Gość franc Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Mam pytanie co do fermentorów, a mianowicie musze kupić nowe i zastanawiałem sie nad przeźroczystymi. Czy przeźroczystość będzie miała jakiś ujemny wpływ na fermentacje itd? Pytanie wzięło się stąd iż wszystkie fermentory jakie widziałem są nazwijmy to ciemne a moje obawy wiążą sie z doświadczeniami niektórych kolegów że piwo w zielonych butelkach gorzej się przechowuje niż w tych brązowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbarus Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Mam kilka przeźroczystych i różnicy nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 różnica jest taka, że czasami lepiej nie widzieć życia panującego w brzeczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Czy przeźroczystość będzie miała jakiś ujemny wpływ na fermentacje itd? Mam przeźroczyste i ich używam, ujemnych efektów nie odnotowałem. piwo w zielonych butelkach gorzej się przechowuje niż w tych brązowych. tak jest wtedy gdy butelki są narażone na światło (zwłaszcza UV). Na słońcu fermentorów chyba nie będziesz trzymał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Mi ktos kiedys powiedzial ze przezroczyste sa mniej trwale, ale ile w tym prawdy to nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Polecam Jestem jeszcze na tym etapie, że obserwacja zawartości ułatwia mi ocenę sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 piwo w zielonych butelkach gorzej się przechowuje niż w tych brązowych. tak jest wtedy gdy butelki są narażone na światło (zwłaszcza UV). "Skunks" powodowany jest przez światło z zakresu widzialnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Też używam przeźroczystych i nie wpływają negatywnie. Moje mają do tego bardzo dobre uszczelnienie w porównaniu do białych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) mam dwa typy plastykowych i gęsiory do wina , pod każdym względem gęsiory wygrywają . Jedyny minus mycie , ale soda kaustyczna rządzi . Gęsiory używam jak z resztą i fermentory w piwnice bez dostępu światła dziennego . Edytowane 13 Stycznia 2014 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 http://allegro.pl/balon-do-wina-gasior-szeroki-20l-szerokootworowy-i3869222850.html Mam 3 tego typu. Ciężej się je przenosi (w zasadzie nawet 20tki nie da się podnieść bez kosza), ale za to mycie to pikuś - cała ręka wchodzi do środka bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 i do lagerowania idealny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 różnica jest taka, że czasami lepiej nie widzieć życia panującego w brzeczce Odwróciłbym to twierdzenie: nie widzieć życia w brzeczce to właśnie gorzej Przychylam się tu do opinii kol. korzeń16. Ja nie mam przezroczystych fermentorów, ale jak będę kupował następne, to tylko takie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Używanie latarki diodowej jest mizerne. Kupować jak mam kilka szt nie ma sensu. Myślałem aby wkleić okienko aby widzieć co tam się dzieje... W przypadku kupna wezmę na test przezroczysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Od paru warek mam przezroczysty i jest super. Główna zaleta - od razu widać czy fermentacja ruszyła (ew. czy dalej trwa) czy nie. Co ma kapitalne znaczenie dla martwiących się "dlaczego nie bulka". Wszystkim mającym tendencje do zbyt częstego uchylania pokrywy serdecznie polecam!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 moim zdaniem niema znaczenia czy przezroczysty czy biały, piwowarstwo domowe uczy cierpliwości, więc i tak z czasem nie będziecie do niego zaglądać zbyt często Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 z czasem nie będziecie do niego zaglądać zbyt często A zdaży się nawet zapomnieć, że coś tam w wiadrze w piwnicy czeka na rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lampen139 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 a czy białe fermentory z "zawartością" mogą stać na świetle dziennym?? nie mówię tu o słońcu tylko tylko po prostu jasności dnia:) czy zabezpieczają przed światłem dziennym czy trzeba je trzymać w zaciemnionym pomieszczeniu lub nakryć? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 możesz trzymać w pokoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 No nie wiem czy te przeźroczyste nie mają wpływu na piwo. Kiedyś lagerowałem piwa w białych na przeszklonym balkonie, pełne slońce od godzin południowych, lagery nawet kilka tygodni i posmak kartonowy był wyczuwalny, im dłuższe lagerowanie tym bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 No nie wiem czy te przeźroczyste nie mają wpływu na piwo. Kiedyś lagerowałem piwa w białych na przeszklonym balkonie, pełne slońce od godzin południowych, lagery nawet kilka tygodni i posmak kartonowy był wyczuwalny, im dłuższe lagerowanie tym bardziej. Ja mam tylko 28 warek za sobą, ale na lagerowanie na nasłonecznionym balkonie, w dodatku przeszklonym, gdzie temperatura jeszcze bardziej wzrasta, nie wpadł bym. Jarzyn_waleczny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ja mam tylko 28 warek za sobą, ale na lagerowanie na nasłonecznionym balkonie, w dodatku przeszklonym, gdzie temperatura jeszcze bardziej wzrasta, nie wpadł bym. A kto zabroni bogatemu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) No nie wiem czy te przeźroczyste nie mają wpływu na piwo. Kiedyś lagerowałem piwa w białych na przeszklonym balkonie, pełne slońce od godzin południowych, lagery nawet kilka tygodni i posmak kartonowy był wyczuwalny, im dłuższe lagerowanie tym bardziej. Ja mam tylko 28 warek za sobą, ale na lagerowanie na nasłonecznionym balkonie, w dodatku przeszklonym, gdzie temperatura jeszcze bardziej wzrasta, nie wpadł bym. Nie doczytałeś, że pisałem o lagerach? Jesienią taki balkon to idealne miejsce dla lagera pod względem temperatury fermentacji a później lagerowania. Nie nadaje się tylko z powodu nasłonecznienia. To sprawdziłem osobiście, podałem jako przykład i przestrogę w jakich warunkach przeźroczyste pojemniki na pewno mają wpływ na piwo. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 a światło dzienne (pomijając słoneczny dzień) źle nie wpływa na piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Polecam Jestem jeszcze na tym etapie, że obserwacja zawartości ułatwia mi ocenę sytuacji. Ja tam jeszcze nigdy nie widziałem jak wygląda fermentacja burzliwa. Zawsze zamykam szczelnie fermentor i otwieram najwcześniej za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Ja tam jeszcze nigdy nie widziałem jak wygląda fermentacja burzliwa Ja już tak. Przyjemny widok - skoro mam możliwośc skorzystania z podglądy to korzystam Cena fermentora ok. 20zł, możliwiśc obserwacji bezcenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się