Tomasz S. Opublikowano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Degustacja: Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Butelka: etykieta nieczytelna, objętość piwa 3/4 butelki. (Generalnie jakby miało ze 30 lat. Czy to zamierzony efekt?) Barwa: Ciemny bursztyn, klarowne ale po przewiezieniu do domu zrobiło się mętne.Piana: na 1 palec, niewielka ilość utrzymywała się do końca degustacji.Aromat: winny, owocowy, słodowy, przyprawowy, lekko dziki.Wysycenie: średnie.Smak: słodko/kwaśnie, rodzynki, przyprawy ale nie wiem jakie, goryczka niska. Ogólnie: bardzo dobre do powolnego sączenia i delektowania się smakiem. Całości dopełnia lekko piwniczna nuta.Nie wiem czy z biegiem czasu nabrało lekkich nut lambikowych, czy taki był plan od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Piwo wrzuciłem na początku lutego, więc jest starszawe, nie pamiętam jakie były flaszki (patenty czy kapslówki?) Przyprawy to jałowiec z Macedonii (bardzo ciekawa odmiana, dodałem go też do śliwowicy), lukrecja i zielone pomarańcze. Nie zapominajmy o cukrze kandyzowanym i miodzie spadziowym nektarowym. Lambikowatość była do przewidzenia, aczkolwiek jeśli nie weszło w takie utlenienie jak klepkowe, to ocet mu nie grozi, zresztą chyba flaszki się już rozeszły? Dzięki za recenzję i cieszę się, że smakowało-taki plan był z pewnością od początku. Czyli jednak rasowy belgijski tripel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Browar Czarny Ryś #26 Porter Bałtycki, 22,5°Blg Okres świąteczny sprzyjał tego typu degustacjom, więc w końcu się pojawia. Piwo butelkowane w maju 2013, więc w momencie degustacji miało 2,5 roku - można było czekać dłużej, ale jakoś tam już się na pewno zdążyło ułożyć Aromat: Na pierwszym planie nuty czekoladowe, palone, suszona śliwka, intensywna lukrecja, na dalszym planie delikatne nuty melanoidynowe oraz karmelowe. Alkohol w aromacie niewyczuwalny, całość aromatu na średnim poziomie intensywności. Wygląd: Piwo klarowne, w barwie ciemny brąz z rubinowymi przebłyskami, przy mniej intensywnym świetle wpada w czerń, piana średniopęcherzykowa, szara, dość szybko opada do obrączki, winą może być gushing na starcie (a przyczyną gushingu np. to, że piwo nie było trzymane w temperaturach ~10C, tylko raczej ~16-18C). Smak: W smaku piwo jest mocno wytrawne, pierwsze skrzypce grają nuty suszonej śliwki, lukrecji oraz palone, dalej akcenty karmelowe, melanoidynowe oraz palone. Alkohol w smaku jest już wyczuwalny, jest ładnie ułożony, daje wrażenie lekko goryczkowe. Jedyne co może dziwić to dość niewielka pełnia piwa, która objawia się pewnym brakiem ciała, jak na tak wysokoekstraktywny styl - jak już pisałem przez to piwo sprawia wrażenie wytrawnego. Ogółem: całkiem ciekawy przedstawiciel stylu, ciężko byłoby mi znaleźć odpowiednik z piw dostępnych na rynku (a przedstawicieli jest przecież całkiem sporo). Jest to bardzo wytrawna wersja porteru bałtyckiego, przyjemna w odbiorze, lukrecjowa, palona, na pewno nadaje się do dłuuuugiego leżakowania - alkohol wciąż ma potencjał dalszego układania, moja butelka np. nie była również zupełnie utleniona (korek zalakowałem) - a samo utlenienie może również dodać nowe nuty do całości. Bardzo się cieszę z możliwości degustacji. Ogółem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Dzięki za info. Ciekawa rzecz, info z degustacji mojej 26 warki w przeddzień uwarzenia warki nr 86. Sporo wody upłyneło. Już tego piwa nie mam. Niestety piwo było źle przechowywane stąd po jakimś czasie złapało nuty autolizy, przegazowało się, alohol nie chciał się ułożyć i faktycznie piwo mocno odfermentowało stąd było dośc wytrawne jak na swój ekstrakt początkowy. W planie w tym sezonie kolejny PB, podobny ekstakt, z tymże będzie wędzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz S. Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 co tak słabo z depozytem? w Rzeszowie nie ma piwowarów domowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Nie ma. A w Biłgoraju są? Edytowane 28 Lutego 2016 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz S. Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Nie ma. A w Biłgoraju są? oprócz mnie, wiem że jest co najmniej jeden Ale w porównaniu do Lublina (rotacja w depozycie) to cienko jest (chyba że nie aktualizują listy na tym forum) Pozdrawiam, może niebawem coś wrzucę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Browar Biłgoraj - RIS Czarne, piana słaba. W aromacie czerwone wino, palone słody, czekolada, praliny. Wysycenie niskie pasuje. Smak: również winny, kwaśny od palonych słodów. W smaku czuć beczkę tak drewniane. ciekawy Ris, degustacyjny. Bardzo fajne piwko do powolnego sączenia i rozmowy o tym co się pije. Zarówno mi jak i żonie smakował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz S. Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Browar Biłgoraj - RIS Czarne, piana słaba. W aromacie czerwone wino, palone słody, czekolada, praliny. Wysycenie niskie pasuje. Smak: również winny, kwaśny od palonych słodów. W smaku czuć beczkę tak drewniane. ciekawy Ris, degustacyjny. Bardzo fajne piwko do powolnego sączenia i rozmowy o tym co się pije. Zarówno mi jak i żonie smakował. dzięki za recenzję. Pozdrawiam i cieszę się że smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) W ramach rozruszania wątku degustacja piwa otrzymanego od Michała Kucharzyka. Nie pamiętam nic o piwie więc lecimy w ciemno: Aromat: "porterowy", marcepan, śliwka, ciemny karmel, alkohol, lekkie nuty jakby wędzone (fenole), czuć że jest już lekkie utlenienie co akurat w piwach ciemnych generalnie jest pozytywne Wygląd: czarne, piana ciemno brązowa, dość trwała jak na tak mocne piwo Smak: paloność, ogniskowość przeplatana gorzką czekoladą, jednocześnie jest sporo kontrującej słodowości, dobry balans, wyraźnie czuć alkohol, lekko gryzie Odczucie w ustach: pełne, gęste, śliskie, finisz lekko cierpki od ciemnych słodów, alkohol mocno grzeje w przełyk Goryczka: średnia, częściowo palona i lekko alkoholowa, Ogólnie: sporo nut porterowych a jednocześnie sporo palonych akcentów (RIS), dobre mocne ciemne piwo, alkohol może nazbyt się narzuca ale generalnie nie przeszkadza. Dzięki Michał za piwo! Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Depozyt został zamknięty. Piwa które stoją w skrzynce można odebrać przez jeszcze jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 (edytowane) Próba reakrywacji depozytu ale na całkiem innych zasadach. Ten temat nie będzie już aktualizowany ponieważ zmienia się platforma komunikacji. Została stworzona grupa FB, chętnych piwowarów z Rzeszowa i okolic zapraszam do wstąpienia: https://www.facebook.com/groups/1783101095242586/ Po krótce zasady: - wymiana piw między piwowarami jest "na zgłoszenie", - zainteresowany piwowar tworzy post z informacją o chęci wymiany oraz przedstawia piwa które może wymienić, - zainteresowani wymianą komunikują się w komentarzu / PW umawiając się na konkretną wymianę, - będą skrzynki depozytowe w sklepie jak dotyczach jednak będą one tylko opcjonalnym pośrednikiem tej konkretnej wymiany, - oczywiście można omijąć skrzynki i dokonać wymiany face to face, - notki degustacyjne na grupie / PW / email. Plusy nowej formy: - brak zalegania piwa w skrzynkach bo nawet jak w niej lądują to już dla kogoś, z konkretnym przeznaczeniem, - nie trzeba aktualizować i pilnować listy piw (a zawsze się to rozjeżdża) Edytowane 30 Czerwca 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Trzeba się zalogować, dajcie znać kiedy będziecie purl'a kosztować i ewentualnie wklejcie tutaj. Podaję co mam aktualnie: BROWAR RYCHLAK I SYN1. Imperial Porter #8 warka nr 58 Double Brown Stout Porter 21blg 8,12. Imperial Porter #9 warka nr 59 Double Brown Stout Porter 21,5blg 8,4vol3. Hop Ta Joj warka nr 60 Double/Belgian Genuine East India Pale Ale #5 18blg, 8,1vol 93 IBU4. Korsarskie #2 warka nr 61 mocny ciemny lager (doppelbock?) 23blg 9,71vol 31 IBU5. AIPA (Australian/Anise India Pale Ale) warka nr 62 Genuine East India Pale Ale #6 (Burton’s Best) 16blg, 7,65vol 80 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się