Xenocyd Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 ja z myślą o cydrze nabyłem Mangrove Jack's M02 - zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 A zauważyliście że w opisie tych drożdży jest dodawać bezpośrednio do brzeczki? Ja też uwadniam, ale piszą co innego, może inna metoda suszenia bo nawet otwarta paczka.pachnie inaczej niż fermentisy. Np lagerowe M84 chcą żeby zadać 2 paczki na 25l... lekkie nieporozumienie bo wychodzi nam już cena niemal nowych płynnych. Ja w każdym razie dodałem do 45l jedną paczkę uwodnioną i nie ruszyły...(zawsze tak robię z W34) 5 dni i nic, w końcu dodałem drugą paczkę M84 ale już ze startera i poszły dopiero, także moje doświadczenie wskazuje że trzeba z nich robić starter albo niestety walić dwie paczki. Testowałem też West Coast, jedna paczka na 45l bez startera brzeczka 17 blg i ładnie ruszyło po 12h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Do lagerów musi być więcej drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 wiem, że musi być więcej, ale takie lagerki letnie do picia szczępię jedną paczką w34 uwodnioną na 45l i zawsze mam udaną fermentację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 A zauważyliście że w opisie tych drożdży jest dodawać bezpośrednio do brzeczki? Ja też uwadniam, ale piszą co innego, może inna metoda suszenia bo nawet otwarta paczka.pachnie inaczej niż fermentisy. Które to fermentisy producent zaleca rzucać bezpośrednio na brzeczkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 A zauważyliście że w opisie tych drożdży jest dodawać bezpośrednio do brzeczki? Ja też uwadniam, ale piszą co innego, może inna metoda suszenia bo nawet otwarta paczka.pachnie inaczej niż fermentisy. Które to fermentisy producent zaleca rzucać bezpośrednio na brzeczkę... nie napisałem że fermentisy, wątek jest o mangove jack i o tych drożdżach piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 A zauważyliście że w opisie tych drożdży jest dodawać bezpośrednio do brzeczki? W manualu jest inaczej: Although Mangrove Jack’s Craft Series Yeasts do not require pre-hydration, cleaner and more professional results may be produced if rehydrated before use. Pszemas Ty to stosujesz underpitching powyżej 50% Też jest ich mniej niż Fermentisa bo 10g a nie 11,5g. Ja właśnie będę zadawał Newcastle Dark Ale do milda, zobaczymy jaki wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Pytanie do tych którzy używali M44 US West Coast... Po uwodnieniu mieliście normalny jasny krem jak w US-05 albo Nottingham? U mnie uwodnione M44 były trochę ciemniejsze, kolor lekko wpadający w kawę z mlekiem. Nie wiem czy to normalne przy tym szczepie. Zadałem wczoraj koło 9 rano. Do wieczora nic się nie działo. Jak wstałem o 7 to pokrywa była lekko wybrzuszona, ale to na pewno nie tak jak powinna być po rozpoczęciu burzliwej. Zastanawiam się teraz czy start się opóźnia ze względu na obniżoną temperaturę (około 17°C) czy te drożdże były jakieś trefne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Pytanie do tych którzy używali M44 US West Coast... Po uwodnieniu mieliście normalny jasny krem jak w US-05 albo Nottingham? U mnie uwodnione M44 były trochę ciemniejsze, kolor lekko wpadający w kawę z mlekiem. Nie wiem czy to normalne przy tym szczepie. Zadałem wczoraj koło 9 rano. Do wieczora nic się nie działo. Jak wstałem o 7 to pokrywa była lekko wybrzuszona, ale to na pewno nie tak jak powinna być po rozpoczęciu burzliwej. Zastanawiam się teraz czy start się opóźnia ze względu na obniżoną temperaturę (około 17°C) czy te drożdże były jakieś trefne. Ja zauwazyelm, ze drozdze nie uwadniaja sie w ten sam sposob jak innych firm. W moim przypadku przy dwoch innch szczepach zajelo im dluzej by przejsc do postaci kremu. Feremtnacja w moim wypadku wystartowala podobnie jak innych drozdzy. Ale akurat nie byly to drozdze M44 US West Coast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Pytanie do tych którzy używali M44 US West Coast... Po uwodnieniu mieliście normalny jasny krem jak w US-05 albo Nottingham? U mnie uwodnione M44 były trochę ciemniejsze, kolor lekko wpadający w kawę z mlekiem. Nie wiem czy to normalne przy tym szczepie. Zadałem wczoraj koło 9 rano. Do wieczora nic się nie działo. Jak wstałem o 7 to pokrywa była lekko wybrzuszona, ale to na pewno nie tak jak powinna być po rozpoczęciu burzliwej. Zastanawiam się teraz czy start się opóźnia ze względu na obniżoną temperaturę (około 17°C) czy te drożdże były jakieś trefne. Nic szczególnego nie zauważyłem przy uwadnianiu tych drożdży. Może faktycznie delikatnie ciemniejsze były, ale nie na tyle żebym jakoś szczególnie mnie to zaniepokoiło Fermentacja ruszała dość długo i bez większych oznak. Jednak jak się wzięły do pracy to się nie obijały. Zjadły ok. 80% (15 -> 3) przy zacieraniu w temp. ok 66-67 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) Własnie sprawdziłem poziom blg mojej pszenicy po 10 dniach na drożdżach Mangrove Jacks M20. Z 12,3 odfermentowało do 5 blg, zatem dosyć płytko. Czy to dobrze?? Miał ktoś wcześniej do czynienia z tymi drożdżami? Edytowane 16 Września 2013 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 A jakie chcesz piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 A jakie chcesz piwo? Dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 "As a result of the drying process, Mangrove Jack’s dried yeasts are not suitable for harvesting and/or repitching. For best results, always use a fresh sachet of yeast with every brew." a to czemu tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Dziś butelkowałem bezstylowca 11blg na Mangrofach M10, zeszło po 10 dniach (nie miałem czasu wcześniej) do 4blg. Zaskoczył mnie brak bulgotania na drugi dzień. Po dwóch dniach zlałem próbkę i było 5blg, cicho przez całą fermentację. Dziś podczas zlewania młode piwo było czyste, osad na dnie stabilny, kilka grupek grzybków pływało tylko. Za dwa tygodnie wypiję bezstylowca i dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 U mnie było podobnie, po dwóch dniach zero bulgotania. Natomiast pierwsze dwa dni burzliwej bardzo, ale to bardzo intensywne. Aż piana z rurki wyciekała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Zbieraliście gęstwę i używaliście ponownie ? bo zaskoczył mnie trochę ten cytat który zamieścił kolega tomato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 a to czemu tak? co by nowe kupować, a nie na jednej paczce 5 warek robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Zebrałem, jutro zobaczę jak się wyklarowała, wykorzystam jako test, te moje to uniwersalne, wg opisu czysto-smakowo- zapachowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 No bo już nabrałem obaw nie wiem z jakiego powodu. Ja dopiero będę je testował w październiku , dajcie znać jakie efekty przy pasażach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Zbieraliście gęstwę i używaliście ponownie ? Ja właśnie w sobotę nastawiłem z gęstwą z M44, wrzuciłem 4 łyżki i ruszyło elegancko. pepek84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Piwo na M44 rozlane. Uwodnienie jak wyżej. Dziwnie to wyglądało, drożdże ciemniejsze niż US-05 i Nottingham. Start bardzo powolny. Po 24 godzinach były pierwsze oznaki produkcji CO2, rozpędziły się pewnie trochę później. Mam wrażenie że maksymalną aktywność osiągnęły gdzieś po 48 godzinach od zadania. W ogóle mam wrażenie że burzliwa była mało burzliwa. Cały proces był mniej gwałtowny i dłuższy niż przy US-05 (oceniam na podstawie szybkości produkcji CO2). Apetyt mają całkiem niezły. Z prawie 18 blg zeszło do 3. W podobnych warunkach US-05 zatrzymywały mi się w okolicach 4. Flokulacja chyba minimalnie gorsza niż przy US-05 i Nottingham. Po 9 dniach burzliwej pływały w piwie pojedyncze białe kłaczki. Profil raczej czysty, dobrze eksponują chmiel (na tyle na ile mogłem ocenić przy rozlewie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 (edytowane) A może by tak połączyć oba identycznie nazwane wątki? Edytowane 17 Września 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Oczywiście Połączone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się