Baton Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Chciałbym zrobić American Pale Ale, około 13 blg, goryczka dosyć wyraźna, ale bez szaleństwa, myślę jakieś 45 ibu byłoby dobrze. Raczej dosyć wytrawne. Wolałbym uzyskać aromaty cytrusowe, owocowe niż żywiczne, sosnowe. Będzie to moja pierwsza receptura i dopiero trzecia warka, także wszystkie sugestie mile widziane. słody: - Pale Ale 4,5 kg - Caraamber 0,5 kg drożdże: - Safale S-04 (czy lepiej dać US-05?) zacieranie: 66°C przez 60 min 72°C przez 10 min 76°C chmielenie: 5g Citra (12%) - 60 min 5g Galaxy (14,8%) - 60 min 10g Amarillo (8,9%) - 30 min 10g Centennial (10%) - 30 min 10g Citra (12%) -30 min 10g Amarillo (8,9%) - 5 min 10g Centennial (10%) - 5 min 10g Citra (12%) -5 min na zimno: 30g Amarillo - 3 dni 30g Centennial - 3 dni 25g Galaxy - 3 dni BS wylicza mi 1,052 SG i 50 ibu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Jak chcesz wytrawne, to chyba inaczej powinieneś zacierać. Raczej 62-72-78. Co do chmielenia, to mam małe doświadczenie, ale obawiam się, że za dużo na zimno chcesz sypnąć, może trawą zajeżdżać. Dominik Stanowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Ostatnio na zimno dałem 20g Amarillo i 20g Fuggles i aromat nie był powalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) 85g na zimno to wcale nie za dużo . Co do drożdży wybrałbym US-05, a zacierania wydaje mi się, że jest ok, choć ja zatarłbym 66-68°C - 90min i mash out. Przy tak małym ciele moim zdaniem wcale nie trzeba zacierać jakoś specjalnie na wytrawnie. Edytowane 31 Października 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Ja wolę w apa mniej karmelu, 0,3kg max i to niezbyt ciemnego 30-40 EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Z 300g zwykłego 150 EBC wyszło niemalże bursztynowe, tak że potwierdzam, mało i jaśniejszego. Wrażenie pełni jest odpowiednie, na smak też to zbytnio nie wpłynęło, więc można go w ogóle zastąpić monachijskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Ok, to dam 0,25 kg Carared (40-50 EBC). A jak z chmieleniem? Będzie cytrusowo i owocowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Głównie cytrusowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Bedzie cytrusowo. Jeśli chcesz mocno owocowe to sypnij jeszcze chmielu do chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 A cytrus to nie owoc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Nie cytryna to dzieło samego szatana. Igorrodz, Jarzyn_waleczny i Sławek 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Undeath, poprawiłeś mi humor masz plusik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Marchew to owoc. A ślimak to ryba. Nigdy nie wiesz co jesz. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) A cytrus to nie owoc ? Taki tam skróty myślowy, chyba wszyscy wiedzą o co chodzi Edytowane 31 Października 2013 przez Baton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 A cytrus to nie owoc ? Mogłem napisać: Bedzie cytrusowo. Jeśli chcesz mocno cytrusowe to sypnij jeszcze chmielu do chłodzenia, ale staram się zbyt często w zdaniach nie powtarzać tych samych wyrazów i stosować określenia bliskoznaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Dla dociekliwych. Cytrus - roślina Cytryna - owoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Też chciałbym zrobić APA i zastanawiam się czy można sypnąć pszenicznego jasnego, np. na 3kg pale ale jakieś 200g pszenicznego i 200 g np. carapilsa. Z chmieli mam po 12 g Centenniala i Simcoe, jakieś 37g Citry plus resztki Amarillo. Celuję w jakieś 15l piwa o Blg 12, IBU ok 40-45. Edytowane 4 Listopada 2013 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Jak chcesz pszeniczny to możesz go dodać do ok 10% zasypu. Carapils nie dodawaj wiecej niż ok. 100-120g na 20L albo do ok. 60-80g na 15L. Carapils to nie to samo co karamelowy, dodaje taki lekki "skunkiness" do smaku piwa, dlatego nie ma co z tym przesadzac. Oprócz Carapils daj troche jasnego karamelu dla balansu, do ok. 300-350g na 20L albo 200-230g na 15L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) To może tak: Pale Ale 3,5kg Carahell 200g Carapils 60g Pszeniczny jasny 200g Chmielenie: Columbus 5g 60min Centennial 10g 60min Citra 10g 15min Simcoe 10g 15 min Wychodzi 16l, 12,3 Blg, 44 IBU. Co myślicie? Edytowane 4 Listopada 2013 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Za miało chmielu. Zastosowałbym również chmielenie na zimno. Chmielenie: Na goryczkę coś Citra 10g 10min Simcoe 10g 10 min Citra 10g 5 min Simcoe 10g 5 min Citra 15g 0 min Simcoe 15g 0 min Na zimno: Citra 30g 5 dni Simcoe 30g 5 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) To może tak: Pale Ale 3,5kg Carahell 200g Carapils 60g Pszeniczny jasny 200g Chmielenie: Columbus 5g 60min Centennial 10g 60min Citra 10g 15min Simcoe 10g 15 min Wychodzi 16l, 12,3 Blg, 44 IBU. Co myślicie? Brakuje ci tu chmielenia na 5-0 min. APA najlepiej chmielic ok 1 oz. na 15 min + 1 oz na 5-0 min (to na 20L). Na 15L ja bym chmielił to tak: Columbus 5g 15min + Centennial 10g 15min Citra 10g 0min + Simcoe 10g 0min. Na goryczkę możesz użyć nawet Marynkę, tylko ustaw sobie IBU. PS: jeżeli chłodzisz bez chłodzarki np. w wannie albo na balkonie, to przesuń późne chmielenie np z 15 min na 0 min a z 0 min na -15min (15 min po wystawieniu na balkon). Za miało chmielu. Zastosowałbym również chmielenie na zimno. Chmielenie: Na goryczkę coś Citra 10g 10min Simcoe 10g 10 min Citra 10g 5 min Simcoe 10g 5 min Citra 15g 0 min Simcoe 15g 0 min Na zimno: Citra 30g 5 dni Simcoe 30g 5 dni Tutaj może troche przesada z ilością chmieli to jest APA 15L a nie IPA 20L. Edytowane 4 Listopada 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 No właśnie nie chcę przesadzić z chmielem. Lubię goryczkę ale to ma być APA, więc myślę że 45 IBU to max. Ok, a co myślicie o słodach? Może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Tak zasyp jest w porzadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 A i przypomniało mi się, że zostało mi 0,5 kg monachijskiego I. Mogę dać np. 3 kg pale ale i 0,5kg monachijskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Chmieli wyszło mi, że mam tyle: Columbus 5g Centennial 12,5g Simcoe 62,5g Citra 37g Amarillo 5g Planowałem tak: Columbus 5g 60min Centennial 12,5g 60min Citra 10g 0min + Simcoe 10g 0min Citra 10g + Simcoe 10g chłodzenie reszta na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się