Jump to content

Witam

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam na imię Magda, warzę piwo od lutego 2008, mam na koncie 47 warek i szczęśliwie jakiś czas temu osiągnęłam masę krytyczną piwa, powyżej której nie muszę kupować go w sklepie ani podpijać swoich niedoleżakowanych produktów :)

Należę do osób, którym trudno jest realizować przepisy z książek bez wprowadzania własnych pomysłów, więc większość moich piw jest gdzieś obok stylów: za jasne dubble, za słabe saisony, ogólnie spora kolekcja belgijskich kundelków. Pół roku temu przejęłam starą zamrażarkę, podczepiłam ją do wyłącznika czasowego i mam warunki do sporadycznego warzenia lagerów, z czego ochoczo korzystam. Poza tym cierpię na jakieś przekleństwo drożdży US-05, wyszło mi na nich jedno super piwo, a potem trzy próby jego powtórzenia były spektakularnymi kwachami, więc teraz już się boję toto kupić :)

Witamy serdecznie na forum.

Co do US-05, to szanse ,że to jednak od drożdży są nikłe, ale zawsze można podmuchać na zimne i zamówić z innego źródła.

A mogłabyś napisać coś więcej na temat wypadku z drożdżami? Bo może czegoś nowego się dowiemy a może ktoś miał podobne problemy?

Edited by Makaron

Cześć Alutka :)

Na forum nowa piwowarka :)

pamietaj że jak samcza cześć forum będzie pisać: koledzy .....

to dotyczy także koleżanek które sa na forum ;-)

kłaniam się nisko (na tyle ile brzuch pozwoli) :)

jakie warki warzysz (chodzi o litrarz)?

takie, jakie dam radę udźwignąć - ok. 20 litrów

przy większych potrzebowałabym pomocy, a ja lubię warzyć samotnie (męża tylko zaganiam do butelkowania).

ALUTKA witam i podziwiam za wprowadzanie własnych pomysłów. Ja mam problem, żeby powtórzyć identyczną warkę, bo zawsze można coś zmienić, niekoniecznie ulepszyć. Powodzenia tempo masz takie jak ja na początku mojej przygody z piwem. JK

Witam Koleżankę :beer:

Tempo masz faktycznie imponujące. Ja porównywalną ilość warek uwarzyłam od 2005 roku. Widzę, że podejście do warzenia mamy podobne - też nie warzę według przepisów z książek, najwyżej się nimi inspiruję, ale zawsze coś zmieniam :)

Mam nadzieję, że zaczniesz nie tylko do nas zaglądać, ale także pisać :) Może własny wątek opisujący kolejne warki? :)

przy większych potrzebowałabym pomocy, a ja lubię warzyć samotnie (męża tylko zaganiam do butelkowania).

A piwo mu smakuje? Bo Ciebie to rozumiem że tak :beer:

A piwo mu smakuje?

Szczęśliwie tak - inaczej nie byłby chyba tak tolerancyjny, żeby wytrzymać skrzynki z butelkami i fermentory pałętające się po całym mieszkaniu.

Za to warzyć nie lubi i już. W zeszłe lato zrobił raz piwo z ekstraktów, jak wyjechałam na parę tygodni, i stwierdził, że to nie dla niego zabawa :beer:

Mi również miło jest powitać nową piwowarkę. :beer:

I również jestem pod wrażeniem ilości warek w tak krótkim czasie.

Założę się, że 99% (a prawdopodobnie i 100%) męskiego grona z tego forum zazdrości Twojemu mężowi, że ma żonę, która nie dość że nie ma nic przeciwko warzeniu, to jeszcze sama warzy.

Zdrówko. :)

[...]męża tylko zaganiam do butelkowania

I do degustacji zapewne.

Ja również witam nową Koleżankę!

I to z W-wki.