profik Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) #29 - Alestorm (Hybrid Baltic Porter)Porter bałtycki fermentowany w sposób hybrydowy (drożdże lagerowe w temperaturze otoczenia + drożdże górne).Zakładane parametry:23,5 l; 20 Blg; 30 IBU; 38 SRMWyszło tylko 18 Blg, ale za to więcej piwa, bo mało odparowało. Z tego 16,7 alko??? Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Arturowi wkradła się literówka, pisał o 49 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Dokładnie tak jak pisze Szejk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 #51 na cichej z chmielem. Póki co zeszło do 2,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) #52 - Sealand (Belgian Bitter) 18 l, 53 IBU Zasyp: 3 kg - Weyermann pale ale 0,2 kg - Weyermann carawhat Chmiel: 100 g - Admiral (UK 2014, 14,2% aa, granulat) Drożdże: 10 g- Gozdawa Belgian Fruit & Spicy Yeast Zacieranie: 50` - 67°C + 12 l wody 10` - 78°C + 7 l wody Wysładzanie i filtracja: Oplot, 5 l wody Chmielenie: 90` - 3 g 50` - 3 g 40` - 3 g 30` - 6 g 20` - 5 g 10` - 5 g 0`- 5 g Na zimno 8 dni - 70 g Wskazania refraktometru: Brzeczka przednia - 13,5 Brix Przed gotowaniem - 10,0 Brix Gęstość końcowa - 12,1 Brix Jako że wyszło więcej niż mi się zmieści, dwa litry przelałem do kolby i wystawiłem bez drożdży na balkon. Eksperyment z fermentacją spontaniczną. 17.05.2015 - poszło na cichą 3,8 Blg 25.05.2015 - w butelkach. Zeszło do 2,85 Plato po korekcie. Daje to 5% ABV. Edytowane 25 Maja 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) #53 - Confederacy (Double IPA) 16 l, 120 IBU Zasyp: 5 kg - Weyermann pale ale 0,3 kg - Weyermann carawheat Chmiele: 100 g - Ahtanum (US 2014, 3,2% aa, granulat) 100 g - Amarillo (US 2014, 8,9% aa, granulat) 100 g - Mosaic (US 2014, 12% aa, granulat) Drożdże: Gozdawa US West Coast Zacieranie: 50` - 65°C + 12 l 10`- 78°C + 9 l Wysładzanie i filtracja: Oplot + 4,5 l Chmielenie: 150` - nic 60` - 24 g mieszanki 50` - 21 g 40` - 21 g 30` - 21 g 20` - 21 g 10` - 21 g 0` - 21 g Na zimno 7 dni - 150 g Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 16,3 Brix Przed gotowaniem: 15,0 Brix Gęstość końcowa: 21,5 Brix Słaba wydajnośc, liczyłem na o 2 blg więcej, więc pogotowałem dłużej. 17.05.2015 - poszło na cichą - 5,2 blg 27.05.2015 - w butelkach. Bardzo duże straty na chmieleniu na zimno. Zeszło do 3 blg, czyli 10,5% alk. Edytowane 27 Maja 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 #51 w butelkach. Wiecej już nie zeszło. Sporo strat na chmieleniu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 X - (turbo)soczek rabarbarowy 1 kg rabarbaru 8 łyżek stołowych cukru 3 litry wody Zagotowane, odcedzone, poszło do 2 butelek 1,5 l plus 2 kubków. Pomiar gęstości: 5 blg Kubki wypiję jako kompot, a do butelek poszły drożdże Gozdawa Belgian & Fruit Yeast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) #54 - Sundiata Keita (Black Braggot) 16 l, 92 IBU Zasyp: 3 kg - Weyermann pale ale 3 kg - Weyermann pilzneński 0,6 kg - Steinbach owsiany 0,4 kg - Strzegom barwiący 0,3 kg - Weyermann carawheat 0,2 kg - Castle cara ruby Miód: 7 kg - wielokwiatowy letni z akacją 0,5 kg - jakiś kupię Chmiele: 50 g - Taurus (PL 2014, 11,1%, granulat) 25 g - Fuggles (UK 2014, 4%, granulat) 15 g - Magnat (PL 2014, 11,4% granulat) Drożdże: Gozdawa 1410 Turbo Zacieranie: 45` - 64°C + 16 l wody 15` - 75°C + 7 l wody Filtracja i wysładzanie: Oplot + 6 l wody Gotowanie: 120` (?) - nic 60` - chmiele wszystkie 10` - pomiar refraktometru + miodzenie do ~35 blg Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 21,5 Brix Przed gotowaniem: 19,6 Brix Po godzinie gotowania: 24,5 Brix Przed miodem: 29,0 Brix Gęstość końcowa (bez domiadzania): 36,8 Brix Teoretyczna gęstość końcowa (wyliczona z dodatku miodu): 50 Brix W trakcie fermentacji: Miodzenie pozostalym miodem co parę dni (18.05.2015 domiodzone 25.05.2015 - przelane na cichą przy ok. 16 Blg (30 Brix) 25.06.2015 - zabutelkowane z 20 g cukru, ok. 13,5 blg (27,5 Brix) 28.09.2015 - nagazowania brak, 28 Brix, a więc drożdże zdechły No nic, i tak jest dobre. Na pierwszym planie miód, śliska tekstura, leciutka siarka (?), dużo alkoholu. Za rok będzie w sam raz. Edytowane 28 Września 2015 przez Vami sebek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Używałęś już tych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Nie Pierwszy raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Nie Pierwszy raz. to czekam na recenzje i efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Smakowo-aromatyczne to minimum za rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth_y2k Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Widzę, że kolejny ciekawy styl, ale z małą nutką arturowego przegięcia. Maksymalne IBU dla braggota to 50, a tu 90 :-). Co nie zmienia faktu, że z chęcią spróbuję, jak już się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 #49 po miesiącu na cichej z drewnem i chmielem trafił do butelek. Więcej nie zeszło, a więc uzyskałem około 16,5-16,7% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 #49 Więcej nie zeszło, a więc uzyskałem około 16,5-16,7% alkoholu. Nie mam pojęcia jak ty dochodzisz do tych ilości alkoholu w piwie... U mnie według różnych kalkulatorów wychodzi między 12,1 - 13,5%, ekstremalnie licząc wychodzi 15,7%... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Beersmith z 32,8°Blg do 6,7°Blg wyrzuca 16,1% alk. Edytowane 15 Maja 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Straszne rozbieżności wychodzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Pierwszy z brzegu z neta http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ 15,2% lub 18,0 z zależności od wzoru Zależność zmiany blg i ilości alkoholu nie jest do końca liniowa, zwłaszcza dla wyższych blg, nie wszystkie kalkulatory to uwzględniają, dlatego dla mocnych piw są rozbieżności, ja chyba najbardziej beersmithowi bym ufał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 6.7 bylo przy zlewaniu na cicha. Obecnie beersmith pokazuje 16.6%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Na cichą z chmielem powędrowały #52 (3,8 blg) i #53 (5,2 blg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 23 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 (edytowane) #55 - Muddy Waters (Cocoa Vanilla Salted Rye Porter) 15,5 l, 50 IBU Zasyp: 2,5 kg - Strzegom pilzneński 2,5-5 EBC 1 kg - Strzegom żytni 4-14 EBC 0,4 kg - Strzegom karmelowy jasny 100-180 EBC 0,2 kg - Strzegom barwiący 1300-1600 EBC Chmiel: 38 g - Iunga (PL 2014, granulat, 11% aa) Dodatki: 160 g kakao 4 laski wanilii 1 płaska łyżka stołowa soli Drożdże: 10 g Gozdawa West Coast Zacieranie: 60` - 69°C + 11 l wody 15` - 78°C + 5,3 l wody Filtracja i wysładzanie: Oplot + 6,7l wody Gotowanie: 60` - 5 g chmielu 50` - 5 g 40` - 5 g 30` - 5 g 20` - 5 g 10` - 5 g 0` - 5 g + dodatki Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 17,0 Brix Przed gotowaniem: 14,0 Brix Gęstość ostateczna: 17,4 Brix => dolalem litr wody => 16,5 Brix Na cichej coś złapało Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 23 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Kilka słów o wypitych warkach: #19 Eurotrip - świeże było dobre, z solidnym aromatem, potem czuć było za mocno alkohol, za mocno wysycone#20 Antyk Wariat - wciąż mam 3,5 butelki tego miodu - drożdże piekarskie naprodukowały sporo siarki, ale z czasem się ułożyła, obecnie bardzo smaczny miodek, z zauważalną goryczką od pomarańczowego albedo#21 Weltmeister - typowy weizen na wB-06 z charakterystyczną nutą dla tego szczepu, poza tym smakował bardzo płci pięknej, za mocne wysycenie, zbyt wytrawne#22 Real Nigga - fermentowanie black IPA w 30 stopniach nie zaszkodziło mu za bardzo, a po pół roku nadal było czuć chmiel#23 Bohemka - chmiel Sladek dał radę, bardzo przyjemne piwo codzienne, wersja fermentowana na balkonie dłużej trzymała aromat#24 Tasmanian Devil - kiepskie, kupa z czekoladą w aromacie, przegazowane#25 Glory Majesty Unity - 12% potwór na Safale Abbaye - gdyby nie rozpuszczalnik w aromacie, byłby super - wciąż mam kilka butelek#26 Smooth Criminal - gryczany stout, który się nie nagazował - nie wiem czy drożdże zdechły czy co, kwaskowy, bez szału#27 Erase The State - AIPA na dwa fermentory - z jednego wyszedł kwas, drugi był w miarę OK z fajnym leśnym aromatem#28 Dead Snow - zakażenie na którymś etapie, kwach#29 Alestorm - pierwsze piwo na dolniakach - porter bałtycki - na początku był słodki, potem bardzo wytrawny, mocna śliwka wędzona - mam jeszcze ze dwie-trzy butelki#30 Burnout - potworek z chili i słodem whisky - była moc, ale się skończyła, szybko poszedł#31 Question Mark - dało się pić, ale bez rewelacji#32 Operacja Bielik - w butelkach było sporo farfocli chmielowych, więc był kłopot z gushingiem, ale aromat zielonego chmielu utrzymywał się do końca, przyjemne#33 Tax Haven - bardzo zalegająca goryczka, ale ładny aromat, smakowało nawet kobietom mimo goryczki#34 Silkworm - jak to ktoś stwierdził: smak płynu Listerine - i takie było, mocno miętowe, z jałowcem - raczej jako ciekawostka#35 Atomic Gnome - ładny cytrusowy aromat, solidna goryczka, bardzo przyjemne#36 Unbowed - przez pierwsze trzy miesiące trzymało poziom, potem skwaśniało, idealnie czerwone i klarowne#37 New Year`s Revolution - mam tego jeszcze całą skrzynkę - IPA na weizenowych drożdżach, jednowymiarowe, bez rewelacji, charakteru weizenowego nie ma#38 Avantasia - 150 IBU - urywało dupę, ale szybko się skończyło#39 Smoke Gets In Your Eyes - ciut za bardzo alkoholowe, no ale w końcu ma te prawie 11%, mocno wędzone, idealne na jesień#40 Guy Fawkes - wędzonka przykryta spalenizną, mimo że aż tak dużo palonego jęczmienia nie poszło..., jako mocno palony stout się broni#41 God Slay The Queen - aromat dojrzałego jabłka, cydrowy, angielskie chmiele raczej się nie popisały, wypić można#42 Multi-Kulti - drożdże Newcastle Dark Ale mnie strollowały - zatrzymały się nisko, a potem doszły w butelkach i przegazowały piwo - a było naprawdę dobre, z bardzo wyraźną nutą płatków dębowych#43 Dzień Sznura - porażka, filtracji nie było praktycznie, w butelkach nieoddzielone ziarno, gushing, masakra#44 White Privilege - pisząc to, piję je Citra wyraźna w zapachu, goryczka fest, barwa i zmętnienie biało-pszeniczne, pokrzywowy finisz - jest dobrze, smakuje postronnym#45 Agora! Anarchy! Action! - mocna wędzonka, solidna gęstość, dobra goryczka, degustacyjne, ciężkie, fajne#46 Carpe Diem - unikatowy aromat od Nelson Sauvin, na pewno zaprzyjaźnię się z tym chmielem na dłużej, miał być RIS, wyszła świetna brązowa imperialna IPA, mogłaby być mniej alkoholowa, kobietom smakuje#47 Mercy Seat - tradycyjny mild w moim wydaniu - mocno czekoladowy, do wypicia i zapomnienia - smaczny#48 Voluntary Servitude - w aromacie kawa podobna do Coffeelicious z Piwnego Podziemia, bardzo kawowe, dobre#49 Stauffenberg - po tygodniu od butlekowania czuć beczkę, czuć whisky, jest duży potencjał - zobaczymy za rok#50 Naughty Homesteader - sok z limonki w ciemnym kolorze - kwaśne, ale nie od zakażenia, a od soku z cytrusów, specyficzne#51 Liberland - po 2 tygodniach piana marna i gazu jak na lekarstwo, mętne... zobaczymy kiedy i czy pokaże pełnię możliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 (edytowane) #56 - Too Hot For Rock 'n' Roll (Hefeweizen) 15 l, 15 IBU Zasyp: 1,5 kg - Strzegom pszeniczny 1,5 kg - Strzegom pilzneński Chmiel: 20 g - Kazbek (CZ 2014, granulat, 4,62%) Drożdże: 10 g - Gozdawa Bavarian Wheat Zacieranie: 50` - 20 min + 6 l wody 62` - 37 min + 5 l wody 71` - 10 min + 5,6 l wody Wysładzanie i filtracja: Oplot + 5,8 l wody Gotowanie: 60` - cały chmiel Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 14.0 Brix Przed gotowaniem: 11,2 Brix Gęstość ostateczna: 13,0 Brix Zabutelkowane 7.06.2015 z 61 gramami cukru. Końcowy odczyt refrakto 6,4, po korekcie 2,1 blg. ABV = 5,8%. Edytowane 7 Czerwca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 #52 w butelkach. Zeszło do 2,85 Plato po korekcie. Daje to 5% ABV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się