Jejski Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 To chyba jednak są węgliki spiekane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 GB to są suszone dodatkowo kabanosy czy tyle osiągnąłeś w wędzarni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 To chyba jednak są węgliki spiekane Oj tam. Świetnie wyglądają, ja np. właśnie takie lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Kupiłem przy okazji zakupów w sklepie 1 paczkę osłonek czyli 15 mb. Mięsa miałem prawie 6 kg, wyszło mi 2.2 kg tylko ale jest sukces bo teraz śmiało kupię dużą paczkę (90 mb). Przepis jest znakomity i będzie powtórka. Do piwa rewelacja . Wczoraj zrobiłem z reszty zwykłą kiełbaskę. Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Wczorajsze wędzenie 4kg grillowej i boczki w przyprawach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Pooglądałem ten temat i musze stwierdzić, że was nienawidze :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazior Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Ja też trochę wczoraj uwędziłem kiełbaski chesti84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Faktycznie trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Skąd bierzecie (kupujecie) różne grubości jelit (chybaże to coś innego) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazior Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Ja mam niedaleko siebie hurtownie i tam kupuję co potrzebne. Na allegro też kupisz http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=jelita&bmatch=seng-v10-p-sm-isqm-4-o-0113 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chesti84 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Ja mam niedaleko siebie hurtownie i tam kupuję co potrzebne. Na allegro też kupisz http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=jelita&bmatch=seng-v10-p-sm-isqm-4-o-0113 Ja kupuję jelito naturalne w Toruniu w hurtowni http://www.paktorun.pl/ Raczej nie kupię takiego produktu na allegro zwłaszcza, że sam producent trzyma je w lodówce. Wiem, że są trzymane w soli... jednak...miałbym obawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Kiełbaska wyszła b.dobra, receptura ta sama za każdym razem. Życzę wszystkim radosnych Świąt Wielkanocnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Pyszna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wera91 Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 polecam poczytać sobie ten artykuł ciekawie napisany jeśli chodzi o wędzenie https://www.smokehouses.eu/poradnik/jak-wedzic-szynke-zeby-byla-soczysta/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 W dniu 15.07.2019 o 14:25, wera91 napisał: polecam poczytać sobie ten artykuł ciekawie napisany jeśli chodzi o wędzenie https://www.smokehouses.eu/poradnik/jak-wedzic-szynke-zeby-byla-soczysta/ Bardzo niedokładnie opisane wędzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wera91 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 W dniu 16.07.2019 o 17:23, jac007 napisał: Bardzo niedokładnie opisane wędzenie. właśnie nie mam osobiście zielonego pojęcia o tym, więc dla mnie tak sporo się dowiedziałam dalej tak czy siak czytam, a tutaj ? sposoby też wymienione https://kosapopatelni.pl/wedzone-wedliny-nie-tylko-od-swieta/ pewnie też nie dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Tutaj sobie poczytaj https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/19-dla-początkujących/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelK1 Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 (edytowane) No odkryłem to forum na nowo. Czemu ja wcześniej nie zauważyłem wątku o wędzeniu:) Muszę wypróbować Wasze receptury. Bardzo fajnie, że jednak jeszcze ludzie wędzą. Że mimo wszystko (tak tak, szkodliwy dym, szkodliwe substancje itd więc wycofujemy ze sklepów), wciąż tradycja w narodzie trwa. Mi się kiełbasa kojarzy ze wsią, z dziadkami i świętami za dzieciaka - czyli pozytywnie:) W sumie to w wędzeniu chodzi o to by robić tak jak smakuje. Ja np lubię mooocno wędzone, wręcz aż wysuszone kiełbasy. Mój przepis wygląda tak: -30% szynki -30% łopatki (lub innego podobnego/tłustego mięsa wieprzowego) -30% boczku -10% wołowiny (to jest ważne, bo delikatnie wpływa na smak) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek (dużo:) ), czosnek A kiełbasę robię tak: Z ciekawości, skąd bierzecie mięso ? Ja z reguły wieprzowinę biorę z masarni (taki mały zakład, który sprzedaje pół tusze lub konkretne mięso na kg). Mam jednak problem z wołowiną tzn kupuję ją normalnie w biedronce czy innym hipermarkecie. Edytowane 19 Lutego 2021 przez PawelK1 anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się