wizi Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) Kolego Wizi piwo pszeniczne serii Piwosz niestety zwz ekonomicznych ma w zestawie drożdże Ale, a nie dedykowane pszeniczne. Jestem ciekaw Twojej opinii. Jeśli nie będzie wystarczająco dobre.Zmienimy drożdże na dedykowane. Chętnie też przeczytam opinie o innych naszych wyrobach, gdyż cechuje nas pokora i chęć doskonalenia produktu. Skoro tak to chyba najpierw zrobię pszeniczne, a potem dopiero stouta Paczka przyjdzie za 2 dni, więc na recenzje trzeba będzie poczekać jakieś 3 tygodnie. Co do drożdży dedykowanych to różnica 2 zł w cenie produktu nie będzie wyczuwalna. Edytowane 5 Listopada 2013 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelot Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Ja właśnie chciałem się podzielic w innym temacie swoją pierwszą warką... właśnie zestawem Gozdawa pszeniczne. Nie napiszę jeszcze nic o samym produkcie, ponieważ 31.10 nastawiłem, a dzisiaj jeszcze fermentuje dosc mocno. Ale z tego co widzę, to rewelacji nie będzie bo chyba zostałem wprowadzony w błąd z tymi drożdzami.. ? WTF? Sugerując się opisem ze strony HB, z której zakupiłem brewkita w opisie wynika cyt: Zestaw zawiera nachmielony ekstrakt piwo domowe Pszeniczne 1,7 kg wraz z dedykowanymi drożdżami górnej fermentacji do tego stylu http://homebeer.pl/pl/piwo-domowe-pszeniczne-gozdawa-klasa-piwosz-17kg.html I nie będzie dobrego pszeniczniaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Ja właśnie chciałem się podzielic w innym temacie swoją pierwszą warką... właśnie zestawem Gozdawa pszeniczne. Nie napiszę jeszcze nic o samym produkcie, ponieważ 31.10 nastawiłem, a dzisiaj jeszcze fermentuje dosc mocno. Ale z tego co widzę, to rewelacji nie będzie bo chyba zostałem wprowadzony w błąd z tymi drożdzami.. ? WTF? Sugerując się opisem ze strony HB, z której zakupiłem brewkita w opisie wynika cyt: Zestaw zawiera nachmielony ekstrakt piwo domowe Pszeniczne 1,7 kg wraz z dedykowanymi drożdżami górnej fermentacji do tego stylu http://homebeer.pl/p...iwosz-17kg.html I nie będzie dobrego pszeniczniaka Kolego http://www.gozdawa.org/piwosz-pszeniczne pszeniczniak będzie dobry, gwarantuje,brak będzie jedynie estrów bananowo-korzennych Pozdrawiam Maciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelot Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Ok. Ale właśnie o ten smak mi chodziło Szkoda, że nie miałem takiej informacji, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 http://www.gozdawa.o...wosz-pszeniczne pszeniczniak będzie dobry, gwarantuje,brak będzie jedynie estrów bananowo-korzennych Pozdrawiam Maciek Ale chyba chodzi o banany i goździki W jakich opakowaniach są te ekstrakty(metalowa puszka, plastikowe pudełko)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 A gdzie można dostać drożdże Gozdawy osobno? Na szybko patrzyłem i w sklepach same brewkity... Ciekaw jestem tych do belgów BFSAY. Kolego w ramach promocji wystawimy na Allegro ,prawdopodobnie koło 10.11 wszystkie nasze produkty,a jest ich więcej niż na naszej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 http://www.gozdawa.o...wosz-pszeniczne pszeniczniak będzie dobry, gwarantuje,brak będzie jedynie estrów bananowo-korzennych Pozdrawiam Maciek Ale chyba chodzi o banany i goździki W jakich opakowaniach są te ekstrakty(metalowa puszka, plastikowe pudełko)? puszka 1250ml Can Pack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 http://www.gozdawa.o...wosz-pszeniczne pszeniczniak będzie dobry, gwarantuje,brak będzie jedynie estrów bananowo-korzennych Pozdrawiam Maciek Ale chyba chodzi o banany i goździki W jakich opakowaniach są te ekstrakty(metalowa puszka, plastikowe pudełko)? puszka 1250ml Can Pack gożdziki to przyprawy korzenne ale naprawde nie będę polemizował w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 w ramach promocji wystawimy na Allegro ,prawdopodobnie koło 10.11 A po co Wam allegro . Nie lepiej dystrybuować przez sklepy piwowarskie? Spotkać się, dogadać, zrobić jakąś akcję promo i już Szybciej i sprawniej. Uważam, że macie duży potencjał rozhulania u nas w kraju trochę zepchniętego na bocznicę warzenia z ekstraktów. Oby z głową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 To są ekstrakty robione w Polsce, czy przelewane w Polsce? Jak robione to uznanie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 http://www.gozdawa.o...wosz-pszeniczne pszeniczniak będzie dobry, gwarantuje,brak będzie jedynie estrów bananowo-korzennych Pozdrawiam Maciek Ale chyba chodzi o banany i goździki W jakich opakowaniach są te ekstrakty(metalowa puszka, plastikowe pudełko)? puszka 1250ml Can Pack gożdziki to przyprawy korzenne ale naprawde nie będę polemizował w tym temacie Jak zwał tak zwał.Goździków nie dodajemy to efekt zacierania i ich brak to raczej wada w pszeniczniakach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 w ramach promocji wystawimy na Allegro ,prawdopodobnie koło 10.11 A po co Wam allegro . Nie lepiej dystrybuować przez sklepy piwowarskie? Spotkać się, dogadać, zrobić jakąś akcję promo i już Szybciej i sprawniej. Uważam, że macie duży potencjał rozhulania u nas w kraju trochę zepchniętego na bocznicę warzenia z ekstraktów. Oby z głową Kolego Allegro tylko do promocji np drożdży,którym poświeciliśmy z żoną 10lat, Bo w Europie jesli chodzi o aktywne suszone drożdże piwowarskie to jest monopol 3-4 firm Od końca listopada będziemy mieli na Interii rubrykę o Piwowarstwie Domowym,zapraszamy czujących się na siłach do jej współredagowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Ja właśnie chciałem się podzielic w innym temacie swoją pierwszą warką... właśnie zestawem Gozdawa pszeniczne. Nie napiszę jeszcze nic o samym produkcie, ponieważ 31.10 nastawiłem, a dzisiaj jeszcze fermentuje dosc mocno. Ale z tego co widzę, to rewelacji nie będzie bo chyba zostałem wprowadzony w błąd z tymi drożdzami.. ? WTF? Sugerując się opisem ze strony HB, z której zakupiłem brewkita w opisie wynika cyt: Zestaw zawiera nachmielony ekstrakt piwo domowe Pszeniczne 1,7 kg wraz z dedykowanymi drożdżami górnej fermentacji do tego stylu http://homebeer.pl/p...iwosz-17kg.html I nie będzie dobrego pszeniczniaka Pszeniczne są górnej fermentacji, więc gdzie zostałeś wprowadzony w błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Hodujecie własne drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 drożdży,którym poświeciliśmy z żoną 10lat, czy sami liofilizujecie drożdże? bo tak zrozumiałem tą wypowiedź, to dość ciekawa opcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Od końca listopada będziemy mieli na Interii rubrykę o Piwowarstwie Domowym,zapraszamy czujących się na siłach do jej współredagowania. Pewnie, podaj namiary, zawsze coś się doda. Nie ma problemu. Czyli rozumiem, że sami zajmujecie się przygotowaniem drożdży i ich konfekcjonowaniem? A jak z ekstraktami. Również je produkujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 drożdży,którym poświeciliśmy z żoną 10lat, czy sami liofilizujecie drożdże? bo tak zrozumiałem tą wypowiedź, to dość ciekawa opcja oj bardzo byśmy chcieli,ale piwne do homebrewingu to ekstraklasa drożdży,nikt w Polsce nie ma takiej technologii,tak naprawde to jedyny typ drożdży który nie ginie lub nie jest zabijany chemicznie lub termicznie,no może jeszcze cydrowe dla homebrewing. Te 10 lat to czas w którym sprowadzaliśmy drożdże piwne z całego świata w celach niekomercyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Jak to nie ma technologii? Ja liofilizowałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 no właśnie technologia jest dostępna, tylko, że nie komercyjnie - to nie jest jakieś straszne "rocket science" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) Kolego Jake Słabo poruszam się jeszcze na tym forum. Dobra lecimy z żartami. Coopers- Lager,European Lager,Heritage Lager. Black Rock-Export pilsner, Colonial Lager, Dry lager,Bock Finlandia Lager Geordie Lager Muntons -Pilsner, Export Pilsner,Continental Lager, Bock mogę tak dalej to wszystko są piwa dolnej fermentacji z drożdżami Ale, ale co tam, kolega jakoś nie krytykuje zagranicznych producentów. Nasze drożdże lagerowe mają zakres temperatury 9-19 stopni °C i zostały dobrane do warunków domowych i brewkitów. Do 19 stopni wytwarzają czyste bezestrowe profile, na pewno czystsze niż drożdże Ale w zestawach importowanych. Oczywiście lepszy profil otrzymamy przy temp.14-16 stopni, ale nie każdy ma takie możliwości, ale każdy ma prawo zrobić sobie piwo dolnej fermentacji. To, że ktoś robi źle, nie znaczy, że ty masz prawo robić tak samo i jeszcze się tym chwalić.A może się pochwal, co to za drożdże? A to z tym prawem to zabrzmiało prawie jak jakiś manifest. To zupełnie tak jakbyś napisał, że każdy ma prawo jeździć Volkswagenem, więc niech sobie kupi skodę. Ja wolę jednak mieć prawo zrobić dobre piwo. Przypuszczam jednak, że to nie są żadne drożdże dolnej fermentacji Ale najlepiej napisz jaki to gatunek drożdży i wystarczy. Edytowane 5 Listopada 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Jake, przenosisz dyskusję na jakieś niziny. Nie znasz produktu, producenta, ani piw jakie wychodzą z tych ekstraktów, to po co zabierasz głos...Nie rozumiem bart3q i Dżedży Dudek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) Kolego Jake Słabo poruszam się jeszcze na tym forum. Dobra lecimy z żartami. Coopers- Lager,European Lager,Heritage Lager. Black Rock-Export pilsner, Colonial Lager, Dry lager,Bock Finlandia Lager Geordie Lager Muntons -Pilsner, Export Pilsner,Continental Lager, Bock mogę tak dalej to wszystko są piwa dolnej fermentacji z drożdżami Ale, ale co tam, kolega jakoś nie krytykuje zagranicznych producentów. Nasze drożdże lagerowe mają zakres temperatury 9-19 stopni °C i zostały dobrane do warunków domowych i brewkitów. Do 19 stopni wytwarzają czyste bezestrowe profile, na pewno czystsze niż drożdże Ale w zestawach importowanych. Oczywiście lepszy profil otrzymamy przy temp.14-16 stopni, ale nie każdy ma takie możliwości, ale każdy ma prawo zrobić sobie piwo dolnej fermentacji. To ciekawostka, bo jak robiłem puchę Coopersa, to zalecana temperatura była poniżej 15 °C. Dla heritage lager zalecają nawet 13 °C. Ale mniejsza o większość, jeśli faktycznie macie drożdże, które do 19 °C są bezestrowe, to kupię Wasz produkt choćby ze względu na te drożdże - zastąpią moje ulubione 1007 German Ale, do których temperatura musi być jednak niższa. To, że nie każdy ma takie możliwości na dolniaka nie znaczy, żeby od razu skreślać coś takiego z instrukcji, raczej warto napisać, że zalecana temperatura to 14-16 °C, ale przy wyższej piwo też wyjdzie. To wg mnie uczciwsze podejście. To jednak mały pikuś. Najlepsze co piszecie, to to: Amber Lager: fermentacja trwa 5-8 dni. Jeśli z rurki fermentacyjnej nie wydobywa się CO2, to fermentację uważa się za zakończoną. Po zakończeniu fermentacji piwo rozlej do sterylnych butelek... itd". Litości. Już widzę zdziwionego młodego piwowara, który miał średnio szczelne wiadro i po 8 dniach w temperaturze 14 °C zabrał się za butelkowanie tego lagera. Jak ma szczęście i nie ma granatów, to może się i tak zdziwić otwierając butelkę. Owszem, może mieć też szczęście i fermentacja może się zakończyć tak szybko... Ale sądzę, że wątpię. Pomijając fakt, że szerzycie w ten sposób podejście, z którego my młodych piwowarów leczymy. Staramy się bez ustanku tłumaczyć, że zakończenie fermentacji stwierdza się aerometrem. Że bulkanie rurki fermentacyjnej niczego nie dowodzi. Że lepiej przetrzymać piwo dłużej, niż krócej, bo nawet 0,5 BLG niedofermentowania to aż 2,5 g cukru na butelkę za dużo (zwłaszcza jak ktoś doda jeszcze 4 g do refermentacji). Nie, sorry, dla mnie to trochę za dużo. Edytowane 5 Listopada 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 mi się kojarzą drożdże 2112 California Lager - ale nie wiem czy są w wersji suchej. Mogą to też być jakieś czyste ale jak German ale, albo Danstar Nottingham Ale sądzę, że wątpię. crosis...... proszę po polsku Chociaż masz sporo racji, to troszeczkę przesadzasz z wyrzutami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Dalej nie wiem, czy to ekstrakty robione na miejscu, czy przelewane i etykietkowane... Bo drożdże już jasne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 To nie jest tak, że chcę potępić firmę w czambuł. Kwestię temperatur drożdży uważam za drugorzędną, choć jak pisałem, uczciwiej byłoby napisać o zalecanej temperaturze, a nie od razu pisać w ten sposób. Natomiast kwestii samego podejścia do długości fermentacji nie zaakceptuję. Sam wiesz ile pytań o tym padało, ile "nie bulka" wyskakiwało w przeglądarce. W ilu tematach ja, Ty i kupa innych ludzi pisało o momencie zakończenia fermentacji. Zmiana tej poniekąd bzdurnej instrukcji nie wpłynie na sprzedaż produktów tej firmy. Coopers od początku zaleca badanie aerometrem i jakoś nikt się z tym nie kłóci ani na to nie psioczy. Za to taki prosty zabieg oszczędzi wielu początkującym osobom zawodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi