Skocz do zawartości

u bnp


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

  • 5 tygodni później...

28/10

 

Prawie jak porter bałtycki

 

2,5 kg słodu pilźnieńskiego własnego

 

2,5 kg pale ale

1 kg słodu pilźnieńskiego

1 monachijskiego

jęczmień 0,5 kg

 

crystal 120 0,15kg

crystal 400 0,2 kg

cararoma 0,1 kg

kawowy 250 0,2 kg

karmelowy ciemny 0,1 kg

biscuit 0,2 kg

 

jęczmień palony 0,15 kg

czekoladowy 0,15 kg

barwiący 0,05 kg

 

10 tabletek Rennie + 1,5 l wody gazowanej dodane pod koniec przerwy dekstrynującej

 

0,5 kg glukozy

 

 

 

30 g marynki

 

własny pilźnieński oraz jęczmień zatarty a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia pozostałych słodów

 

 

infuzja 20/60 min 64/72 st C

 

gotowanie 60 min z chmielem

 

s-23 + pożywka fosforan amonu

 

wyszło coś koło 25l 27 blg

 

fermentacja w 7 °C ok 10 dni póżniej dodałem grzałkę akwariową 10 W dalsza ferm w temp 10-12 °C

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witek w takim wykonaniu okazał się rewelacyjny więc kolejna warka kończy bulkać.

mała modyfikacja, dałem jedynie 5 g kolendry oraz zastąpiłem 0,5 kg kaszki śrutą owsianą

 

 

29/10 witek

 

2,5 kg słodu pilźnieńskiego

2 kg kaszy mannej

0,5 kg śruty owsianej

 

30 g marynki

2 ml a- amylazy

5 g kolendry

skórki z 1 pomarańczy i 1 cytryny

 

kaszka i śruta owsiana zatarta a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia słodu pilźnieńskiego

 

Danstar Nottingham

zacieranie infuzyjne 30/30'

gotowanie 60 min z chmielem

5 min przed końcem skórki + kolendra

 

wyszło coś koło 25 l 13 °Blg

 

po fermentacji zostanie przefiltrowane i trafi do kega

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30/10

 

Cream ale

 

3,6 kg słodu pilźnieńskiego

0,6 kg glukozy

 

20 g marynki

 

us-05

zacieranie infuzyjne 30/30'

gotowanie 60 min z chmielem

 

wyszło coś koło 20 l 13 °Blg

 

po fermentacji zostanie przefiltrowane i trafi do kega

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

od kilku ( chyba od 9 ) warek już nie wpisuję receptur, stwierdziłem, że nie ma sensu pisać tego samego na przemian, lager/cream ale. Piwa i tak po 2 tygodniach fermentacji filtruję przez ziemię okrzemkową i trafiają do kegów. Po 2 tygodniach nie ma po nich śladu.

 

w butelki zamykam tylko specjalne, mocne, dojrzewające piwa i je właśnie będę opisywał.

 

 

koźlak 2x 1/11 warka z początku stycznia 2011

 

 

3,5 kg słodu pilźnieńskiego

1,5 monachijskiego

2 kg kasza jęczmienna

 

crystal 120 0,3kg

crystal 400 0,3 kg

cararoma 0,1 kg

karmelowy ciemny 0,15 kg

 

czekoladowy 0,05 kg

 

30 g marynki granulat

30g lubelski granulat

 

kasza zatarta a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia pozostałych słodów

 

 

infuzja 30/60 min 64/72 st C

 

gotowanie 20 min z chmielem

 

s-23 + pożywka fosforan amonu

 

wyszło coś koło 23l 20 blg

 

fermentacja w temp 8-14 °C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

RIS black blood 2/11

 

 

 

2,5 kg pale ale

1,5 kg słodu pilźnieńskiego

1,5 monachijskiego

3 kg kaszy jęczmiennej

 

crystal 120 0,3kg

crystal 400 0,18 kg

kawowy 250 0,3 kg

karmelowy owsiany 0,2 kg

aroma 100 EBC 0,2 kg

 

jęczmień palony 0,15 kg

czekoladowy 0,15 kg

barwiący 0,15 kg

 

10 tabletek Rennie + słody palone dodane pod koniec przerwy dekstrynującej

 

 

30 g marynki

 

kaszka zatarta a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia pozostałych słodów

 

 

infuzja 40/60 min 64/72 st C

 

gotowanie 15 min z chmielem

 

us-05 + pożywka fosforan amonu

 

wyszło coś koło 25l 25 blg

 

fermentacja w 19-20 °C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czasami warzę piwa jak Bóg czy Kopyr przykazał

czyli ze słodu, brzeczkę gotuję z chmielem 60 min, nie filtruję.

 

ale też ''robię" piwa w sposób bez warzenia, z enzymami ( bez gotowania brzeczki)

i też są niezłe

 

 

pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

majowy kozieł 3/11

 

 

 

3,5 kg słodu pilźnieńskiego

1,5 monachijskiego

1,5 kg kasza jęczmienna

 

 

karmelowy jasny 0,25 kg

 

 

 

30 g marynki granulat

20g lubelski granulat

 

kasza zatarta a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia pozostałych słodów

 

 

infuzja 30/40 min 64/72 st C

 

gotowanie 30 min z chmielem

 

s-23

 

wyszło coś koło 23l 18 blg

 

fermentacja w temp 8-14 °C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pierwszy raz w piwie zaobserwowałem efekt Marangoniego, to niesamowite :cool2:

tym piwem jest RIS black blood 2/11

 

Żonka wąchając powiedziała że to jakaś wóda :smilies:

w smaku niesamowity, alkohol wyraźny pomieszany z aksamitna kawą.

Pierwszy raz udało mi się uwarzyć czarnucha bez kwaskowych smaków słodów palonych.

Piwko zapowiada się rewelacyjnie, poszło w butelki z 80 g cukru, mam nadzieję że za 2 lata granatów nie będzie :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwko zapowiada się rewelacyjnie, poszło w butelki z 80 g cukru, mam nadzieję że za 2 lata granatów nie będzie :rolleyes:

Granatów? Żeby Ci się w ogóle nagazowało. :D Powiedz do ilu Ci zeszło? I czy dałeś świeżych drożdży do refermentacji?

Mój RIS (24°Blg) nie nagazował się w ogóle. Muszę się w końcu zebrać, otworzyć butelki i dodać świeżych drożdży...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nigdy nie miałem problemu z nagazowaniem mocnych piw, znaczy miałem w przeciwną stronę,

Jakiś miesiąc temu musiałem odgazować i ponownie zakapslować zeszłorocznego prawie jak RIS bo pomimo ponad miesięcznej fermentacji i 100 g cukru do ref powychodziły przegazowane bąki co do risa w ogóle nie pasuje

 

obecny po 45 dniach ferm. RIS 25 °Blg zszedł słabo, dokładnie nie wiem bo ostatni pomiar robiłem ze 2 tyg temu i było 6,3865°Blg tak więc teraz pewnie będzie miał koło 6 °Blg

 

Natomiast porter z 25 °Blg zlazł ślicznie do 4,6006°Blg i już jest lekko nagazowany

 

Piwko Bożonarodzeniowe 26 °Blg już ma ładny gazik tak więc gaz jest bez dodatku świeżych drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.