WiHuRa Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Ogólnie wydaje mi się, że sporo osób nie ma w 100% świadomości jakie ryzyko niesie za sobą używanie ciągle gęstwy "od kolegów". Czasem lepiej użyć suchych niż słabej gęstwy. To jest wielka prawda, i niech każdy wymieniający się drożdżami weźmie sobie to do serca. O ile do szczepów rzadkich czasem warto zaryzykować przesyłkę to wysyłka suchych jest już ekonomicznie (i praktycznie) bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Ogólnie wydaje mi się, że sporo osób nie ma w 100% świadomości jakie ryzyko niesie za sobą używanie ciągle gęstwy "od kolegów". Czasem lepiej użyć suchych niż słabej gęstwy. To jest wielka prawda, i niech każdy wymieniający się drożdżami weźmie sobie to do serca. O ile do szczepów rzadkich czasem warto zaryzykować przesyłkę to wysyłka suchych jest już ekonomicznie (i praktycznie) bez sensu. A jak ja o tym mówiłem to dostałem burę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 za mały dar przekonywania miałeś.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Ja tam nastawiam się tylko na pożyczenie ewentualnej gęstwy od ludzi z mojego miejsca zamieszkania i to raz kiedyś, a nie cały czas. Jeśli ktoś z Warszawiaków będzie warzył na płynnych to nic nie szkodzi mi zaryzykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Pod warunkiem, że masz pewność co do zdolności tej osoby, pijesz jej piwa i ufasz jej mocno w kwestii czystości. No i wiesz, jak płukać gęstwę ClO2. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 pijesz jej piwa i ufasz jej mocno w kwestii czystości. właśnie dla tego nie biorę do Ciebie gęstwy "dziki" kolego :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Czepiasz się szczegółów Jak mam problem z danym piwem, to drożdże i tak zasilają kanał - nie ryzykowałbym rozdawania ich po ludziach. Jak widzisz wczoraj od razu (chociaż nie mam żadnych organoleptycznych oznak infekcji) wycofałem się z gęstwy z Essexami. Grunt to dbać o jakość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 wiem wiem i chwała Ci za to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zamrażaliście kiedyś gęstwę i z jakim skutkiem? Teoretycznie jeśli ją zamrozimy to może poleżeć pewnie i miesiąc, dwa, czy da się je później obudzić np. robiąc starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) może leżeć i kilka lat, po warunkiem, że dasz odpowiednią ilość krioprotektora (np: gliceryny) i nie będziesz rozmrażał lodówki [edit] jest taki wątek "mrożenie drożdży" poczytaj Edytowane 15 Stycznia 2014 przez leszcz007 Dario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 może leżeć i kilka lat, po warunkiem, że dasz odpowiednią ilość krioprotektora (np: gliceryny) i nie będziesz rozmrażał lodówki [edit] jest taki wątek "mrożenie drożdży" poczytaj Znalazłem. Dzięki. Spróbuję przy zbieraniu kolejnej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Z wyżej wymienionych powodów nie mam zamiaru nikomu gęstwy dawać(choć w 8 warkach do tej pory na 99% infekcji nie było), ani od kogoś brać. Zwłaszcza, że czasami infekcja wychodzi dopiero po butelkowaniu, a gęstwy trzeba używać najlepiej zaraz po odzyskaniu z piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Bardzo fajny pomysł z tym serwisem (in plus, że postawiony na Drupalu ) ale fajnie by było zrobić swego rodzaju "dekalog" dla chociażby wysyłania gęstwy, bo ostatnio pokusiłem się na "zbiór" od jednego z forumowiczów i na 90% mam infekcję w moim Wicie (zapach mocno octowy). Sama gęstwa może nie była felerna, ale sposób jej wysłania (w średnio szczelnym słoiku) pozostawiał wiele do życzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jeśli miałeś jakiekolwiek wątpliwości co do stanu gęstwy i/lub sposobu jej przechowywania to nie rozumiem po co ją zadawałeś. Tak samo zupełnie nie rozumiem wymiany gęstwy po drożdżach suchych. Oszczędność niewielka, a ryzyko mocno się zwiększa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) więc tak: po co tak skomplikowany system rejestracji? Mail, potwierdzenie, oznaczenie siły hasła... To nie ma kompletnie uzasadnienia! W sumie, średnio ludziom się chce rejestrować na kolejny serwis, ja zalogowałem się tylko z ciekawości. Ale to ogromna bariera która do niczego nie służy i będzie hamowała ewentualny rozwój serwisu. Toporny system wprowadzania drożdży. Trochę mi zajęło, zanim odkryłem gdzie się zapisuje nowe szczepy... Przyda się możliwość dodania szczepu z poziomu "dodaj ofertę". Przyda się więcej funkcji "giełdowych" do bezpośredniej komunikacji - czyli adres email, nr tel. widoczny dla reszty (tj. jego dodanie byłoby opcjonalne). Ja mam jedno konto spamowe, na które się rejestruję przy tego typu stronach i z powodu zasypania spamem ciężko zobaczyć wartościowe powiadomienia [edit] - widzę, że jest coś takiego jak "warunki odbioru" gdzie można takie rzeczy wpisać. Tyle - po co to jest w innej zakładce? Po co tyle zakładek? Nie da się to zrobić w jednym, większym okienku? Może będzie wyglądało mniej estetycznie, ale będzie dużo praktyczniejsze Nie jest źle, z pewnością bardziej czytelne niż forumowe "oddam/przyjmę" drożdże. Może jeszcze wprowadzić funkcjonalność - "poszukuję gęstwę"? Edytowane 25 Stycznia 2014 przez bzium1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Serwis bardzo fajny z tymże wymagający zasilenia danymi i chęci ze strony piwowarów na to, żeby poświęcili chwilę na wpis o posiadaniu drożdży do udostępnienia Tak w skrócie: 1. dodatkowo na wyświetlanej liście powinien znaleźć się termin od kiedy są dostępne drożdże. 2. termin upływa nie powinien być "musem" do wypełnienia - pomimo braku * i tak trzeba wypełnić. Szybciej powinna być opcja dostępne do momentu aż się komuś nie skończą. 3. w charakterystyce drożdży jeżeli nie są wypełnione niektóre pola to może nie warto ich wyświetlać, bo są po prostu puste. 4. przy edycji jest możliwość usunięcia danych lokalizacji - owszem działa, ale tylko 1 raz, bo jak się je usunie, a potem chce edytować konto to trzeba znowu jest wpisać, bo inaczej nie da się zapisać edycji - zamknięte koło. 5. dodałbym pole z możliwością zaznaczenia czy dana osoba zgadza się na wysyłkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Tak samo zupełnie nie rozumiem wymiany gęstwy po drożdżach suchych. Oszczędność niewielka, a ryzyko mocno się zwiększa. czasami się przydaje - ot, początkującemu zdarzył się wypadek, nie ma zapasowej saszetki drożdży, ale na gwałt potrzebuje czegoś, bo np. właśnie gotuje brzeczkę. Wtedy też przydaje się wiedzieć, kto w pobliżu ma dostępne drożdże, by móc szybko z nich skorzystać . Mi 2x się przydarzył podobny przypadek (tzn. ja byłem pomagającym). W innych przypadkach, w szczególności wysyłanie paczką gęstwy z suchych - kompletnie mija się z celem. Podobnie jak nie rozumiem reklamowania na tym forum, że ma się do odstąpienia taką gęstwę Ja tam nastawiam się tylko na pożyczenie ewentualnej gęstwy od ludzi z mojego miejsca zamieszkania i to raz kiedyś, a nie cały czas. Jeśli ktoś z Warszawiaków będzie warzył na płynnych to nic nie szkodzi mi zaryzykować. W W-wie obrót gęstwami płynnymi jest dość spory . Ot, Zgoda ostatnio pisał, że może mieć niedługo gęstwę szkotów, ja też parę mam w użyciu Edytowane 25 Stycznia 2014 przez bzium1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabeer Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Co do wysyłki - ideą pomysłu było dzielenie się drożdżami lokalnie. Stąd np. na stronie profilu użytkownika jest mapa okolicy użytkownika. Nic nie stoi na przeszkodzie aby korzystać z serwisu do wymiany wysyłkowej, ale szczegóły wysyłki w taki przypadkach ustala się indywidualnie między stronami. Można by natomiast się pokusić o zrobienie małego FAQ z pytaniami w stylu "Jak bezpiecznie wysyłać gęstwę?". Ktoś się podejmie napisania? po co tak skomplikowany system rejestracji? rejestracja jest potrzebna bo: użytkownicy anonimowi nie mogą zamieszczać ofert (inaczej cała strona w ciągu miesiąca wypełni się spamem) nie mają też możliwości kontaktu z innymi osobami (inaczej skrzynka wiadomości szybko zapełni się spamem) a czy skomplikowana? oprócz lokalizacji wprowadza się raczej standardowe dane Przyda się więcej funkcji "giełdowych" do bezpośredniej komunikacji - czyli adres email, nr tel. widoczny dla reszty (tj. jego dodanie byłoby opcjonalne) można zrobić opcjonalne pole z telefonem email automatycznie wysyłamy śląc komuś wiadomość PM Toporny system wprowadzania drożdży. Trochę mi zajęło, zanim odkryłem gdzie się zapisuje nowe szczepy... Przyda się możliwość dodania szczepu z poziomu "dodaj ofertę". Jest link w opisie pola "szczep" (przy dodawaniu nowej oferty). 1. dodatkowo na wyświetlanej liście powinien znaleźć się termin od kiedy są dostępne drożdże. w celu? 2. termin upływa nie powinien być "musem" do wypełnienia - pomimo braku * i tak trzeba wypełnić. Szybciej powinna być opcja dostępne do momentu aż się komuś nie skończą. Gęstwy nie trzyma się dłużej niż parę tygodni, więc wprowadzając ją decydujesz do kiedy będziesz ją trzymał i wprowadzasz tę datę. Zawsze potem możesz ją zmienić. A co do drożdży suchych - można dać datę dość odległą, a kiedy drożdże w międzyczasie zużyjemy to ofertę po prostu usunąć. 3. w charakterystyce drożdży jeżeli nie są wypełnione niektóre pola to może nie warto ich wyświetlać, bo są po prostu puste. Niech zostaną puste, być może zdopinguje to kogoś do dodania informacji w puste pola 4. przy edycji jest możliwość usunięcia danych lokalizacji - owszem działa, ale tylko 1 raz, bo jak się je usunie, a potem chce edytować konto to trzeba znowu jest wpisać, bo inaczej nie da się zapisać edycji - zamknięte koło. to dlatego, że podanie współrzędnych geograficznych i lokalizacji jest obowiązkowe. postaram się usunąć funkcję "usuń" 5. dodałbym pole z możliwością zaznaczenia czy dana osoba zgadza się na wysyłkę. to się wpisuje w warunkach odbioru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Rozumiem idę rejestracji - tylko że można to uprościć. Zamiast wielostopniowej rejestracji - adres email + hasło i od razu zyskiwać funkcjonalność. email automatycznie wysyłamy śląc komuś wiadomość PM tyle, że na co dzień korzystam z innej skrzynki, niż ta na której się rejestrowałem... Więc nie bardzo mi to jest przydatne Jest link w opisie pola "szczep" (przy dodawaniu nowej oferty). Jest, tylko się przechodzi na inną stronę i tu znów trzeba wypełnić kolejne pola. Ba, gdy chce się wprowadzić zupełnie nowe drożdże, to procedura wpisywania jest upierdliwa. Pytanie jest, czy nie można dodać szczepu bezpośrednio z oferty, zamiast przekierowywać się na inną podstronę. W sytuacji, gdy się najpierw wypełni formularz, a potem się człowiek przekonuje, że trzeba wprowadzić nowy szczep - to te dane przepadają. Niby niewiele jest do pisania, ale irytuje. w celu? w sytuacjach przewidywania przyszłości, np. mam piwo na burzliwej, za 5 dni będę przelewał, to za 6dni będzie przemyta gęstwa. to się wpisuje w warunkach odbioru w warunki odbioru można wpisywać dużo rzeczy, ale też - niekoniecznie wie się, co może się przydać. Wątpię, żeby dodający sam od siebie wpisał formułkę "zgadzam się na wysyłkę" . Albo telefon do szybszej komunikacji - ja najpierw nie wpadłem na taki pomysł, ale można go podsunąć użytkownikom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) w celu? Czasami wiemy, że np. za 3 dni będziemy mieć gęstwę więc ktoś już może sobie coś zaplanować i nie szukać gdzie indziej. Gęstwy nie trzyma się dłużej niż parę tygodni, więc wprowadzając ją decydujesz do kiedy będziesz ją trzymał i wprowadzasz tę datę. Zawsze potem możesz ją zmienić. A co do drożdży suchych - można dać datę dość odległą, a kiedy drożdże w międzyczasie zużyjemy to ofertę po prostu usunąć. Nieprawda - niektórzy trzymają i kilka miesięcy. Po co wprowadzać tą datę ? Popatrz, że niektórzy wprowadzają np. 01.12.2014 - gęstwa prawie roczna. Wniosek: data wprowadzona na tzw. pałę tylko po to, aby była. Oczywiście można ofertę usunąć. Niech zostaną puste, być może zdopinguje to kogoś do dodania informacji w puste pola Gorzej jak takich info po prostu nie ma. to dlatego, że podanie współrzędnych geograficznych i lokalizacji jest obowiązkowe. postaram się usunąć funkcję "usuń" Ale ktoś może nie chcieć podawać dokładnej lokalizacji swojego miejsca zamieszkania. Wg mnie wystarczy miejscowość i to w zupełności powinno pomóc ludziom w zlokalizowaniu osoby. Ja np. nie podawałem punktu dokładnej lokalizacji swojego zamieszkania - po co mam to upubliczniać żeby każdy kto wynajdzie mój nick mógł mnie zlokalizować ? Podałem centralny punkt miasta i to powinno wystarczyć - jeżeli ktoś będzie chciał coś ode mnie to po prostu się ze mną skontaktuje i wszystko uzgodnimy. to się wpisuje w warunkach odbioru Ok, ale uważam, że może to umknąć szukającym. Warto jednak by było dodać taką opcję. Nie odbierz mnie źle - ja po prostu proponuję coś, co może warto rozważyć - nie jest to moje czepialstwo, bo serwis naprawdę byłby super jak się rozwinie i gratuluję pomysłu oraz poświęconego czasu. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Użytkownik dabeer dnia 25 styczeń 2014 - 18:20 napisał w celu? Czasami wiemy, że np. za 3 dni będziemy mieć gęstwę więc ktoś już może sobie coś zaplanować i nie szukać gdzie indziej. Tak tak właśnie tak. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez Browariat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Nieprawda - niektórzy trzymają i kilka miesięcy. Trzymają może i tak, ale używają na własną odpowiedzialność - ja bym takiej gęstwy nikomu nie dał. Po co wprowadzać tą datę ? Popatrz, że niektórzy wprowadzają np. 01.12.2014 - gęstwa prawie roczna. Wniosek: data wprowadzona na tzw. pałę tylko po to, aby była. Znalazłem tylko jeden wpis z tą datą. Mój. Taką mam datę ważności na drożdżach suchych, to taką wpisałem. Jeśli chodzi o sam serwis to mi z kolei brakuje daty dodania ogłoszenia. Albo w sumie może być i data dostępności gęstwy. Sortujemy po tym i widzimy co nowego przybyło/przybędzie. Kilka razy wysyłałem gęstwę (butelka 0,5l po wodzie mineralnej daje radę), ale traktuję to jako ostateczność, (tj. jeśli nie ma chętnych w okolicy a szkoda mi wywalić) zdecydowanie lepiej/bezpiecznej/wygodniej jest umówić się na odbiór osobisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Trzymają może i tak, ale używają na własną odpowiedzialność - ja bym takiej gęstwy nikomu nie dał. Stasiek, ale nie mamy pewności, że ktoś takiej innym by nie zaproponował . To oczywiście tylko jedna z możliwości, ale oby takie coś nigdy nie miało miejsca Edytowane 26 Stycznia 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Jeżeli chodzi o rejestrację i później identyfikację użytkowników, to wolałem tego nie robić u siebie. Do mojego Brewloga ludzie logują się Googlem albo Facebookiem po OAuth, nie ma żadnej rejestracji, potwierdzania, klikania, logujesz się w zdalnej usłudze, dajesz serwisowi dostęp do swoich danych (email) i gotowe, masz konto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabeer Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Jeśli chodzi o sam serwis to mi z kolei brakuje daty dodania ogłoszenia. Albo w sumie może być i data dostępności gęstwy. Sortujemy po tym i widzimy co nowego przybyło/przybędzie. Dodałem taką kolumnę do listy ofert. Oferty będą domyślnie posortowane według daty dodania oferty. Czasami wiemy, że np. za 3 dni będziemy mieć gęstwę więc ktoś już może sobie coś zaplanować i nie szukać gdzie indziej. Proste - "data od" powinna być ustawiona na "za 3 dni". Można też przeglądać dostępność ofert na dany dzień, wystarczy po prostu wpisać interesującą nas datę do filtra nad listą i zastosować filtr. W ten sposób można mieć pogląd na to, jakie drożdże będą dostępne kiedy będziemy warzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się