Vami Opublikowano 17 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 (edytowane) #70 - Goodbye Summer (Hoppy Saison) 15,5 l, 32 IBU Zasyp: 3 kg - Strzegom pale ale 400 g - Castle zakwaszajacy Dodatki: 200 g - cukier biały 20 g - kandyzowana skórka cedratu 20 g - curacao 10 g - pieprz czarny mielony Chmiel: 200 g - East Kent Goldings (UK 2014, granulat, 5% aa) Drożdże: 10 g - Danstar Belle Saison Zacieranie: 10` - 53°C (+6,8 l) 40` - 65°C (+3,4 l) 10` - 78°C (+7,5 l) Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 6,2 l Gotowanie: 60` - 20 g chmielu + cukier 20` - 20 g 0` - 10 g + pieprz + skórki Whirlpool - 50 g Na zimno 7 dni - 100 g Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 14.2 Brix Przed gotowaniem: 11,1 Brix Po gotowaniu (z cukrem): 13,9 Brix 24.09 dodano chmiel 28.09 kontrola gęstości: ~1,3 Blg (~6,8% ABV) 30.09 zabutelkowano, blg bez zmian Wrażenia: do powtórki, bo całkiem niezłe było, jak się udało nalać... w większości butelek był chmiel i przez to potworny gushing - błędy przy rozlewie Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) Saison zaczął ładnie fermentować, więc trzeba wykorzystać wolny czas na kolejne warki. Miał być z melanoidynowym (który planowałem także dać do weizena niedługo, ale... zapomniałem go zamówić.... ). Bez mash-outu, gdyż kolejna porcja infuzowanej wody nie zmieściłaby się w kadzi zaciernej. #72 - Syrian Refugee (Russian Imperial Stout) 15 l, 100 IBU Zasyp: 5 kg - Strzegom pale ale 1 kg - Strzegom żytni 400 g - Strzegom żyto prażone 400 g - Strzegom czekoladowy jasny 400 g - Strzegom czekoladowy ciemny Dodatki: 500 g - cukier biały Chmiel: 50 g - Zeus (US 2014, granulat, 16,1% aa) Drożdże: 22 g - Fermentis SafAle US-05 Zacieranie: 15` - 52°C (+13,9 l) 60` - 68°C (+12,5 l) Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 5 l Masakra.... brzeczka przednia poszła, ale wysładzanie z sitkiem. Wydajność tragiczna (68% około) Gotowanie: 180` - cały chmiel Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 16,2 Brix Przed gotowaniem (z cukrem): 16,6 Brix Po gotowaniu: 24.6 Brix 6.11 zabutelkowane przy 5 Blg (11,3% ABV) Wrażenia: Alkohol po dwóch miesiącach się ładnie ułożył, jednak dodatek cukru spowodował, że piwo jest zbyt wytrawne. Żyto trochę ratuje sytuację, ale jednak trzeba by powtórzyć bez cukru. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 24 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) #71 - Morning Crema (Coffee Cream Ale) 13,5 l, 25 IBUZasyp: 2,65 kg - Strzegom pale ale 400 g - płatki jęczmienne błyskawiczne 100 g - płatki orkiszowe byłskawiczne Dodatki: Kawa (ziarnista z Biedronki) Chmiel: 50 g - Hallertauer Mittelfrueh (DE 2013, granulat, 2,9% aa) Drożdże: 11 g - Safale S-04 Zacieranie: 10` - 52°C + 5,6 l + kawa (garść) 35` - 63°C + 3,5 l 15` - 78°C + 6,1 l Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 7,4 l Chmiel i kawa: 60` - chmiel + kawa (2 garści) Wymoczona w wódce kawa na cichą (garść) - 7 dni Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 14,5 Brix Przed gotowaniem: 11.2 Brix Po gotowaniu: 12.1 Brix (+1 litr wody) 29.09 dorzuciłem kawę 8.10 zabutelkowano. Zeszło do 4 blg. 4,3% ABV. Wrażenia: Nawet po ponad trzech miesiącach nadal smakuje dobrze. W aromacie głównie kawa, jest sporo ciała, przeszkadza tylko nieco taka ostra, gryząca nuta. Poza tym fajne piwo codzienne. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) #73 - Żólty Jesienny Lyść (Hefeweizen) 16 l, 16 IBU Zasyp: 2 kg - Strzegom pszeniczny 1 kg - Strzegom pilzneński 0,2 kg - Weyermann carapils Chmiel: 50 g - Ahtanum (US 2014, granulat, 3,2% aa) Drożdże: 1 op - Mauribrew Weiss Zacieranie: 10` - 48°C (+6,4 l) 40` - 65°C (+4,5 l) 10` - 78°C (+7,3 l) Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 5,5 l Chmielenie: 60` - 15 g 15` - 15 g 0` - 10 g Whirlpool - 10 g Wskazania refraktometru: Brzeczka przednia: 12.7 Brix Przed gotowaniem: 10.2 Brix Po gotowaniu: 11.8 Brix 13.10. zabutelkowany przy 3,8 blg, 4,2% abv Wrażenia: Na świeżo mocno bananowe, potem - jak to weizen - stracił swoje cechy. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 #70 zabutelkowano. Gęstość bez zmian. Niepokoi lekki rozpuszczalnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) #74 - Velvet Underground (Oatmeal Stout) 16 l, 40 IBU Zasyp: 2 kg - Strzegom pale ale 1 kg - płatki owsiane 0,4 kg - Strzegom czekoladowy jasny 0,4 kg - Strzegom jęczmień prażony Chmiel: 20 g - Magnum (PL 2014, granulat, 14% aa) Drożdże: 1 op - SafAle S-04 Zacieranie: 10` - 54°C (+7,6 l) 40` - 67°C (+4,5 l) 10` - 75°C (+7,2 l) Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 5 l Chmielenie: 60` - 20 g Wskazania refraktometru: Przed gotowaniem: 9,8 Brix Po gotowaniu: 11.0 Brix Fatalna wydajność przez beznadziejne śrutowanie. Śrutowanie w Alkei w Poznaniu. Spadek wydajności względem Centrum Piwowarstwa o ~4 blg na 15 l. 17.10.2015 zabutelkowane przy 3,6 Blg, 4% alk Wrażenia: mega pijalne piwo codzienne, zdecydowanie receptura warta uwagi Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Vami e-prezes 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) #75 - Mister Hopster (Pacific IPA) 14 l, 70 IBU Zasyp: 3 kg - Strzegom pale ale 0,2 kg - Strzegom karmelowy pszeniczny 0,2 kg - bułka tarta Chmiel: 100 g - Cascade (NZ 2015, granulat, 7,3% aa) 100 g - Rakau (NZ 2015, granulat, 9,9% aa) 100 g - Kohatu (NZ 2015, granulat, 6,6% aa) 100 g - Green Bullet (NZ 2015, granulat, 12,4% aa) Drożdże: 1 op - SafAle S-04 Zacieranie: 10` - 52°C (+6,4 l) 40` - 65°C (+3,5 l) 10` - 78°C (+6 l) Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 5,7 l Chmielenie: 60` - po 7 g 15` - po 7 g Whirlpool - po 36 g Na zimno - po 50 g Wskazania refraktometru: Przed gotowaniem: 12,1 Brix Po gotowaniu: 14,0 Brix 25.10 zabutelkowane przy 2,3 Blg, 6,3% ABV Wrażenia: nowozelandzki chmiel = zalegająca goryczka + szybko znikający aromat Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Po co bułka tarta? :v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Dla jaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) #76 - White Lightning (Wheat Wine) 12 l, 95 IBU Zasyp: 3 kg - Strzegom pszeniczny 2 kg - Strzegom pale ale 1 kg - Strzegom żytni 0,8 kg - Weyermann Carapils Chmiel: 50 g - Columbus (US 2014, granulat, 15,5% aa) Drożdże: 2 op - SafAle US-05 Zacieranie: Na oko, gdyż zepsuł mi się termometr Chmielenie: 270` - 20 g 20` - 30 g Odczyty refraktometru: Przed gotowaniem: 13.0 Brix Po gotowaniu: 24.0 Brix 26.11.2015 - zabutelkowano przy 5,5 blg => 10,7% ABV Wrażenia: Alkohol szybko się ułożył, poza tym piwo się nieco utleniło na miodowo-rodzynkowo. Niestety, drożdże zdechły i się nie nagazowało. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 chmiel na 5,5h? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Nom Izomeryzacja alfakwasów w czasie dłuższym niż 60 minut i tak jest niewiele wyższa, jeśli w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) #77 - Scorched Earth (Double Smoked Baltic Stout) 15l, 55 IBU Zasyp: 1,5 kg - Strzegom pale ale 1,5 kg - Steinbach wędzony 1,5 kg - Castle whisky mocny 0,5 kg - Strzegom karmelowy czerwony 0,5 kg - Strzegom czekoladowy jasny 0,35 kg - Strzegom jęczmień prażony Chmiel: 50 g - El Dorado (US 2014, granulat, 15,2% aa) Drożdże: 2 op - SafLager W34/70 Zacieranie: 15` - 46°C 30` - 67°C 15` - 75°C Chmielenie: 150` - 15 g 20` - 10 g 0` - 10 g Whirlpool - 15 g Odczyty refraktometru: Przed gotowaniem: 14,8 Brix Po gotowaniu: 22.0 Brix Fermentacja balkonowa Rok temu wyszło fajnie. Zarówno wędzony doppelbock, jak i porter fermentowane na balkonie, mimo zmiennej temperatury, smakowały mi i znajomym 5.12. zabutelkowane przy 6 blg, 9,2% alk. Jest moc Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) #78 - Angel Dust (American IPA) 15,5 l, 115 IBU Alternatywny sposób chmielenia. Zasyp: 3,5 kg - Strzegom pale ale 0,2 kg - Bestmalz Caramel Pils Dodatki: 0,2 kg - cukier biały Chmiele: 100 g - Zythos (US 2014, granulat, 8,9% aa) 100 g - El Dorado (US 2014, granulat, 15,2% aa) 100 g - Azacca (US 2014, granulat, 14% aa) 100 g - Lemon Drop (US 2014, granulat, 4,6% aa) Drożdże: 1 op - SafAle US-05 Zacieranie: 50` - 64°C 10` - 78°C Chmielenie, gotowanie, dodatki: 90` - cukier 10` - po 25 gramów każdego z chmieli Whirlpool - po 75 gramów każdego z chmieli Odczyty refraktometru: Przed gotowaniem: 14.6 Brix Po gotowaniu: 15,5 Brix (+0,8 l) 20.11.2015 - zabutelkowano przy 2,5 blg -> 7% alk Wrażenia: goryczka przesadzona, wpadająca wręcz w apteczną, aromat jakiś jest, ale nie taki jak przy piwach chmielonych na zimno 14.03.2015 - po 4 miesiącach goryczka jest przyjemna, smakowy profil owocowo-tropikalny Czasem warto poczekać. Edytowane 14 Marca 2016 przez Vami sebek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 gałęzie świerkowe Skąd brałeś? Pamiętam jak ojciec (jakies 8-10 lat temu) ściął świerka pod domem z myslą o choince bożonarodzeniowej. W efekcie w domu capiło dymem i spalinami. 5` - po 25 gramów każdego z chmieli Whirlpool - po 75 gramów każdego z chmieli To mój ulubiony sposób, trochę na 5-10 min i reszta na whirpool Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Jeszcze nie wziąłem. Dorzucę na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) IPA poszła bez świerku do butelek. Nie miałem skąd wziąć. #79 - Żryj Gruz (Peated Stout) 15 l, 67 IBU Zasyp: 2 kg - Castle whisky mocny 1,5 kg - Strzegom pale ale 0,5 kg - Strzegom czekoladowy jasny 0,4 kg - Strzegom jęczmień palony 0,2 kg - Strzegom karmelowy 150 EBC Chmiele: 50 g - Simcoe 11,4% aa 50 g - Columbus 12,5% aa 50 g - Cascade 7,7% aa Drożdże: 1 op - SafAle US-05 Zacieranie: 10` - 50°C 40` - 67°C 10` - 73°C Chmielenie, gotowanie, dodatki: 120` - nic 20` - po 10 gramów każdego z chmieli 0` - po 10 gramów każdego z chmieli (15 Cascade) Whirlpool - po 30 gramów każdego z chmieli (25 Cascade) Odczyty refraktometru: Przed gotowaniem: 13,0 Brix Po gotowaniu: 16,7 Brix 14.12. po 19 dniach poszło do butelek, FG 5,4 Blg, ABV 6,3%. Wrażenia: bardzo udane piwo, mocno torfowe, asfaltowe, kablowe, a po pewnym czasie do głosu dochodzi chmiel - warto było je uwarzyć Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) #80 - Skye Is The Limit (Hybrid Wee Heavy) 15 l, 35 IBU Zasyp: 2 kg - Strzegom pilzneński 1,5 kg - Strzegom monachijski 0,5 kg - Bestmalz melanoidynowy 0,37 kg - Steinbach wędzony 0,35 kg - Castle whisky 45 ppm 0,3 kg - Strzegom karmelowy 150 EBC 0,05 kg - Strzegom barwiący Chmiele: 50 g - East Kent Goldings (UK 2014, granulat, 5%) Drożdże: 2 op - SafLager W-34 Zacieranie: 10` - 50°C 40` - 66°C 10` - 71°C Chmielenie, gotowanie, dodatki: 110` - cały chmiel Odczyty refraktometru: Przed gotowaniem: 14.0 Brix Po gotowaniu: 18.5 Brix 15.12 zabutelkowane przy FG 3.0 Blg, 8,6% ABV. Wrażenia: mocno słodowe, słodkie, karmelowe, toffi, gęste, nieco alkoholowe po miesiącu 19.03.2016: nieco przegazowane, ale bardzo smaczne, z wyraźną nutą wędzoną i pyszną bazą słodową Edytowane 19 Marca 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) #81 - Big Black Cock (Coffee Whisky RIS) 15 l, 86 IBU Zasyp: 3,5 kg - Strzegom pale ale 1,15 kg - Castle whisky 45 ppm 0,65 kg - Strzegom jęczmień prażony 0,5 kg - Bestmalz melanoidynowy 0,5 kg - Strzegom czekoladowy 1200 EBC 0,5 kg - Strzegom monachijski 0,3 kg - Bestmalz carapils 0,1 kg - Strzegom karmelowy 150 EBC Chmiele: 50 g - Warrior (US 2014, granulat, 14,7%) Dodatki: kawa Deluxe z Lidla (dodawana w formie ziarna niemielonego) Drożdże: 2 op - Mauribrew Ale Zacieranie: 45` - 67°C + kawa (garść) 15` - 74°C Chmielenie, gotowanie, dodatki: 90` - cały chmiel 40` - kawa (garść) 0` - kawa (garść) Odczyty refraktometru: Przed gotowaniem: 18.4 Brix Po gotowaniu: 23.0 Brix 19.03.2016: zakażone, leży od miesiąca na brettach Edytowane 19 Marca 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) #82 - Alek (Sour Ale) 25 l, 10 IBU Zasyp na zakwas 1,5 kg Strzegom pale ale Zakwas Zatarty 1 kg słodu w 64 stopniach, następnie schłodzony. Dosypane 0,5 kg Zakwas trzymany dwie doby w temperaturze około 40 stopni, w miarę możliwości oczywiście (de facto 22-45), poprzez dolewanie wrzątku Zasyp pozostały 2 kg Weyermann pszeniczny 0,5 kg Strzegom pale ale Chmiel 20 g - Lubelski (PL 2014, granulat, 3,5% aa) Drożdże 1 op. - Fermentis SafAle T-58 Zacieranie +część zakwasu 50` - 63°C +reszta zakwasu 10` - 66°C Filtracja i wysładzanie oplot Gotowanie 60` - cały chmiel Odczyty refraktometru: Po gotowaniu: 8.0 Brix Na cichą pójdą owoce. 4.02.2016 zabutelkowane, zeszło do 2 blg, 3,1% alk. 13 butelek mandarynki i 27 maliny. 19.03.2016 orzeźwiające, mocno kwaśne (ph 3,6), mandarynkowe w odczuciu nawet bardziej, malinowe bardziej owocowe Edytowane 19 Marca 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) #83 - King George (Old Ale) 15 l, 40 IBU Zasyp: 4,5 kg - Strzegom pale ale 0,2 kg - Strzegom karmelowy czerwony 0,2 kg - Strzegom karmelowy 300 0,08 kg - Castle black Chmiele: 50 g - East Kent Goldings (UK 2014, granulat, 6,0% aa) Drożdże: 1 op - Mangove Jack`s British Ale Zacieranie: 10` - 72°C (przed przypadek za mocno się podgrzało) 50` - 67°C 10` - 76°C Chmielenie, gotowanie: 60` - cały chmiel Odczyty refraktometru: Przed gotowaniem: 14.0 Brix Po gotowaniu: 16.0 Brix 5.01 zabutelkowane przy 4,4 Blg, ABV 6,4%. 19.03.2016 jak przymknąć oko na nutę podgnitego brązowego jabłka (coś między estrami, aldehydem i rozpuszczalnikiem), to całkiem w porzo Edytowane 19 Marca 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Alek trafił na owoce (pół na maliny, pół na mandarynki) Big Black Cock złapał zaś jakąś dziwną infekcję, wyglądającą jak tlenowiec, ale koloru... zielonkawego. Przelałem na cichą i obserwuję King George zapewne jutro pójdzie w butelki. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Wędzonkę mogą produkować dzikie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Wędzonkę mogą produkować dzikie drożdże. Raczej fenole ją przypominającą. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Śmieję się sam z siebie. Pomyliłem fermentory. To na RISie była infekcja, a w nim był słód wędzony Old Ale jest w porządku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się