię.... nie znalazłem nic o tym jak się przeprowadza kleikowanie, na jakim etapie produkcji, etc; Proszę o pomoc!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Mówisz i masz info z wiki Dodam tylko, bo chyba niezbyt jasno tam napisałam, temperaturę kleikowania najlepiej jest podnieść do 80-90C - nie trzeba się zastanawiać wtedy jaką konkretnie temperaturę kleikowania ma skrobia z danego zboża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Krótko mówiąc robisz to tak jakbyś robił sobie płatki owsiane na mleku na śniadanie i dodajesz potem do zacieru. szczegóły np tutaj: http://www.piwo.org/...tej-instrukcji/ Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Przy ziarnach które mają charakterystyczny zapach i smak np. kasza gryczana palona lepiej jest nie gotować do kleikowania, bo zapach ucieka. Gorąca woda załatwia sprawę sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 czyli żeby skleikowac np pszenicę to na 10 minut do wody o temp 90C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 10 minut to trochę krótko. Ja robiąc wita zalewam płatki/pszenicę/owies wrzątkiem, zamykam w lodówce turystycznej, na 60-120 minut, następnie dolewam trochę zimnej wody, by osiągnąć temperaturę taką, żeby dodać słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Będzie widać kiedy się skleikuje, zależy od ziarna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Ostatnio kleikowałem 2kg pszenicy i 0.25kg owsa (zwykłe śrutowane zboże). Ok 10litrów wody, po 45minutach, wyglądało jak gęsty krupnik. Nagrzałem do 50st wodę, potem doprowadziłem do wrzenia (15minut) i do koca na 45minut. W tym czasie nastawiłem wodę do zacierania itd. Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 No dobrze.... ale w jakim przypadku kleikujemy? Czy kleikowanie jest potrzebne przy każdej warce? Czy jest to niekonieczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Jeżeli nie skleikujesz to enzymy nie będą w stanie rozłożyć skrobi ma cukry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Nie trzeba kleikować jak surowca niesłodowanego jest mało i ma temperaturę kleikowania zbliżoną do temperatury zacierania (jęczmień, pszenica, ale już nie ryż). Mało to znaczy ok. 10%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Jeżeli na 5,4 kg słodu, dodałem 0,5 zwykłych płatków owsianych, to powinny być wcześniej skleikowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Jeżeli na 5,4 kg słodu, dodałem 0,5 zwykłych płatków owsianych, to powinny być wcześniej skleikowane? Błyskawicznych (w takiej ilości) bym nie kleikował, zwykłe tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Czego można się teraz spodziewadź, jeżeli poszły prosto z paczki do zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Ewentualnie niższej wydajności, ale temperatura kleikowania owsa pokrywa się z temperaturą zacierania, więc powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Pół kilo powinno się skleikować w trakcie zacierania, tylko nie skracaj czasu. Półtorej godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Piwo już kończy fermentować. Pytanie było już po fakcie. Wydajność była na stałym poziomie, zacierałem w 66 stopniach 90 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Jeżeli chodzi o płatki owsiane, to warto jeszcze zwrócić uwagę na jedną sprawę. W sklepach (oprócz tego, że występują błyskawiczne i zwykłe) można znaleść takie grubsze, jakby z całych ziaren oraz takie bardzo drobne, posiekane. Z własnego doświadczenia wiem, że te grubsze, nawet jeżeli są błyskawiczne, lepiej i tak skleikować. Raz tego nie zrobiłem i po zacieraniu stwierdziłem, że wyglądają prawie tak samo jak przed wrzuceniem ich do wody. Wydajność też miałem marną. Te drobne natomiast zawsze wrzucam bez kleikowania, chyba że używam ich jako dodatek do wita, wówczas kleikuję razem z pszenicą/płatkami pszennymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Czy ryż w torebkach wymaga kleikowania? Jeśli tak to czy wodę w ktorej go kleikowałem też wlewac do gara zaciernego? Pewnie bedzie biała i metna jak znam życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Czy ryż w torebkach wymaga kleikowania? tak Jeśli tak to czy wodę w ktorej go kleikowałem też wlewac do gara zaciernego? tak Edytowane 12 Marca 2014 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 A jak się to ma np. do płatków błyskawicznych? Ja parę warek wstecz robiłem piwo ryżowe na 1kg takich płatków i bez kleikowania. Wydajność wcale nie zmalała (a nawet była nieco większa? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 A jak się to ma np. do płatków błyskawicznych? Płatków błyskawicznych nie musisz kleikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor189 Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Może głupie pytanie, ale czy jęczmień palony się kleikuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Może głupie pytanie, ale czy jęczmień palony się kleikuje ?Nie.Ekstrahuje zimną wodą, albo dodaje do filtracji. Innych metod wykorzystania tego surowca nie znam, pewnie można zacierać jeśli ktoś chce popielniczkę w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Innych metod wykorzystania tego surowca nie znam Inną metodą jest chociażby moczenie w gorącej wodzie (65-75 C) przez ok. 30 min (steeping). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się