Dario Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Czyli tak: po burzliwej przelewam do drugiego fermentora na powiedzmy te 3 tygodnie a potem butelkuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgadza się chyba, że chcesz jeszcze lagerować go, to wtedy przelewasz na cichą z 2 tygodnie, potem jeszcze raz przelewasz na lagerowanie na około 3 tygodnie w temperaturze około 4 C najlepiej, i dopiero wtedy rozlewasz, z użyciem drożdży do refermentacji najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Ale to bez sensu, po co wtedy ta cicha 2 tygodnie ? Lepiej zrobić lagerowanie 5 tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Ale to bez sensu, po co wtedy ta cicha 2 tygodnie Myślę, że nie. Jeśli cicha oznacza fermentację, (a inna definicja cichej chyba nie ma sensu) to przeniesienie piwa do 4C przerwie ją. A niedojedzony cukier zostanie na pewno przefermentowany w butelkach i wiadomo czym to się skończy. Leżakuje się po całkowicie skończonej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 To już lepiej zrobić jedną długą burzliwą niż bawić się w cichą. Przy tak mocnym piwie przenoszenia na cichą w sensie "na dofermentowanie" jest moim zdanie bez sensu i zbędnym narażaniem się na infekcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Doświadczenia dużego nie mam, ale wydaje mi się, że ABV 9% jest mało podatne na infekcję Mojego koźlaka lagerowałem w tym samym wiadrze co fermentacja cicha. Przelewanie 2x chyba nie ma sensu, poza zwolnieniem wiadra. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez jackson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Chodzi o to, że lagerowanie na martwych drożdżach nie ma większego sensu. Więc jeśli już to lepiej przeprowadzić i cichą i burzliwą razem, a potem przelać na lagerowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 A jak z nagazowaniem? Po takim okresie trzeba dodawać świeżych drożdży do nagazowania? I w jakiej postaci? Gęstwa czy suche prosto do butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Mojego koźlaka lagerowałem w tym samym wiadrze co fermentacja cicha. Tak właśnie robię i nie dodaję zazwyczaj żadnych drożdży przed butelkowaniem. To piwo ma czas, musi poleżeć. andy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 U mnie się nagazowało bez dodatku. Tego portera po miesiącu/dwóch i tak nie będziesz otwierał, więc będzie się gazowało, ino dłużej. Wihura już o tym pisał w temacie o lagerowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 chodziło mi, że jak dla mnie cicha to w przypadku dolnej fermentacji właśnie lagerowanie. Nie przelewam dwukrotnie piwa. Nie dodaję też drożdży do refermentacji - spokojnie po roku się nagazowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) No to git majonez Jako że znalazłem ostatnio lodówkę to pomyślałem, że najwyższa pora zrobić jakiegoś dolniaka, a z dolniaków to w zasadzie porter jest najciekawszy. I jeszcze jedno po jakim mniej więcej czasie piwo nadaje się do spożycia? Wiem, że im starsze tym lepsze ale czy np. po pół roku od butelkowania będzie już się nadawało do picia? Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) ... Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 ale czy np. po pół roku od butelkowania będzie już się nadawało do picia? oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Koźlak już po miesiącu coś tam sobą prezentuje, ale w praktyce zacznę go pić w okolicach wielkanocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HumanistaNG Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Odgrzewam temat, ponieważ w ostatni weekend popełniłem porter bałtycki 22,5 Blg. Chodzi mi o burzliwą, cichą i ewentualnie dodanie drożdży/gęstwy do refermentacji. Nie dysponuję lodówką, burzliwa pracuje w 15-16°C. Drożdże S-23. Planuję zrobić 10-14 dni burzliwej, później 3-5 tygodni cichej. Do lagerowania nie mam warunków, więc pewnie od razu pójdzie do butelki. Pytanie, czy dodać jakiejś gęstwy, czy też jeszcze w piwie uchowa się trochę drożdży do nagazowania. W końcu będzie leżało przez pół roku, zanim zacznę próbować (o ile wytrzymam). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 W tej temperaturze, to trzeba było sobie odpuścić porter i zrobić RIS'a - szczerze nie wiem co z tego wyjdzie 15-16C otoczenia to masz 17-18C w wiadrze Jeżeli nie masz warunków do robienia cichej/lagerowania w niższych temperaturach, to sobie odpuść, zostaw chwilę dłużej na burzliwej i butelkuj. Drożdży nie dodawaj, na pewno się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Też jestem na etapie fermentacji Porteru. Odnośnie temperatury fermentacji polecam zrobić styropianowy box i wypełnić go butelkami z zamarzniętą wodą. Na pewno będzie to lepsze niż 15oC. Miałem podobny problem z temp, niestety pogoda nas nie rozpieszcza Drożdży bym nie dodawał, jedynie zassał trochę z dna fermentora. Ja będę tak robił, no chyba że grono doświadczonych piwowarów mnie poinstruuje inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Porter Bałtycki to raczej styl który wymaga dłuższego leżakowania i uważam, że im mniej drożdży w butelce tym lepiej. W pierwszym porterze dałem trochę gęstwy przy rozlewie i po roku w części butelek czuć było autolizę drożdży - co u mnie objawiało się aromatem spalonego/przypalonego mleka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HumanistaNG Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Temperatura 15-16°C to już odczyt z termometru ciekłokrystalicznego na wiadrze. Mam głęboką piwnicę, gdzie mogę trzymać piwo w 10°C. Miałem trochę za słabe drożdże, więc musiałem dać wyższą temperaturę, żeby uniknąć niedofermentowania lub ogólnie umożliwić dobry start drożdżakom. Do refermentacji dam trochę gęstwy zebranej z tego piwa po burzliwej. Może nie będzie rewelacyjna po 22 Blg i później miesiącu w lodówce, ale może da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Nie dodawaj do refermentacji nic poza cukrem. I tak się nagazuje i tak. Wyżej wspomniany koźlak nagazował się po 2 miesiącach, a porter musi dłużej leżeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się