alutka Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Witam wszystkich, mam na imię Magda, warzę piwo od lutego 2008, mam na koncie 47 warek i szczęśliwie jakiś czas temu osiągnęłam masę krytyczną piwa, powyżej której nie muszę kupować go w sklepie ani podpijać swoich niedoleżakowanych produktów Należę do osób, którym trudno jest realizować przepisy z książek bez wprowadzania własnych pomysłów, więc większość moich piw jest gdzieś obok stylów: za jasne dubble, za słabe saisony, ogólnie spora kolekcja belgijskich kundelków. Pół roku temu przejęłam starą zamrażarkę, podczepiłam ją do wyłącznika czasowego i mam warunki do sporadycznego warzenia lagerów, z czego ochoczo korzystam. Poza tym cierpię na jakieś przekleństwo drożdży US-05, wyszło mi na nich jedno super piwo, a potem trzy próby jego powtórzenia były spektakularnymi kwachami, więc teraz już się boję toto kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 (edytowane) Witamy serdecznie na forum. Co do US-05, to szanse ,że to jednak od drożdży są nikłe, ale zawsze można podmuchać na zimne i zamówić z innego źródła. A mogłabyś napisać coś więcej na temat wypadku z drożdżami? Bo może czegoś nowego się dowiemy a może ktoś miał podobne problemy? Edytowane 5 Maja 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alutka Opublikowano 5 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 nieee, ja jestem pewna, że to przypadek, ale niesmak jakoś pozostał... zresztą odkąd mogę robić lagery to już ich tak bardzo nie potrzebuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Cześć Alutka Na forum nowa piwowarka pamietaj że jak samcza cześć forum będzie pisać: koledzy ..... to dotyczy także koleżanek które sa na forum ;-) kłaniam się nisko (na tyle ile brzuch pozwoli) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Witam i ja. Twoje zdrowie. 47 warek w 14 miesięcy - ho, ho, ładne tempo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Hee, Witam i jo, taki chopek Z takim zawzięciem to mnie pobijesz. jakie warki warzysz (chodzi o litrarz)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alutka Opublikowano 5 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 jakie warki warzysz (chodzi o litrarz)? takie, jakie dam radę udźwignąć - ok. 20 litrów przy większych potrzebowałabym pomocy, a ja lubię warzyć samotnie (męża tylko zaganiam do butelkowania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 ALUTKA witam i podziwiam za wprowadzanie własnych pomysłów. Ja mam problem, żeby powtórzyć identyczną warkę, bo zawsze można coś zmienić, niekoniecznie ulepszyć. Powodzenia tempo masz takie jak ja na początku mojej przygody z piwem. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Witamy serdecznie w naszych skromnych progach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Witam Koleżankę Tempo masz faktycznie imponujące. Ja porównywalną ilość warek uwarzyłam od 2005 roku. Widzę, że podejście do warzenia mamy podobne - też nie warzę według przepisów z książek, najwyżej się nimi inspiruję, ale zawsze coś zmieniam Mam nadzieję, że zaczniesz nie tylko do nas zaglądać, ale także pisać Może własny wątek opisujący kolejne warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 przy większych potrzebowałabym pomocy, a ja lubię warzyć samotnie (męża tylko zaganiam do butelkowania). A piwo mu smakuje? Bo Ciebie to rozumiem że tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Witam i ja Alutka. Gratuluję tak dobrego wyniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alutka Opublikowano 6 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 A piwo mu smakuje? Szczęśliwie tak - inaczej nie byłby chyba tak tolerancyjny, żeby wytrzymać skrzynki z butelkami i fermentory pałętające się po całym mieszkaniu. Za to warzyć nie lubi i już. W zeszłe lato zrobił raz piwo z ekstraktów, jak wyjechałam na parę tygodni, i stwierdził, że to nie dla niego zabawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Witaj Alutka i czuj się jak w rodzinie zastępczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Mi również miło jest powitać nową piwowarkę. I również jestem pod wrażeniem ilości warek w tak krótkim czasie. Założę się, że 99% (a prawdopodobnie i 100%) męskiego grona z tego forum zazdrości Twojemu mężowi, że ma żonę, która nie dość że nie ma nic przeciwko warzeniu, to jeszcze sama warzy. Zdrówko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 [...]męża tylko zaganiam do butelkowania I do degustacji zapewne. Ja również witam nową Koleżankę! I to z W-wki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi