buber Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Stawiam na Full (of) Aroma Hops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Może pomysłodawca był na bakier z angielszczyzną.Tak mi się właśnie wydawało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Słownik podpowiada "pełne aromatu chmielu" co nawet logicznie brzmi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) Chyba tym słownikiem jest "google translate" to co mówisz to by było "full of hop aroma" Edytowane 16 Marca 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 5 dni temu zabutelkowałem to piwo i dziś podczas warzenia pszeniczniaka nie wytrzymałem i otworzyłem jedną butelkę. Muszę powiedzieć że to dość proste piwo ale dla kogoś kto robi piwa tylko górnej fermentacji jest to pewien krok w nowym kierunku. Piwo genialnie mi się wyklarowało, wygląda jak taki lager/pils. Smak kieruje się w stronę pilsa. Konkretna goryczka podbudowana smakiem słodowym. Co prawda piwo fermentowane drożdżami górnej fermentacji jednak trzymane w dolnej granicy temperatury ich pracy. Bardzo fajne doświadczenie. Mam nadzieję że za kilka dni nagazowanie będzie konkretniejsze, co prawda już teraz jest ok ale lubię jak jest więcej gazu. Ciekaw jestem jak z czasem będzie się układał jego smak. Generalnie polecam! Na bank zagości u mnie ten przepis nie jeden raz. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Tak wygląda mój FAH podczas przelewania na cicha:) wybaczcie szkło;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 A mój tak: Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Robił ktoś FAH na Amerykańskim chmielu? Jakie efekty? Kusi mnie wsadzić tam Mosaica na smak i aromat. Tylko co z goryczką? Też dać Mosaica na goryczke? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Daj marynki jakiejs jak ci szkoda mosaic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Nie szkoda ale czy w ogóle się nadaje na goryczke? Jakie będą efekty z Amerykańskim chmielem? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 ale czy w ogóle się nadaje na goryczke? Jakie będą efekty z Amerykańskim chmielem? Albo ja nie rozumie Twojego pytania, albo Ty nie rozumiesz o co chodzi z chmieleniem brzeczki. Efekty z hamerykańskimi chmielami w takim piwie będą takie jakie dają te chmiele Przecież ten chmiel jest dobrze i wielokrotnie już opisany więc możesz sobie to poczytać i wyciągnąć swoje wnioski. http://www.piwo.org/topic/9596-mosaic/ Jedno jest pewne, to już nie będzie nasz FAH tylko jakieś tam Ale z hamerykanami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Tak, racja. Jakiegoś chwilowego zaćmienia umysłu dostałem chyba. :-) Teraz już wszystko jasne. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Planuję Full Aroma Hops, zasyp na 8 kg, 1 kg (w tych 8 kg) chciałbym uzupełnić płatkami. Jakie polecacie i czy to nie będzie za dużo? Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 A ja popełniłem błąd. Dodałem trochę pszenicy do zasypu i piwo nie jest już tal smaczne jak na samym pilzneńskim. Jeśli chcesz płatków dodać to dodaj ryżowych, piwko będzie lżejsze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Płatki błyskawiczne, gdyż nie wymagają kleikowania. Pszeniczne pomogą polepszyć pianę, owsiane dadzą efekt gładkości. 1kg to dużo nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Ja miałem zasyp 12kg + 1kg pszenicznego i nie jest to najlepsze. Dodaj na 8kg około 500g maksymalnie płatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Ja miałem zasyp 12kg + 1kg pszenicznego Gratuluję zdolności sensorycznych. Wyczuć w piwie poniżej 8% zasyp pszenicy toż to nie lada wyczyn. Obawiam się, że nasz św. Tomasz z kopyra w ślepym teście by tego nie wyczuł zwłaszcza w FAH, które nie jest delikatnie chmielonym piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Chmielu miałem za mało bo jedynie 30g na cala warke... Testowałem nowy sprzęt i stad takie dziwne receptury Sw. Tomasz z Kopyra dobre;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Ja miałem zasyp 12kg + 1kg pszenicznegoGratuluję zdolności sensorycznych. Wyczuć w piwie poniżej 8% zasyp pszenicy toż to nie lada wyczyn. Obawiam się, że nasz św. Tomasz z kopyra w ślepym teście by tego nie wyczuł zwłaszcza w FAH, które nie jest delikatnie chmielonym piwem. Dr2 za dużo kopyry. Tylko Ty o nim cały czas piszesz. Chyba masz z nim jakaś umowę na marketing podpisaną, Ty spryciarzu. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanovich Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Ja miałem zasyp 12kg + 1kg pszenicznego Gratuluję zdolności sensorycznych. Wyczuć w piwie poniżej 8% zasyp pszenicy toż to nie lada wyczyn. Obawiam się, że nasz św. Tomasz z kopyra w ślepym teście by tego nie wyczuł zwłaszcza w FAH, które nie jest delikatnie chmielonym piwem. Powinno być chyba Tomasz z Kopyru , ale fakt 7,5% pszenicy nie byłoby zbyt odczuwalne, pewnie piana zyskałaby, i faktura piwa była bardziej gładka, ale nie wydaje mi się by to była duża różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Jakkolwiek piwko jest średnio pijalne Może Kopyr z Tomaszowa?:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Warka podzielona na dwa fermentory. Jeden zadany S04 a drugi us05. Mocno estrowe:/ fermentacja 17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Jeśli jest ktoś ze Gornego Śląska to chętnie poczęstuję tym piwkiem, sam oceni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Jeśli jest ktoś ze Gornego Śląska http://www.piwo.org/membermap/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Górny śląsk jest całkiem duży a piwowarów tutaj jest sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się