Skocz do zawartości

Wolnościowy browar domowy (Libertarian Homebrewery)


Vami

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

W garażu temperatura ~9 st., więc można zrobić pierwszego lagera
 

 

Gratuluję lagerowej defloracji :D

 

U mnie dzisiaj Rauchbock na FM31, jutro pils z owocami.

Co do starterów bez mieszadła, to z drożdżami FM też robiłem wcześniej w taki sposób i nie miałem żadnych problemów. Zrezygnowałem natomiast z robienia startera przy mojej warce #59 z FM31 ze względu na mniejszą objętość i niski balling. Direct pitch w tym przypadku się nie sprawdził i miałem problemy ze startem, więc na przyszłość zawsze będę już robił startery.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

#110 - Vaclav Klaus (Pils)

 

No dobra, po nieudanych przygodach z płynnymi drożdżami i solidnym zasileniu miejskiej kanalizacji, pora pofermentować coś starymi dobrymi sucharami :-) Jako że w garażu temperatura oscyluje wokół 8 stopni, będzie to pils, a właściwie - dla ortodoksów - parapils, bo bez dekokcji i zacierany po angielsku. No ale ja zawsze robię po swojemu :-)

 

15 L, 46 IBU

 

Modyfikacja wody:

12 ml - kwas mlekowy

 

Zasyp:

3,17 kg - Weyermann Pilsner Premium

 

Chmiel:

100 g - Saaz (CZ 2016, granulat, 4,12% aa)

 

Drożdże:

22 g - Saflager W34/70

 

Zacieranie:

60` - 68°C

10` - 74°C

wysładzanie

 

Gotowanie i chmielenie:

90` - 15 g

15` - 15 g

0` - 70 g

 

Fermentacja w garażu - 6-8 st.

 

Data rozlewu: 20.03.2017

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 13.0 Brix

Ekstrakt końcowy: 2.3 Brix

Alkohol: 5,75%

pH:

 

Komentarz:

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na Bohemskiej Rapsodii i Starych Nadreńskich z FM, ale nie zwalałbym winy tylko na drożdże. SN wlałem bez startera, a w BR starter był za mały. Póki co jedynie Kveiki od Fermentum bez startera świetnie zadziałały. Wróciłem póki co do sucharów. Pils po kilku godzinach szalał w fermentorze :-)

 

#111 - Rozzlobeni Kozel (Koźlak)

 

15 L, 25 IBU

 

Modyfikacja wody:

12 ml - kwas mlekowy

 

Zasyp:

2 kg - Weyermann monachijski

1,5 kg - Weyermann Pilsner Premium

0,5 kg - Weyermann melanoidynowy

0,4 kg - Weyermann Caramunich III

 

Chmiel:

13 g - Magnum (PL 2015, granulat, 13% aa)

 

Drożdże:

22 g - Saflager W34/70

 

Zacieranie:

45` - 70°C -> 68°C

15` - 80°C

wysładzanie

 

Gotowanie i chmielenie:

90` - chmiel

 

Fermentacja w garażu - 6-8 st.

 

Data rozlewu: 5.04.2017

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 17.3 Brix

Ekstrakt końcowy: 10,4 Brix => 5,7 Blg

Alkohol: 6,4%

pH:

 

Komentarz:wc2SwNb.jpg

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#112 - Imperium Lechitów (Porter Bałtycki)

 

15 L, 40 IBU

 

Modyfikacja wody:

8 g - sól himalajska

 

Zasyp:

3,1 kg - Weyermann Pilsner Premium

2 kg - Weyermann monachijski

0,6 kg - Weyermann Caramunich III

0,35 kg - Weyermann melanoidynowy

0,2 kg - Weyermann Carafa Special III

 

Chmiel:

25 g - Magnum (PL 2015, granulat, 13% aa)

 

Drożdże:

33 g - Saflager W34/70

 

Zacieranie:

60` - 69°C

15` - 72°C

wysładzanie

 

Gotowanie i chmielenie:

90` - chmiel

 

Fermentacja w garażu - 6-8 st.

 

7.04.2017 - +400 g śliwki kalifornijskiej bez dezynfekcji

16.05.2017 - +płatki dębowe macerowane w porto

18.06.2017 - +kawa specialty Tanzania do rozlewu

 

Data rozlewu: 18.06.2017

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 21.5 Brix + 0,9 ze śliwek

Ekstrakt końcowy: 10,3 Brix => 2,1 Blg

Alkohol: 11,5%

pH:

 

Komentarz:

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#113 - Downright Hoppy (Triple India Pale Lager)

 

15 L, 75 IBU

 

Modyfikacja wody:

21 ml - kwas mlekowy

 

Zasyp:

6,12 kg - Weyermann Pilsner Premium

0,16 kg - Weyermann melanoidynowy

 

Chmiel:

50 g - Magnum (PL 2015, granulat, 13% aa)

Różne chmiele na zimno (litrowe słoiki z Ikei - chmielenie w workach, szczegóły dopiszę)

 

Drożdże:

33 g - Saflager W34/70

 

Zacieranie:

60` - 68°C

15` - 78°C

wysładzanie

 

Gotowanie i chmielenie:

90` - Magnum

 

Fermentacja w garażu - 6-8 st.

 

Data rozlewu:

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 21.1 Brix

Ekstrakt końcowy: 10,5 Brix -> 3,4 Blg

Alkohol:  10%

pH:

 

Komentarz:poszło na 12 różnych chmieli 12.04.2017

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj przelewam pilsa i koźlaka na cichą, więc będzie gęstwa, a więc jeszcze ostatni lagerowy eksperyment, bo temperatura ok. 10 stopni mi na to pozwala:

 

#114 - Somebody Get Me a Doctor (100% Peated Lapsang Chipotle Lager)

 

15 L, 39 IBU

 

Bez modyfikacji wody.

 

Zasyp:

3 kg - Caslte Malting whisky chateau 45 ppm

 

Chmiel:

25 g - Admiral (UK 2016, granulat, 14,1% aa)

 

Dodatki:

40 g - herbata Lapsang Souchong

12 g - papryka chili Chipotle (proszek)

 

Drożdże:

Saflager W34/70 (gęstwa po pilsie)

 

Zacieranie:

60` - 64-62°C

15` - ??? °C - podczas warzenia termometr z kapilarą wyzionął ducha :(

wysładzanie

 

Gotowanie i chmielenie:

60` - 5 g

10` - 5 g

0` - 15 g + dodatki

 

Fermentacja w garażu - ok. 10 st.

 

Data rozlewu: 16.05.2017

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 12,2 Brix

Ekstrakt końcowy: 6,5 Brix -> 3 Blg

Alkohol: 4,85%

pH:

 

Komentarz:

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Jedyny tydzień bez wyjazdu festiwalowego nie może przebiegać inaczej ;) Z podziękowaniem dla Centrum Piwowarstwa za błyskawiczną dostawę surowców, zaczynamy robić potwory na zimę. Wszystkie słody Viking Malt. Nie obyło się bez lekkich przeinaczeń w zamówieniu. Zamiast 1 kg karmelowego żytniego i 1 kg karmelowego 150 dostałem 2 kg tego pierwszego. Może nie było zwykłego - nie szkodzi! Nawet w sumie lepiej :-)

 

#115 - Who Is John Galt? (Coffee Imperial Stout)

 

15 L, 120 IBU

 

Modyfikacja wody: 2 łyżeczki soli (po 1 na zacier)

 

Zasyp:

6,04 kg - Viking Malt pilzneński

0,68 kg - Viking Malt karmelowy żytni

0,52 kg - Viking Malt karmelowy 30

0,39 kg - Viking Malt pszeniczny

0,34 kg - Viking Malt karmelowy pszeniczny

0,26 kg - Viking Malt czekoladowy ciemny

0,26 kg - Viking Malt jęczmień prażony

 

Chmiel:

50 g - Magnum (PL 2016, 13,5% aa, granulat)

50 g - Saaz Late (CZ 2016, 5,56% aa, granulat)

50 g - Epic (UK 2016, 4,1% aa, granulat)

 

Dodatki:

500 g - laktoza

50 g - kawa specialty Tanzania (mielona)

200 ml - kawa do rozlewu (Lavazza Crema)

 

Drożdże:

3 op. - Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

Zacier podzielony na 2 fermentory. Oba ok. 65°C. Następnie bez wysładzania jeden przefiltrowany, dodana woda do wysładzania, wysładzanie do naczynia pobocznego. Wywalenie słodu z fermentora z kranikiem, transfer drugiego zacieru, filtracja do głównego naczynia, wysładzanie do pobocznego. W ten sposób uzyskam dwie brzeczki. Jedną na to piwo i drugą na kolejne.

 

Gotowanie i chmielenie:

240` - Magnum + laktoza

0` - Saaz Late, Epic, kawa mielona

 

Fermentacja w garażu

 

Data rozlewu:

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 26.0 Brix

Ekstrakt końcowy:  15,9 Brix -> 9 Blg

Alkohol: 10,1%

 

Komentarz: Diesel fuel \m/

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#116 - Operation Atlantis (Tropical Stout)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Atlantis

 

15 L, 66 IBU

 

Wysłodki po #115 + malutki słoiczek ekstraktu słodowego (140 g) - przecież nie wyrzucę ;)

 

Chmiel:

25 g - Admiral (UK 2016, 14,1% aa, granulat)

15 g - Taurus (PL 2016, 12% aa, granulat)

 

Dodatki:

1 ananas, 1 mango, 2 banany, 1 melon, 1 awokado Fuerte, 1 awokado Hass, 2 morele (łącznie prawie 2 kg owoców)

 

Drożdże:

1 op. - Danstar Nottingham

 

Gotowanie i chmielenie:

60` - nic

15` - chmiel

0` - owoce

 

Fermentacja w garażu

 

Data rozlewu: 11.07.2017

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 11,4 Brix bez owoców, na oko 12 z owocami

Ekstrakt końcowy: 5,1 Brix => ~1 Blg

Alkohol: ok. 6%

 

Komentarz:

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#117 - Spencer Heath (Summer Smoothie)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Spencer_Heath

 

16 L, 17 IBU

 

Modyfikacja wody:

25 ml kwasu mlekowego 80%

 

Zasyp:

0,64 kg - Viking Malt pilzneński

0,64 kg - Viking Malt pszeniczny

0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne

 

Chmiel:

50 g - Amarillo (US 2016, granulat, 7,4% aa)

 

Dodatki:

500 g - laktoza

Zest 2 cytryn

Kwas mlekowy

 

Drożdże:

1 op. - Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

45` - 69°C

 

Gotowanie i chmielenie:

50` - 12 g Amarillo + laktoza + 50 ml kwasu mlekowego

0` - zest

Na zimno: 4 dni 38 g Amarillo

 

Fermentacja w garażu

 

Data rozlewu:

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy:8,4 Brix

Ekstrakt końcowy: 6,2 Brix -> 4,8 Blg

Alkohol: 1,9%

 

Komentarz:

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#118 - Vices Are Not Crimes (Wheat Wine)

 

https://mises.org/library/vices-are-not-crimes

 

15 L, 132 IBU

 

Modyfikacja wody:

20 ml kwasu mlekowego 80%

5 g soli kuchennej

 

Zasyp:

6,5 kg - Viking Malt pszeniczny

1,3 kg - Viking Malt wiedeński

0,52 kg - Viking Malt karmelowy 30

0,37 kg - Viking Malt karmelowy pszeniczny

0,22 kg - Viking Malt karmelowy żytni

 

Chmiel:

50 g - Magnum (PL 2016, granulat, 13% aa)

200 g - Hallertau Blanc (NZ 2016, granulat, 9,6% aa)

 

Drożdże:

2 op. - Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

60` - 69°C

 

Gotowanie i chmielenie:

60` - Magnum

0` - 100 g Halletau Blanc

Na zimno 4 dni: 100 g Hallertau Blanc

 

Fermentacja w garażu

 

Data rozlewu: 31.10.2017

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 23,8 Brix

Ekstrakt końcowy:  12,5 Brix => 4,8 Blg

Alkohol:  11%

 

Komentarz: W dniu rozlewu smakowało mocno białymi skórkami winogron, taniczne.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 5 tygodni później...

Najbardziej denerwującym mnie trendem w światowym piwowarstwie w roku 2017 jest popularność słodkich piw, a zwłaszcza słodkich IPA bez goryczki, wszelkich milkszejków, itd. Dlatego też postanowiłem oddać hołd tradycji amerykańskiej rewolucji piwowarskiej, podrasowując ją nieco o własne doświadczenia i preferencje. Mocno siarczanową i twardą wodę poznańską zmiękczyłem kwasem mlekowym, a dodatkowo podbiłem chlorki, by piwo miało przyjemniejsza fakturę w ustach (docelowo wyrównałem siarczany z chlorkami). Modyfikacja wody więc bardzo 2017, chmielenie bardzo 2015, a zasyp bardzo mój (miało być 100% pils, ale nie starczyło, więc dosypałem pszenicy) - bez karmelu. Do tego Nottinghamy, które w obecnych warunkach (ok. 15 stopni) powinny dać w miarę neutralny profil. Oto i Jefferson Airplane - hołd dla pioniera Rewolucji i znakomitego zespołu.

 

#119 - Jefferson Airplane (India Pale Ale)

 

 

15 L, 156 IBU

 

Modyfikacja wody:

15 ml kwasu mlekowego 80%

5 g soli kuchennej

 

Zasyp:

3,35 kg - Viking Malt pilzneński

1,21 kg - Viking Malt pszeniczny

 

Chmiel:

100 g - Citra 2016

100 g - Simcoe 2016

50 g - Waimea 2016

50 g - Rakau 2016

50 g - Amarillo 2016

 

Drożdże:

1 op. - Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

75` - 65,5°C

 

Gotowanie i chmielenie:

60` - 50g Citra, 25g Simcoe

0` - 25g Simcoe

Na zimno 4 dni: Rakau, Amarillo, Waimea

 

Fermentacja w garażu (ok. 15 st.)

 

Data rozlewu: 1.11.2017

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 15.0 Brix

Ekstrakt końcowy: 8,1 Brix => 3,5 Blg

Alkohol: 6,25%

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.