Makaron Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Postanowiłem wyciąć ten kawałek bo chyba warto troche podyskutować na ten temat. Co do słodowania: jakość słodu domowego jak na razie pozostaje daleko w tyle za komercyjnym, sztuka słodowania jest bodaj czy nie trudniejsza niż piwowarzenia. Ale to jest przyszłość piwowarzenia domowego - być może za parę lat słody dla browarów bedą już tak przetworzone, że nie da się z nich uzyskać przyzwoitego piwa. Mi się wydaje, aby otrzymać dobry słód jęczmienny najpierw trzeba mieć bardzo dobry jęczmień browarniczy. I tutaj może pojawić się problem, w końcu najbardziej popularny w Polsce jęczmień to jęczmień paszowy, który ma kompletnie inny skład, który moim zdaniem na pewno nie wpłynie pozytywnie na jakość wytworzonego słodu. Kolejna kwestia to niestety brak analizy takiego słodu. Nigdy nie wiadomo co się osiągnie w 100%. Oczywiście po kilku latach doświadczenia można byłoby uzyskać dobre efekty. I ostatnia kwestia to to by utrzymać równe parametry słodu powinno się posiadać ziarna tej samej wielkości, by kiełkowanie odbywało się w tym samym tempie. Pytanie jak w domowych warunkach sortować ziarno? Bo chyba by uzyskać dobre efekty trzeba byłoby od razu wybudować miesjce na produkcje słodu przynajmniej w ilościach kilkuset kg by miało to sens. Za to modyfikacja słodu pilzeńskiego na karmelowy i prażony wychodziła mi w domu bardzo dobrze. Efekty moim zdaniem były bardzo dobre. Co o tym temacie myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Ja bym chciał choć raz zrobić warkę na mało zmodyfikowanym słodzie, zrobionym z jakiejś tradycyjnej odmiany jęczmienia - mogłoby sie okazać, że odnajdziemy jakieś dawno zapomniane smaki piwa. Jeczmień browarniczy to nie wszystko - szybko się okaże, że siane są tylko odmiany kontraktowane, wybrane nie ze wzgledu na smak ale na łatwośc słodowania. Może się w końcu okazać konieczne namówienie jakiegoś rolnika na zasianie morgi maris otterem czy innym einkornem, i samodzielne przesłodowanie. a na razie niech chłopaki ćwicza na tym co jest. Jest teraz trend słodów "organic" - może przy tej okazji wrócą stare odmiany jeczmienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 W uk jest kilka słodów organic, ale niestety ciebie zmartwię są to te same odmiany co klasyczne, tylko że hodowane zgodnie z wymogami żywności organicznej. A później są słodowane tak jak zawsze w słodowniach przemysłowych. Co do posiania jakiegoś gatunku jęczmienia to myślę, że dałoby rade to załatwić pod warunkiem zakupu całej produkcji i dostarczenia ziarna. Ale na potrzeby jednej czy dwóch osób będzie ciężko. Co do jęczmienia Maris Otter to wcale nie jest to stara odmiana jęczmienia (powstała chyba w połowie XXw). Jest to pierwsza wyhodowana odmiana specjalnie dla przemysłu piwowarskiego, wcześniej używano jęczmienia takiego samego co do produkcji słodu na whiskey. Zresztą do dzisiaj jest kilka odmian, które są używane zarówno do produkcji whiskey jak i piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 J Może się w końcu okazać konieczne namówienie jakiegoś rolnika na zasianie morgi maris otterem czy innym einkornem, i samodzielne przesłodowanie. Tylko skąd wziąść ziarno? Rolnicy napewno nie mają. Już niedługo ziarno na zasiew będą musieli kupować co roku nowe, bo modyfikacje genetyczne zablokują ponowny zasiew i wzrost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Ja bym chciał choć raz zrobić warkę na mało zmodyfikowanym słodzie, zrobionym z jakiejś tradycyjnej odmiany jęczmienia - mogłoby sie okazać, że odnajdziemy jakieś dawno zapomniane smaki piwa. Jeczmień browarniczy to nie wszystko - szybko się okaże, że siane są tylko odmiany kontraktowane, wybrane nie ze wzgledu na smak ale na łatwośc słodowania. Może się w końcu okazać konieczne namówienie jakiegoś rolnika na zasianie morgi maris otterem czy innym einkornem, i samodzielne przesłodowanie. a na razie niech chłopaki ćwicza na tym co jest. Jest teraz trend słodów "organic" - może przy tej okazji wrócą stare odmiany jeczmienia Coder a co ze słodem z klepiskowej słodowni z Chojnowa jaki Ci zostawiłem ? Coś zrobiłeś z niego ?...masz jakieś spostrzeżenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Sens? to zależy od piwowara jak ktoś rolnik i ma zmysł techniczny i internet to wyprodukowanie słodu nie jest żadnym problemem. stwierdzenie I tutaj może pojawić się problem, w końcu najbardziej popularny w Polsce jęczmień to jęczmień paszowy może powodować niedomówienie ja akurat nie mam problemu ze zdobyciem jęczmienia browarnego choć nie mieszkam na wsi @Makaron Mi się wydaje, aby otrzymać dobry słód jęczmienny dobry to znaczy jaki taki z którego powstaje Tyskie Sprzeczność sama w sobie Dobry słód z którego Robią złe piwo a w domu wychodzi z niego lepsze To idąc droga myślenia ortodoksa piwowarstwa domowego słód ze słodowni tez jest zły bo komercyjny. domowy powinien być lepszy ... można by przytoczyć stwierdzenie Kolejna kwestia to niestety brak analizy takiego słodu. Nigdy nie wiadomo co się osiągnie w 100% do porównania jakości produkowanego piwa w domu. Bo kto z Was drodzy piwowarzy ma lab w chacie?. Czy ktoś mierzy podstawowe parametry w trakcie produkcji(prócz ekstraktu). Na 99,99 % nie tak więc kto nie słoduje i nie pił piwa ze swojego słodu to niech dalej twierdzi iż nie da się zrobić dobrego piwa ze swojego słodu a ze słodu najwyższej jakości robią Tyskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 a ze słodu najwyższej jakości robią Tyskie Tyskie to robią pewnie przynajmniej w 40% z kukurydzy, syropu cukrowego lub innego ryżu Więc słodu używanego w jego produkcji nie ma się co czepiać, bo wpływ na produkt finalny ma on minimalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Coder a co ze słodem z klepiskowej słodowni z Chojnowa jaki Ci zostawiłem ? Coś zrobiłeś z niego ?...masz jakieś spostrzeżenia ? Jeszcze nie, bo mam jeszcze konkursowe piwa do zrobienia, ale spróbuję po sezonie. Ale np. liczyłem na słód strzegomski, że będzie mniej zmodyfikowany, a jak spojrzałem na analizy - białek rozpuszczalnych ma 45%, przemodyfikowany jak ta lala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 @dori Oczywiście zgadzam się z tym stwierdzeniem. chodziło mi raczej o porównanie Tyskie = komercja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Pragnę zauważyć,iż słód do produkcji przemysłowych piw takich jak przykładowe tyskie (piszę nazwę z małej litery specjalnie ) jest raczej miksem wielu odmian,a same normy jakości podczas procesu słodowania są mocno zawyżane.Często jest używany jęczmień dość marnej jakości. Z kolei o jakość słodów Weyermanna,którego akurat ja głównie używam raczej bym się nie martwił,podejrzewam,że jest wyższa niż polskich słodów. Chociaż moim zdaniem mają dość słabe sita ponieważ już kilkakrotnie znajdywałem ciała obce np kamienie,no chyba,że BA coś dorzuca dla podwyższenia masy... (oczywiście żart). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Chociaż moim zdaniem mają dość słabe sita ponieważ już kilkakrotnie znajdywałem ciała obce np kamienie,no chyba,że BA coś dorzuca dla podwyższenia masy... (oczywiście żart). U mnie słoma i sznurek.... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Cześć Ja bym chciał choć raz zrobić warkę na mało zmodyfikowanym słodzie, zrobionym z jakiejś tradycyjnej odmiany jęczmienia - mogłoby sie okazać, że odnajdziemy jakieś dawno zapomniane smaki piwa. Coder jak dotrwasz tej myśli do jesieni podeśle Ci słód domowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Pisałem już kiedyś o produkcji słodu w moim wydaniu. Najprawdopodobniej jęczmień jaki miałem był to jęczmień paszowy. Robiłem wszystko wg instrukcji, norm czy coś takiego. Po 4 godzinach zacierania wszystko wylałem. Ale słód, który mi został dodawałem w ilości 20 dkg do warki. Stwierdziłem, że piana w tych piwach była trwalsza. Może gdybym miał możliwość kupienia właściwego jęczmienia to bym ponowił próbę słodowania. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 może powodować niedomówienie ja akurat nie mam problemu ze zdobyciem jęczmienia browarnego choć nie mieszkam na wsi A jaki gatunek dokładnie kupujesz? dobry to znaczy jaki taki z którego powstaje Tyskie Może być i taki z którego powstaje Tyskie, bo i tak mało kto warzy american lager`y. Chodzi o to by wiedzieć chociaż trochę co można uzyskać z tego surowca. Jak zacierać. Jak długo trzymać na przerwach itd. Chociaż w małej mierze powtarzalny produkt. Homogeniczny. do porównania jakości produkowanego piwa w domu. Bo kto z Was drodzy piwowarzy ma lab w chacie?. Czy ktoś mierzy podstawowe parametry w trakcie produkcji(prócz ekstraktu). Na 99,99 % nie Mi wystarczy ocena organoleptyczna. tak więc kto nie słoduje i nie pił piwa ze swojego słodu to niech dalej twierdzi iż nie da się zrobić dobrego piwa ze swojego słodu a ze słodu najwyższej jakości robią Tyskie I mówi to osoba, która twierdzi, że piwo klarowane/filtrowane jest dużo lepsze od piwa naturalnego. Widzę w tym stwierdzeniu hipokryzje i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 (edytowane) Wena, to nie jest wina paszowego jęczmienia. Ja robię słód z paszowego (odmiana Justina) i piwko które całkowicie z niego powstało jest bardzo dobre. Ale z pszenżytnim to miałem takie jazdy, że kilka dni zastanawiałem się, czy opisać tę warkę na forum.. Zdecydowałem, że opiszę Edytowane 7 Maja 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Wena, to nie jest wina paszowego jęczmienia. Ja robię słód z paszowego (odmiana Justina) i piwko które całkowicie z niego powstało jest bardzo dobre. jeśli nie ma róznicy w jęczmieniu to po co przepłacać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Wena' date=' to nie jest wina paszowego jęczmienia. Ja robię słód z paszowego (odmiana Justina) i piwko które całkowicie z niego powstało jest bardzo dobre.[/quote']jeśli nie ma róznicy w jęczmieniu to po co przepłacać Na pewno są różnice między jęczmieniem browarniczym a paszowym. Pewnie są to różne odmiany, które mają inną zawartość białka, skrobi i innych składników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Jeśli chodzi o moje doświadczenia to słoduję tylko pszenicę. Jest bardziej wdzięczna w tym procesie. Czy dla potrzeb słodowania uprawiana jest też jakaś specjalna odmiana pszenicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się