Skocz do zawartości

Melasa zamiast ekstrakt słodowy ?


Rageofhonor

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio ktoś w rodzinie wpadł na pomysł by zamiast ekstraktu słodowego użyć melasy z buraków cukrowych. Zastanawiam się jaki by był z tego efekt. Chmielenie nic tu nie zmieni bo będzie brakowało nut słodowych itd. Mi się wydaje że to tak jak by fermentować cukier i będą z tego posmaki bimbru. Może się mylę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio ktoś w rodzinie wpadł na pomysł by zamiast ekstraktu słodowego użyć melasy z buraków cukrowych. Zastanawiam się jaki by był z tego efekt. Chmielenie nic tu nie zmieni bo będzie brakowało nut słodowych itd. Mi się wydaje że to tak jak by fermentować cukier i będą z tego posmaki bimbru. Może się mylę.

 

człowieku o czym Ty piszesz ?

po pierwsze czy piłeś kiedys bimber i piwo o podobnym smaku?

worek słodu za jedno takie piwo

gdzie wyczytałeś takie rzeczy że piwo będzie przypominało bimber ?

 

po drugie nie zdajesz sobie sprawy jak fermentuje melasa, kolega wcześniej wspomniał że to da dziwne posmaki, zapewniam naprawdę dziwne ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

melasa buraczana, którą miałem okazje próbować (z 2000 roku) miała lekko słonawy posmak i do tego zapodawała aromatem magi/sosu sojowego. Nie wiem jak to się będzie komponowało w piwie. Może świeża ma inne właściwości.

Nie wiem jak buraczana, ale trzcinową dodawałem do portera, polecam.

No właśnie trzcinowa to inna bajka, ja mam zamiar dodać do Old Ale :) Tą co ostatnio próbowałem miała taki fajny rumowy aromat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.