kolomar Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 US West Coast Yeast Drożdże suche odpowiednie do piw w amerykańskich stylach, zapewniające wyjątkowo czysty smak dla podkreślenia chmielowego charakteru. Opis szczepu Ze względu na fakt, że Stany Zjednoczone są liderem w piwowarstwie domowym, pojawiło się zapotrzebowanie na drożdże, które podkreślają wyraziste smaki chmielowe użytych odmian. US West Coast Yeast jest głęboko odfermentującym szczepem górnej fermentacji, o wysoko neutralnym charakterze pracującym w szerokim zakresie temperatur i ekstraktywności. Wnosi średniowysoki poziom kwasowości, który pozwala na wyeksponowanie pikantnych cytrusowych aromatów pochodzących z chmielu podkreślając jednocześnie słodowe nuty ciemne i tostowe. Jeżeli zamierzasz użyć odmian chmielu pełnych cytrusowych i tropikalnych aromatów, drożdże te będą doskonałym wyborem. Parametry: Klasyfikacja szczepu: Saccharomyces cerevisiae Rekomendowany zakres temperatur pracy: 18-23°C Odfermentowanie: 4 Flokulacja: 4 Zbijanie/sedymentacja (compaction): 3 Obserwacje z przebiegu fermentacji Szybki start i przebieg fermentacji pozwoli przeprowadzić fermentację burzliwą i cichą nawet w ciągu 2 tygodni. Piana będzie gęsta i kremowa, czasami obfita. Cierpliwość w leżakowaniu zostanie nagrodzona przyjemnie wytrawnym, neutralnym piwem. Zaobserwowane cechy Charakterystyka aromatu Bardzo neutralny szczep nawet kiedy fermentuje piwa wysokoekstraktywne w wyższych temperaturach. Pikantne cytrusowe i sosnowe aromaty pochodzące od chmielu jak również tostowe, karmelowo-czekoladowe smaki słodowe będą wyeksponowane. Charakterystyka smaku Piwa fermentowane na tych drożdżach będą wytrawne. Ten szczep jest najlepszy w przypadku popularnych amerykańskich piw w stylu ale. Bardzo jasne ale mogą być lekko wodniste lub ściągające jeżeli zacieranie przeprowadzi się „na wytrawnie” (62-65 stopni). Kwasowość będzie na średniowysokim poziomie, eksponując w ten sposób smaki chmielowe i dając krótki finisz. Piwa o wyższej zawartości alkoholu Będąc bardzo neutralnym i balansując alkohol kwasowością, szczep ten przoduje w przypadku mocnych piw typu ale z prostym zasypem słodowym. Alkohol będzie dominował w smaku i zapachu i może być dość rozgrzewający ale nie ostry. Igorrodz i majkelina 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Zrobiłem CDA na tych drożdzach. Bardzo powolny start, dopiero po ok. 2 dniach pojawiły się pierwsze oznaki fermentacji w postaci piany. Dziwne, bo w ogóle nie zaobserwowałem pracy rurki fermentacyjnej, ale może wynika to z jakiejś nieszczelności. kds 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 U mnie było podobnie. Długi start i bardzo spokojna burzliwa. http://www.piwo.org/topic/9761-drozdze-mangrove-jacks/page__st__60#entry227270 kds 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Mam to samo spostrzeżenie, w AIPA i CDA start bardzo długi po dwóch dniach dopiero mała piana się pojawiła, do tego dość długi czas fermentacji burzliwej (AIPA w 20C, CDAw 18C) pomimo sprzyjającej temperatury. Trzeba by było to zmienić w opisie, bo to co jest tam napisane na temat ich startu i fermentacji to bzdura, skoro kilka osób tak miało. Na efekt warto jednak czekać, drożdże wyciągają aromaty chmielowe na wierzch tak jak w opisie, przy podbudowie słodowej, którą też można wyczuć. Do tego są bardzo neutralne nie dają wiele estrów, piwa wychodzą bardzo klarowne po cichej, natomiast słabo one wiążą się na dnie fermentora, pozostaje dość luźny osad na który trzeba uważać przy nalewaniu do kufla. kds 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Zrobiliśmy z ojcem z 8 warek na nich, start zazwyczaj po 12-24h nawet w przypadku zadania gęstwy. Mi piwa na tych drożdżach pasują (APA AIPA) niedługo pierwsze testy piw w stylach ALT i Koelsh. Fermentacja zazwyczaj nie jest bardzo burzliwa i dzięki temu w fermentorze może być nawet 25l+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 W sumie nie pisałem jestem z nich w sumie zadowolony, w planach mam jeszcze American Amber Ale, ale to dopiero będzie za miesiąc najwcześniej. Na pewno wrócę do nich bo wydają mi się do Amerykanów bardzo dobre, ciekaw jestem w takim bądź razie efektów w Alt i Koelsh Andrzeju, no to jako jedyni chyba macie szybki start na nich, zobaczę jeszcze jak w AAA, na gęstwie się zachowają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Mam to samo spostrzeżenie, w AIPA i CDA start bardzo długi po dwóch dniach dopiero mała piana się pojawiła, do tego dość długi czas fermentacji burzliwej (AIPA w 20C, CDAw 18C) pomimo sprzyjającej temperatury. Trzeba by było to zmienić w opisie, bo to co jest tam napisane na temat ich startu i fermentacji to bzdura, skoro kilka osób tak miało. Na efekt warto jednak czekać, drożdże wyciągają aromaty chmielowe na wierzch tak jak w opisie, przy podbudowie słodowej, którą też można wyczuć. Do tego są bardzo neutralne nie dają wiele estrów, piwa wychodzą bardzo klarowne po cichej, natomiast słabo one wiążą się na dnie fermentora, pozostaje dość luźny osad na który trzeba uważać przy nalewaniu do kufla. Trzeba byloby sprawdzić czy przypadkiem dlugi start to nie jest wina partii drozdzy. Ja bede warzyl CDA w ten weekend to moze kupie te drozdze do testow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Brałem drożdże w TB, Mat podejrzewam, że też. Niestety opakowanie jest już dawno temu w koszu więc partii nijak nie sprawdzę. Nic zaczekam na opinię innych osób w takim bądź razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Jak dla mnie główna zaleta tych drożdży to głębokość odfermentowania. Na pewno będę chciał na nich zrobić wytrawne IIPA, powinny sobie z tym poradzić lepiej niż US-05 albo Nottinghamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 U mnie też dość długo startowały - nawet bardzo długo jak na górną fermentację (też kupiłem w TB jakieś 2 miesiące temu więc może to taka partia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Ja również drożdże zakupiłem w TB. Wczoraj sprawdziłem szczelność pokrywy od wiadra, wydaje się OK. Nawet rurkę wymieniłem. I nadal nic, zero bulgotania. Dziwne. Ale z drugiej strony, nie należy się rurką sugerować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Potwierdzam, długi start, fernentacja dość spokojna jak na burzę Faktycznie odfermentowują głęboko. W moim przekonaniu są lepsze niż US-05 jeśli chodzi o profil smakowy. kds 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 American Amber Ale spróbowany, drożdże nie zawiodły, chmiel wyeksponowany, tym razem piwo czyste bez estrów owocowych, fermentowane w 16C dało radę. Zabrakło trochę słodowości, ale to moja już wina, za mocną goryczkę zrobiłem w stosunku do ekstraktu, ale i tak poradziły sobie dobrze jestem z nich zadowolony, Piwa bardzo klarowne, ale osad w butelkach znowu luźny i trzeba uważać żeby nie przelać go do szkła. Myślę że te drożdże można postawić na równi z US-05 i S-04, choć trochę ten długi start nawet z gęstwy mnie dziwi, może to paczka, a może to charakterystyczne dla tych drożdży? Bo przy niektórych szczepach też piszą, że mają długie lagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Ja uwarzylem juz trzy piwa na tych drozdzach i u mnie nie bylo problemu ze startem. Zarowno prosto z paczki jak i z gestwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Potwierdzam spostrzeżenia kolegów: uwodnione z saszetki drożdże zadane w sobotę o 9.00 rano, do pracy zabrały się następnego dnia o tej samej porze Na powierzchni niezbyt gruby dywanik piany. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Druga warka na tych drożdżach. Tym razem AIPA. Start normalny w kierunku do szybkiego Drożdże zadane wczoraj ok godz. 18:00. Dzisiaj rano ok godz. 8:00 przed wyjściem do pracy zauważyłem, że drożdże zaczęły pracować. Nie wiem czy jest tak u innych, ale u mnie zaobserwowałem, że przy użyciu tych drożdży (dwie warki pod rząd), podczas burzliwej (końcówka) i cichej, wydziela się lekki aromat zielonego groszku konserwowego oraz kukurydzy. Po kilku tygodniach od zabutelkowania, drożdże bardzo ładnie eksponują aromaty chmielowe, a niepokojący aromat całkowicie znika. Tak jest w przypadku mojego CDA. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth_y2k Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Witam Czyli do AIPA drożdże jak najbardziej się nadają? A do IIPA? Do tej pory fermentowałem S-04 i US-05, ale chciałbym spróbować czegoś innego. Jakie drożdże zdać do IIPA, AIPA żyby usyskać piwo, które będzie miało uwypuklone aromaty chmielowe (amerykańskie chmiele), a przy okazji, żeby nie było tak bardzo wytrawne. Myślałem właśnie o: Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast lub BURTON UNION ALE M79 Mangrove Jack's ale widzę, że chyba jednak źle myslałem. Czytam i raczej nie uzyskam tego co chcę. Może ktoś doradzić? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast używałem 2 razy, CDA i AIPA. CDA wyszło bardzo dobre, co do AIPA to muszę jeszcze poczekać. Te drożdże idealnie nadają się do piw mocno chmielonych. Co do IIPA prawdopodobnie trzeba będzie użyć dwóch saszetek. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Jeśli ma eksponować chmiel bez przesadnej wytrawności to raczej US-05 albo Danstar Nottingham niż M44. M44 produkowały mi piwa dość wytrawne. Wydaje mi się, że schodzą niżej niż US-05 albo Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 M44 produkowały mi piwa dość wytrawne. Wydaje mi się, że schodzą niżej niż US-05 albo Danstar Nottingham. Z moich doświadczeń wynika, że nie schodzą niżej niż Nottinghamy. Co do US-05 to zgoda, ale Nottinghamy sa bardziej żarłoczne od M44, przynajmniej w moich piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 M44 produkowały mi piwa dość wytrawne. Zgadza się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth_y2k Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 No to znów zakupiłem US-05. Dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jugulator Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Potwierdzam, że startują bardzo powoli. Jutro rano minie druga doba od zadania, a na razie brak jakiejkolwiek pracy. Zadane w 18-19 C. W rurce cicho, piany brak. Przeprowadziłem rehydratacje i zauważyłem, że drożdże mają tendencję do zbijania się w grudy. Nie tworzą samoistnie pięknego kremu jak S-04. Musiałem trochę pobełtać łyżeczką, żeby uzyskać odpowiednie rozpuszczenie. Zobaczymy... jeśli nic się nie wydarzy to zadam drugą paczkę, tym razem bez uwodnienia, wedle zaleceń producenta. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez Jugulator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janior Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 No właśnie, jak zadajecie te drożdże, prosto do brzeczki, jak zaleca producent, czy najpierw uwadniacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 uwadniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się