Krzyko Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Mam żanetę o poj. 100 cm3. Bardzo przydane narzędzie w moim browarze. Jednak dość szybko uszczelka tłoka straciła poślizg i zaczęła się zacinać. Myślałem to czymś posmarować, ale że ma kontakt z piwem, więc rozmaite oleje i inne tłustości raczej odpadają. Ma ktoś patent na taki problem? Szkoda strzykawy wyrzucić bo prawie nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Szkoda strzykawy wyrzucić bo prawie nowa. A ile ona kosztowała bo może raczej szkoda nerwów? Używam jednorazówki 100cm3 i na kilka warek wystarcza, jak się "zaciera" to do kosza i następną biorę (koszt niewielki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 No fakt, tylko 7 zł i nawet już kupiłem kolejną, ale że należę do tych nierychliwych do wyrzucania, więc na wszelki wypadek pytam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) U mnie setka z gumowym tłokiem 3.90zł, dlatego nigdy się nie zastanawiałem. Może jakaś wazelina spożywcza, jak do uszczelek w kegach? To chyba jednak kiepski pomysł. Poszukaj innej apteki bo ta coś droga troszku. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Co to jest żaneta, jeżeli mozna spytać bo google nie kwapi sie do odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Duża strzykawa, np. do płukania uszu https://www.google.pl/search?q=Strzykawka+%C5%BBaneta&tbm=isch&source=iu&imgil=ZfrdHNggcMMRBM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn1.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcSgTcM9R-xBDdsw9r4oyevT1Jcx2-J3EBRBwOkpjkRr_NSiuzcBDg%253B500%253B375%253BWOIfvMC6uwM95M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fcezal.warszawa.pl%25252Fstrzykawka-codan-100-ml-zaneta-z-dwoma-lacznikami-i-cienkim-tlokiem-jalowa-pi-410.html&sa=X&ei=8XzRUqCIC4WB7QaEj4GACA&ved=0CC4Q9QEwAQ&biw=1680&bih=903#facrc=_&imgdii=_&imgrc=ZfrdHNggcMMRBM%253A%3BWOIfvMC6uwM95M%3Bhttp%253A%252F%252Fcezal.warszawa.pl%252Fimages%252Fcezal%252Fprodukty%252Fstrzykawka_janet2.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fcezal.warszawa.pl%252Fstrzykawka-codan-100-ml-zaneta-z-dwoma-lacznikami-i-cienkim-tlokiem-jalowa-pi-410.html%3B500%3B375 Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Fajna oliwiarka jest z takiej strzykawki, mam i nie ma lepszej, moja ma 55 jednostek xx (zamazane bo już kilka lat jest). Nie da się chyba naprawić, jedna mi się rozpadła, zacinała się a była w oleju. Nadwęglan sodu do dezynfekcji jest mydlany w dotyku, możesz przemyć, może podziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Ja swoją dezynfekuje właśnie w gorącym roztworze nadwęglanu i po takim kilkunasto minutowym moczeniu chodzi znacznie lepiej niż przed, ale efekt mija równie szybko ogólnie wymieniam co jakieś 3-4 warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Jednak dość szybko uszczelka tłoka straciła poślizg i zaczęła się zacinać. Myślałem to czymś posmarować, ale że ma kontakt z piwem, więc rozmaite oleje i inne tłustości raczej odpadają. Ma ktoś patent na taki problem? Można nasmarować gliceryną. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Ray Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zależy jaka się trafi. Jedna mi się po 3 warkach zaczęła zacinać. Kupiłem kolejną innego producenta i chodzi 6 warek jak nówka, a sporo jej używam. Faktycznie bardzo przydatna rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 W jakim celu tego używacie? do pobierania próbek czy co? Może mnie ominęło jakieś dużo usprawnienie pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Używam do pobierania próbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Ja do pobierania próbek, do dekantacji po chmieleniu gdy na jednym końcu mam pończochę - pobieram strzykawką brzeczkę, nalewam do wężyka i potem jedna końcówka do garnka, a druga do wiadra. Zaciągam tym młode piwo przy rozlewie. Najbardziej jednak przydatne dla mnie jak odzyskuję część brzeczki z chmielin - przelewam do wysokich szklanek, na 4 h do lodówki i strzykawką ściągam z nad osadu białkowego i chmielin, gotuję i do słoików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Najbardziej jednak przydatne dla mnie jak odzyskuję część brzeczki z chmielin - przelewam do wysokich szklanek, na 4 h do lodówki i strzykawką ściągam z nad osadu białkowego i chmielin, gotuję i do słoików. Przerzuciłem się z tego sposobu na sitkowanie. Mam takie duże sito kuchenne, wykładam je tetrą złożoną na cztery razy wlewam całą pozostałość po chmieleniu i czekam - odzysk praktycznie 100%, pozostaje jedynie szlam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Muszę spróbować, bo w piątek z 5 L brzeczki z osadami odzyskałem 2 L, a resztę wylałem, bo nie chciało mi się pierdzielić dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 bo nie chciało mi się pierdzielić dalej No właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Ja też używam żanety. Do mierzenia blg. Dziś nie mieliśmy, więc posiłkowaliśmy 5ml-litrową strzykaweczkę-dało radę. U nas żaneta chodzi po 3,90. Jak się zatnie, trzeba nalać wody i parę razy popompować na sucho, rozchodzi się i od razu można używać, niemniej jednak, nie warto rewitalizować tego sprzętu biorąc pod uwagę cenę. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi