Suchejroo Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Witam, kupiłem 3 brewkity Coopersa ( Stout, Draught oraz Real Ale). Zastanawia mnie ilosc glukozy do refermentacji poszczegolnych warek. Zrobie syrop z glukozy, do Stouta mysle dac okolo 80-90 gram, ale nie mam pojecia ile dac do pozostalych. Pomoże ktos? Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zawsze możesz skorzystać z tego kalkulatora The Beer Recipator - Carbonation Pamietaj tylko żeby używać kropki zamiast przecinka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 wiele zależy od upodobania nagazowania... niby twierdzą że stouty powinny być tak nagazowane a lagery tak... ja lubię dobrze nagazowane piwa więc dodaje tak: 6g/litr jeżeli piwo zamierzasz szybko spożyć, po tygodniu będzie nagazowane 5g/litr jeżeli piwo będzie leżakowane co najmniej 1,5-2 m-ce no i olej glukozę... syrop ze zwykłego cukru jest równie dobry, a na pewno tańszy i łatwiej dostępny,a w smaku nie odczujesz najmniejszej różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 glukozę mam kupiona więc chce ją wykorzystac bo mam kilogram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 To ją odłóż i użyj do podbicia ekstraktu w jakimś mocniejszym piwie. Szkoda glukozy na refermentację, bo cukier robi robotę. Generalnie jeść nie woła więc szkoda przepłacać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Polecam programik refermv2 - ja jestem bardzo zadowolony . Jest gdzieś na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 To i ja się przy okazji dopytam. Jak z refermentacją weizena? Różne stronki pokazują różne wartości CO2 od 2,5-2,9 aż do 3,6-4,5. Które są poprawniejsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Zdecydowanie ten pierwszy zakres. Przy 20 litrach dla 3,6 musiałbyś zadać około 210 gramów cukru , a to da efekt że nalejesz samą pianę o ile butelki wytrzymają 3 moim zdaniem dla weizena jest optymalnie Edytowane 30 Grudnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Mam pytania nieco z innej beczki - 80g glukozy poszło na 25l imperial stouta 19 BLG, który fermentował na burzliwej 3 tyg i cichej 3 tyg. Czy nagazowanie będzie wystarczające? Ile będzie trwała refermentacja w temp. 17 st C? Edytowane 20 Stycznia 2014 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Ja bym dał koło 120g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (...)no i olej glukozę... syrop ze zwykłego cukru jest równie dobry, a na pewno tańszy i łatwiej dostępny,a w smaku nie odczujesz najmniejszej różnicy Najzwyklejszy cukier ze sklepu, czy mówimy o jakimś bardziej specjalistycznym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (...)no i olej glukozę... syrop ze zwykłego cukru jest równie dobry, a na pewno tańszy i łatwiej dostępny,a w smaku nie odczujesz najmniejszej różnicy Najzwyklejszy cukier ze sklepu, czy mówimy o jakimś bardziej specjalistycznym ? Tak, najzwyklejszy cukier ze sklepu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Mam pytania nieco z innej beczki - 80g glukozy poszło na 25l imperial stouta 19 BLG, który fermentował na burzliwej 3 tyg i cichej 3 tyg. Czy nagazowanie będzie wystarczające? Ile będzie trwała refermentacja w temp. 17 st C? Ja do swojego RISa 21blg na 12l dawałem 40g cukru. Po miesiącu w 19-20C był już nagazowany. Drożdże Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Ile byście polecili glukozy (zostaje przy glukozie) na litr Tripla do refermentacji? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Ile byście polecili glukozy (zostaje przy glukozie) na litr Tripla do refermentacji? Z góry dzięki Masz do tego odpowiednie kalkulatory dostępne w sieci, ja bym dał około 5g na litr piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Chciałam zapytać jak to jest z procesem referementacji piwa odstawionego wcześniej na fermentację cichą. Czy piwo mimo wszystko zrefermentuje skoro większość drożdzy "zemrze" ?Jak długo , wg Waszych obserwacji, których niestety nie mam , można prowadzić cichą aby piwo było odpowiednio nagazowane. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 To zależy od danego szczepu drożdży oraz zawartości alkoholu w piwie. Miałem takie warki, które na cichej były blisko 40 dni i piwo było nagazowane. W zasadzie, gdy w czasie butelkowania piwo jest jeszcze mętne, choćby w znikomym stopniu, raczej nie ma się o co martwić. Mocne piwa, np. portery, gorzej się refermentują. Drożdże mają określoną odporność na alkohol, zazwyczaj około 9%. Zbliżając się do tej granicy świadomie skazujemy drożdże na śmierć. Można dodać trochę drożdży do butelel wraz z surowcem do refermentacji, ale należy pamiętać, że w ten sposób ryzykujemy infekcję. Ogólnie mówiąc refermentacja piwa nie jest taka prosta, zależy od wielu czynników, które zmuszają nas do elastycznego działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Nawet mega klarowne dla oka piwo ma w sobie dużo drożdży. (Dla drożdży szlachetnych opalizacja występuje przy stężeniu komórek 10^5 a dla dzikusów 10^2) Więc spokojnie. Drożdże to nie takie cienkie bolki. Nawet po kilku latach w butelkach udało się odzyskać drożdże (żywe)z osadu na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Można dodać trochę drożdży do butelel wraz z surowcem do refermentacji, ale należy pamiętać, że w ten sposób ryzykujemy infekcję. Jeżeli przewidujemy problemy z nagazowaniem (piwa mocne, lagerowane) to moim zdaniem większym ryzykiem jest nie dodanie świeżych drożdży podczas butelkowania. Czym szybciej drożdże poradzą sobie z surowcem do refermentacji i wytworzą w butelce CO2, tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 A ja mam inne pytanie, ile alkoholu powstaje w butelce po dodaniu surowca do refermentacji? Bo gdzieś obiło mi się o oczy (nie moge teraz tego znaleźć) ze 0,4-0,5% a to już całkiem sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Na 4g cukru/glukozy mniej więcej tyle powstanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 17g/l daje 1% alk. Jak dodajesz ok 6-8g/l (3-4g/butelkę) to masz ok. 0,3-0,5% więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 nie ma na to pytanie prostej odpowiedzi. wszystko zależy od tego ile czego i w jaki sposób dodajesz do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 A ja przewrotnie spytam: po co te wyliczenia ile alko będzie? piwo ma być smaczne i sprawiać radość podczas warzenia i degustacji, a czy ma 0,5 więcej czy mniej, to ma jakieś znaczenie? z grubsza % regulujemy zasypem, a co wyjdzie, to wyjdzie, i tak tego się nie zmieni. ważne, żeby smaczne było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elites Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Zawartość alkoholu w piwie po refermentacji wzrośnie tylko w przypadku gdy dodamy glukozę/cukier bezpośrednio do butelek lub blg syropu glukozowego/cukrowego użytego do refermentacji będzie wyższe od blg początkowego brzeczki nastawnej. Jeżeli blg będzie takie samo lub niższe nie wzrośnie zawartość alkoholu w gotowym piwie po refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się