Skocz do zawartości

Refermentacja


Suchejroo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem 3 brewkity Coopersa ( Stout, Draught oraz Real Ale). Zastanawia mnie ilosc glukozy do refermentacji poszczegolnych warek. Zrobie syrop z glukozy, do Stouta mysle dac okolo 80-90 gram, ale nie mam pojecia ile dac do pozostalych. Pomoże ktos?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wiele zależy od upodobania nagazowania... niby twierdzą że stouty powinny być tak nagazowane a lagery tak...

ja lubię dobrze nagazowane piwa więc dodaje tak:

6g/litr jeżeli piwo zamierzasz szybko spożyć, po tygodniu będzie nagazowane

5g/litr jeżeli piwo będzie leżakowane co najmniej 1,5-2 m-ce

 

no i olej glukozę... syrop ze zwykłego cukru jest równie dobry, a na pewno tańszy i łatwiej dostępny,a w smaku nie odczujesz najmniejszej różnicy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie ten pierwszy zakres. Przy 20 litrach dla 3,6 musiałbyś zadać około 210 gramów cukru , a to da efekt że nalejesz samą pianę o ile butelki wytrzymają :) 3 moim zdaniem dla weizena jest optymalnie

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Mam pytania nieco z innej beczki - 80g glukozy poszło na 25l imperial stouta 19 BLG, który fermentował na burzliwej 3 tyg i cichej 3 tyg. Czy nagazowanie będzie wystarczające? Ile będzie trwała refermentacja w temp. 17 st C?

Edytowane przez joker0skater
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(...)no i olej glukozę... syrop ze zwykłego cukru jest równie dobry, a na pewno tańszy i łatwiej dostępny,a w smaku nie odczujesz najmniejszej różnicy

 

Najzwyklejszy cukier ze sklepu, czy mówimy o jakimś bardziej specjalistycznym ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(...)no i olej glukozę... syrop ze zwykłego cukru jest równie dobry, a na pewno tańszy i łatwiej dostępny,a w smaku nie odczujesz najmniejszej różnicy

 

Najzwyklejszy cukier ze sklepu, czy mówimy o jakimś bardziej specjalistycznym ?

Tak, najzwyklejszy cukier ze sklepu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytania nieco z innej beczki - 80g glukozy poszło na 25l imperial stouta 19 BLG, który fermentował na burzliwej 3 tyg i cichej 3 tyg. Czy nagazowanie będzie wystarczające? Ile będzie trwała refermentacja w temp. 17 st C?

Ja do swojego RISa 21blg na 12l dawałem 40g cukru. Po miesiącu w 19-20C był już nagazowany. Drożdże Danstar Nottingham.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Chciałam zapytać jak to jest z procesem referementacji piwa odstawionego wcześniej na fermentację cichą.

Czy piwo mimo wszystko zrefermentuje skoro większość drożdzy "zemrze" ?Jak długo , wg Waszych obserwacji, których niestety nie mam , można prowadzić cichą aby piwo było odpowiednio nagazowane. .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zależy od danego szczepu drożdży oraz zawartości alkoholu w piwie. Miałem takie warki, które na cichej były blisko 40 dni i piwo było nagazowane. W zasadzie, gdy w czasie butelkowania piwo jest jeszcze mętne, choćby w znikomym stopniu, raczej nie ma się o co martwić. Mocne piwa, np. portery, gorzej się refermentują. Drożdże mają określoną odporność na alkohol, zazwyczaj około 9%. Zbliżając się do tej granicy świadomie skazujemy drożdże na śmierć. Można dodać trochę drożdży do butelel wraz z surowcem do refermentacji, ale należy pamiętać, że w ten sposób ryzykujemy infekcję. Ogólnie mówiąc refermentacja piwa nie jest taka prosta, zależy od wielu czynników, które zmuszają nas do elastycznego działania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nawet mega klarowne dla oka piwo ma w sobie dużo drożdży. (Dla drożdży szlachetnych opalizacja występuje przy stężeniu komórek 10^5 a dla dzikusów 10^2) Więc spokojnie.

 

Drożdże to nie takie cienkie bolki. Nawet po kilku latach w butelkach udało się odzyskać drożdże (żywe)z osadu na dnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można dodać trochę drożdży do butelel wraz z surowcem do refermentacji, ale należy pamiętać, że w ten sposób ryzykujemy infekcję.

Jeżeli przewidujemy problemy z nagazowaniem (piwa mocne, lagerowane) to moim zdaniem większym ryzykiem jest nie dodanie świeżych drożdży podczas butelkowania. Czym szybciej drożdże poradzą sobie z surowcem do refermentacji i wytworzą w butelce CO2, tym lepiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A ja mam inne pytanie, ile alkoholu powstaje w butelce po dodaniu surowca do refermentacji? Bo gdzieś obiło mi się o oczy (nie moge teraz tego znaleźć) ze 0,4-0,5% a to już całkiem sporo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja przewrotnie spytam: po co te wyliczenia ile alko będzie? piwo ma być smaczne i sprawiać radość podczas warzenia i degustacji, a czy ma 0,5 więcej czy mniej, to ma jakieś znaczenie? z grubsza % regulujemy zasypem, a co wyjdzie, to wyjdzie, i tak tego się nie zmieni. ważne, żeby smaczne było :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawartość alkoholu w piwie po refermentacji wzrośnie tylko w przypadku gdy dodamy glukozę/cukier bezpośrednio do butelek lub blg syropu glukozowego/cukrowego użytego do refermentacji będzie wyższe od blg początkowego brzeczki nastawnej.

Jeżeli blg będzie takie samo lub niższe nie wzrośnie zawartość alkoholu w gotowym piwie po refermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.