finneganswake Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Witam ! Poczyniłem pierwszą warkę. Zacierałem słody: pilzneński, bohemian pilsner i monachijski. Przed chmieleniem chciałem dokonać filtracji przy pomocy podglądniętego wężyka z plecionki wkręconego wewnątrz filtratora. Nie zadziałało, więc filtrowałem przez 3 sita jednocześnie. Po chmieleniu fermentacja burzliwie się rozpoczęła, ale gdy ulałem trochę przez kranik aby sprawdzić blg o 2 dniach okazało się, że brzeczka jest super ładnie pachnąca, pyszna i owszem ale bardzo gęsta. Piwko jest przynajmniej na dole jak zupa, nieprzeźroczysta, pełno w niej ,,pyłów". Teraz pytanie co z tym zrobić po fermentacji a przed rozlaniem, bo smaczne ? Dzięki za rady. Edytowane 16 Października 2013 przez finneganswake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Jak skończy fermentować przelej na cichą za pomocą wężyka (zlewając od góry), na końcu cichej możesz obniżyć temperaturę i w podobny sposób przelać do czystego przed rozlewem, powinno pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Zawiesinę musisz odfiltrować bo będziesz miał sporą stratę piwa. Spróbuj na końcówkę węża naciągnąć wygotowaną pończochę, może kilka warstw, zanurz tę końcówkę w piwie i dekantuj do innego naczynia. Później pewnie konieczne będzie klarowanie. Edytowane 16 Października 2013 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Przed chmieleniem chciałem dokonać filtracji przy pomocy podglądniętego wężyka z plecionki wkręconego wewnątrz filtratora. Nie zadziałało, więc filtrowałem przez 3 sita jednocześnie. wężyk wężykiem - zrobiło się złoże filtracyjne? robiłeś tak jak w wiki napisano? http://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie przede wszystkim: "W praktyce domowej jako medium filtrujące najlepsza okazuje się warstwa łuski pozostałej z ziaren, nazywamy ją młótem - pozwalamy mu osiąść na dnie garnka, a nastepnie sprawiamy, ze brzeczka przepływa przez tę warstwę filtrującą i odbieramy czystą brzeczkę pod spodem" oraz "Zanim rozpoczniemy filtrację należy odczekać nieco czasu (5-40 min) na ułożenie się warstwy młóta na dnie garnka lub kadzi filtracyjnej" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Ja rownież mam problemy z filtrowaniem za pomocą węzyka. To znaczy wszystko jest ok tyko ze trwa to u mnie 1,5-2h ... Nie wiem co moge poprawic, czekam na ułożenie młóta okolo 20min. Zrobilem dzisiaj 3-cia warke i znowu ten sam problem,prawie 2h filtrowania. Piwka wychodzi mi za kazdym razem troche wiecej niz przepisowe 20L ale schodzi to strasznie dlugo. Czy średnica tego weżyka ma znaczenie bo zastanawiam sie czy nie kupic innego o wiekszej srednicy, ew czy warto zrobic filttrator z rurek miedzianych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 A śruta nie była za drobna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Przed chmieleniem chciałem dokonać filtracji przy pomocy podglądniętego wężyka z plecionki wkręconego wewnątrz filtratora. Nie zadziałało, więc filtrowałem przez 3 sita jednocześnie. każdemu działa, a tobie niet? nic dziwnego, że mętne piwo jak cały syf poszedł przez sitko. pozostaje klarowanie żelatyną albo dłuuga cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 A śruta nie była za drobna? Zestawy byly zesrutowane kupione w centrum piwowarstwa, poczatkowe kilka litrow leci jak z kranu ale gdy zaczyna plynac czysty filtrat strasznie zwalnia i koncu robi sie babel powietrza bo ledwo co plynie i tak sobie ciurka 2h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) poczatkowe kilka litrow leci jak z kranu Ja ustalalam przepływ na litr na 1,5-2 minut, tak więc na pewno nie leci jak z kranu. Z filtracją nie ma co się spieszyć... Edytowane 16 Października 2013 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Nie wiem jak wygląda to u was, ja jak używałem oplotu to leciało całkiem przyzwoicie, kiedyś tylko na kranik założyłem wężyk (żeby się nie chlapało/ napowietrzało) który był wsadzony do garnka i to spowodowało że złoże filtracyjne strasznie się zbiło- przez podciśnienie, jeśli tak robicie to wyrzućcie wężyk i niech płynie swobodnie. Obecnie w filtracyjnej wypływ brzeczki mam w kształcie łabędziej szyi (na zdj.)- polecam zagłębić temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Podciśnienie to mi też się kilka razy zrobiło, ale to dlatego że nie zdjąłem pokrywy z naczynia w którym była filtrowana brzeczka. Wtedy rzeczywiście cieknie słabo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 poczatkowe kilka litrow leci jak z kranu Ja ustalalam przepływ na litr na 1,5-2 minut, tak więc na pewno nie leci jak z kranu. Z filtracją nie ma co się spieszyć... Z tym kranem chodzilo mi o to ze leci bardzo szybko na poczatku, tak zlewam te pierwsze pare litrow, potem leci czyste ale coraz wolniej az w koncu ledwo cieknie.Jak dlugo powinna trwac filtracja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Zepu te 1.5-2h to czas filtrowania z wysładzaniem na raty? Bo jeśli tak to nic złego mi też schodzi ponad godzinę. Chyba, że chodziło o samą filtracje, albo z ciągłym wysładzaniem to już gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Zepu te 1.5-2h to czas filtrowania z wysładzaniem na raty? Bo jeśli tak to nic złego mi też schodzi ponad godzinę. Chyba, że chodziło o samą filtracje, albo z ciągłym wysładzaniem to już gorzej. Wysladzam dolewajac wody jak zejdzie do mlota ale tak zeby go nie odkryc, moze faktycznie chce to zrobic za szybko bo mloto jest dosyc zbite :-\ , naczytalem sie o 40min filtracji i wydawalo mi sie ze cos robie zle ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 poczatkowe kilka litrow leci jak z kranu Ja ustalalam przepływ na litr na 1,5-2 minut, tak więc na pewno nie leci jak z kranu. Z filtracją nie ma co się spieszyć... Z tym kranem chodzilo mi o to ze leci bardzo szybko na poczatku, tak zlewam te pierwsze pare litrow, potem leci czyste ale coraz wolniej az w koncu ledwo cieknie.Jak dlugo powinna trwac filtracja? Po prostu nieumiejętnie wysładasz. Jak na początku odkręcasz kranik na full to podciśnienie zbija złoże i po kilku litrach przestaje lecieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Piwko jest przynajmniej na dole jak zupa, nieprzeźroczysta, pełno w niej ,,pyłów". Normalny objaw. W trakcie fermentacji na dnie osadzają się drożdże, chmieliny i wszystkie inne resztki po warzeniu. Nie ma w tym nic dziwnego ani niepokojącego. Ja rownież mam problemy z filtrowaniem za pomocą węzyka. To znaczy wszystko jest ok tyko ze trwa to u mnie 1,5-2h To nie jest problem, to zwyczajna prędkość. Można przyspieszyć, ale negatywnie wpłynie to na cały proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 a do kolegi który post założył,co znaczy ? Nie zadziałało, nic,a nic?a gumę dobrze ze środka wyrwałeś? myślę że średnica i długość ma znaczenie,ja mam coś koło 80cm i średnicy prawie nakrętki,nakręcam bez redukcji od razu na kranik i idzie to dość sprawnie ,jak bym odkręcił na full to w 5-8min całe wiadro,dużo do filtracji ma sam zasyp i grubość śrutowania,jak jest drobno na mąkę i do tego łuska połamana to będzie trudniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 ja śrutuje drobno, mam 40cm oplot 3/4cala, tak jak kranik i wsyzstko aligancko się leje. Największy zasyp ~8kg. także twórca posta jest niepoważny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Może ma ten mały oplot, ok 1cm średnica, jest kiepski, testowałem. Kiepski jest też od prysznica, pierscieniowy. Może ma nie ocieplony filtracyjny pojemnik itd... Tomato podsumował słusznie post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Trzeba odczekać, aż młóto się ułoży, potem otworzyć kranik na maksa na kilka sekund i zamknąć, kilka razy to powtórzyć, wtedy młóto lepiej się układa - u mnie działa, filtracja bezproblemowa. Oczywiście z wysładzaniem to z 1,5 godziny trwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 vorlauf to podstawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 ja czekam z 5min później otwieram kran na maksa i zawracam tyle że by leciała czysta brzeczka czasem 6L czasem 8L stawiam najwyżej jak się da,znaczy bez przesady ,wężyk mam 2m,ale przy trudno filtrujących na lodówkę stawiałem post nie jest bez sensu,kolega ma problem na starcie i jakiś jest tego powód i szuka odpowiedzi problem może być np.tak że szczelnie jest zamknięta pokrywa podczas filtracji ,zbyt miękki oplot który się spłaszczył pod ciężarem młóta ale jak nie zagląda to chyba dał już radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) ja czekam z 5min później otwieram kran na maksa i zawracam tyle że by leciała czysta brzeczka czasem 6L czasem 8L stawiam najwyżej jak się da,znaczy bez przesady ,wężyk mam 2m,ale przy trudno filtrujących na lodówkę stawiałem post nie jest bez sensu,kolega ma problem na starcie i jakiś jest tego powód i szuka odpowiedzi problem może być np.tak że szczelnie jest zamknięta pokrywa podczas filtracji ,zbyt miękki oplot który się spłaszczył pod ciężarem młóta ale jak nie zagląda to chyba dał już radę Popieram nie ma głupich pytań są jedyne głupie odpowiedzi.Ja swój oplot usztywniłem drutem miedzianym jak do tej pory większego zasypu jak 5 kg nie miałem Edytowane 16 Października 2013 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) posiadam oplot kupiony w CP. podczas pierwszego wysładzania zakreciłem oplot bezpośrednio do kranika i była tragedia. ledwo co leciało, wysładzanie 26 L trwało 6 godzin. zakupiłem 2 kolanka 3/4" dzięki którym oplot leży całkowice na dnie wiadra. od tego czasu żadnych problemów a warzyłem tzw problemowe piwa jeśli chodzi o wysładzanie tzn. pszeniczne (dwukrotnie), witbier, 6 zbóż. klarowna brzeczka zawsze leci po spuszczeniu ok. 1 litra. Edytowane 16 Października 2013 przez kowalczyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcane Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Na jednym forum widziałem projekt tego filtratora, z umieszczoną wewnątrz sprężyną z nierdzewki. Miedziany drut wypfofiluje wężyk, ale nie utrzyma profilu pod naporem młóta. Sent from my Novo7 Aurora using Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się