bielok Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 elo .... mam miękką wodę może tu problem :rolleyes: No kur$#%^$^ nie wierze PAN CHEMIK z wykształcenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 No właśnie, nie masz dostępu co CaCO3 popularnie zwanego kredą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 to nie tak, zrobić wodę twardą to nie problem, problem mam bo nie mam doświadczenia w utwardzaniu wody pod ciemne piwa. kredy raz dodałem do wina i więcej nie mam zamiaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 (edytowane) 28/10 Prawie jak porter bałtycki 2,5 kg słodu pilźnieńskiego własnego 2,5 kg pale ale 1 kg słodu pilźnieńskiego 1 monachijskiego jęczmień 0,5 kg crystal 120 0,15kg crystal 400 0,2 kg cararoma 0,1 kg kawowy 250 0,2 kg karmelowy ciemny 0,1 kg biscuit 0,2 kg jęczmień palony 0,15 kg czekoladowy 0,15 kg barwiący 0,05 kg 10 tabletek Rennie + 1,5 l wody gazowanej dodane pod koniec przerwy dekstrynującej 0,5 kg glukozy 30 g marynki własny pilźnieński oraz jęczmień zatarty a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia pozostałych słodów infuzja 20/60 min 64/72 st C gotowanie 60 min z chmielem s-23 + pożywka fosforan amonu wyszło coś koło 25l 27 blg fermentacja w 7 °C ok 10 dni póżniej dodałem grzałkę akwariową 10 W dalsza ferm w temp 10-12 °C Edytowane 7 Lutego 2011 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Cześć 10 tabletek Reni ... Co to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Witek w takim wykonaniu okazał się rewelacyjny więc kolejna warka kończy bulkać. mała modyfikacja, dałem jedynie 5 g kolendry oraz zastąpiłem 0,5 kg kaszki śrutą owsianą 29/10 witek 2,5 kg słodu pilźnieńskiego 2 kg kaszy mannej 0,5 kg śruty owsianej 30 g marynki 2 ml a- amylazy 5 g kolendry skórki z 1 pomarańczy i 1 cytryny kaszka i śruta owsiana zatarta a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia słodu pilźnieńskiego Danstar Nottingham zacieranie infuzyjne 30/30' gotowanie 60 min z chmielem 5 min przed końcem skórki + kolendra wyszło coś koło 25 l 13 °Blg po fermentacji zostanie przefiltrowane i trafi do kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 już poprawiłem miało być Rennie na zgagę 1 tabl. zawiera: 0,68 g węglanu wapnia, 0,08 g węglanu magnezu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 już poprawiłem miało być Rennie na zgagę 1 tabl. zawiera: 0,68 g węglanu wapnia, 0,08 g węglanu magnezu A nie ma także w składzie aromatu mięty? Mentolu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 30/10 Cream ale 3,6 kg słodu pilźnieńskiego 0,6 kg glukozy 20 g marynki us-05 zacieranie infuzyjne 30/30' gotowanie 60 min z chmielem wyszło coś koło 20 l 13 °Blg po fermentacji zostanie przefiltrowane i trafi do kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 @jkocurek wybrałem owocowe, jednak przy takiej dawce nie ma to najmniejszego znaczenia i wpływu na smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 od kilku ( chyba od 9 ) warek już nie wpisuję receptur, stwierdziłem, że nie ma sensu pisać tego samego na przemian, lager/cream ale. Piwa i tak po 2 tygodniach fermentacji filtruję przez ziemię okrzemkową i trafiają do kegów. Po 2 tygodniach nie ma po nich śladu. w butelki zamykam tylko specjalne, mocne, dojrzewające piwa i je właśnie będę opisywał. koźlak 2x 1/11 warka z początku stycznia 2011 3,5 kg słodu pilźnieńskiego 1,5 monachijskiego 2 kg kasza jęczmienna crystal 120 0,3kg crystal 400 0,3 kg cararoma 0,1 kg karmelowy ciemny 0,15 kg czekoladowy 0,05 kg 30 g marynki granulat 30g lubelski granulat kasza zatarta a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia pozostałych słodów infuzja 30/60 min 64/72 st C gotowanie 20 min z chmielem s-23 + pożywka fosforan amonu wyszło coś koło 23l 20 blg fermentacja w temp 8-14 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 RIS black blood 2/11 2,5 kg pale ale 1,5 kg słodu pilźnieńskiego 1,5 monachijskiego 3 kg kaszy jęczmiennej crystal 120 0,3kg crystal 400 0,18 kg kawowy 250 0,3 kg karmelowy owsiany 0,2 kg aroma 100 EBC 0,2 kg jęczmień palony 0,15 kg czekoladowy 0,15 kg barwiący 0,15 kg 10 tabletek Rennie + słody palone dodane pod koniec przerwy dekstrynującej 30 g marynki kaszka zatarta a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia pozostałych słodów infuzja 40/60 min 64/72 st C gotowanie 15 min z chmielem us-05 + pożywka fosforan amonu wyszło coś koło 25l 25 blg fermentacja w 19-20 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 jestem bardzo ciekawy twoich piw używasz dużo kaszy jeczmiennej z tego co widzę bardzo krótko gotujesz ciekawe te dwie ostatnie warki to eksperyment czy tak gotujesz na stałe?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 czasami warzę piwa jak Bóg czy Kopyr przykazał czyli ze słodu, brzeczkę gotuję z chmielem 60 min, nie filtruję. ale też ''robię" piwa w sposób bez warzenia, z enzymami ( bez gotowania brzeczki) i też są niezłe pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 ja zrobiłem piwo bezglutenowe na samych amylazach bez słodu i jest do wypicia, ale do normalnego piwa trochę mu brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 majowy kozieł 3/11 3,5 kg słodu pilźnieńskiego 1,5 monachijskiego 1,5 kg kasza jęczmienna karmelowy jasny 0,25 kg 30 g marynki granulat 20g lubelski granulat kasza zatarta a-amylazą filtrat wykorzystany do zatarcia pozostałych słodów infuzja 30/40 min 64/72 st C gotowanie 30 min z chmielem s-23 wyszło coś koło 23l 18 blg fermentacja w temp 8-14 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Pierwszy raz w piwie zaobserwowałem efekt Marangoniego, to niesamowite :cool2: tym piwem jest RIS black blood 2/11 Żonka wąchając powiedziała że to jakaś wóda w smaku niesamowity, alkohol wyraźny pomieszany z aksamitna kawą. Pierwszy raz udało mi się uwarzyć czarnucha bez kwaskowych smaków słodów palonych. Piwko zapowiada się rewelacyjnie, poszło w butelki z 80 g cukru, mam nadzieję że za 2 lata granatów nie będzie :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Piwko zapowiada się rewelacyjnie, poszło w butelki z 80 g cukru, mam nadzieję że za 2 lata granatów nie będzie :rolleyes: Granatów? Żeby Ci się w ogóle nagazowało. Powiedz do ilu Ci zeszło? I czy dałeś świeżych drożdży do refermentacji? Mój RIS (24°Blg) nie nagazował się w ogóle. Muszę się w końcu zebrać, otworzyć butelki i dodać świeżych drożdży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 nigdy nie miałem problemu z nagazowaniem mocnych piw, znaczy miałem w przeciwną stronę, Jakiś miesiąc temu musiałem odgazować i ponownie zakapslować zeszłorocznego prawie jak RIS bo pomimo ponad miesięcznej fermentacji i 100 g cukru do ref powychodziły przegazowane bąki co do risa w ogóle nie pasuje obecny po 45 dniach ferm. RIS 25 °Blg zszedł słabo, dokładnie nie wiem bo ostatni pomiar robiłem ze 2 tyg temu i było 6,3865°Blg tak więc teraz pewnie będzie miał koło 6 °Blg Natomiast porter z 25 °Blg zlazł ślicznie do 4,6006°Blg i już jest lekko nagazowany Piwko Bożonarodzeniowe 26 °Blg już ma ładny gazik tak więc gaz jest bez dodatku świeżych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Bnp można wiedzieć jak tak dokładnie mierzysz gęstość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 no jasne, takim aparatem http://www.ekma.com.pl/fotki/galeria.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 dostałeś na gwiazdkę czy w pracy taki masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 w robocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 w robocie Ile takie cudo na "oko" kosztuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 nie wiem bo to nie za mych czasów było kupowane, ale pewnie pomiędzy 30 a 50 ptysiów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się