Serpiente Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Prawie roczne , fajna sprawa bo blg normalne. Dodam, że mam dwa 19blg RISy już prawie dwu roczne ale chyba jeszcze poczekam z otwarciem... Nooo prawie roczne Mam teraz parę belgów na leżaku i myślę je dosyć długo potrzymać. W weekend spróbowałem z warki XXX i alkohol jest wyczuwalny w trakcie, a pod koniec już nawet lekko drażniący. Ewidentnie do potrzymania dłużej żeby się ułożyło. Jak się ułoży to powinno być fajne piwo. Syrop z mniszka wniósł fajne smaki. Edytowane 12 Października 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Tak się szczęśliwie złożyło że na progu urlopu porobiłem wszelkie cele w pracy...a więc piątunio zacząłem o wcześniejszej porze Postanowiłem otworzyć buteleczkę Red Sour (nie takie ono Red, kolorem raczej bliżej mu do Bruin, ale co tam) żeby skontrolować nasycenie a przy okazji zobaczyć co w "piwie piszczy" Po otwarciu lekkie psyknięcie...jest dobrze nie ma przegazowania. Po nalaniu do szkła aromaty winne, w tle tak jakby derka i coś jeszcze czego nzawać nie umiem (dupa ze mnie nie sensoryk) Piana początkowo na pół palca opada do delikatnej brączki i tak pozostaje do końca. W smaku piwo wyraźnie wytrawne, winne. Nasycenie średnie do śrenie wysokie. Bardzo fajne odczucie, kwaśność taka winna przechodzi w owocową. Pomimo wytrawności piwo nie jest płytkie i wodniste. Dużo się w nim dzieje ale to pewnie sensoryk by to określił Ja powiem że jak na pierwszego kwasa to chyba udane...postoi - zobaczymy. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 1 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 (edytowane) 36 - " End of the Beginning " - warzone 01.09.2015 Belgian Dark Strong Rye AleZakładane - 12l , 22 blg , 29 IBU, 11,5 % ABV, 57 EBCZasyp:- Żytni - 2 kg- Pale Ale Soufflet - 1,5 kg - Pszeniczny - 0,24 kg - Biscuit - 0,19 kg - Special B Castlemalting - 0,14 kg - Caramel 40 EBC - 0,10 kg Dodatki: - gips piwowarski do zacierania - 1 tsp- cukier Muscovado - 0,5 kg - 10 min - cukier candi - 0,5 kg - 10 min - wiśnie po nalewce - 1 kg - 10 min - mech irlandzki - 1 tsp - 10 min Zacieranie:- 120`- 67 -> 65 °C Gotowanie - 120` Chmielenie: 16 g - Iunga - 60 minDrożdże:Gozdawa BFSAY III (świeże) pokolenie , zadane w temp 20°C w dniu 01.09.2015 i przeniesione w temp 18°C w dniu 01.09.2015Po wysłodzeniu otrzymałem 20 l Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 13 l , 21,5 blg FFT zszedł do ................ blg ( zszedł do 0 blg, czyli coś go trąciło. Próbka mocno wytrawna i kwaśna. Wyraźna infekcja w FFT. Piwo w fermentorze puki co smakuje dobrze i aromat też ok, chociaż też zastanawia mnie dosyć duża wytrawność w tak krótkim czasie. Zobaczę co będzie za dwa- trzy tyg.) ...........2015 - przelane na cichą bez cichej23.10.2015 - rozlane z syropem z cukru 81g. Zakładane nagazowanie 2,4 v/ v. Wyszło 26 x 0,5 l Zeszło do 0 blg co daje mu 11 % alkKomentarz: https://youtu.be/CMOU-uwGJkw Bardzo ładny przełom. Fermentacja ruszyła natychmiast. 03.09 - przeniesione do temp. otoczenia 24°C. Przed przeniesieniem temp. fermentacji ok 22°C Edytowane 23 Października 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Dziś zabutelkowałem warkę 34 i drożdże Gozdawy znowu miło się sprawiły. Piwo zeszło prawie do zera co daje mu fajną wytrawność ale ie czuć w nim pustki. Czuć podbudowę słodową. Bardzo ładnie flokulowały w tej warce. Przy rozlewie piwo bardzo klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 (edytowane) Warka 33 poszła dziś na krótką cichą z dodatkiem chmieli na zimno. Aromat przy zlewaniu cytrusowy. W smaku też cytrusowo i wytrawnie. Na cichą poszła też warka 35 . Wyraźne wyczuwalne aromaty winne przy zlewaniu. Bardzo klarowne. Edytowane 1 Października 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 6 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Warka 33 poszła dziś w butelki. Bardzo fajna cytrusowość połączona z żywicznością. W smaku wytrawne. Tą razą udało mi się odfiltrować chmieliny i piwo zlało się klarowne.Teraz tylko poczekać jak się ułoży. Edytowane 6 Października 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 W czeluściach piwnicy zachowały się dwie butelki z warki IX i po półtora rocznym leżakowaniu jedna została otwarta. Okazuje się że czas nie zaszkodził piwu. Po otwarciu nawet mocne psyknięcie ale piwo ani myślało iść na spacer, natomiast uniosły się słodkie miodowe aromaty połączone z czekoladą. Lukrecja już poszła głębiej i nie jest już tak mocno wyczuwalna jak wcześniej. W smaku...aksami, aksamit, aksamit. Piwo w dalszym ciągu ma dużą pełnię. Wyraźnie wyczuwalne karmele, czekolada. Czuć paloność i lekką kwaskowość od ciemnych słodów. Piana początkowo na jeden palec zmniejsza się do paru milimetrów ale pozostała do końca. Wniosek - siemię nie zabiło piany jak pisał Wojtek w degustacjach Myślę, że z czasem zyskało na sesyjności właśnie dzięki ułożeniu się lukrecji. Alkohol który na początku był wyczuwalny poszedł sobie gdzieś i teraz rozgrzewa przyjemnie od żołądka. Na takie chłodne di piwo idealne. Wcześniej zastanawiałem się czy jest sens go powtarzać i dziś wiem że warto, tylko trzeba go dobrze przeleżakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) Przygotowując recepturę na warkę 34 zastanawiałem się co wniosą liście limonki w tej ilości i czy piwo będzie odpowiadało moim oczekiwaniom. Dzisiaj po degustacji mogę stwierdzić że był to ciekawy i dobry pomysł. W aromacie i smaku wyraźnie czuć liście limonki, ale są one łagodniejsze niż w suszu. Wytrawność piwa w połączeniu z tym daje wrażenie jakbym pił lekkiego Saison`a a to ma 7% którego nie czuć wcale. Mocno zdradliwe Szkło opróżnia się bardzo szybko. Piwo dopiero się układa ale i tak już jest dosyć ciekawe, właśnie dzięki temu małemu dodatkowi. Edytowane 22 Października 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 23 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Warka nr 36 poszła w butelki, a do warki 35 poszły wiśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 (edytowane) # 37 - " When a Blind Man Cries " - warzone 28.10.2015 Rye American StoutZakładane - 15l , 12,5 blg ,60 IBU, 5 % ABV, 73 EBCZasyp:- Żytni - 2 kg - Pszeniczny - 0,80 kg - Biscuit - 0,19 kg - Jęczmień palony - 0,30 kg - Carafa II - 0,07 kg - Carafa III - 0,20 kg Niesłodowane: - płatki jęczmienne błyskawiczne - 1 kg - płatki owsiane błyskawiczne - 0,50 kg Dodatki: - gips piwowarski do zacierania - 1 łyżeczka - mech irlandzki - 1 tsp - 10 min - łuska kakaowca Kakałszale - 0,25 kg - 10 min Zacieranie:- 60`- 67 -> 65 °C Gotowanie - 60` Chmielenie: 40 g - Iunga - @ 60 min 30 g - Cascade granulat - @ 0 min 30 g - Centennial szyszka - hop stand @30 minDrożdże:Gęstwa Yeast Bay - Vermont Ale, zadane w temp 17°C w dniu 28.10.2015 i przeniesione w temp 18°C w dniu 28.10.2015Po wysłodzeniu otrzymałem 18 l Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 15 l , 12 blg 07.11.2015 - przelane na cichą21.11.2015 - rozlane z syropem z cukru 64g. Zakładane nagazowanie 2 v/ v. Wyszło 28 x 0,5 l Zeszło do 2 blg co daje mu 5,1 % alkKomentarz: https://youtu.be/9_Iq9CWuqMM Filtracja bez najmniejszego problemu. Trochę niska wydajność, ale nie wiem czy przez słody czy dodatki niesłodowane. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Nie kumam komentu YOUTUBE ale piwa masz ok . Serpiente 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Nie kumam komentu YOUTUBE Grzesiu, no co Ty? Przeca od tytułu tego kawałka nazwał to piwo Serpiente 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 29 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Nie kumam komentu YOUTUBE Grzesiu, no co Ty? Przeca od tytułu tego kawałka nazwał to piwo dokładnie ...nazwy od kawałków są od jakiegoś czasu to i muza być powinna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 When a Blind Man Cries No nie zagrali akurat tego numeru w niedzielę w Łodzi, ale było nieźle Jeszcze do dzisiaj śmiga mi po głowie numer Demon's Eye Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 29 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 When a Blind Man Cries No nie zagrali akurat tego numeru w niedzielę w Łodzi, ale było nieźle Jeszcze do dzisiaj śmiga mi po głowie numer Demon's Eye Żałuję że nie mogłem być bo pewnie taka okazja się już może nie powtórzyć... tak jak z Black Sabbath Ozzy oficjalnie potwierdził że kończą działalność po tej trasie...a kurde trzeba było wszystko rzucić i jechać jak grali w Polsce. Teraz to już tylko "polować" za granicą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 When a Blind Man Cries No nie zagrali akurat tego numeru w niedzielę w Łodzi, ale było nieźle Jeszcze do dzisiaj śmiga mi po głowie numer Demon's Eye Żałuję że nie mogłem być bo pewnie taka okazja się już może nie powtórzyć... tak jak z Black Sabbath Ozzy oficjalnie potwierdził że kończą działalność po tej trasie...a kurde trzeba było wszystko rzucić i jechać jak grali w Polsce. Teraz to już tylko "polować" za granicą... Coś Ty! od 2009r. są co najmniej raz w roku w Polscem, także pewnie będą też w 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 29 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 When a Blind Man Cries No nie zagrali akurat tego numeru w niedzielę w Łodzi, ale było nieźle Jeszcze do dzisiaj śmiga mi po głowie numer Demon's Eye Żałuję że nie mogłem być bo pewnie taka okazja się już może nie powtórzyć... tak jak z Black Sabbath Ozzy oficjalnie potwierdził że kończą działalność po tej trasie...a kurde trzeba było wszystko rzucić i jechać jak grali w Polsce. Teraz to już tylko "polować" za granicą... Coś Ty! od 2009r. są co najmniej raz w roku w Polscem, także pewnie będą też w 2016 Pisałem o Black Sabbath. To już ostania szansa aby być na koncercie, tylko za granicą. Purple pewnie jeszcze się pokażą u nas, zdrowsi są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 When a Blind Man Cries No nie zagrali akurat tego numeru w niedzielę w Łodzi, ale było nieźle Jeszcze do dzisiaj śmiga mi po głowie numer Demon's Eye Żałuję że nie mogłem być bo pewnie taka okazja się już może nie powtórzyć... tak jak z Black Sabbath Ozzy oficjalnie potwierdził że kończą działalność po tej trasie...a kurde trzeba było wszystko rzucić i jechać jak grali w Polsce. Teraz to już tylko "polować" za granicą... Coś Ty! od 2009r. są co najmniej raz w roku w Polscem, także pewnie będą też w 2016 Pisałem o Black Sabbath. To już ostania szansa aby być na koncercie, tylko za granicą. Purple pewnie jeszcze się pokażą u nas, zdrowsi są Tak, to kolejna ostatnia trasa Black Sabbath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Tak, to kolejna ostatnia trasa Black Sabbath heh oby tak było. Ale patrząc na Ozziego to chyba już sił nie mają. # 37 już na wysokich krążkach. Było trochę lęku bo jakoś wystartować robale nie chciały, ale jakoś się rozpędziły. Temp fermentacji ustaliła się na 18-19°C Tą warką przerywam tematy belgijskie. Teraz trochę chmielowych piw w planie. Na warsztacie robi się nowy sprzęt do zachmielania, ale czasu trochę mało to i powoli idzie. Niby teraz poskładać do kupy parę elementów a jakoś się zebrać nie mogę. Najlepszym motywatorem pewnie będzie zaplanowanie jakiegoś IIPA to się zbiorę i poskładam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) Warka 37 zlana na cichą. jest ciekawie, czekoladowo i owocowo. Warka 36 powoli się nagazowuje i układa. Póki co, wyczuwalna alkoholowość, Z pewnością potrzebuje paru mcy leżakowania. Piwo gęste od żyta (nalewa się prawie jak syrop ), ale wytrawne w smaku. Wyczuwalne tematy belgijskie, fajna kwaskowość i ziemistość jaką wniósł słód żytni. Edytowane 7 Listopada 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) # 37 -" When a Blind Man Cries " poszła w butelki. Podczas rozlewu wyczuwalna mocna gorzka czekolada uzupełniana chmielami. W smaku wyraźna goryczka i również czekolada Edytowane 21 Listopada 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Warka 35 "Deep" poszła w butelki. Kwaśność od wiśni na razie lekka ale przyjemna. Wiśnie nadały też fajnego koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Ostatni dzień roku i ostatnia warka. A że w parę dni temu odeszła legenda, to w podzięce za jego dorobek.... # 38 - A Tribute To Lenny " Killed by Death" - warzone 31.12.2015 Rye American StoutZakładane - 24l , 12,5 blg , 66,6 IBU, 5,2 % ABV, 73 EBCZasyp: - Pale Malt Soufflet - 2 kg- Żytni - 2 kg - Jęczmień palony - 0,46 kg - Carafa III - 0,31 kg - Special B - 0,20kg Niesłodowane: - płatki żytnie błyskawiczne - 0,80 kg - płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg - płatki pszeniczne błyskawiczne - 0,50 kg Dodatki: - gips piwowarski do zacierania - 1 łyżeczka - mech irlandzki - 1 tsp - 10 min - łuska kakaowca Kakałszale - 0,25 kg - 10 min (zapomniałem o łusce i musiałem zagotować ją osobno i dodałem ją w trakcie filtracji po gotowaniu) Zacieranie:- 80`-67 -> 65 °C Gotowanie - 60` Chmielenie: 50 g - Iunga - @ 60 25 g - Chinook granulat - @ 15 75 g - Cascade granulat - @ 0 75 g - Chinook granulat - hop stand @30 Drożdże:Gęstwa Yeast Bay - Vermont Ale, zadane w temp 18°C w dniu 31.12.2015 i przeniesione w temp 17°C w dniu 31.12.2015Po wysłodzeniu otrzymałem 28 l Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 24 l 13 blg FFT zszedł do 2 blg ............2016 - przelane na cichą - bez cichej08.02.2016 - rozlane z syropem z cukru 114g. Zakładane nagazowanie 2 v/ v. Wyszło 48 x 0,5 l i 1 x 0,33 Zeszło do 2 blg co daje mu 5,7% alkKomentarz: https://youtu.be/6ngDWnP2akE Pomimo zakręconego dnia ( zapomniałem o filtratorze w kadzi i musiałem odlewać zacier, zapomniałem o łusce) ukończyłem warkę na całkiem dobrej wydajności. Wyszło troszkę wyżej niż planowałem ale już nie rozcieńczałem Niech będzie jak jest. 19.05 - jedna z ostatnich butelek Szkoda, bo nawet niezłe wyszło. Oleiste od żyta ale nie ulepkowate, o wyraźnej chmielowości i czekoladzie. Fakt, nie ma takiej gładkości jak poprzednia warka w której dałem łuskę w trakcie. Łuska wniosła właśnie tą dodatkową gładkość. Edytowane 19 Maja 2016 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) # 39 - "Speed of Light" - warzone 17.01.2016 Fruit AleZakładane - 15l , 12,5 blg , 48 IBU, 5,4 % ABV, 18,5 EBCZasyp: - Pale Malt Soufflet - 3 kg- Pszenica prażona T. Fawcett & Sons - 0,5 kg - Carahell Weyermann - 0,5 kg Dodatki: - gips piwowarski do zacierania - 1 łyżeczka - kwas mlekowy - 5 ml do zacierania - mech irlandzki - 1 tsp - 10 min Zacieranie:- 60`-67 -> 65 °C - 15` - 75 °C Gotowanie - 60` Chmielenie: 30 g - Iunga - @ 60 Skórki z cytrusów ( pomelo, pomarańcza, cytryna) - 25 dag @ 15 - 25 dag @ 5 - 25 dag @ 0 Drożdże:Gęstwa Brux Trois, zadane w temp 18°C w dniu 17.01.2016 i przeniesione w temp 20°C w dniu 17.01.2016Po wysłodzeniu otrzymałem 16 l Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 14l 13blg FFT zszedł do ........ nie zejdzie bo nie zachowałem odpowiedniego reżimu sanitarnego i szlag go trafił Piwo pomimo tego ma się dobrze, fermentacja w trakcie i zapach nie wskazuje na nic niepokojącego. ............2016 - przelane na cichą bez cichej01.04.2016 - rozlane z syropem z cukru 81g. Zakładane nagazowanie 2,3 v/ v. Wyszło 27 x 0,5 l i 1 x 0,33 Zeszło do 0,5 blg co daje mu 6,5 % alk Komentarz: https://youtu.be/-F7A24f6gNc Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 W końcu znalazłem chwilkę czasu i warka 38 poszła w butelki. W aromacie podczas rozlewania czuć było że będzie to inne piwo od poprzedniego stoutu. Poprzednio było bardzo czekoladowo a teraz pierwsze skrzypce grają cytrusy pomieszane z czekoladą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się