AG1929 Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Zacierałem jednotemperaturowo w 67 stopniach. Po godzinie i negatywnej próbie jodowej, zamiast podgrzać do 78 stopni, przełożyłem zacier do filtracji. Po kilku minutach dostrzegłem pomyłkę i przełożyłem ponownie wszystko do gara w celu podgrzania. Reszta poszła już wg planu. Fermentacja ruszyła po kilkunastu godzinach, ale zastanawia mnie, czy pojawią się jakieś niepożądane smaki przez różnice temperatury, która powstała przy niepotrzebnym przekładaniu zacieru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Raczej nie. Zacier podgrzewamy głównie w celu deaktywacji enzymów i obniżenia lepkości co ma ułatwić filtrację. http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna#Mash_out Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Orientuje się, po co podgrzewam zacier. Chodzi mi o to, że przekładając do filtracji i ponownie do gara,temperatura zacieru spadła i stąd moje obawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 1. bez obaw 2. piwo i tak będzie niezłe 3. i tak nie wiemy jakie by było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Też tak kiedyś miałem, jedyne co zauważyłem to wzrost wydajności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Temperatura raczej nie spadła zbytnio, woda ma dużą pojemność cieplną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 To spokojniejszy jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Ja w ogóle nie stosuję wygrzewu i nie widzę negatywnych skutków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Ja w ogóle nie stosuję wygrzewu i nie widzę negatywnych skutków. Jeszcze raz napiszę. Przekładając do filtracji zacier o temperaturze 67 stopni i przetrzymaniu go tam kilka minut, jego temperatura spadła ( nie sprawdziłem do ilu spadła ). Potem zauważyłem błąd i przełożyłem znowu do gara w celu podgrzania. Chodzi mi o ten spadek temperatury i czy w tym czasie, z zacieranego słodu nie uwolniły się jakieś niepożądane związki.... Edytowane 28 Października 2013 przez AG1929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Nie powinno się nic stać. Zacieranie zakończyłeś, a bez podgrzania do 78°C naraziłbyś się co najwyżej na problemy w filtracją. Powiedzmy, że "groźne" może być przesadne wysładzanie do wartości bliskich 1-2°Blg, wtedy faktycznie możesz wzbogacić brzeczkę o dodatkowej, niepożądane składniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Ja w ogóle nie stosuję wygrzewu i nie widzę negatywnych skutków. Jeszcze raz napiszę. Przekładając do filtracji zacier o temperaturze 67 stopni i przetrzymaniu go tam kilka minut, jego temperatura spadła ( nie sprawdziłem do ilu spadła ). Potem zauważyłem błąd i przełożyłem znowu do gara w celu podgrzania. Chodzi mi o ten spadek temperatury i czy w tym czasie, z zacieranego słodu nie uwolniły się jakieś niepożądane związki.... Moim zdanien nic złego się nie stanie. Kilkukrotnie musiałem z wiadra do filtracji przekładać z powrotem do gara, bo temp. spadła i filtracja utknęła na twardo. Sytuacja myślę dośc podobna, także nie przejmowałbym się zbytnio takim spadkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Ja w ogóle nie stosuję wygrzewu i nie widzę negatywnych skutków. Też olewam 78c , przecie i tak po filtracji idzie do gotowania , a stosując filtr rurkowy i tak nie mam problemów z gęstością i filtracją . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Ja w ogóle nie stosuję wygrzewu i nie widzę negatywnych skutków. Też olewam 78c , przecie i tak po filtracji idzie do gotowania , a stosując filtr rurkowy i tak nie mam problemów z gęstością i filtracją . Ale to nie jest tematem pytania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Zacierałem jednotemperaturowo w 67 stopniach. Po godzinie i negatywnej próbie jodowej, zamiast podgrzać do 78 stopni, przełożyłem zacier do filtracji. IMHO to jest pierwotna przyczyna zapytania , dla tego odniosłem się , ale skoro uważasz że nie w temat .... no cóż człowiek bywa omylnym , mam nadzieje że wielkiej krzywdy nie zrobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Krzywdy nie zrobiłeś, ale czytasz wybiórczo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się