Skocz do zawartości

Baton

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zrobić American Pale Ale, około 13 blg, goryczka dosyć wyraźna, ale bez szaleństwa, myślę jakieś 45 ibu byłoby dobrze. Raczej dosyć wytrawne. Wolałbym uzyskać aromaty cytrusowe, owocowe niż żywiczne, sosnowe. Będzie to moja pierwsza receptura i dopiero trzecia warka, także wszystkie sugestie mile widziane.

słody:

- Pale Ale 4,5 kg

- Caraamber 0,5 kg

drożdże:

- Safale S-04 (czy lepiej dać US-05?)

 

zacieranie:

66°C przez 60 min

72°C przez 10 min

76°C

 

chmielenie:

5g Citra (12%) - 60 min

5g Galaxy (14,8%) - 60 min

10g Amarillo (8,9%) - 30 min

10g Centennial (10%) - 30 min

10g Citra (12%) -30 min

10g Amarillo (8,9%) - 5 min

10g Centennial (10%) - 5 min

10g Citra (12%) -5 min

 

na zimno:

30g Amarillo - 3 dni

30g Centennial - 3 dni

25g Galaxy - 3 dni

 

BS wylicza mi 1,052 SG i 50 ibu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz wytrawne, to chyba inaczej powinieneś zacierać. Raczej 62-72-78. Co do chmielenia, to mam małe doświadczenie, ale obawiam się, że za dużo na zimno chcesz sypnąć, może trawą zajeżdżać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

85g na zimno to wcale nie za dużo ;). Co do drożdży wybrałbym US-05, a zacierania wydaje mi się, że jest ok, choć ja zatarłbym 66-68°C - 90min i mash out. Przy tak małym ciele moim zdaniem wcale nie trzeba zacierać jakoś specjalnie na wytrawnie.

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z 300g zwykłego 150 EBC wyszło niemalże bursztynowe, tak że potwierdzam, mało i jaśniejszego. Wrażenie pełni jest odpowiednie, na smak też to zbytnio nie wpłynęło, więc można go w ogóle zastąpić monachijskim.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A cytrus to nie owoc ?

Mogłem napisać: Bedzie cytrusowo. Jeśli chcesz mocno cytrusowe to sypnij jeszcze chmielu do chłodzenia, ale staram się zbyt często w zdaniach nie powtarzać tych samych wyrazów i stosować określenia bliskoznaczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też chciałbym zrobić APA i zastanawiam się czy można sypnąć pszenicznego jasnego, np. na 3kg pale ale jakieś 200g pszenicznego i 200 g np. carapilsa. Z chmieli mam po 12 g Centenniala i Simcoe, jakieś 37g Citry plus resztki Amarillo. Celuję w jakieś 15l piwa o Blg 12, IBU ok 40-45.

Edytowane przez Dario
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz pszeniczny to możesz go dodać do ok 10% zasypu. Carapils nie dodawaj wiecej niż ok. 100-120g na 20L albo do ok. 60-80g na 15L. Carapils to nie to samo co karamelowy, dodaje taki lekki "skunkiness" do smaku piwa, dlatego nie ma co z tym przesadzac. Oprócz Carapils daj troche jasnego karamelu dla balansu, do ok. 300-350g na 20L albo 200-230g na 15L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może tak:

Pale Ale 3,5kg

Carahell 200g

Carapils 60g

Pszeniczny jasny 200g

 

Chmielenie:

Columbus 5g 60min

Centennial 10g 60min

Citra 10g 15min

Simcoe 10g 15 min

 

Wychodzi 16l, 12,3 Blg, 44 IBU. Co myślicie?

Edytowane przez Dario
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za miało chmielu. Zastosowałbym również chmielenie na zimno.

 

Chmielenie:

Na goryczkę coś

Citra 10g 10min

Simcoe 10g 10 min

Citra 10g 5 min

Simcoe 10g 5 min

Citra 15g 0 min

Simcoe 15g 0 min

 

Na zimno:

Citra 30g 5 dni

Simcoe 30g 5 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może tak:

Pale Ale 3,5kg

Carahell 200g

Carapils 60g

Pszeniczny jasny 200g

 

Chmielenie:

Columbus 5g 60min

Centennial 10g 60min

Citra 10g 15min

Simcoe 10g 15 min

 

Wychodzi 16l, 12,3 Blg, 44 IBU. Co myślicie?

Brakuje ci tu chmielenia na 5-0 min. APA najlepiej chmielic ok 1 oz. na 15 min + 1 oz na 5-0 min (to na 20L). Na 15L ja bym chmielił to tak:

Columbus 5g 15min + Centennial 10g 15min

Citra 10g 0min + Simcoe 10g 0min.

Na goryczkę możesz użyć nawet Marynkę, tylko ustaw sobie IBU.

PS: jeżeli chłodzisz bez chłodzarki np. w wannie albo na balkonie, to przesuń późne chmielenie np z 15 min na 0 min a z 0 min na -15min (15 min po wystawieniu na balkon).

Za miało chmielu. Zastosowałbym również chmielenie na zimno.

 

Chmielenie:

Na goryczkę coś

Citra 10g 10min

Simcoe 10g 10 min

Citra 10g 5 min

Simcoe 10g 5 min

Citra 15g 0 min

Simcoe 15g 0 min

 

Na zimno:

Citra 30g 5 dni

Simcoe 30g 5 dni

Tutaj może troche przesada z ilością chmieli to jest APA 15L a nie IPA 20L.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmieli wyszło mi, że mam tyle:

Columbus 5g

Centennial 12,5g

Simcoe 62,5g

Citra 37g

Amarillo 5g

 

Planowałem tak:

Columbus 5g 60min

Centennial 12,5g 60min

Citra 10g 0min + Simcoe 10g 0min

Citra 10g + Simcoe 10g chłodzenie

reszta na zimno

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.