Rageofhonor Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Ostatnio ktoś w rodzinie wpadł na pomysł by zamiast ekstraktu słodowego użyć melasy z buraków cukrowych. Zastanawiam się jaki by był z tego efekt. Chmielenie nic tu nie zmieni bo będzie brakowało nut słodowych itd. Mi się wydaje że to tak jak by fermentować cukier i będą z tego posmaki bimbru. Może się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus1973 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 będzie tak jak w koncernowych browarach i piwach za 1,3 z biedronki. Wszystkie te firmy mają w KRS przetwórstwo melasy. I zawyżają cenę tej cudownej paszy dla krów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Melasa ma specyficzny smak/zapach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Ostatnio ktoś w rodzinie wpadł na pomysł by zamiast ekstraktu słodowego użyć melasy z buraków cukrowych. Zastanawiam się jaki by był z tego efekt. Chmielenie nic tu nie zmieni bo będzie brakowało nut słodowych itd. Mi się wydaje że to tak jak by fermentować cukier i będą z tego posmaki bimbru. Może się mylę. człowieku o czym Ty piszesz ? po pierwsze czy piłeś kiedys bimber i piwo o podobnym smaku? worek słodu za jedno takie piwo gdzie wyczytałeś takie rzeczy że piwo będzie przypominało bimber ? po drugie nie zdajesz sobie sprawy jak fermentuje melasa, kolega wcześniej wspomniał że to da dziwne posmaki, zapewniam naprawdę dziwne ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 kolega wcześniej wspomniał że to da dziwne posmaki, zapewniam naprawdę dziwne Nie wiem jak buraczana, ale trzcinową dodawałem do portera, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 melasa buraczana, którą miałem okazje próbować (z 2000 roku) miała lekko słonawy posmak i do tego zapodawała aromatem magi/sosu sojowego. Nie wiem jak to się będzie komponowało w piwie. Może świeża ma inne właściwości. Nie wiem jak buraczana, ale trzcinową dodawałem do portera, polecam. No właśnie trzcinowa to inna bajka, ja mam zamiar dodać do Old Ale Tą co ostatnio próbowałem miała taki fajny rumowy aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Może faktycznie jako dodatek w małej ilości da jakieś ciekawe efekty. Jednak miałem na myśli piwo bez słodu w 100% z melasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 melasa z buraków to co innego niż z trzciny a ferment na niej to coś okropnego. Rumu na melasie z buraka nie zrobisz, destylat jest bardzo intensywny ciekawy ale nie dla wszystkich dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Nie łapię... melasa z trzciny jest OK? czy nie?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 z trzciny jest OK, z buraków już nie bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 A gdzie można kupić tą melasę trzcinową ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 w ąternecie się znajdzie, we Wrocku można znaleźć w hali targowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 A gdzie można kupić tą melasę trzcinową ? Sklepy ze zdrową żywnością. W hipermarketach raczej jej nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) ok dzięki, poszukam Edytowane 2 Października 2013 przez maniekgor21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 (edytowane) w ąternecie się znajdzie, Więc ruszajmy na podbój "ąternetu" w poszukiwaniu (taki żarcik) Nie żebym się czepiał literówki Edytowane 2 Października 2013 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 literówka zamierzona, bo tak na prawdę, to gdzie się w obecnych czasach szuka czegokolwiek ? chyba, że ktoś pyta o sklepy stacjonarne, w takim wypadku także podałem lokalizację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Syrop z buraków akurat jest w Lidlu, 3 razy taniej niż w zdrowej żywności. Kupiłem, do kawy spoko. Mam na cichej Robust Portera i 10 butelek 'zaleję' tym syropem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Jednak miałem na myśli piwo bez słodu w 100% z melasy. Miałeś na myśli napój alkoholowy bez słodu w 100% z melasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Tak. Chciałem wiedzieć czy mam racje że z tego wyjdzie coś niesmacznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się